Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

młodsza częśc rodziny stwierdziła że czas się zachąć odchudzać :facepalm: tylko z czego.

Znam ten ból :D a wędlinki jak malowane :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-374588
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Andrzej bardzo apetycznie wygląda ta polędwica, ślinka leci :). Pozdrawiam.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-374631
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj wędzenie schabik z pierwszej strony jak i baleronik,

 

 

:thumbsup::clap::)     Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-374642
Udostępnij na innych stronach

 

 

młodsza częśc rodziny stwierdziła że czas się zachąć odchudzać :facepalm: tylko z czego.

Nie wiesz z czego ...  z kości na ości ;) 

Wyrobów gratuluję :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-374665
Udostępnij na innych stronach

Michał polędwica ani nie parzona i nie pieczona taką chciałem jaka jest, dzisiaj rozkroiłem baleronik, rodzina oczywiście Marysia bo dziecka jadą na ości :D pochwaliła.

post-56205-0-08827700-1412233443_thumb.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-374696
Udostępnij na innych stronach

 

 

dzisiaj rozkroiłem baleronik, rodzina oczywiście Marysia bo dziecka jadą na ości :D pochwaliła.

 

 

 Ja też chwalę  . :thumbsup::clap::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-374703
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przybyły dwa leszcze razem po obraniu z ości 2,5 kg, więc przepis znalazłem co go @halusia@ podała i dzisiaj już w słoikach czekają na pasteryzację.

post-56205-0-22792000-1412498289_thumb.jpg

post-56205-0-68577800-1412498307_thumb.jpg

post-56205-0-95878900-1412498326_thumb.jpg

post-56205-0-72509200-1412498357_thumb.jpg

post-56205-0-15925100-1412498391_thumb.jpg

Edytowane przez animus
Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-375213
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem łosisia i pewnie ostatni raz bez skóry, gdy zdejmowałem niestety lekko się rozpadł ale najmłodsi wniebowzięci do nareszcie na ciepło i bez mięsa - świńskiego.

post-56205-0-48304700-1413183573_thumb.jpg

post-56205-0-18372700-1413183597_thumb.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-376704
Udostępnij na innych stronach

Dostałem przepis od znajomej na tatar z łososia wedzonego na zimno, no i jest, rodzinka twierdzi że ok, czekam na wędzone boczki i baleroniki bo po tamych nic nie pozostało, teraz stygną po parzeniu

post-56205-0-45926900-1413370587_thumb.jpg

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377081
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj kiedyś tatara z łososia surowego  :cool: Delicje...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377083
Udostępnij na innych stronach

Mój jest prosty. Płat surowego łososia zanurzamy na 24h w maggi (wiem, wiem, zaraz coponiektórzy mnie rzucą lwom na pożarcie  :D ). Po 24h wyjąć, odsączyć i łososia najlepiej zeskrobać ostrym nożem albo pociąć na jak najmniejsze kawałeczki. Mielony wychodzi kiepski, siekany o niebo lepiej. Potem tradycyjnie, żółtko, ogóreczki, cebulka, może jakieś grzybki czy kapary. Oczywiście już niczym poza ewentualnie pieprzem nie przyprawiać. Mój ulubieniec  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377095
Udostępnij na innych stronach

Wkładam łososia do pudełka i zalewam. Ma być przykryty. Potem na sitko i dokładnie odsączyć. Coś jak peklowanie  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377099
Udostępnij na innych stronach

Płat surowego łososia zanurzamy na 24h w maggi 

Surowy mi osobiście doopy nie urywa ale to co proponujesz to inna inszość, już nie jest surowy surowy, tylko surowy zamarynowany :D . Pewnie lepszy zdecydowanie.

Natomiast to kolega animus miał chyba podać przepis.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377100
Udostępnij na innych stronach

 

 

Natomiast to kolega animus miał chyba podać przepis. 
No to będą dwa w jednym  :)  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377103
Udostępnij na innych stronach

Się zgadza będą dwa w jednym. Z racji tego że nie mam sprzętu do wędzenia na zimno kupiłem gotowy płat około 0,5 kg, pocięty na bardzo małe kosteczki, 2 ogórki kiszone rownież w kosteczkę, 1 wieksza cebula w kosteczkę, szczypiorek, 3 łyżki kaparów, 2-3 lyzki musztary (jak kto woli ja lubię ostre), oliwa jedna łyżka pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i gotowe.

Pozdrawiam Andrzej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377105
Udostępnij na innych stronach

Panowie, uważam skromnie, że jeśli mowa o tatarze, to tylko z surowego. Polędwiczka, łosoś. Jeśli z wędzonej, z wędzonego,  to to już jest niestety sałatka.

Tatar jest nazwą trochę uproszczoną, bo jest to w zasadzie befstyk tatarski z wołowiny surowej. Beef. /steak tartare/.

Podobne danie można przyżądzić z łososia surowego. Potocznie wląśnie tatar z łososia.

Taka mała dygresja.

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377113
Udostępnij na innych stronach

Dobry jest też taki tatarek ze świeżego młodego dorsza ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377139
Udostępnij na innych stronach

 

 

Płat surowego łososia zanurzamy na 24h w maggi

O, tak jeszcze nie robiłem, muszę spróbować. A tatara z surowego łososia uwielbiam. A i proponuję spróbować tatara z troci, jak dla mnie bomba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377141
Udostępnij na innych stronach

a ja proponuje zrobic tatara z lososia surowego i wedzonego, 50/50 do tego corniszonki ,cebulka czerwona, troche szczypiorku, kapary musztarda dijon, sol, pieprz do smaku i kilka kropel soku z cytryny 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/page/4/#findComment-377199
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.