Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Garnek żeliwny na pewno by się przydał [chociaż ostatnio  nie mam dla kogo pichcić,bo moi panowie ciągle w rozjazdach].Ciągle mnie jednak intrygują te moje rzymskie ...są akurat pod takie małe chlebki.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477577
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 784
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Beata, ale ten z Allegro który pokazałaś wcześniej jest super i cena nie wygórowana, więc myślę że warto go nabyć choćby do pieczenia tego pysznego chlebusia, a i do innych rzeczy jak np. gulasz, też się świetnie przyda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477589
Udostępnij na innych stronach

No Beato, mam akurat super pyszną polędwiczkę wieprzową, zrobioną a,la "Parmeńska", więc pięknie się ona z tym delikatnym chlebusiem komponuje, z cieniutkim podkładem masełka oczywiście :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477649
Udostępnij na innych stronach

Tylko pozazdrościć.

Moja polędwiczka skończyła żywot w zamrażarce...Po skosztowaniu każdy po plastereczku [była smaczna ] nie . miałam dalszej koncepcji do jej wykorzystania. Muszę chyba ponowić próbę degustacji ze świeżo upieczonym kolejnym chlebusiem...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477653
Udostępnij na innych stronach

Ja taki baton robiony z oryginalnej polędwiczki wieprzowej (warkocza), dzielę na pół, i jedną część mrożę, a drugą konsumują na bieżąco aż się skończy :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477658
Udostępnij na innych stronach

Odbiegając troche od tematu to czy taką  polędwiczkę konsumujesz tylko i wyłącznie na chlebku z masełkiem?,czy masz jakieś inne pomysły do jej wykorzystania

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477663
Udostępnij na innych stronach

Tak, Beato, zrobioną a,la "Parmeńska", to tylko cieniutkie plastereczki do takiego pysznego chlebusia, lub bułeczki :D.


A oto właśnie już końcówka tego "delikatesu" a obok postawiona normalna kostka rosołowa Knorr, abyś miała obraz i porównanie wielkości tego "cymesu" :

post-49725-0-76578700-1455991384_thumb.jpg

post-49725-0-66399600-1455991417_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477673
Udostępnij na innych stronach

Ja taki baton robiony z oryginalnej polędwiczki wieprzowej (warkocza)

sverige2 nie bardzo wiem co masz na myśli dodając w nawiasie słowo warkocz  gdyż ten element nie ma nic wspólnego z polędwiczką . Warkocz to element , który zwykle usuwamy podczas obróbki polędwicy wieprzowej ( zresztą tak jak i mizdrę )  i  ew. traktujemy jako kl III czyli ścięgniste.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477679
Udostępnij na innych stronach

Chudziak, masz rację, źle się wyraziłem, ale chodzi mi o polędwiczkę która nie jest częścią odkrojonego od kości schabu, który to przecież też się polędwicą nazywa. Chodzi mi o taki kawałek "mięsiwka" :https://www.google.se/search?q=poledwiczka+wieprzowa&biw=1024&bih=531&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio5Pbj-4bLAhVBNCwKHUFOBB8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=poledwiczka+wieprzowa+surowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477690
Udostępnij na innych stronach

Czyli jeszcze raz używając mojego starego nazewnictwa [które nota bene do tej pory stosuję w swoim kręgu] ,które rozróżniało schab i polędwice jako "pręgę " występującą obok tego schabu to twoja polędwica wykonana jest ze schabu [w moim starym nazewnictwie] ?

Wracając do tej polędwiczki to wiele osób podchwyciło temat ,a mało z nich piszę z czym ją konsumuje i jak można ją jeszcze wykorzystać oprócz wersji kanapkowej.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477697
Udostępnij na innych stronach

Beata. Moja "polędwiczka" jest normalną, polędwicą wieprzową, jak widzisz na przedstawionym linku, a nie jest natomiast schabem bez kości, o którym piszesz, i który też nazywają polędwicą :D.


Takie oto :

 

http://www.olgasmile.com/poledwiczki-wieprzowe.html


https://www.google.se/search?q=poledwiczka+wieprzowa&biw=1024&bih=531&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio5Pbj-4bLAhVBNCwKHUFOBB8Q_AUIBigB#tbm=isch&q=poledwiczka+wieprzowa+surowa

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477698
Udostępnij na innych stronach

No masz rację, lecz ja osobiście nazywam schab schabem, z kością lub bez kości, a polędwiczkę nazywam polędwiczką wieprzową i nigdy mi się nie mylą te dwa całkiem przecież różne kawałki mięsiwka. W Szwecji też nikt  schabu bez kości nie nazywa i nie powie na ten kawałek mięsa polędwica, bo te dwa mięsiwa maja tu dwie całkowicie różne nazwy :D.


Ze schabu środkowego bez kości też jest bardzo smaczna a,la Parmeńska, jak sama piszesz, i też taki wariant często robię :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477711
Udostępnij na innych stronach

Tak jak wyżej pisałam ja również u siebie np na targu używam nazwy schab wieprzowy i polędwica wieprzowa.,ale tu mnie kiedyś obrobiono za to nazewnictwo i starałam się dostosować do nazewnictwa   panującego na tym forum .[chociaż nigdy nie wiem,czy wszyscy opisujacy swoje historie z tymi kawałkami mięsa posługują się swoim nazewnictwem,czy tym forumowym?]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477718
Udostępnij na innych stronach

 

 

i starałam się dostosować do nazewnictwa panującego na tym forum .

 

 

No i super , przecież to się nawet nie ma co mylić . :D  Polędwiczka to to mniejsze a polędwica to to większe . :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477727
Udostępnij na innych stronach

Wiem o tym Beato, ale osobiście rozróżniam te dwa całkiem różne kawałki mięsa, i na schab od zawsze mówię schab, z kością lub bez :D . Tak też to się nazwało w znanym chyba wielu, i sławnym na cała Polskę Karczewie, skąd pani zwana "Karczewianką" całe lata 50-60-70 mięsko i wędliny, nam do domu dostarczała, a Karczewiacy słyną przecież z tradycji świniobicia i  wyrobów masarskich, i wiedzą przecież jak się co nazywa. Tak więc u mnie tradycja robi swoje, i nie będę tego zmieniał na stare lata. Tu w Szwecji też schabowy, nazywa się kotletem wieprzowym z kością, lub kotlet wieprzowy bez kości, jest też karkówka, z kością lub bez, która też się nazywa karkówką, no i jest właśnie polędwica, która się polędwicą nazywa i schabem bez kości nie jest :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-477729
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na swieta upieklam moj ulubiony razowy chleb , do poprzedniego przepisu dodalam jeszcze 5 lyzek maki orkiszowej  i 3 lyzki kawy zbozowej, teraz jestem juz pewna ze wiecej zmian do tego przepisu nie bedzie ;)post-60407-0-23451200-1459150105_thumb.jpg , ciasto podzielilam na 2 porcje i upieklam dwa dlugie , bo my lubimy wiecej skorki i tak sie lepiej kroi na kanapki .

Moj wnusio zazyczyl sobie zielone ciasto , wiec upieklam ciasto ze szpinakiem , http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-ucierane/718-przepis-na-lesny-mech, zrobilam je z tego przepisu , ciasto wyszlo pyszne  wszystkim smakowalo , a najwazniejsze ze wnusio byl bardzo zadowolony , zapomnialam zrobic zdjecie calego ciasta  i jest tylko polowapost-60407-0-23612000-1459150530_thumb.jpeg , polecam bo jest naprawde godne upieczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-488000
Udostępnij na innych stronach

O .. i ja Elu upiekłam to ciasto na święta :D i też bardzo je polecam

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-488002
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dawno mnie tutaj nie bylo, ale to nie znaczy ze juz nic nie robie, bo caly czas eksperymentuje z chlebkami ( dobrze ze moja kolezanka ma kury) :D:laugh: :laugh: ,

juz mam kilka dobrych przepisow z  ktorych  chlebki wychodza pyszne , ale jak znajde jakis nowy przepis to  zaraz go probuje , ostatnio duzo pieke chlebka z semoli,

zakwas  ktory mialam z manitoby to powoli przerobilam na make z 10,5 procent bialka i jestem bardzo zadowolona z tej zmiany ,zakwas jest zywszy  chlebki maja chrupiaca skorke , ladniejszy kolor a  i w smaku tez mi lepiej odpowiadaja . :thumbsup:

nie dawno zrobilam tez kielbase  razem z moim malym pomocnikiem :D   , ktoremu taka robota bardzo sie podoba :clap:  :D i mielonki w szynkowarze  a w tym tygodniu zrobilam salceson , jeszcze zrobie kaszanke i poledwice i to bedzie juz ostatnie wedzenie w tym roku , za tydzien jade do Polski odwiedzic mame, to przygotowania do swiat sa odlozonepost-60407-0-35623700-1479661809_thumb.jpgpost-60407-0-43362200-1479661952_thumb.jpgpost-60407-0-55884500-1479662037_thumb.jpgpost-60407-0-99320900-1479662087_thumb.jpgpost-60407-0-84028300-1479662154_thumb.jpgpost-60407-0-92755700-1479662200_thumb.jpgpost-60407-0-32105800-1479662250_thumb.jpgpost-60407-0-09316200-1479662293_thumb.jpgpost-60407-0-32626600-1479662429_thumb.jpg

post-60407-0-72864100-1479662346_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/25/#findComment-527224
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.