Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny chlebek, kiedyś w TV pani profesor z IŻiD powiedziała, że chleb na zakwasie powinien dojrzewać minimum 24h, od tej pory zaczyn na chleb u mnie dojrzewa dobę i jest wspaniały chlebek.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330835
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Basiu wiem ze nie powinnam go byla kroic ale ciekawosc przewyszyla na rozsadkiem :facepalm:

 Zbig3133  zakwas mialam gotowy od wczoraj, no moze powinnam go zostawic wiecej do wyrosniecia , ale juz nie mialam cierpliwosci czekac dluzej :blush::facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330837
Udostępnij na innych stronach

Następny będzie lepszy, a i tak jest na pewno lepszy od kupnego. Byłem w 1997 r. w Italii i jadłem chleb ze sklepu, w porównaniu do polskiego  sklepowego był bez smaku.

Edytowane przez bazylwidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330852
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chlebek jest dobry w smaku ,tak powiedzial moj maz ,ale za bardzo scisly ,powinien dluzej wyrosc, za szybko wlozylam go do piecyka
 

Eli ale te chleby na zakwasie z dodatkiem ziaren one są bardziej ścisłe od zwykłego chleba...  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330861
Udostępnij na innych stronach

Eli SUPER chlebuś :) też miałem ten problem ze ścisłością miąższu.. nie martw się ;) 

następne wyjdą już jak trzeba hehe jestem pewien ;) 

wielkie  :clap:  :clap:  :clap:  :thumbsup: czekam na więcej ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330866
Udostępnij na innych stronach

Eli, bardzo ladny. :clap:  Postaraj sie dac jemu duzo czasu na rosniecie, a po upieczeniu dobrze wystudz( najlepiej przez noc) i wtedy  dopiero pokroj. Zdziwisz sie, ze smak jest pelniejszy po czasie odpoczynku po upieczeniu. Wilgoc ,jaka chleb na zakwasie ma jest zachowana w chlebie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330910
Udostępnij na innych stronach

Elu, jeżeli chcesz aby ten chlebek był bardziej pulchny, to po zakwaszeniu całego zaczynu, powiedzmy na całą noc, można rano dodać ok. 2,5 dkg. drożdży na 2-3 bochenki, rozczynionych z niewielką ilością wody i mąki, i wszystko razem wyrobić ponownie. Wtedy chleb nie zatraci swojego charakteru, a wyrośnie od nowa w ciągu ok 1-2 godz. będzie miał piękne duże diurki i będzie bardzo pulchny, ale za razem sprężysty. Moja synowa i wnuki chcą abym dla nich piekł tylko w takiej pulchnej  wersji. Osobiście zaś wolę ten bardziej ścisły, dez dodatku drożdży. Po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu, obydwie wersje są jednakowo dobre i nie kruszą się przy krojeniu, zachowując świeżość bardzo dłygo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330931
Udostępnij na innych stronach

Ok ,dziekuje za porady , postaram sie miec wiecej cierpliwosci i zostawie go dluzej ,aby lepiej wyrosl, ale i spruboje tez z drozdzami i wtedy zobacze ktory nam lepiej bedzie smakowac( moj maz nareszcie  tez sie przekonal ze moj chlebek jest lepszy od kupnych).pozdrawiam.


Atak wyglada moj zakwas

post-60407-0-19935600-1391262499_thumb.jpg

post-60407-0-89327100-1391262617_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330997
Udostępnij na innych stronach

Eli, wg mnie zadnych drozdzy nie dawaj, masz ladnie pracujacy zakwas, wystarczy. Tylko daj czasu wiecej do wyrosniecia.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331132
Udostępnij na innych stronach

Dodatek drożdzy to tylko alternatywa, którą można wypróbować aby mieć pojęcie czym się różnią obydwa rodzaje piecznego chleba, Innej metody po prostu nie ma aby móc osobiście poznać różnicę.  Jak pisałem, ja stosuję obydwie metody z dużym powodzeniem, zależy dla kogo chleb będzie przeznczony i jaki kto lubi, osobiście też wybieram tylko zakwas. Piekę już kilkadziesiąt lat, więc coś tam o wypieku chleba zdążylem się nauczyć i przekazuję to dalej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331136
Udostępnij na innych stronach

Chleb na zakwasie robimy aby był zdrowy, domowy i właśnie same dzikie drożdże zawierał ... Dodawanie tych saszetkowych to tak jakby robiąc domową kiełbachę sypnąć garść glutaminianu żeby była "jeszcze lepsza" :(

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331165
Udostępnij na innych stronach

Osobiście saszetkowych nigdy do ręki nie biorę bo jest jak piszesz, swoje preferencje też podałem, tylko zakwas. Jednak ludzie mają różnie, niestety, i jeżeli mam takie "zamówienie" od dzieci, to zawsze daję naturalne drożdż świeże, w wersji do ciasta bez cukru.

http://www.recepten.se/info/jaest.html

To te niebieskie po lewej stronie. Te czerwone po prawej, to drożdże do ciast słodkich.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331167
Udostępnij na innych stronach

...Chleb na zakwasie robimy aby był zdrowy, domowy i właśnie same dzikie drożdże zawierał ...

 

No! To jest naprawdę interesujące!  :D

 

Ciekawe czy te Brata Rogera "dzikie drożdże",

to faktycznie drożdże? A przypadkiem to nie są bakterie?  :rolleyes:  :facepalm:

.

 

 

 

...Dodawanie tych saszetkowych to tak jakby robiąc domową kiełbachę sypnąć garść glutaminianu żeby była "jeszcze lepsza"  :(

 

Tutaj to już Brat "pojechał po bandzie". Zupełnie nietrafne porównanie. :tongue:

 

Jak można porównywać drożdże do glutaminianu?  :D

 

BTW

Logicznie i merytorycznie rozważając, to napiszmy

co takiego jest szkodliwego w dodawaniu drożdży?  :rolleyes:

 

Każdy, kto zna się na pieczeniu chleba wie,

że tzw "zakwas" odgrywa swoja ważną role

i podobnie mają się sprawy z drożdżami! :cool:

 

Nie widzę powodu aby "stygmatyzować" używanie drożdży! :cool:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331170
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie widzę powodu aby "stygmatyzować" używanie drożdży! :cool: .

I tu się  z moim przedmówcą zgadzam :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331172
Udostępnij na innych stronach

To może napisz co jest szkodliwego zamiast "merytorycznego ale mało" siania wątpliwosci ...

Przy okazji napisz po co i dlaczego robi sie chleby na zakwasie, jak na drożdzach upiec chleb żytni i najlepiej wstaw fotorelację razem z przekrojem takiego chleba ...

 

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331174
Udostępnij na innych stronach

To może napisz co jest szkodliwego zamiast "merytorycznego ale mało" siania wątpliwosci ...

Przy okazji napisz po co i dlaczego robi sie chleby na zakwasie, jak na drożdzach upiec chleb żytni i najlepiej wstaw fotorelację razem z przekrojem takiego chleba ..

 

Podałem jakie chleby piekę ja i dla czego, oraz czym się różnią i jakich drożdży ew. na życzenie używam.

Kto "sieje wątpliwości i znowu zaczyna zadymiać" bo dosyć długo było na forum jednak zupełnie spokojnie, to już jego problem i sam musi się z nim zmierzyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331175
Udostępnij na innych stronach

Jarek pytanie nie było skierowane do Ciebie tylko do specjalisty od drożdży, bakterii, chrób cywilizacyjnych i procesów gnilnych ...

 

PS

Że Ty pieczesz chleb to wiem i widziałem natomiast nie widziałem ani jednego dzieła kolegi "Misia" poza "zgnilizną" forumową ale to chyba jego skaza zawodowa :(

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331177
Udostępnij na innych stronach

może ten artykuł rozwieje nieco wątpliwości na temat czy zakwas jest zdrowszy od drożdży czy na na odwrót :tongue:

http://www.tlustezycie.pl/2012/07/jak-jednak-zjesc-to-zboze.html

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331179
Udostępnij na innych stronach

Maad ciekawa publikacja czytałem też "życie bez pieczywa" ale to nie moja bajka na dłuższą metę :(

Że pieczywo generalnie jest niezdrowe to fakt ... Ale moich przekonań o wyższości zakwasowego nad drożdzowym nie rozwiałeś niestety :(

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331183
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.