beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 20 Lutego 2016 Elektra- i ja chyba będe się rozgladać za takim-jaki ten twój ma pojemność? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ten nadaje się idealnie do mniejszych i większych chlebków. http://allegro.pl/garnek-zeliwny-pokrywka-4-5-l-ciezki-15254-24-cm-i5574970118.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 20 Lutego 2016 Myślałam o takim do tych mniejszych chlebkówhttp://allegro.pl/garnek-zeliwny-indukcja-gaz-2-5l-22cm-z-pokrywa-au-i5953304385.html Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tak, ten garnuszek też jest fajny, i taki zgrabniutki na takie "miarowe" chlebusie, ale Beata, nie odniosłaś się do mojego wcześniejszego pytania odnośnie smaku i jakości tego chlebusia, czy potwierdzasz me spostrzeżenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 20 Lutego 2016 Powiem tak-do tego chlebka w ogóle się nie przykładałam [tak jak i do wielu innych rzeczy].Popełniłam wiele błędów [ten chlebek chyba wszystko wybacza]1.zakwas był wątpiwej jakości,długo nie używany-musiałam go odżywić2. Do tego zakwasu dodałam pokruszone drożdże uprzednio je nawet nie rozdrobniłam w maleńkiej częśći wody,więc tak nie bardzo się ładnie rozpuściły...3. Zbytnio nie rozczulałam się w sensie dokładnego wyrabiania ciasta -po prostu połączyłam tylko zakwas z ciastem4.Chyba kolejny błąd to mąkę potraktowałam zbyt gorącą wodą bo zrobił się po prostu kluch.Mimo to, ku mojemu ogromnemu zdziwieniu chlebek wyszedł znakomity i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.[pomijam fakt ,ze dodałam ciut za mało soli [soliłam z ręki a nie z wagi ,czy łyzeczki ,czyli piąty błąd] Chlebek po pierwsze wyrósł jak potrzeba -na 10 cm,po drugie ma śliczną chrupiącą skórkę -po upieczeniu ,bo zaraz po tym spsikałam go wodą i nakryłam ściereczką -robie tak z wiekszościa chlebów]. Po trzecie -w przekroju ma dziury -w/g mnie odpowiednie - nie za duże .po czwarte - leciutko ,wręcz minimalnie wilgotny w środku -taki jak lubię .Ciekawe ,ile dni utrzyma taką swieżość ,bo ja jem po kromeczce ,a moi panowie zjadą w niedzielę wieczorem.Podsumowując -chlebek warty powtórzenia.Ja od dawna piekę podobny w smaku tez bardzo rzadki w konsystencji [wylewam wręcz do garnków rzymskich ,tam sobie rosnie ],ale robię go z zaczynu z zostawionego rzadkiego ciasta. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 20 Lutego 2016 Beata, pierwsze trzy punkty zrobiłaś jak najbardziej prawidłowo i tak właśnie ma być . Ważne że smak i konsystencja ci odpowiada, a co do soli to na taki bochenek dwie pełne łyżeczki od herbaty soli grubej, miałkiej zaś ok 1 i 1/2 łyżeczki. Kupuj ten żeliwny garnek, będzie pani zadowolona . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 20 Lutego 2016 Garnek żeliwny na pewno by się przydał [chociaż ostatnio nie mam dla kogo pichcić,bo moi panowie ciągle w rozjazdach].Ciągle mnie jednak intrygują te moje rzymskie ...są akurat pod takie małe chlebki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 20 Lutego 2016 @beatag, ma 3 l taka https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/skeppshult-gjutjarn/skeppshult-rund-gryta-3-liter-gjutjarn-glaslock/ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 20 Lutego 2016 Beata, ale ten z Allegro który pokazałaś wcześniej jest super i cena nie wygórowana, więc myślę że warto go nabyć choćby do pieczenia tego pysznego chlebusia, a i do innych rzeczy jak np. gulasz, też się świetnie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tylko,że ja naprawdę nie mam już jak poszerzyć tej kuchni...Z pólek po otwarciu wszystko się już wysypuje... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 20 Lutego 2016 A tak wygląda dzisiejszy chlebuś w przekroju : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 20 Lutego 2016 Jak zawsze -piękniusi.Co proponujesz do tego chlebka? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 20 Lutego 2016 No Beato, mam akurat super pyszną polędwiczkę wieprzową, zrobioną a,la "Parmeńska", więc pięknie się ona z tym delikatnym chlebusiem komponuje, z cieniutkim podkładem masełka oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tylko pozazdrościć.Moja polędwiczka skończyła żywot w zamrażarce...Po skosztowaniu każdy po plastereczku [była smaczna ] nie . miałam dalszej koncepcji do jej wykorzystania. Muszę chyba ponowić próbę degustacji ze świeżo upieczonym kolejnym chlebusiem... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja taki baton robiony z oryginalnej polędwiczki wieprzowej (warkocza), dzielę na pół, i jedną część mrożę, a drugą konsumują na bieżąco aż się skończy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 20 Lutego 2016 Odbiegając troche od tematu to czy taką polędwiczkę konsumujesz tylko i wyłącznie na chlebku z masełkiem?,czy masz jakieś inne pomysły do jej wykorzystania Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tak, Beato, zrobioną a,la "Parmeńska", to tylko cieniutkie plastereczki do takiego pysznego chlebusia, lub bułeczki .A oto właśnie już końcówka tego "delikatesu" a obok postawiona normalna kostka rosołowa Knorr, abyś miała obraz i porównanie wielkości tego "cymesu" : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Ja taki baton robiony z oryginalnej polędwiczki wieprzowej (warkocza)sverige2 nie bardzo wiem co masz na myśli dodając w nawiasie słowo warkocz gdyż ten element nie ma nic wspólnego z polędwiczką . Warkocz to element , który zwykle usuwamy podczas obróbki polędwicy wieprzowej ( zresztą tak jak i mizdrę ) i ew. traktujemy jako kl III czyli ścięgniste. Edytowane 20 Lutego 2016 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 20 Lutego 2016 Chudziak, masz rację, źle się wyraziłem, ale chodzi mi o polędwiczkę która nie jest częścią odkrojonego od kości schabu, który to przecież też się polędwicą nazywa. Chodzi mi o taki kawałek "mięsiwka" :https://www.google.se/search?q=poledwiczka+wieprzowa&biw=1024&bih=531&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio5Pbj-4bLAhVBNCwKHUFOBB8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=poledwiczka+wieprzowa+surowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 20 Lutego 2016 Czyli jeszcze raz używając mojego starego nazewnictwa [które nota bene do tej pory stosuję w swoim kręgu] ,które rozróżniało schab i polędwice jako "pręgę " występującą obok tego schabu to twoja polędwica wykonana jest ze schabu [w moim starym nazewnictwie] ?Wracając do tej polędwiczki to wiele osób podchwyciło temat ,a mało z nich piszę z czym ją konsumuje i jak można ją jeszcze wykorzystać oprócz wersji kanapkowej. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Beata. Moja "polędwiczka" jest normalną, polędwicą wieprzową, jak widzisz na przedstawionym linku, a nie jest natomiast schabem bez kości, o którym piszesz, i który też nazywają polędwicą .Takie oto : http://www.olgasmile.com/poledwiczki-wieprzowe.htmlhttps://www.google.se/search?q=poledwiczka+wieprzowa&biw=1024&bih=531&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio5Pbj-4bLAhVBNCwKHUFOBB8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=poledwiczka+wieprzowa+surowa Edytowane 20 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 20 Lutego 2016 Jak ją zwał tak zwał ,wiem już o którą część" schabu " Ci chodzi .Ja swoją robiłam z tej" grubej częsci ",ale też wyszła smaczna. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) No masz rację, lecz ja osobiście nazywam schab schabem, z kością lub bez kości, a polędwiczkę nazywam polędwiczką wieprzową i nigdy mi się nie mylą te dwa całkiem przecież różne kawałki mięsiwka. W Szwecji też nikt schabu bez kości nie nazywa i nie powie na ten kawałek mięsa polędwica, bo te dwa mięsiwa maja tu dwie całkowicie różne nazwy .Ze schabu środkowego bez kości też jest bardzo smaczna a,la Parmeńska, jak sama piszesz, i też taki wariant często robię . Edytowane 20 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tak jak wyżej pisałam ja również u siebie np na targu używam nazwy schab wieprzowy i polędwica wieprzowa.,ale tu mnie kiedyś obrobiono za to nazewnictwo i starałam się dostosować do nazewnictwa panującego na tym forum .[chociaż nigdy nie wiem,czy wszyscy opisujacy swoje historie z tymi kawałkami mięsa posługują się swoim nazewnictwem,czy tym forumowym?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 20 Lutego 2016 i starałam się dostosować do nazewnictwa panującego na tym forum . No i super , przecież to się nawet nie ma co mylić . Polędwiczka to to mniejsze a polędwica to to większe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.