Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi za mną od pewnego czasu chęć zrobienia takiej PRL-owskiej serwolatki - takiej tłustej grubej kanapkowej kiełbasy z gorszych klas mięsa

Przepis na stronie głównej jest jeden i to bardzo wyidealizowany.

 

Może ktoś pamięta albo ma przepis branżowy z lat 70 -80 ?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/
Udostępnij na innych stronach

może coś takiego pomoże?

Serwolatka

Receptura:
(kiełbasa z 5 kg. mięsa)

A. Surowiec:

1. Wołowina kl. I nieścięgnista peklowana - 1,25 kg
2. Wołowina kl. I ścięgnista peklowana - 1,60 kg
3. Wołowina kl. IV peklowana - 0,30 kg
4. Wołowina kl. V peklowana - 0,10 kg
5. Boczek skórowany peklowany - 1,75 kg

B. Przyprawy i materiały pomocnicze:

I. Przyprawy:

a) użyte do peklowania:
1. sól warzonka - 0,11 kg
2. saletra - 0,005 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1. sól - 0,015 kg
2. pieprz naturalny - 0,006 kg
3. kolendra - 0,0025 kg
4. papryka - 0,0025 kg

II. Materiały pomocnicze:

1. Osłonki sztuczne o średnicy 65 mm.
2. Przędza nr 3.

C. Postać surowca po obróbce:

Wołowina kl. I nie ścięgnista i boczek skórowany rozdrobnione przez siatkę 5 mm, wołowina kl. I ścięgnista i wołowina kl. IV rozdrobnione przez siatkę 2 mm. Wołowina kl. V rozdrobniona przez siatkę 2 mm co najmniej 4 razy.

D. Postać gotowego produktu:

Kiełbasa w odcinkach prostych długości 25 cm. Na jednym końcu pętelka do zawieszenia długości 10-12 cm, drugi koniec związany przędzą.

SERWOLATKA MIĘKKA - SKRÓT INSTRUKCJI:

1. Peklowanie:
Peklowanie mięsa zgodnie ze wskazówkami w dziale peklowanie suche i solenie surowców. Czas peklowania 4-5 dób.
Wołowinę kl. V peklujemy w solance o stężeniu 10 stopni Be w temp. 4-6 stopni C w ciągu 4 do 5 dni. Skład mieszanki peklującej: na 100 kg soli dajemy 4 kg saletry.
Przed użyciem mięsa do dalszej obróbki należy sprawdzić upeklowanie. Boczek pekluje się na sucho zgodnie z podanymi w dziale Peklowanie, wskazówkami, przez okres 7-10 dni.
2. Rozdrabnianie:
Wołowina kl. I nie ścięgnista i boczek skórowany rozdrobnione przez siatkę 5 mm, wołowina kl. I ścięgnista i wołowina kl. IV rozdrobnione przez siatkę 2 mm. Wołowina kl. V rozdrobniona przez siatkę 2 mm co najmniej 4 razy.
Każdy rodzaj i klasę mięsa rozdrabnia się osobno.
3. Mieszanie:
Wołowinę kl. I nie ścięgnistą miesza się z boczkiem, po czym dodaje wołowinę kl. I ścięgnistą, wołowinę kl. IV, wołowinę kl. V i miesza, aż masa nabierze odpowiedniej kleistości. W czasie mieszania dodajemy przyprawy.
4. Napełnianie i wiązanie jelit:
Wymieszaną masą napełnia się bardzo ściśle osłonki dokładnie pozbawione wody, tak aby kiełbasa była twarda. Powietrze wykłuwamy cienką igłą.
Przy przygotowywaniu i napełnianiu osłonek celofanowych, jeśli takie tylko dostaniecie, należy zachować szczególną ostrożność, gdyż są one bardzo podatne na uszkodzenia. By nie wykłuwać powietrza (nie wolno) można przyspawać wzdłuż lejka do napełniania gruby (2,5 mm) drut, zakończony skośnie, który pozwoli na usunięcie powietrza podczas napełniania (powietrze uchodzi między drutem, lejkiem i osłonką). Nie wolno ich nakłuwać, ani zbyt ściśle napełniać. W przypadku uszkodzenia, uszkodzony odcinek wycinamy, nie zaś odkręcamy, gdyż może to spowodować pęknięcie całej osłonki wzdłuż. Najlepiej nie stosować tego typu osłonek przy produkcji tej kiełbasy.
Końce osłonek zawiązujemy przędzą, dociskając jeszcze zawartość jelit.
5. Osadzanie:
Przez 1-2 dni w temp. 2-6 stopni C i wilgotności 85-90%.
6. Wędzenie:
Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez 1-2 dni, do barwy brązowej. W czasie wędzenia nie zapominajmy o przekładaniu kijów w wędzarni.
7. Studzenie:
Kiełbasy studzimy do temperatury nie wyższej niż 12 stopni C.

Autor: Stanisław G i Maxell

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317829
Udostępnij na innych stronach

Zbyszku z lasu , to jest właśnie receptura ze strony głównej  - piękna i obecnie w  kalkulacji droga.

 

Ja zaś szukam przepisu stosowanego w zakładach mięsnych i bazującego na gorszych klasach mięsa , głównie wieprzowego.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317871
Udostępnij na innych stronach

Jumbo wpisałem w google hasło i 7 pozycja powinna pasować do Twojego zapytania - nie będę tu dawał odnośników ale ukierunkowałem chyba dobrze :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317898
Udostępnij na innych stronach

O ile pamiętam, w każdym zbiorze receptur jest przynajmniej jeden przepis na serwolatkę. Sprawdzony przepis. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317907
Udostępnij na innych stronach

Z przepisów branżowych:

 

 

post-40040-0-57350800-1386007488_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317911
Udostępnij na innych stronach

Serwolatka to kiełbasa z dużym udziałem mięsa wołowego, które w owych czasach było tanie. Dlatego, tak duże ilości w recepturze. Ponadto, dawniej boczek należał do tych obecnie tłustych, stąd tłusty przekrój serwolatki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317915
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za sugestie , a EAnnie za branżówkę :thumbsup:

Chcę zamiast 50% 2 wołowej dać 25% karku wołowego i 25% karkówki wieprzowej - czy może tak być ?

 

Czy może ktoś ma inny pomysł na zastąpienie wołowiny?

 

Przepis branżowy w temacie obróbki cieplnej mówi jedynie o zimnym wędzeniu - czyżby wyrób nie był parzony?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317954
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcę zamiast 50% 2 wołowej dać 25% karku wołowego i 25% karkówki wieprzowej - czy może tak być ?
Tak.

 

 

Przepis branżowy w temacie obróbki cieplnej mówi jedynie o zimnym wędzeniu - czyżby wyrób nie był parzony?
  W zakładzie, w którym uczyłem się podstaw masarstwa, serwolatka była kiełbasą parzoną. Chyba dlatego, że konsumenci byli przyzwyczajeni do kiełbas poddanych obróbce cieplnej oraz biorąc pod uwagę dawny tzw. łańcuch chłodniczy było to zasadne.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317957
Udostępnij na innych stronach

Przepis branżowy w temacie obróbki cieplnej mówi jedynie o zimnym wędzeniu - czyżby wyrób nie był parzony?

 

Inny przepis branżowy, z obróbką cieplną:

 

 

post-40040-0-04880200-1386013044_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317961
Udostępnij na innych stronach

EAnno , czyli pieczona , ale lepszy wsad , tak? - buziaki za skany :rolleyes:

 

Bagno , czy mógłbyś przybliżyć motyw procesu parzenia , który zaobserwowałeś względem serwolatki?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8980-serwolatka/#findComment-317966
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.