@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2013 Dawno nic nie wstawiałam .. przepis na ciasto znaleziony w sieci. http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-cappucinoZ czystym sumieniem polecam to ciasto... jest bardzo delikatne i lekkie o smaku kawowym Kostka Cappucino Składniki na ciasto:5 dużych jajek125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali125 g masła, miękkiego1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)150 g drobnego cukru do wypieków125 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.Blaty można naponczować.Masa cappucino:250 g serka macarpone250 g śmietany kremówki3 płaskie łyżeczki żelatyny60 g kawy cappuccino (proszku)3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.Na górę:250 ml śmietany kremówki1 łyżka drobnego cukru do wypieków20 g kawy cappucino (proszku)Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.WykonanieWystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.Smacznego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Listopada 2013 @@halusia@,Skład surowcowy ciacha bardzo dobry.Chyba się skuszę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Listopada 2013 @@halusia@,Skład surowcowy ciacha bardzo dobry.Chyba się skuszę Warto Aniu... składniki dokładnie jak lubisz Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Listopada 2013 Tortownicy o średnicy 24cm odpowiada forma kwadratowa o boku 21cm. Tylko nie wiem, czy takie są. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Listopada 2013 (edytowane) Tortownicy o średnicy 24cm odpowiada forma kwadratowa o boku 21cm. Tylko nie wiem, czy takie są.Bardzo dobry pomysł Aniu.... nawet nie wpadłam na to Taką tortownicę posiadam i jej wymiary są 24/24 http://www.snb.pl/produkty.php?id=162-59-1 Edytowane 30 Listopada 2013 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2013 HAlusia ty widac mialas sobote z wypiekami, ale to zrozumiale, Andrzejki przeciez Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.