Skocz do zawartości

Intensywny zapach drewna.


Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wędziłem schab wg. tego przepisu  http://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/84-schab-wedzony.  Jeśli chodzi o kolor to wyglądały prawie tak samo jak na zdjęciu. Zastanowił mnie jednak pewien fakt, a mianowicie zbyt intensywny zapach i smak drewna którym wędziłem,(dąb i śliwa)

Nie wiem czy tak powinno być, ponieważ to było moje pierwsze wędzenie i nie mam porównania. Może ktoś zechce się w tym temacie wypowiedzieć ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/
Udostępnij na innych stronach

Wedzarnia była przd pierwszym wędzeniem "przepalona"  ??

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-316037
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu wędziłeś?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-316048
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanowił mnie jednak pewien fakt, a mianowicie zbyt intensywny zapach i smak drewna którym wędziłem

Nie mam pojęcia jak smakuje dewno, ale jeżeli chodzi o intensywny aromat dymu, to miałem podobny objaw przy pierwszym wędzeniu, i było to spowodowane zbyt mocnym przymknęciem szybra w kominie co w rezultacie spowodowało "kiszenie" się dymu w komorze. Następne wędzenie przy swobodnym przepływie dymu wyeliminowało ten problem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-316057
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisze kol.Malajakat. Ten błąd popełnia większośc początkujących kolegów, którzy myślą że czym więcej dymu, tym lepiej, i blokują jego swobodny przepływ przez komorę, co jest oczywiście zasdniczym i podstaowym błędem. Dym powinien przepływać całkowicie swobodnie, i być w miarę rzadki. Wygrzewanie również powinno się odbywać przy pustej komorze, a dopiero kiedy osiągnie ona na planowaną stabilną temperaturę należy wlożyć wędliny i osuszć zupełnie bez dymu.Po tej operacji, iedy powierzchnia kielbas czy wędzonek jest całkowicie sucha, można powiedzieć papierowa, puszczamy rzadki dym i wędzimy.

     
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-316059
Udostępnij na innych stronach

I po zabiegu. Rachunek odbierze Pan w recepcji. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-316070
Udostępnij na innych stronach

Czyli zapewne tutaj popełniłem błąd, faktycznie szyber miałem prawie zamknięty  :facepalm:

 

Nie przejmuj się, ja też popełniłem taki sam błąd ;) 

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-316088
Udostępnij na innych stronach

Taki sam miałam kiedyś problem , bo wydawało mi się że im więcej dymu w wędzarni tym lepiej i dzielnie pilnowałam by jak najmniej go uciekło Głowa do góry następny raz będzie lepszy

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-316158
Udostępnij na innych stronach

dzięki Wam może ja nie popełnię tego błędu przy pierwszym wędzeniu (za 2~3 tyg) - dzięki, bez przeczytania tego tematu tez kisiłbym wędzonki  :)

pozdrawiam

Adam W.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-317320
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
Stary temat powraca...”ukiszony dym”...właśnie to popełniłem....za dużo dymu za mały przepływ....mięsko zrobione perfekcyjnie i co z tego ?...trzeba nowe robić....//...wędzenie było w zimnym dymie (30st)....i zasada ilości dymu i przepływu tu tez obowiązuje. Teraz czyszczenie wędzarni.... ????...i od nowa Polska Ludowa...pozdro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-597193
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj wymoczyć w ciepłej wodzie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-597206
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówią "pierwsze koty za płoty" Najważniejsze, że wiesz jaki popełniłeś błąd. Teraz już będzie "z górki". :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8930-intensywny-zapach-drewna/#findComment-597273
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.