Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nic nie wstawiałam ..  :facepalm:  przepis na ciasto znaleziony w sieci. http://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-cappucino

Z czystym sumieniem polecam to ciasto... jest bardzo delikatne i lekkie o smaku kawowym :thumbsup:

 

Kostka Cappucino

 

Składniki na ciasto:

  • 5 dużych jajek
  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
  • 125 g masła, miękkiego
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

Blaty można naponczować.

Masa cappucino:

  • 250 g serka macarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappuccino (proszku)
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)

Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.

Na górę:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
  • 20 g kawy cappucino (proszku)

Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.

Wykonanie

Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego :)

post-43626-0-55723000-1385824108_thumb.jpg

post-43626-0-14129800-1385824128_thumb.jpg

post-43626-0-32059800-1385824149_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/
Udostępnij na innych stronach

@@halusia@,

Skład surowcowy ciacha bardzo dobry.

Chyba się skuszę :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317367
Udostępnij na innych stronach

@@halusia@,

Skład surowcowy ciacha bardzo dobry.

Chyba się skuszę :D

Warto Aniu... składniki dokładnie jak lubisz :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317369
Udostępnij na innych stronach

Tortownicy o średnicy 24cm odpowiada forma kwadratowa o boku 21cm. Tylko nie wiem, czy takie są.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317370
Udostępnij na innych stronach

Tortownicy o średnicy 24cm odpowiada forma kwadratowa o boku 21cm. Tylko nie wiem, czy takie są.

Bardzo dobry pomysł Aniu.... nawet  nie wpadłam na to :facepalm:

Taką tortownicę posiadam i jej wymiary są 24/24 http://www.snb.pl/produkty.php?id=162-59-1

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317374
Udostępnij na innych stronach

HAlusia  :clap:  ty widac mialas sobote  z wypiekami, ale to zrozumiale, Andrzejki przeciez  :thumbsup:  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8966-ciasto-kostka-cappucino/#findComment-317468
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.