Marjanek Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Romka... bravo kobieto! Wiedziałem, że ta budowla da radę, ale przyznać muszę, że wątpliwości pewne miałem No i nie zjedzcie wszystkiego, będziemy już za 3 tygodnie A wtedy wrzucamy kuraka buziaki, Maryś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Grudnia 2013 to juz teraz sklepy wedliniarskie stracily klienta Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Oj chyba tak , ja juz dzisiaj nic do chleba nie kupilam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Halusia-choćbym stanęła na głowie to nie jestem w stanie doścignąć takich profesjonalistów jak Wy a wiem co mówię bo już czytało się to i owo. Roma trochę samokrytyki jest czasami wskazane ale nie przesadzaj . Większość z Nas rozpoczynała z takiego poziomu jak Ty . Gorąco pozdrawiam i życzę samych udanych wyrobów . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Roma w brew pozorom to nie ma cudotwórców - my tylko ludzie i tylko robimy to co nam smakuje. Co do Ciebie to jedyna porada jaka mi się nasuwa na teraz - to rób według przepisów z Naszego Forum doprawiaj do smaku najpierw podłóg recept a po jakimś czasie zmieniaj receptury wg. smaku własnego - a reszta już jest banałem Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Grudnia 2013 mickirl78-nie chcę tu nikomu cukrować ale bez wsparcia z forum w życiu by mi się nie udało.Halusia-jestem tak z siebie zadowolona,że aż się boję Jutro zabieram się za mielonkę z szynkowara a w kolejce będzie czekał boczek i żeberka do wędzenia.Maniuś-ucz się synku ucz co jak przyjedziesz przejmiesz pałeczkę i odciążysz swoją ukochaną teściówkę a może będzie wreszcie z kim pokropić wędzarnię Już przydział dla Was wylądował w zamrażarce.electro-taką mam nadzieję,przynajmniej do wiosny.eli55-ja muszę jeszcze trochę sprzętu i materiałów zorganizować a wtedy to już produkcja pójdzie całą parą.Andrzeju-to trochę asekuracja jak by coś poszło nie tak Artur -tak właśnie zamierzam robić i nawet mi nie w głowie improwizacje,wolę korzystać ze sprawdzonych przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Roma , Twoj zakatek teraz dopiero bedzie pelen wszystkiego, a goscie beda zjezdzac sie nie tylko na jazde konna Ja tez robie z przepisow sprawdzonych , przynajmniej wiem do czego mam dojsc i rad duzo od fachowcow mozna dostac. Jeszcze raz gratuluje i ciesz sie z calego serca Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Aniu-dziękuję za miłe słowa,takie uznanie ma ogromne znaczenie dla takich żółtodziobów jak ja.To po prostu dodaje skrzydeł.Trochę jeszcze gubię się na forum ale mam nadziej,że już niebawem będę bardziej pewnie się poruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Roma jetem z Ciebie "dymny" Kolejna osoba udowodła, że nie liczy się wiek, płeć, statut itp i itd. Mam złe wieści - stałąś sie właśnie wędzoholikiem Edytowane 4 Grudnia 2013 przez login Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Roma twoje pierwsze wędzonki są bardzo dobre , więc nie zgadzam się z tobą że nie jesteś wstanie dogonić profesjonalistów Znalazłaś drogę do pysznych , zdrowych wędlin Pierwszym twoim krokiem było znalezienie tego forum , drugi twój krok i bardzo dobry to czytanie forum a ty to robisz Nie wystarczy zadać pytanie Zadając pytanie masz tylko odpowiedź a czytając forum znajdziesz odpowiedź i do tego jeszcze przeczytasz jakie błędy popełnili inni i dlaczego oraz co zrobić by ich nie popełnić Rób tak dalej w każdej wolnej chwili czytaj to strona to skarbnica wiedzy a za jakiś czas sama się zdziwisz że na pytania zadawane przez nowicjuszy znasz odpowiedź Kolejny twój krok to chęć robienia ale robienia z pasją i zadowoleniem i ostatni krok wytyczanie sobie nowych wyzwań ty te wszystkie kroki stawiasz poprawnie i bardzo szybko znajdziesz się w czołówce z czego z całego serca ci życzęDodano: 04 grudzień 2013 - 09:24Login ja też myślę że wpadła jak przysłowiowa śliwka w kompot i wielkie :clap: dla kolejnej uzależnionej Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Grudnia 2013 No Roma pełen szacun Ja też dopiero zaczynam ale takie wędzoneczki to mi jeszcze nie wyszły Z serca gratuluje i witam w gronie uzależnionych Dodano: 04 grudzień 2013 - 09:42Czym wędziłaś? - przepraszam zapomniałem zapytać Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) login-też mi się tak wydaje,że wpadłam ale akurat ta przywara(wędzoholik) nie jest z tych najgorszych.renesi-moją zasadą życiową jest ,nie wywarzać drzwi które stoją otworem.Po co mam się uczyć na swoich błędach skoro to mogę zrobić na cudzych.Kilka nocy zarwałam ale się udało.Kolejną rzecz którą popełniłam to mielonka z szynkowaru ale o tym już w innym wątku Czym więcej czytam o Waszych poczynaniach tym bardziej mam potrzebę sprawdzenia na sobie,jak to mi się uda i dlatego w kolejce jest wędzenie boczku i żeberek.Michale-za gratulacje pięknie dziękuję, oby to nie było tylko szczęście początkującego. Drewno do wędzenia to mieszanka olchy i jabłoni. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Drewno do wędzenia to mieszanka olchy i jabłoni. Bardzo dobra mieszanka. Myślę, że drewno jest suche. Załatw sobie jeszcze wiśnię lub brzoskwinię (morelę). Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 5 Grudnia 2013 jagra-drewno leży kilka lat(przynajmniej 3) już rozpuściłam wszędzie wici, że zbieram wszelkie drewno z drzew owocowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 5 Grudnia 2013 I bardzo dobrze. Tak trzymaj. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Jutro a właściwie już dzisiaj chcę zapeklować 3 kg boczku i 3 kg szynki na okres 8-10 dniplanuję zrobić 1 nastrzyk 60ml/kgSolanka-2,5 l wody + 14 dkg soli+14 dkg peklosoli2,5dkg cukruodrobina maggido tego wywar z kilku ziaren pieprzu,1 listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego. Bardzo proszę koleżeństwo z praktyką o opinię na temat mojego pomysłu.Jestem otwarta na wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Ilość soli jak lubisz słone wędzonki to wydaje się ok. Ja za sprawą ludzi z forum odszedłem od przypraw by poczuć smak mięsa. Robię czystą solankę i jest bardzo smaczne. Czasami dodaję czosnek. Jak chcesz kombinować to zrób 2 pojemniki jeden tylko z czystą solanką a drugi z przyprawami i zobaczysz, która wersja Tobie bardziej odpowiada. Ja też ciągle szukam nowych smaków. W tym roku na święta będą standardowe wędzonki peklowane na mokro bez przypraw a jako dodatek chcę zrobić coś na wzór El Gregora czyli peklowane na sucho i z przyprawami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Jeśli więcej będzie podobnych opinii do Twojej to z pewnością się do nich zastosuję.Poczytałam trochę i chyba przeważa opinia o tym aby peklować raczej bez różnych dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Dokładnie tak jak napisałaś.Też na początku kombinowałem z różnymi przyprawami,ale doszedłem do wnioaku że bez przypraw są najlepsze.Wtedy to czuć smak prawdziwego mięsa. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Grudnia 2013 przeważa opinia o tym aby peklować raczej bez różnych dodatków. Mam podobne zdanie z tym, że ja już tak robię i powiem Ci tak to smakuje a co do Twojej solanki , wersja bardziej słona ja mniej słoną preferuje, a jak Tobie będzie smakować dowiemy się mam taką nadzieje po 10 dniach pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 11 Grudnia 2013 U mnie by wyszło 6x38gr/kg = 228gr peklosoli lub mieszanki peklosoli i soli , 2,4 litra wody , 1 nastrzyk 60 ml na 8-10 dni . Po wyciągnięciu lekko opłukać i do ociekania . Robiłem kiedyś z przyprawami od pewnego okresu bez i nie żałuję . Pozdrawiam kliknięte z telefonu Twoje stężenie soli jest z tabeli Dziadka wersja słona ( dla mnie za słona ) . Podałem Tobie ilość peklosoli też według tabeli Dziadka ale z wersji mniej słonej która dla mnie jest ok ( 38gr/kg na 8-10 dni ) kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Pekluję zawsze bez dodatków bo mogę poczuć prawdziwy smak mięsa. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 11 Grudnia 2013 tabeli Dziadka ale z wersji mniej słonej która dla mnie jest ok ( 38gr/kg na 8-10 dni ) Adek w peklowaniu mokrym podajemy ilość peklosoli na litr wody - nie wiem gdzie taki przelicznik znalazłeś Roma , ja też jestem z tych co peklują bez dodatków i stosuję solankę w ilości 50% wagi mięsa mięsa tj w Twoim przypadku 3 litry , i daję ok 82-85gramów peklosoli na litr wody tj w Twoim przypadku ok 250 gramów. Nastrzyk na początku . Pekluję z 10-12 dni. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Dziękuję koledzy za pomoc i poświęcony czas.Dobrze jest mieć świadomość,że zawsze można na Was liczyć. Decyzja jest taka-pekluję mięso bez dodatków (z wyjątkiem ciut maggi) wody będzie 3 litry.Z uwagi na to,że lubimy dosyć słone wyroby, mieszanki peklosoli i soli 50/50 będzie 280 gr.Nastrzyk zrobię na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Decyzja jest taka-pekluję mięso bez dodatków (z wyjątkiem ciut maggi) wody będzie 3 litry.Z uwagi na to,że lubimy dosyć słone wyroby, mieszanki peklosoli i soli 50/50 będzie 280 gr.Nastrzyk zrobię na początku.Witam, zerknij jeszcze do Rogerowej Ściągawki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/?do=findComment&comment=228633 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.