Skocz do zawartości

Moje pierwsze przygotowania do wędzenia!


Rekomendowane odpowiedzi

Romka...

 

:clap: bravo kobieto!

 

Wiedziałem, że ta budowla da radę, ale przyznać muszę, że wątpliwości pewne miałem :) No i nie zjedzcie wszystkiego, będziemy już za 3 tygodnie  :devil:  A wtedy wrzucamy kuraka  :D

 

buziaki,

 

Maryś

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318112
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:clap: to juz teraz sklepy wedliniarskie stracily klienta  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318113
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia-choćbym stanęła na głowie to nie jestem w stanie doścignąć takich profesjonalistów jak Wy a wiem co mówię bo już czytało się to i owo.

 

 

Roma  trochę samokrytyki jest czasami wskazane :D  ale nie przesadzaj  . Większość z Nas rozpoczynała z takiego poziomu jak Ty .

 

 

 Gorąco pozdrawiam i życzę samych udanych wyrobów .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318179
Udostępnij na innych stronach

Roma w brew pozorom to nie ma cudotwórców - my tylko ludzie i tylko robimy to co nam smakuje. 

Co do Ciebie to jedyna porada jaka mi się nasuwa na teraz - to rób według przepisów z Naszego Forum doprawiaj do smaku najpierw podłóg recept a po jakimś czasie zmieniaj receptury wg. smaku własnego - a reszta już jest banałem

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318288
Udostępnij na innych stronach

mickirl78-nie chcę tu nikomu cukrować ale bez wsparcia z forum w życiu by mi się nie udało.

Halusia-jestem tak z siebie zadowolona,że aż się boję ;)  Jutro zabieram się za mielonkę z szynkowara a w kolejce będzie czekał boczek i żeberka do wędzenia.

Maniuś-ucz się synku ucz co jak przyjedziesz przejmiesz pałeczkę i odciążysz swoją ukochaną teściówkę :tongue: a może będzie wreszcie z kim pokropić wędzarnię :D Już przydział dla Was wylądował w zamrażarce.

electro-taką mam nadzieję,przynajmniej do wiosny.

eli55-ja muszę jeszcze trochę sprzętu i materiałów zorganizować a wtedy to już produkcja pójdzie całą parą.

Andrzeju-to trochę asekuracja jak by coś poszło nie tak ;)

Artur -tak właśnie zamierzam robić i nawet mi nie w głowie improwizacje,wolę korzystać ze sprawdzonych przepisów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318364
Udostępnij na innych stronach

Roma  :clap: , Twoj zakatek teraz dopiero bedzie pelen wszystkiego, a goscie beda zjezdzac sie  nie tylko na jazde konna  :D Ja tez robie z przepisow sprawdzonych , przynajmniej wiem do czego mam dojsc i rad duzo od fachowcow  mozna dostac. Jeszcze raz gratuluje i ciesz sie z calego serca  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318369
Udostępnij na innych stronach

Aniu-dziękuję za miłe słowa,takie uznanie ma ogromne znaczenie dla takich żółtodziobów jak ja.To po prostu dodaje skrzydeł.Trochę jeszcze  gubię się na forum ale mam nadziej,że już niebawem będę bardziej pewnie się poruszać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318373
Udostępnij na innych stronach

Roma jetem z Ciebie "dymny"   :clap:

Kolejna osoba udowodła, że nie liczy się wiek, płeć, statut itp i itd.   :D

Mam złe wieści - stałąś sie właśnie wędzoholikiem :)  

Edytowane przez login

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318402
Udostępnij na innych stronach

Roma twoje pierwsze wędzonki są bardzo dobre , więc nie zgadzam się z tobą że nie jesteś wstanie dogonić profesjonalistów Znalazłaś drogę do pysznych , zdrowych wędlin Pierwszym twoim krokiem było znalezienie tego forum , drugi twój krok i bardzo dobry to czytanie forum a ty to robisz Nie wystarczy zadać pytanie Zadając pytanie masz tylko  odpowiedź a czytając forum znajdziesz odpowiedź i do tego jeszcze przeczytasz  jakie błędy popełnili inni i dlaczego oraz co zrobić by ich nie popełnić Rób tak dalej w każdej wolnej chwili czytaj to strona to skarbnica wiedzy a za jakiś czas sama się zdziwisz że na pytania zadawane przez nowicjuszy znasz odpowiedź Kolejny twój krok to chęć robienia ale robienia z pasją i zadowoleniem i ostatni krok wytyczanie sobie nowych wyzwań ty te wszystkie kroki stawiasz poprawnie i bardzo szybko znajdziesz się w czołówce z czego z całego serca ci życzę



Dodano: 04 grudzień 2013 - 09:24

Login ja też myślę że wpadła jak przysłowiowa śliwka w kompot i wielkie :clap: :clap: :clap: dla kolejnej uzależnionej

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318409
Udostępnij na innych stronach

No Roma pełen szacun :) Ja też dopiero zaczynam ale takie wędzoneczki to mi jeszcze nie wyszły :hmm: Z serca gratuluje i witam w gronie uzależnionych :D



Dodano: 04 grudzień 2013 - 09:42

Czym wędziłaś? - przepraszam zapomniałem zapytać

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318414
Udostępnij na innych stronach

login-też mi się tak wydaje,że wpadłam :D ale akurat ta przywara(wędzoholik) nie jest z tych najgorszych.

renesi-moją zasadą życiową jest ,nie wywarzać drzwi które stoją otworem.Po co mam się uczyć na swoich błędach skoro  to mogę zrobić na cudzych.Kilka nocy zarwałam ale się udało.Kolejną rzecz którą popełniłam to mielonka z szynkowaru ale o tym już w innym wątku :) Czym więcej czytam o Waszych poczynaniach tym bardziej mam potrzebę sprawdzenia na sobie,jak to mi się uda i dlatego w kolejce jest wędzenie boczku i żeberek.

Michale-za gratulacje pięknie dziękuję, oby to nie było tylko szczęście początkującego. ;)  Drewno do wędzenia to mieszanka olchy i jabłoni.

Edytowane przez Roma
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318673
Udostępnij na innych stronach

 

 

Drewno do wędzenia to mieszanka olchy i jabłoni.

Bardzo dobra mieszanka. Myślę, że drewno jest suche. Załatw sobie jeszcze wiśnię lub brzoskwinię (morelę). :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318677
Udostępnij na innych stronach

I bardzo dobrze. Tak trzymaj.   :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-318689
Udostępnij na innych stronach

Jutro a właściwie już dzisiaj chcę zapeklować 3 kg boczku i 3 kg szynki na okres 8-10 dni

planuję zrobić 1 nastrzyk  60ml/kg

Solanka-2,5 l wody + 14 dkg soli+14 dkg peklosoli

2,5dkg cukru

odrobina maggi

do tego wywar z kilku ziaren pieprzu,1 listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego.

 

Bardzo proszę koleżeństwo z praktyką o opinię na temat mojego pomysłu.Jestem otwarta na wszelkie sugestie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319851
Udostępnij na innych stronach

Ilość soli jak lubisz słone wędzonki to wydaje się ok. Ja za sprawą ludzi z forum odszedłem od przypraw by poczuć smak mięsa. Robię czystą solankę i jest bardzo smaczne. Czasami dodaję czosnek. Jak chcesz kombinować to zrób 2 pojemniki jeden tylko z czystą solanką a drugi z przyprawami i zobaczysz, która wersja Tobie bardziej odpowiada.

 

Ja też ciągle szukam nowych smaków. W tym roku na święta będą standardowe wędzonki peklowane na mokro bez przypraw a jako dodatek chcę zrobić coś na wzór El Gregora czyli peklowane na sucho i z przyprawami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319852
Udostępnij na innych stronach

Jeśli więcej będzie podobnych opinii do Twojej to z pewnością się do nich zastosuję.Poczytałam trochę i chyba przeważa opinia o tym aby peklować raczej bez różnych dodatków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319854
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak napisałaś.Też na początku kombinowałem z różnymi przyprawami,ale doszedłem do wnioaku że bez przypraw są najlepsze.Wtedy to czuć smak prawdziwego mięsa.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319857
Udostępnij na innych stronach

 

 

przeważa opinia o tym aby peklować raczej bez różnych dodatków.

Mam podobne zdanie z tym, że ja już tak robię i powiem Ci  :thumbsup: tak to smakuje a co do Twojej solanki , wersja bardziej słona ja mniej słoną preferuje, a jak Tobie będzie smakować dowiemy się mam taką nadzieje po 10 dniach pozdrawiam  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319860
Udostępnij na innych stronach

U mnie by wyszło 6x38gr/kg = 228gr peklosoli lub mieszanki peklosoli i soli , 2,4 litra wody , 1 nastrzyk 60 ml na 8-10 dni . Po wyciągnięciu lekko opłukać i do ociekania . Robiłem kiedyś z przyprawami od pewnego okresu bez i nie żałuję . Pozdrawiam :)

 

kliknięte z telefonu

 

 

Twoje stężenie soli jest z tabeli Dziadka wersja słona ( dla mnie za słona ) . Podałem Tobie ilość peklosoli też według tabeli Dziadka ale z wersji mniej słonej która dla mnie jest ok ( 38gr/kg na 8-10 dni )

 

kliknięte z telefonu

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319862
Udostępnij na innych stronach

Pekluję zawsze bez dodatków bo mogę poczuć prawdziwy smak mięsa.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319870
Udostępnij na innych stronach

 

 

tabeli Dziadka ale z wersji mniej słonej która dla mnie jest ok ( 38gr/kg na 8-10 dni )

Adek w peklowaniu mokrym podajemy ilość peklosoli na litr wody - nie wiem gdzie taki przelicznik znalazłeś :hmm:

 

Roma , ja też jestem z tych co peklują bez dodatków  i stosuję solankę w ilości 50% wagi mięsa mięsa tj w Twoim przypadku 3 litry , i daję ok 82-85gramów peklosoli na litr wody  tj w Twoim przypadku ok 250 gramów. Nastrzyk na początku . Pekluję z 10-12 dni.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319890
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję koledzy za pomoc i poświęcony czas.Dobrze jest mieć świadomość,że zawsze można na Was liczyć. :hug: 

Decyzja jest taka-pekluję mięso bez dodatków (z wyjątkiem ciut maggi) wody będzie 3 litry.Z uwagi na to,że lubimy dosyć słone wyroby, mieszanki peklosoli i soli 50/50 będzie 280 gr.Nastrzyk zrobię na początku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319894
Udostępnij na innych stronach

 

Decyzja jest taka-pekluję mięso bez dodatków (z wyjątkiem ciut maggi) wody będzie 3 litry.Z uwagi na to,że lubimy dosyć słone wyroby, mieszanki peklosoli i soli 50/50 będzie 280 gr.Nastrzyk zrobię na początku.

Witam, zerknij jeszcze do Rogerowej Ściągawki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/?do=findComment&comment=228633

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8943-moje-pierwsze-przygotowania-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-319899
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.