ANNAM Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 18 Lutego 2016 i widac jak zaczyna rosnac , ja nie dodaje drozdzy i nie mam zadnych problemow Eli ja rowniez nie dodaje drozdzy do chleba na zakwasie ,a rosnie bardzi ladnie i trzyma ksztalt. Dlatego czesto pieke go bez posrednio na blaszkach. Robie osobno chleby drozdzowe, bo one sa lepsze jesli chodzi o grzanki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 18 Lutego 2016 Ale chleby garnkowe to zupełnie inna bajka, to całkowicie innej konsystencji zaczyn i inny chleb. Z tak luźnego ciasta nie ma absolutnie możliwości upieczenia kształtnego chleba bez owego garnka który nadaje kształt w dużej mierze właśnie. Roger przecież parę postów wcześniej o tym pisał. Więc może nie mylmy pojęć i nie mieszajmy w głowach tym co nie wiedzą o co w tym chodzi .Ja pokazuję tym razem chleby garnkowe, i opisuję sposób jego wypieku. O innych chlebach już wiele razy pisałem, ale tu zafascynowała mnie konsystencja i smak tego garnkowego chleba, który jest całkowicie inny niż te chleby o których piszecie i które ja też też od paru dziesięcioleci również piekę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 18 Lutego 2016 Jedni piszą ,ze autoliza powinna trwać 24 godz , drudzy ,ze wystarczy godz.Nie doczytałam jeszcze o temp. wody jaką trzeba zalać mąke-czy to ma znaczenie? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 18 Lutego 2016 Beata ma znaczenie. zwykle powinno sie stosowa wode w tzw. temperaturze pokojowej, kazdy zwykle przyspiesza i daje ciepla. Chyba ze, przepis prosi o ciasto ze spazonej maki ( takie chleby tez sa ) wtedy czesc maki zalewa sie wrzadkiem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 19 Lutego 2016 Beata ma znaczenie. zwykle powinno się stosować wodę o tzw. temperaturze pokojowej. Chyba ze, przepis prosi o ciasto ze sparzonej maki ( takie chleby tez są ) wtedy część mąki zalewa się wrzątkiem. http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy/409-chleb-zytni-pytlowy- Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 19 Lutego 2016 Widzisz Beata, nawet na forum byl chleb z maki zaparzanej. DZiekuje JArku Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 19 Lutego 2016 Mnie chodziło o temp. wody do tego konkretnego chlebka ,który piekł Sverige.tak ,czy siak mój chlebek przez noc podwoił swoją objętość został odgazowany ,siedzi sobie w koszyczku i rośnie.Pomału rozgrzewam piekarnik i będe robić test mojego naczynia .Po wyłożeniu ciasta na deskę podczas wyrabiania go doszłam do wniosku ,ze chyba dałoby się go upiec bez formy,ale zaryzykuję w tym naczyniu,bo chyba tu też tkwi sekret dobrego finalnie chlebka Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 19 Lutego 2016 Jeżeli zaczyn po wyrośnięciu dałby się upiec bez formy, to znaczy że ciasto jest nieco za ścisłe, ponieważ do tego rodzaju chleba, ciasto powinno być bardzo luźne, takie jak to się mówi, przelewające się przez ręce wręcz, lecz się do dłoni nie lepić, no ale sobie sama do pewnych rzeczy dojdziesz jak upieczesz kilka bochenków ta metodą, powodzenia i czekamy na rezultaty .Tak, masz rację cały sekret tkwi w naczyniu, lecz nie tylko bo w bardzo luźnym cieście również, to podstawa . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 19 Lutego 2016 No , no, no...muszę się pochwalić -chlebek wyszedł piękniusi!Muszę pomyśleć nad odpowiednim naczyniem ,bo trochę mi szkoda tego mojego,które po pierwszym pieczeniu było biało -brązowe [pierwotnie białe] Musiałam się nieźle naczyścić. ,ale chlebek był tego warty.Ciekawa jestem jaki by wyszedł gdyby dołożył oprócz zakwasu żytniego ciut mąki żytniej? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 19 Lutego 2016 Jakas fotka? ja mam gar zeliwny ale on chyba bedzie ciut za duzy, dzis pieklam moj pszenny na zakwasie pszennym ale kolejny bedzie wlasnie ta metoda co Sverige pisal. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 19 Lutego 2016 No , no, no...muszę się pochwalić -chlebek wyszedł piękniusi! Nooo i cooo, mamy Ci wierzyć tak tylko na słowo ?Ciekawa jestem jaki by wyszedł gdyby dołożył oprócz zakwasu żytniego ciut mąki żytniej? Przysłowie mówi, " Kto nie ryzykuje, to w kozie nie siedzi " . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zdjęcia już pyknęłam,ale coś ich nie mogę wstawić na stronę .Chyba będe musiała poczekać na synka.Wracając do gara to z tych proporcji na mniejszy chleb potrzebne naczynie nie większe jak 2-2,5 l [przydały by się dwa]Usilnie myślę o próbie przetestowania tych moich garnków rzymskich-uprzednio namoczonych ....,ale trochę się obawiam ,chociaż z ciastem chlebowym nagrzewają się do temp. 230 stopni .Próbować?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 19 Lutego 2016 Nie rozumiem Twych obaw, przecież ten sprzęt jest do tego stworzony, więc o co biega ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 19 Lutego 2016 A jak nie wyjdzie to przeciez duzej straty nie ma .to tylko troche maki..Ja musze sie dokopac do mojego zeliwniaka..ale na razie mam sporo chlebka..a w zamrazalce miejsca juz nie ma Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Nie chodzi mi o chlebek ,tylko o te gary - Roger trochę trochę mnie wystraszył wcześniejszym wpisem o tym ,ze wcześniejsze ich mocne wygrzanie i wrzucenie do nich zimnego ciasta może być ryzykowne...http://allegro.pl/podgrzewacz-potraw-2-x-2-5-l-brytfanna-naczynie-50-i4988185380.html- może coś takiego tak na szybko zerkam?Wymiarowo idealne do okrąglutkich chlebków. Edytowane 19 Lutego 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 20 Lutego 2016 No i kolejny autolizowany, "garnkowy" chlebuś pszenny, z kolejnego, dzisiejszego, porannego wypieku gotowy Waga 750 g. na gotowo. Tak mi się te chlebusie spodobały ze względu na swe ogromne walory, zarówno smakowe jak i samo wstępne przygotowanie, które to wymaga zaledwie minimalnego wkładu pracy, a rezultaty wprost zniewalające. Pyszna, chrupiąca, pięknie spękana skórka, miąższ puszysty a zarazem sprężysty i wilgotny, dobrze zachowuje świeżość. Zapewniam że kto go raz spróbuje, to na długo zostanie jego fanem. Ten chleb mnie tak zaskoczył swymi walorami że cały czas jestem pod wrazeniem, a przecież nie jestem początkującym "piekarzem, czy też nowicjuszem w tej "konkurencji". bo piekę różne, różniste chlebki od bez mała 40 lat . Ps. A gdzie jest Twój chlebuś Beato ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 20 Lutego 2016 Sverige w jak duzym garnku go zrobiles? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 20 Lutego 2016 Pisałem już wcześniej Electro, Ten większy ma 2,5 l. i w nim piekę 1,0 kg. bochenki, natomiast ten mniejszy ma 1,5 l. i jest jak na miarę szyty na te zgrabniutkie chlebki mające po 0,75 kg. .Jeden i drugi garnek ma średnicę 22 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 20 Lutego 2016 Musialam przegapic ,( za chaotycznieczytam ) 1.5l mam tylko rondel rostfritt ..to sprobuje zrobic w nim Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 20 Lutego 2016 Mnie chlebek wyszedł podobnie jak Twój i podobnie jak Ty jestem pod wrazeniem i wyglądu i smaku Zdjęcia wstawię w poniedziałek ,bo mój synek gdzieś zapodział kabel i będzie w domu dopiero w niedzielę późnym wieczorem.Ja upiekłam ten mój z podanych przez Ciebie składników [400g mąki 300ml wody i 200g zakwasu] w naczyniu 2,5 l i powiem,ze wyrósł mi pod "dach" pokrywki...miska ma 10 cm wys ,z pokrywka 12cm szer. na dole 18cm ,na górze 23cm.Teraz zmierzyłam mój chlebek -w najwyższym miejscu ma 10 cm.Jak Ty zmieściłeś ten swój w naczynku 1,5 l? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 20 Lutego 2016 Nie wiem czy dobrze wyjdzie. Ponieważ tu chodzi o grube ścianki zachowujące i trzymające temperaturę, co jest istotne np. w trakcie wkładania (wrzucania) wyrośniętego zaczynu do rozgrzanego garnka. Cienka blacha natychmiast będzie stygła i traciła w tym momencie temperaturę, która odgrywa w tym systemie wypieku zasadniczą rolę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Halo,halo-umknął Ci mój post...Ja się skłaniam do zakupu albo szklanego ,lub żeliwnego ale o obj. 2,5l .bo szkoda mi mojej białej ceramicznej miseczki przez te cholerne brązowienia ,[czym to doczyszczać?],a co do tych rzymskich -to jak pisałam wcześniej-troszkę się obawiam po tej wypowiedzi Rogera-może ma trochę racji-chociaż ten szok termiczny chyba nie jest taki duży ??ciasto nie jest lodowate...,chyba ,ze ktoś z Was już próbował i zapewni mnie ,ze nic nie stanie się moim garnkom . Edytowane 20 Lutego 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja upiekłam ten mój z podanych przez Ciebie składników [400g mąki 300ml wody i 200g zakwasu] w naczyniu 2,5 l i powiem,ze wyrósł mi pod "dach" pokrywki...miska ma 10 cm wys ,z pokrywka 12cm szer. na dole 18cm ,na górze 23cm.Teraz zmierzyłam mój chlebek -w najwyższym miejscu ma 10 cm.Jak Ty zmieściłeś ten swój w naczynku 1,5 l? Beato, mój garnuszek, ten mniejszy, ma wewnątrz również 10,5 cm. i chlebek rośnie w nim do samej pokrywy. Właśnie go zmierzyłem i po ostygnięciu ma 9,5 -10 cm. cm wzrostu . Tan większy garnek natomiast ma wewnątrz 14 cm wysokości od denka do sklepienia pokrywki .Cieszę się niezmiernie że chlebuś Ci się udał i że równie pysznie smakuje podobnie jak mnie. Chyba przyznasz że ma on zupełnie inny skmak i konsystencję jak mają te nasze chleby pieczone w piekarniku normalną, tradycyjną metodą ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 20 Lutego 2016 SverigeTez tak myslalam, mam jeszcze zeliwny mniejszy ale ten jest podlozny.. okragly zeliwny ma srednica 24 wysoki 8 z pokrywka 13 ...najwyzej chleb bedzie nizszy.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ten okrągły żeliwny będzie na pewno OK. Electro, więc jak to mówią "śmiało na ciało" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.