zbig3133 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Ładny chlebek, kiedyś w TV pani profesor z IŻiD powiedziała, że chleb na zakwasie powinien dojrzewać minimum 24h, od tej pory zaczyn na chleb u mnie dojrzewa dobę i jest wspaniały chlebek. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Basiu wiem ze nie powinnam go byla kroic ale ciekawosc przewyszyla na rozsadkiem Zbig3133 zakwas mialam gotowy od wczoraj, no moze powinnam go zostawic wiecej do wyrosniecia , ale juz nie mialam cierpliwosci czekac dluzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Chlebek jest dobry w smaku ,tak powiedzial moj maz ,ale za bardzo scisly ,powinien dluzej wyrosc, za szybko wlozylam go do piecyka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Następny będzie lepszy, a i tak jest na pewno lepszy od kupnego. Byłem w 1997 r. w Italii i jadłem chleb ze sklepu, w porównaniu do polskiego sklepowego był bez smaku. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez bazylwidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Masz racje w tym wloskim chlebie to jest za duzo ulepszaczy , jak jest swiezy to jeszcze jaki taki , ale na wieczor juz jest niejadalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Chlebek jest dobry w smaku ,tak powiedzial moj maz ,ale za bardzo scisly ,powinien dluzej wyrosc, za szybko wlozylam go do piecyka Eli ale te chleby na zakwasie z dodatkiem ziaren one są bardziej ścisłe od zwykłego chleba... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Halusia musze sie jeszcze troche podluczyc z wyrobem chleba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Eli SUPER chlebuś też miałem ten problem ze ścisłością miąższu.. nie martw się następne wyjdą już jak trzeba hehe jestem pewien wielkie czekam na więcej Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Eli, bardzo ladny. Postaraj sie dac jemu duzo czasu na rosniecie, a po upieczeniu dobrze wystudz( najlepiej przez noc) i wtedy dopiero pokroj. Zdziwisz sie, ze smak jest pelniejszy po czasie odpoczynku po upieczeniu. Wilgoc ,jaka chleb na zakwasie ma jest zachowana w chlebie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Piękny chlebuś i na pewno pyszniutki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Lutego 2014 Elu, jeżeli chcesz aby ten chlebek był bardziej pulchny, to po zakwaszeniu całego zaczynu, powiedzmy na całą noc, można rano dodać ok. 2,5 dkg. drożdży na 2-3 bochenki, rozczynionych z niewielką ilością wody i mąki, i wszystko razem wyrobić ponownie. Wtedy chleb nie zatraci swojego charakteru, a wyrośnie od nowa w ciągu ok 1-2 godz. będzie miał piękne duże diurki i będzie bardzo pulchny, ale za razem sprężysty. Moja synowa i wnuki chcą abym dla nich piekł tylko w takiej pulchnej wersji. Osobiście zaś wolę ten bardziej ścisły, dez dodatku drożdży. Po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu, obydwie wersje są jednakowo dobre i nie kruszą się przy krojeniu, zachowując świeżość bardzo dłygo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Lutego 2014 Ok ,dziekuje za porady , postaram sie miec wiecej cierpliwosci i zostawie go dluzej ,aby lepiej wyrosl, ale i spruboje tez z drozdzami i wtedy zobacze ktory nam lepiej bedzie smakowac( moj maz nareszcie tez sie przekonal ze moj chlebek jest lepszy od kupnych).pozdrawiam.Atak wyglada moj zakwas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-330997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 2 Lutego 2014 Eli, wg mnie zadnych drozdzy nie dawaj, masz ladnie pracujacy zakwas, wystarczy. Tylko daj czasu wiecej do wyrosniecia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 2 Lutego 2014 Dodatek drożdzy to tylko alternatywa, którą można wypróbować aby mieć pojęcie czym się różnią obydwa rodzaje piecznego chleba, Innej metody po prostu nie ma aby móc osobiście poznać różnicę. Jak pisałem, ja stosuję obydwie metody z dużym powodzeniem, zależy dla kogo chleb będzie przeznczony i jaki kto lubi, osobiście też wybieram tylko zakwas. Piekę już kilkadziesiąt lat, więc coś tam o wypieku chleba zdążylem się nauczyć i przekazuję to dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 2 Lutego 2014 Chleb na zakwasie robimy aby był zdrowy, domowy i właśnie same dzikie drożdże zawierał ... Dodawanie tych saszetkowych to tak jakby robiąc domową kiełbachę sypnąć garść glutaminianu żeby była "jeszcze lepsza" Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Osobiście saszetkowych nigdy do ręki nie biorę bo jest jak piszesz, swoje preferencje też podałem, tylko zakwas. Jednak ludzie mają różnie, niestety, i jeżeli mam takie "zamówienie" od dzieci, to zawsze daję naturalne drożdż świeże, w wersji do ciasta bez cukru.http://www.recepten.se/info/jaest.htmlTo te niebieskie po lewej stronie. Te czerwone po prawej, to drożdże do ciast słodkich. Edytowane 2 Lutego 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Lutego 2014 ...Chleb na zakwasie robimy aby był zdrowy, domowy i właśnie same dzikie drożdże zawierał ... No! To jest naprawdę interesujące! Ciekawe czy te Brata Rogera "dzikie drożdże",to faktycznie drożdże? A przypadkiem to nie są bakterie? . ...Dodawanie tych saszetkowych to tak jakby robiąc domową kiełbachę sypnąć garść glutaminianu żeby była "jeszcze lepsza" Tutaj to już Brat "pojechał po bandzie". Zupełnie nietrafne porównanie. Jak można porównywać drożdże do glutaminianu? BTWLogicznie i merytorycznie rozważając, to napiszmyco takiego jest szkodliwego w dodawaniu drożdży? Każdy, kto zna się na pieczeniu chleba wie,że tzw "zakwas" odgrywa swoja ważną rolei podobnie mają się sprawy z drożdżami! Nie widzę powodu aby "stygmatyzować" używanie drożdży! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nie widzę powodu aby "stygmatyzować" używanie drożdży! . I tu się z moim przedmówcą zgadzam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) edit Edytowane 2 Lutego 2014 przez grizzly Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Lutego 2014 To może napisz co jest szkodliwego zamiast "merytorycznego ale mało" siania wątpliwosci ... Przy okazji napisz po co i dlaczego robi sie chleby na zakwasie, jak na drożdzach upiec chleb żytni i najlepiej wstaw fotorelację razem z przekrojem takiego chleba ... Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 2 Lutego 2014 To może napisz co jest szkodliwego zamiast "merytorycznego ale mało" siania wątpliwosci ...Przy okazji napisz po co i dlaczego robi sie chleby na zakwasie, jak na drożdzach upiec chleb żytni i najlepiej wstaw fotorelację razem z przekrojem takiego chleba .. Podałem jakie chleby piekę ja i dla czego, oraz czym się różnią i jakich drożdży ew. na życzenie używam.Kto "sieje wątpliwości i znowu zaczyna zadymiać" bo dosyć długo było na forum jednak zupełnie spokojnie, to już jego problem i sam musi się z nim zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Lutego 2014 Jarek pytanie nie było skierowane do Ciebie tylko do specjalisty od drożdży, bakterii, chrób cywilizacyjnych i procesów gnilnych ... PS Że Ty pieczesz chleb to wiem i widziałem natomiast nie widziałem ani jednego dzieła kolegi "Misia" poza "zgnilizną" forumową ale to chyba jego skaza zawodowa Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Lutego 2014 A to przepraszam że pojadę klasykiem "sorry" Roger . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 2 Lutego 2014 może ten artykuł rozwieje nieco wątpliwości na temat czy zakwas jest zdrowszy od drożdży czy na na odwrót http://www.tlustezycie.pl/2012/07/jak-jednak-zjesc-to-zboze.html Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Lutego 2014 Maad ciekawa publikacja czytałem też "życie bez pieczywa" ale to nie moja bajka na dłuższą metę Że pieczywo generalnie jest niezdrowe to fakt ... Ale moich przekonań o wyższości zakwasowego nad drożdzowym nie rozwiałeś niestety Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/3/#findComment-331183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.