beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 20 Lutego 2016 Garnek żeliwny na pewno by się przydał [chociaż ostatnio nie mam dla kogo pichcić,bo moi panowie ciągle w rozjazdach].Ciągle mnie jednak intrygują te moje rzymskie ...są akurat pod takie małe chlebki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 20 Lutego 2016 @beatag, ma 3 l taka https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/skeppshult-gjutjarn/skeppshult-rund-gryta-3-liter-gjutjarn-glaslock/ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 20 Lutego 2016 Beata, ale ten z Allegro który pokazałaś wcześniej jest super i cena nie wygórowana, więc myślę że warto go nabyć choćby do pieczenia tego pysznego chlebusia, a i do innych rzeczy jak np. gulasz, też się świetnie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tylko,że ja naprawdę nie mam już jak poszerzyć tej kuchni...Z pólek po otwarciu wszystko się już wysypuje... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 20 Lutego 2016 A tak wygląda dzisiejszy chlebuś w przekroju : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 20 Lutego 2016 Jak zawsze -piękniusi.Co proponujesz do tego chlebka? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 20 Lutego 2016 No Beato, mam akurat super pyszną polędwiczkę wieprzową, zrobioną a,la "Parmeńska", więc pięknie się ona z tym delikatnym chlebusiem komponuje, z cieniutkim podkładem masełka oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tylko pozazdrościć.Moja polędwiczka skończyła żywot w zamrażarce...Po skosztowaniu każdy po plastereczku [była smaczna ] nie . miałam dalszej koncepcji do jej wykorzystania. Muszę chyba ponowić próbę degustacji ze świeżo upieczonym kolejnym chlebusiem... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja taki baton robiony z oryginalnej polędwiczki wieprzowej (warkocza), dzielę na pół, i jedną część mrożę, a drugą konsumują na bieżąco aż się skończy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 20 Lutego 2016 Odbiegając troche od tematu to czy taką polędwiczkę konsumujesz tylko i wyłącznie na chlebku z masełkiem?,czy masz jakieś inne pomysły do jej wykorzystania Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tak, Beato, zrobioną a,la "Parmeńska", to tylko cieniutkie plastereczki do takiego pysznego chlebusia, lub bułeczki .A oto właśnie już końcówka tego "delikatesu" a obok postawiona normalna kostka rosołowa Knorr, abyś miała obraz i porównanie wielkości tego "cymesu" : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Ja taki baton robiony z oryginalnej polędwiczki wieprzowej (warkocza)sverige2 nie bardzo wiem co masz na myśli dodając w nawiasie słowo warkocz gdyż ten element nie ma nic wspólnego z polędwiczką . Warkocz to element , który zwykle usuwamy podczas obróbki polędwicy wieprzowej ( zresztą tak jak i mizdrę ) i ew. traktujemy jako kl III czyli ścięgniste. Edytowane 20 Lutego 2016 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 20 Lutego 2016 Chudziak, masz rację, źle się wyraziłem, ale chodzi mi o polędwiczkę która nie jest częścią odkrojonego od kości schabu, który to przecież też się polędwicą nazywa. Chodzi mi o taki kawałek "mięsiwka" :https://www.google.se/search?q=poledwiczka+wieprzowa&biw=1024&bih=531&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio5Pbj-4bLAhVBNCwKHUFOBB8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=poledwiczka+wieprzowa+surowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 20 Lutego 2016 Czyli jeszcze raz używając mojego starego nazewnictwa [które nota bene do tej pory stosuję w swoim kręgu] ,które rozróżniało schab i polędwice jako "pręgę " występującą obok tego schabu to twoja polędwica wykonana jest ze schabu [w moim starym nazewnictwie] ?Wracając do tej polędwiczki to wiele osób podchwyciło temat ,a mało z nich piszę z czym ją konsumuje i jak można ją jeszcze wykorzystać oprócz wersji kanapkowej. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Beata. Moja "polędwiczka" jest normalną, polędwicą wieprzową, jak widzisz na przedstawionym linku, a nie jest natomiast schabem bez kości, o którym piszesz, i który też nazywają polędwicą .Takie oto : http://www.olgasmile.com/poledwiczki-wieprzowe.htmlhttps://www.google.se/search?q=poledwiczka+wieprzowa&biw=1024&bih=531&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio5Pbj-4bLAhVBNCwKHUFOBB8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=poledwiczka+wieprzowa+surowa Edytowane 20 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 20 Lutego 2016 Jak ją zwał tak zwał ,wiem już o którą część" schabu " Ci chodzi .Ja swoją robiłam z tej" grubej częsci ",ale też wyszła smaczna. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) No masz rację, lecz ja osobiście nazywam schab schabem, z kością lub bez kości, a polędwiczkę nazywam polędwiczką wieprzową i nigdy mi się nie mylą te dwa całkiem przecież różne kawałki mięsiwka. W Szwecji też nikt schabu bez kości nie nazywa i nie powie na ten kawałek mięsa polędwica, bo te dwa mięsiwa maja tu dwie całkowicie różne nazwy .Ze schabu środkowego bez kości też jest bardzo smaczna a,la Parmeńska, jak sama piszesz, i też taki wariant często robię . Edytowane 20 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 20 Lutego 2016 Tak jak wyżej pisałam ja również u siebie np na targu używam nazwy schab wieprzowy i polędwica wieprzowa.,ale tu mnie kiedyś obrobiono za to nazewnictwo i starałam się dostosować do nazewnictwa panującego na tym forum .[chociaż nigdy nie wiem,czy wszyscy opisujacy swoje historie z tymi kawałkami mięsa posługują się swoim nazewnictwem,czy tym forumowym?] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 20 Lutego 2016 i starałam się dostosować do nazewnictwa panującego na tym forum . No i super , przecież to się nawet nie ma co mylić . Polędwiczka to to mniejsze a polędwica to to większe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Wiem o tym Beato, ale osobiście rozróżniam te dwa całkiem różne kawałki mięsa, i na schab od zawsze mówię schab, z kością lub bez . Tak też to się nazwało w znanym chyba wielu, i sławnym na cała Polskę Karczewie, skąd pani zwana "Karczewianką" całe lata 50-60-70 mięsko i wędliny, nam do domu dostarczała, a Karczewiacy słyną przecież z tradycji świniobicia i wyrobów masarskich, i wiedzą przecież jak się co nazywa. Tak więc u mnie tradycja robi swoje, i nie będę tego zmieniał na stare lata. Tu w Szwecji też schabowy, nazywa się kotletem wieprzowym z kością, lub kotlet wieprzowy bez kości, jest też karkówka, z kością lub bez, która też się nazywa karkówką, no i jest właśnie polędwica, która się polędwicą nazywa i schabem bez kości nie jest . Edytowane 20 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 20 Lutego 2016 A schab schabem...A tu polędwica i polędwiczka...Ja mam tendencję do umilania pewnych słówek ,więc się czasami mogę zamotać ... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 28 Marca 2016 Na swieta upieklam moj ulubiony razowy chleb , do poprzedniego przepisu dodalam jeszcze 5 lyzek maki orkiszowej i 3 lyzki kawy zbozowej, teraz jestem juz pewna ze wiecej zmian do tego przepisu nie bedzie , ciasto podzielilam na 2 porcje i upieklam dwa dlugie , bo my lubimy wiecej skorki i tak sie lepiej kroi na kanapki .Moj wnusio zazyczyl sobie zielone ciasto , wiec upieklam ciasto ze szpinakiem , http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-ucierane/718-przepis-na-lesny-mech, zrobilam je z tego przepisu , ciasto wyszlo pyszne wszystkim smakowalo , a najwazniejsze ze wnusio byl bardzo zadowolony , zapomnialam zrobic zdjecie calego ciasta i jest tylko polowa , polecam bo jest naprawde godne upieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-488000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) O .. i ja Elu upiekłam to ciasto na święta i też bardzo je polecam Edytowane 28 Marca 2016 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-488002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 20 Listopada 2016 Dawno mnie tutaj nie bylo, ale to nie znaczy ze juz nic nie robie, bo caly czas eksperymentuje z chlebkami ( dobrze ze moja kolezanka ma kury) :laugh: ,juz mam kilka dobrych przepisow z ktorych chlebki wychodza pyszne , ale jak znajde jakis nowy przepis to zaraz go probuje , ostatnio duzo pieke chlebka z semoli,zakwas ktory mialam z manitoby to powoli przerobilam na make z 10,5 procent bialka i jestem bardzo zadowolona z tej zmiany ,zakwas jest zywszy chlebki maja chrupiaca skorke , ladniejszy kolor a i w smaku tez mi lepiej odpowiadaja . nie dawno zrobilam tez kielbase razem z moim malym pomocnikiem , ktoremu taka robota bardzo sie podoba i mielonki w szynkowarze a w tym tygodniu zrobilam salceson , jeszcze zrobie kaszanke i poledwice i to bedzie juz ostatnie wedzenie w tym roku , za tydzien jade do Polski odwiedzic mame, to przygotowania do swiat sa odlozone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-527224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 20 Listopada 2016 Gratulacje , piękne wyroby Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-527229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.