Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

i widac jak zaczyna rosnac , ja nie dodaje drozdzy i nie mam zadnych problemow
 

 Eli ja rowniez nie dodaje drozdzy do chleba na zakwasie ,a rosnie bardzi ladnie i trzyma ksztalt. Dlatego czesto pieke go bez posrednio na blaszkach.

 Robie osobno chleby drozdzowe, bo one sa lepsze jesli chodzi o grzanki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477042
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale chleby garnkowe to zupełnie inna bajka, to całkowicie innej konsystencji zaczyn i  inny chleb. Z tak luźnego ciasta nie ma absolutnie możliwości upieczenia kształtnego chleba bez owego garnka który nadaje kształt w dużej mierze właśnie. Roger przecież parę postów wcześniej o tym pisał. Więc może nie mylmy pojęć i nie mieszajmy w głowach tym co nie wiedzą o co w tym chodzi :D.

Ja pokazuję tym razem chleby garnkowe, i opisuję sposób jego wypieku. O innych chlebach już wiele razy pisałem, ale tu zafascynowała mnie konsystencja i smak tego garnkowego chleba, który jest całkowicie inny niż te chleby o których piszecie i które ja też też od paru dziesięcioleci również piekę :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477049
Udostępnij na innych stronach

Jedni piszą ,ze autoliza powinna trwać 24 godz , drudzy ,ze wystarczy godz.

Nie doczytałam jeszcze o temp. wody jaką trzeba zalać mąke-czy to ma znaczenie?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477061
Udostępnij na innych stronach

Beata ma znaczenie. zwykle powinno sie stosowa wode w tzw. temperaturze pokojowej, kazdy zwykle przyspiesza i daje ciepla.  Chyba ze, przepis prosi o ciasto ze spazonej maki ( takie chleby tez sa ) wtedy czesc maki zalewa sie wrzadkiem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477080
Udostępnij na innych stronach

  Beata ma znaczenie. zwykle powinno się stosować wodę o tzw. temperaturze pokojowej. Chyba ze, przepis prosi o ciasto ze sparzonej maki ( takie chleby tez są ) wtedy część mąki zalewa się wrzątkiem.

 

http://wedlinydomowe.pl/chleb-domowy/chleb-domowy/409-chleb-zytni-pytlowy-

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477088
Udostępnij na innych stronach

Widzisz Beata, nawet na forum byl chleb z maki zaparzanej. 

 DZiekuje JArku  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477109
Udostępnij na innych stronach

Mnie chodziło o temp. wody do tego konkretnego chlebka ,który piekł Sverige.

tak ,czy siak mój chlebek  przez noc podwoił swoją objętość  został odgazowany ,siedzi sobie w koszyczku i rośnie.Pomału rozgrzewam piekarnik i będe robić test mojego naczynia .

Po wyłożeniu ciasta na deskę podczas wyrabiania go doszłam do wniosku ,ze chyba dałoby się go upiec bez formy,ale zaryzykuję w tym naczyniu,bo chyba tu też tkwi sekret dobrego finalnie chlebka

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477139
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zaczyn po wyrośnięciu dałby się upiec bez formy, to znaczy że ciasto jest nieco za ścisłe, ponieważ do tego rodzaju chleba, ciasto powinno być bardzo luźne, takie jak to się mówi, przelewające się przez ręce wręcz, lecz się do dłoni nie lepić, no ale sobie sama do pewnych rzeczy dojdziesz jak upieczesz kilka bochenków ta metodą, powodzenia i czekamy na rezultaty :D:thumbsup:.


Tak, masz rację cały sekret tkwi w naczyniu, lecz nie tylko bo w bardzo luźnym cieście również, to podstawa :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477163
Udostępnij na innych stronach

No , no, no...muszę się pochwalić -chlebek wyszedł piękniusi!

Muszę pomyśleć nad odpowiednim naczyniem ,bo trochę mi szkoda tego mojego,które po pierwszym pieczeniu było biało -brązowe [pierwotnie białe] Musiałam się nieźle naczyścić. ,ale chlebek był tego warty.

Ciekawa jestem jaki by wyszedł gdyby dołożył oprócz zakwasu żytniego ciut mąki żytniej?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477243
Udostępnij na innych stronach

Jakas fotka? ja mam gar zeliwny ale on chyba bedzie ciut za duzy, dzis pieklam moj pszenny na zakwasie pszennym ale kolejny bedzie wlasnie ta metoda co Sverige pisal.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477246
Udostępnij na innych stronach

No , no, no...muszę się pochwalić -chlebek wyszedł piękniusi!

 

Nooo i cooo, mamy Ci wierzyć tak tylko na słowo :D ?

Ciekawa jestem jaki by wyszedł gdyby dołożył oprócz zakwasu żytniego ciut mąki żytniej?

 

Przysłowie mówi, " Kto nie ryzykuje, to w kozie nie siedzi " :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477249
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia już pyknęłam,ale coś ich nie mogę wstawić na stronę .Chyba będe musiała poczekać na synka.Wracając do gara to z tych proporcji na mniejszy chleb potrzebne naczynie nie większe jak 2-2,5 l [przydały by się dwa]

Usilnie myślę o próbie przetestowania tych moich garnków rzymskich-uprzednio namoczonych ....,ale trochę się obawiam ,chociaż z ciastem chlebowym nagrzewają się do temp. 230 stopni   .Próbować??

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477253
Udostępnij na innych stronach

A jak nie wyjdzie to przeciez duzej straty nie ma .to tylko troche maki..Ja musze sie dokopac do mojego zeliwniaka..ale na razie mam sporo chlebka..a w zamrazalce miejsca juz nie ma ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477260
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi mi o chlebek ,tylko o te gary -  Roger trochę trochę mnie wystraszył wcześniejszym wpisem o tym ,ze wcześniejsze ich mocne wygrzanie i wrzucenie do nich zimnego ciasta może być ryzykowne...

http://allegro.pl/podgrzewacz-potraw-2-x-2-5-l-brytfanna-naczynie-50-i4988185380.html- może coś takiego tak na szybko zerkam?Wymiarowo idealne do okrąglutkich chlebków.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477268
Udostępnij na innych stronach

No i kolejny autolizowany, "garnkowy" chlebuś pszenny, z kolejnego, dzisiejszego, porannego wypieku gotowy :D Waga 750 g. na gotowo. Tak mi się te chlebusie spodobały ze względu na swe ogromne walory, zarówno smakowe jak i samo wstępne przygotowanie, które to wymaga zaledwie minimalnego wkładu pracy, a rezultaty wprost zniewalające. Pyszna, chrupiąca, pięknie spękana skórka, miąższ puszysty a zarazem sprężysty i wilgotny, dobrze zachowuje świeżość. Zapewniam że kto go raz spróbuje, to na długo zostanie jego fanem. Ten chleb mnie tak zaskoczył swymi walorami że cały czas jestem pod wrazeniem, a przecież nie jestem początkującym "piekarzem, czy też nowicjuszem w tej "konkurencji". bo piekę różne, różniste chlebki od bez mała 40 lat :D.

 

Ps. A gdzie jest Twój chlebuś Beato :D ?

post-49725-0-30758900-1455958520_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477451
Udostępnij na innych stronach

Sverige w jak duzym garnku go zrobiles? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477491
Udostępnij na innych stronach

Pisałem już wcześniej Electro, Ten większy ma 2,5 l. i w nim piekę 1,0 kg. bochenki, natomiast ten mniejszy ma 1,5 l. i jest jak na miarę szyty na te zgrabniutkie chlebki mające po 0,75 kg. :D.


Jeden i drugi garnek ma średnicę 22 cm.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477497
Udostępnij na innych stronach

Musialam przegapic ,( za chaotycznieczytam :) ) 1.5l mam tylko rondel rostfritt ..to sprobuje zrobic w nim :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477499
Udostępnij na innych stronach

Mnie chlebek wyszedł podobnie jak Twój i podobnie jak Ty jestem pod wrazeniem i wyglądu i smaku Zdjęcia wstawię w poniedziałek ,bo mój synek gdzieś zapodział kabel i będzie w domu dopiero w niedzielę późnym wieczorem.

Ja upiekłam ten mój z podanych przez Ciebie składników [400g mąki 300ml wody i 200g zakwasu] w naczyniu 2,5 l i powiem,ze wyrósł mi pod "dach" pokrywki...miska ma 10 cm wys ,z pokrywka 12cm szer. na dole 18cm ,na górze 23cm.Teraz zmierzyłam mój chlebek -w najwyższym miejscu ma 10 cm.

Jak Ty zmieściłeś ten swój w naczynku 1,5 l?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477503
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy dobrze wyjdzie. Ponieważ tu chodzi o grube ścianki zachowujące i trzymające temperaturę, co jest istotne np. w trakcie wkładania (wrzucania) wyrośniętego zaczynu do rozgrzanego garnka. Cienka blacha natychmiast będzie stygła i traciła w tym momencie temperaturę, która odgrywa w tym systemie wypieku zasadniczą rolę :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477504
Udostępnij na innych stronach

Halo,halo-umknął Ci mój post...

Ja się skłaniam do zakupu albo szklanego ,lub żeliwnego ale o obj. 2,5l .bo szkoda mi mojej białej ceramicznej miseczki przez te cholerne brązowienia ,[czym to doczyszczać?],a co do tych rzymskich -to jak pisałam wcześniej-troszkę się obawiam  po tej wypowiedzi Rogera-może ma trochę racji-chociaż ten szok termiczny chyba nie jest taki duży ??ciasto nie jest lodowate...,chyba ,ze ktoś z Was już próbował i zapewni mnie ,ze nic nie stanie się moim garnkom .

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477506
Udostępnij na innych stronach

 

Ja upiekłam ten mój z podanych przez Ciebie składników [400g mąki 300ml wody i 200g zakwasu] w naczyniu 2,5 l i powiem,ze wyrósł mi pod "dach" pokrywki...miska ma 10 cm wys ,z pokrywka 12cm szer. na dole 18cm ,na górze 23cm.Teraz zmierzyłam mój chlebek -w najwyższym miejscu ma 10 cm.

Jak Ty zmieściłeś ten swój w naczynku 1,5 l?

 

Beato, mój garnuszek, ten mniejszy, ma wewnątrz również 10,5 cm. i chlebek rośnie w nim do samej pokrywy. Właśnie go zmierzyłem i po ostygnięciu ma 9,5 -10 cm. cm wzrostu :D. Tan większy garnek natomiast ma wewnątrz 14 cm wysokości od denka do sklepienia pokrywki :).

Cieszę się niezmiernie że chlebuś Ci się udał i że równie pysznie smakuje podobnie jak mnie. Chyba przyznasz że ma on zupełnie inny skmak i konsystencję jak mają te nasze chleby pieczone w piekarniku normalną, tradycyjną metodą ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477510
Udostępnij na innych stronach

 SverigeTez tak myslalam, mam jeszcze zeliwny mniejszy ale ten jest podlozny..

 

okragly zeliwny ma  srednica 24 wysoki 8 z pokrywka 13 ...najwyzej chleb bedzie nizszy..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/24/#findComment-477511
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.