Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ostatnio zrobiłem kabanosy w białkowych, ponieważ baranki rwały się już przy naciąganiu na lejek.

 

Ja z kolei się przymierzam do kabanosów i wiem,że będę robiła na pewno w białkowych.Kilka osób z fourm przebrnęło przez baranki i już w nich nie robią.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325282
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja do tej pory zawsze robiłam w jelitach baranich i problemem było nałożenie na lejek a potem nic się nie działo złego .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325287
Udostępnij na innych stronach

Ja do tej pory zawsze robiłam w jelitach baranich i problemem było nałożenie na lejek a potem nic się nie działo złego .

To prawda , weź to nałóż na lejek :)))))) Nerwy mi puszczały :))))) Ale narobiłem się po pachy :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325291
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja z kolei się przymierzam do kabanosów i wiem,że będę robiła na pewno w białkowych.Kilka osób z fourm przebrnęło przez baranki i już w nich nie robią.

Małgoś wierz mi to nie to samo co baranie.

Czasami jest tak, że po prostu bajka, nakładasz, filujesz i ekstra super.

A jak się trafi kiepski jeden odcinek idzie włosy rwać z głowy.... !

 

Dlatego uspokajam się, biorę kolejne jelito i jadę .... 

W białkowych to dla mnie nie kabanos.

 

Cóż taki urok tych jelit.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325293
Udostępnij na innych stronach

Damianek, peklujesz mięso do kabanosów na mokro?

Pokroiłem w kawałki małe i moczyłem  2,5 dnia oczywiście peklosól , ja dodaje 90 gr peklosoli na 1 litr wody. Nie jest za słone i smaki są super , podobnie robię dla szynek i schabów. Przy dodawaniu przypraw po mieleniu soli już nie dodaje, tylko przyprawy.

Edytowane przez Damianek77
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325299
Udostępnij na innych stronach

@Damianek77.

Piękne te kabanoski. :clap: :clap: :clap:

Następnym razem smaruj lejek olejem i naciągaj te jelita baranie. Pójdzie gładko. Jak mam problemy z naciąganiem jelit, zawsze tak robię.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325300
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem smaruj lejek olejem i naciągaj te jelita baranie.

 

Nie, nie i jeszcze raz nie !

Żaden olej tylko woda, dużo wody !

Jelita podkładamy pod lejek zamoczone w wodzie w garnuszku, nakładamy na lejek i kropimy wodą ..... jak nie ma poślizgu to jeszcze trochę wody.

I tu jedna mała ważna rzecz .... delikatnie naciągamy jelita na samym lejku.

Im więcej zaciśniecie je ręką, tym trudniej będą się nadziewać na lejek.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325303
Udostępnij na innych stronach

 

Ja z kolei się przymierzam do kabanosów i wiem,że będę robiła na pewno w białkowych.Kilka osób z fourm przebrnęło przez baranki i już w nich nie robią.

Małgoś wierz mi to nie to samo co baranie.

Czasami jest tak, że po prostu bajka, nakładasz, filujesz i ekstra super.

A jak się trafi kiepski jeden odcinek idzie włosy rwać z głowy.... !

 

Dlatego uspokajam się, biorę kolejne jelito i jadę .... 

W białkowych to dla mnie nie kabanos.

 

Cóż taki urok tych jelit.

 

Nie trzymają rozmiaru i tu jest problem. Masz rację Miro, tylko ile można namoczyć na zapas? Zawsze i tak mam straty a jak na cztery odcinki jeden daje się naciągnąć, to na kolejne moczenie wielu godzin nie ma czasu.

@Damianek77.

Piękne te kabanoski. :clap: :clap: :clap:

Następnym razem smaruj lejek olejem i naciągaj te jelita baranie. Pójdzie gładko. Jak mam problemy z naciąganiem jelit, zawsze tak robię.

 

Pozdrawiam.

Ja testowałem ze smalcem i było ok. natomiast jak są za ciasne to nic nie pomoże.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325304
Udostępnij na innych stronach

Ja do tej pory zawsze robiłam w jelitach baranich i problemem było nałożenie na lejek a potem nic się nie działo złego .

To prawda , najgorzej włożyć tą pierwszą część na lejek, później to już idzie, ale nerwów było sporo. Ja najpierw wkładałem jelito baranie na mniejszy drewniany patyk , potem z patyka przekładałem na lejek następnie wlewałem przez lejek wodę i powoli nakładałem na lejek, po nałożeniu już samo nadziewanie to bajka. Zauważyłem że jak nie chcę się jelito nałożyć na lejek to specjalnie moczyłem to jelito w wodzie z solą spożywcza i od razu miękło i szybko się nakładało na lejek.

@Damianek77.

Piękne te kabanoski. :clap: :clap: :clap:

Następnym razem smaruj lejek olejem i naciągaj te jelita baranie. Pójdzie gładko. Jak mam problemy z naciąganiem jelit, zawsze tak robię.

 

Pozdrawiam.

Czytałem też o tym olejku , niestety mi się nie sprawdziło , najgorszy był pierwszy etap nakładanie na lejek , potem to juz samą woda jak napuszczałem do jelita to jelito się rozszerzało i nakładałęm na lejek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325307
Udostępnij na innych stronach

Miro, mozna wodą i można olejem, zgadzam się z Tobą. Tak mi doradził sprzedawca jelit na Allegro jakieś pół roku temu. Nie mogłam naciągnąć jelit i jak posmarowałam lekko olejem za jego radą to dało radę, dlatego tak napisałam. Co szkodzi spróbować jak człowiek zdesperowany już jest? ;)

 

pozdrawiam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325310
Udostępnij na innych stronach

Dlatego trzymaj jelita w nasyconym roztworze soli i po kłopocie z namaczaniem !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325311
Udostępnij na innych stronach

Jak się już nałoży jelito na lejek  to trzeba wycisnąć minimalną ilość farszu z nadziewarki tzw grzybek i dalsze naciąganie idzie gładko.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325312
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro, mozna wodą i można olejem, zgadzam się z Tobą. Tak mi doradził sprzedawca jelit na Allegro
 

Bez urazy ale chyba w życiu jelit nie naciągał na lejek.

To nie olej Ci pomógł, ale woda.

Rozumiem że kojarzysz olej z poślizgiem, ale nie w tym wypadku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325314
Udostępnij na innych stronach

Dlatego trzymaj jelita w nasyconym roztworze soli i po kłopocie z namaczaniem !

To już nie rozumiem, myślałem, że trzeba z soli wypłukać i to dokładnie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325315
Udostępnij na innych stronach

 

Miro, mozna wodą i można olejem, zgadzam się z Tobą. Tak mi doradził sprzedawca jelit na Allegro
 

Bez urazy ale chyba w życiu jelit nie naciągał na lejek.

To nie olej Ci pomógł, ale woda.

Rozumiem że kojarzysz olej z poślizgiem, ale nie w tym wypadku.

 

Woda jest najlepsza. Jak już masz nałożony na lejek jelito , to już wodą rozpychasz jelito i nakładasz. Najgorzej to tylko założyć na ten lejek :)))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325318
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Miro. Ja tam się nie znam, tak sobie pomyślałam. Chudziak też dobrze pisze, pewnie chodzi o ten poslizg :)

W każdym razie miałam takie jelita co za nic nie chciały nadziać sie na lejek i jak posmarowałam lekko olejem to dało radę je naciągnąć :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325320
Udostępnij na innych stronach

Najgorzej to tylko założyć na ten lejek

 

Trzeba koniec jelita odciąć ostrym nożem na desce do krojenia.

Dzięki temu mamy proste krawędzie jelita, a nie ...... poszukiwanie zaginionej arki  :D

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325321
Udostępnij na innych stronach

 

Dlatego trzymaj jelita w nasyconym roztworze soli i po kłopocie z namaczaniem !

To już nie rozumiem, myślałem, że trzeba z soli wypłukać i to dokładnie.

 

Tak , zgadzam sie z Miro , zauważyłem jak jelito postało w wodzie bez soli to nie było tak elastyczne, dlatego jak miałem jakiś problem z pierwszą fazą czyli nakładaniem na lejek to wtedy specjalnie wsypywałem soli do wody z jelitem i jelito było takie elastyczne. Ale to już sam  odkryłem :)))))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325322
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak , zgadzam sie z Miro , zauważyłem jak jelito postało w wodzie bez soli to nie było tak elastyczne, dlatego jak miałem jakiś problem z pierwszą fazą czyli nakładaniem na lejek to wtedy specjalnie wsypywałem soli do wody z jelitem i jelito było takie elastyczne. Ale to już sam  odkryłem
 

Kochani nie tędy droga !

Jelita trzeba odsolić żeby nabrały pierwotnej elastyczności i całkowicie pozbyć się soli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325323
Udostępnij na innych stronach

 

Tak , zgadzam sie z Miro , zauważyłem jak jelito postało w wodzie bez soli to nie było tak elastyczne, dlatego jak miałem jakiś problem z pierwszą fazą czyli nakładaniem na lejek to wtedy specjalnie wsypywałem soli do wody z jelitem i jelito było takie elastyczne. Ale to już sam  odkryłem
 

Kochani nie tędy droga !

Jelita trzeba odsolić żeby nabrały pierwotnej elastyczności i całkowicie pozbyć się soli.

 

 

Wiadomo że jelita jak wyciągniemy z lodówki lub kupione to są zasolone , to ja osobiście moczę w ciepłej wodzie około 1 godz. i dopiero wtedy nadziewam  na lejek. W czasie nakładania na lejek miałem problem z nałożeniem samego jelita w początkowej fazie. Czasami lekko posoliłem solą kuchenną jelito namoczone w wodzie, bo pomagało w nałożeniu jelita na lejek. Jak już nałożyłem , to poprzez lejek wlewałem wodę do jelita , która rozszerzała mi jelito.

Edytowane przez Damianek77
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325331
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak się już nałoży jelito na lejek  to trzeba wycisnąć minimalną ilość farszu z nadziewarki tzw grzybek i dalsze naciąganie idzie gładko.

 To tez moja metoda :D  a i z baranich robilam i problemu nie mialam. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325335
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka osób z fourm przebrnęło przez baranki i już w nich nie robią.

 

 

  Małgosiu , nie jest źle .  :D   Ja na próbę mam jedną rurkę osłonek kolagenowych ale chyba pozostanę przy :  baran to baran  :D :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325338
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.