paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Składniki na 3 kg Udziec sarni - 1,5 kg Łopatka wieprzowa - 0,75 kg Podgardle wieprzowe 0,75 kg Sól peklowa 60 g gałka muszkatołowa - 1g czarny świeżo mielony pieprz - 2g mielonej słodkiej papryki - 5g 2 szklanki wody Peklowanie 48h ( doba pokrojone w kostkę, doba zmielone dwukrotnie) Wszystko zmielone na sitku 2 mm, dwa razy, Użyto jelit baranich oraz wieprzowych 28-30 Serdelki 6-8 cm Osadzanie 2 godz. Osuszanie 50 min w temp. 50 st.C Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C Parzenie 20 i 30 min w temp. 80 st.C Przepis pochodzi ze strony: http://www.dailymotion.com/user/hunterkichen/2 Edytowane 28 Stycznia 2014 przez abratek Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2013 I jak w smaku wyszły? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam.Ciekawe, interesujące i z pewnością smaczne. No i wykonania pozazdrościć i pogratulować. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2013 I jak w smaku wyszły?Smak wykwintny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2013 za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2013 za mało elementów tłustych -poza tym struktura zolu jest niejednorodna sarnina ma specyficzny smak - można go nazwać wykwintnym Nie kumam troszkę. Podgardle /element tłusty/ stanowi 50% sarniny i 25% całości. Jeśli nie ma się kutra, to sie używa, co się ma.A o smakach nie powinno sie dyskutować. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Wędzenie gorącym dymem 1,5 h w temp. 50-55 st.C No tak, widać. Smak wykwintny. Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Pis67 - kolor wynika z ciemnego mięsa sarniny, nie z czasu i temperatury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Grudnia 2013 No tak, widać. Z sarniny i takie chude = wykwintny smak - znów czegoś się nauczyłem o smaku. Jak będę robił następnym razem, chętnie Ci podeślę kilka abyś mógł sprawdzić czy mam rację. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-319747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Dawno nie prezentowane. W związku z otrzymaniem od forumowego kolegi udźca sarniego, postanowilem przeznaczyć go na te pyszne parówki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-512150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.