sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 15 Lutego 2016 .tylko kiedy ja na to wszystko czas znajdę .. Electro, rób tak jak ja, zostań szczęśliwym emerytem .Dzięki Dyziu, myślę że nawet teściowej by smakował , bo jest autentycznie OK. a wspomniana nastepna porcja już w lodówce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 15 Lutego 2016 Sverige ..moja mama jest emerytka i ma mniej wolnego czasu niz kiedy pracowala, ja jeszcze musze sie pomeczyc troche ale nie jest zle .tylko troche trzeba pokombinowac na razie mam przemeblowywanie w mieszkaniu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 15 Lutego 2016 Jarek chlebek pieknie wyglada i wiem ze smakuje , ale na nastepny raz sprobuj zostawic jeszcze dluzej i juz bez dodawania drozdzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 15 Lutego 2016 Elu, już właśnie następna porcja siedzi właśnie w lodówce, ale tym razem z gotowej mąki pszenno żytniej, 55/45%. takiej jakiej używam od lat do swych chlebków, kupowanej w tutejszym "NETTO", Zrobiłem dwie porcje, jedna z drożdżami, drugą bez. Zobaczymy jakie będą rezultaty i ew. różnice w smaku i wyglądzie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 15 Lutego 2016 Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Eli... Chodź ograniczam chlebek do 30 g dziennie to taką kromkę z domowym smalcem pochłonął bym na raz!!! Przepiękny!!! Edytowane 15 Lutego 2016 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 16 Lutego 2016 No i Elu, zgodnie z zapowiedzią upiekłem dwa chlebki, obydwa na gotowo ważą po 900g. każdy. Jeden z mąki pszenno żytniej 45/55% drugi zaś tylko z mąki pszennej, w tym 100 g. zakwasu pszenno żytniego. Ten ciemny pszenno żytni 100g. zakwasu z dodatkiem 7 g. świeżych drożdży. Ten pszenny natomiast tylko na 100g. samego zakwasu, tak jak prosiłaś. Obydwa robione identycznie i z tej samej ilości składników. Jednak ten z dodatkiem świeżych drożdży pomimo że jest mieszany pszenno żytni, wyrósł znacznie lepiej niż ten tylko z mąki pszennej, choć to pszenny jako pieczywo lekkie, powinien być bardziej wyrośnięty. Ten niewielki dodatek drożdży jednak poprawia znacznie sam proces wyrastania, a co się z tym wiąże również i "dziur" w chlebie. Nie mniej obydwa piękniusie i myślę że zachęcające swym wyglądem do konsumpcji. Wybór metody pieczenia pozostaje więc do indywidualnej decyzji "piekarza", ale niezależnie od jej wyboru chlebuś jest autentycznie wspaniały w swej konsystencji, jak też i walory smakowe to najzwyczajniej chlebowa poezja . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 17 Lutego 2016 Jarku masz racje , oba chlebusie wygladaja bardzo pieknie i na pewna smakuja wysmiennicie :D :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 18 Lutego 2016 Chlebuś pieczony tą metodą tak nam zasmakował że już dziś musiałem upiec następny pszenny bocheneczek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 18 Lutego 2016 Chlebuś pieczony tą metodą tak nam zasmakował że już dziś musiałem upiec następny pszenny bocheneczek . Teraz zamiast trzymac sie d zala od macznych produktow to bedziecie przez pewnien czas odpowiednia diete maczna ,az sie nasycicie . Znam to jak cos dobre to sie ciagle chce jesc A chlebusie na prawde ladniutkie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 18 Lutego 2016 Oj tak, tak Anno, i jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 18 Lutego 2016 Piekny ,ale mnie przeraza to przerabianie czekanie , ja niecierpliwa kobieta jestem ja teraz zaczelam robic zakwas pszenny ,znaczy bedziep szenny na bazie zytniego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 18 Lutego 2016 Electro, a co tu ma niby przerażać ? samo się robi. Jednego ranka rozmieszasz zaczyn łyżką, mąka, woda, zakwas, drożdże, nawet bez użycia robota. Odstawiasz na cały dzień gdzieś na boku. Na noc wstawiasz zaczyn do lodówki. Następnego dnia wyjmujesz, wykładasz zaczyn na deskę, lekko posypiesz go mąką, przerobisz rękoma parę razy (odgazowanie) 2-3 min. i wkładasz do koszyczka celem wyrośnięcia 2-3 godz. Drugie odgazowanie następuje samoczynnie w trakcie wrzucania wyrośniętego zaczynu, do garnka, ot i to cała robota. W piekarniku 25-30 min. pod przykrywką, a następnie po jej zdjęciu znowu 25-30 min. wot i wsio .Odnośnie zakwasu, to od lat używam tylko mieszany pszenno-żytni ok 50/50%. ciągle go za każdym razem odświeżając. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) oj kusicie kusicie ..a on tak pieknie i smakowicie wyglada ze chyba bede musiala zrobic .. a ilosci maki i tych dodatkow sa gdzies bo nie czytalam calego watku.. Sverige mozesz mi podac ile dajesz maki i zakwasu ,to moze bym zrobila bo w sumie tak jak napisales to moze i bym sie pokusila jak to nie dla Ciebie jakis problem, dzieki z gory Edytowane 18 Lutego 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Electro, będziesz mogła sobie sama dopasować proporcje. Ten dzisiejszy zrobiłem nieco mniejszy, i takie już właśnie będę robił, waży po wystudzeniu 750 g. Wykonany został z 400g. mąki, ok. 300ml. wody i ok.150-200 ml. zakwasu, 7 g. drożdży i 2 łyżeczki soli. Najpierw mieszamy tylko samą mąkę z wodą, odstawiając ja na 0.5 godz. celem autolizy. Następnie w szklance mieszamy dokładnie zakwas, sól i drożdże i dodajemy do tej rozrobionej mąki. Wyrabiamy to razem łyżka lub łopatką, przykrywamy pokrywką i odstawiamy gdzieś z boku do wieczora. Na noc przenosimy zaczyn do lodówki. Następnego dnia, ten mocno wyrośnięty zaczyn wykładamy na deskę, posypujemy mąką i przerabiamy w dłoniach kilka razy (1 odgazowanie), zawijając ciasto do spodu . Po tej czynności wkładamy do koszyczka wysypanego mąką celem wrośnięcia, 1-3 godz. zależy od temp. otoczenia. W między czasie rozgrzewamy piekarnik ze wstawionym garnkiem do 225 stopni C. Wyjmujemy garnek, zdejmujemy pokrywkę i przekładamy do niego wyrośnięty zaczyn, zaczyn opada przy wrzucaniu go do garnka, (2 odgazowanie), ponownie przykrywamy pokrywkę i do piekarnika na 25-30 min. W piekarniku, chlebek włożony do garnka bardzo mocno i szybko rośnie. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i następne 25-30 min. na obniżonej do 200 stopni C temperaturze, i gotowe. W opisie wygląda może trochę długawo, ale robi się naprawdę błyskawicznie. Zapewniam że chlebek jest wspaniały, z pyszną chrupiącą skórką, mniam, mniam .Jeżeli byłoby to trudne do rozszyfrowania, mogę wszystko podać w ponumerowanych kolejno punktach . Edytowane 18 Lutego 2016 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 18 Lutego 2016 Dla mnie bardzo przejrzyście. Dzięki.Są wspaniałe!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 18 Lutego 2016 Super! dziekuje tylko jedno pytanie czy ten bochenek uformawany wkladamy do koszyka zawinieciem do gory czy do dolu a pozniej jak do garnka? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 18 Lutego 2016 Rozumiem,ze mówimy o garnku rzymskim.Jeśli tak, to ja swoje chleby piekąc w tych garnkach moczę je najpierw w wodzie [jakieś 15 min] wyrośniety i odgazowany zaczyn -ciasto przekładam do garnka i czekam aż ciasto urośnie ponownie [garnek wypełniony po brzegi ] Wtedy wkładam garnki z pokrywą do piekarnika ,ustawiam temp na 220-230 stopni . Po osiągnięciu tej temp-trwa to ok 20-25 min zdejmuję pokrywy zmniejszam temp do 190-200 stopni i dopiekam chlebki ok. 25 min.Rozumiem,ze Ty wkładasz ciasto do wcześniej nagrzanych garnków-czy ta metoda gwarantuje pyszny wypiek ,czy bardziej sam przepis wykonania ciasta ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 18 Lutego 2016 Te chleby można piec w dowolnym garnku który można wsadzić do piekarnika Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 18 Lutego 2016 Pytałam ,czy wcześniejsze wygrzanie naczynia zapewnia lepszy efekt ,jeżeli pieczemy chleb w naczyniu ?Ja ostatnio piekę swoje chlebki właśnie w garnkach rzymskich opisaną wyżej metodą i zastanawiałam się czy można by je wcześniej wygrzać? i czy to wpłynie na smak chleba?Zapytam jeszcze czy te chlebki można piec na wygrzanym kamieniu do pizzy?,czy lepiej jednak w jakiejś formie, garnku ,czy garnku rzymskim stosując się do metody samego pieczenia opisanej przeze mnie wyżej ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 18 Lutego 2016 Z garnkiem rzymskim to uważaj bo nie bez kozery namaczamy go wodą i rozgrzewamy równomiernie, wcześniejsze wygrzanie i wrzucenie zimnego ciasta jest moim zdaniem ryzykowne. Ciasto robione metodą autolizy jest luźne i ciężko będzie utrzymać kształt bez formy, musiałabyś dać więcej mąki ale wtedy ciasto będzie bardziej zbite. Ciasto wrzucone do rozgrzanego naczynia momentalnie dostaje temperaturę powierzchniowo "zasklepiając" się stad te ładne dziurki i puszystość miąższu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 18 Lutego 2016 Rozumiem,ze mówimy o garnku rzymskim. Zalecają aby piec w garnkach żeliwnych, ponieważ garnek należy rozgrzewać razem z piecykiem, i do takiego właśnie wyjętego z piekarnika, bardzo rozgrzanego do temp 225 stopni C. garnka wkładamy (wrzucamy) przygotowany, wyrośnięty zaczyn. Trzeba to robić w rękawicach aby się nie poparzyć. Garnka nie wolno niczym smarować. Tak wysoka temperatura garnka powoduje właśnie to że zaczyn do garnka nie przywiera i bardzo ładnie po upieczeniu z niego wypada. Osobiście do pieczenia używam garnków szklanych żaroodpornych francuskich "Pyrex", ale można w każdym innym odpornym na temperaturę. Podstawą jest to aby można go było bezpiecznie rozgrzać, co jest w tej metodzie konieczne, i aby nie pękał w trakcie wkładania zaczynu. tak wyglądają moje garnki szklane, do obydwu pasuje ta sama pokrywka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) Tak myślałam o tym garnku rzymskim,że może niekoniecznie wcześniejsze wygrzanie dobrze mu zrobi ...,czyli będe musiała kupić kolejne naczynie żaroodporne [ najlepiej w formie okrągłej miski] do upieczenia tego smacznego chlebusia...Jakie wymiary ma twój garnek?[Kurcze- wszystkie moje naczynia żaroodporne są za płaskie] Edytowane 18 Lutego 2016 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 18 Lutego 2016 Jest zasadnicza różnica w smaku chleba pieczonego tradycyjnie, czyli tak jak Ty to robisz w garnku rzymskim i ja też oczywiście wielokrotnie używałem rzymskiego, i nie tylko, ale to dwie różne bajki, ponieważ jest tak jak pisze Roger .Beta, myślę że garnek rzymski po namoczeniu można wstawić do piekarnika i też go rozgrzać tak jak szklany czy żeliwny. Powinien wytrzymać to bez trudu. Ja nie używam go zbyt często do pieczenia chleba, ponieważ jest bardzo duży i takie dwukilogramowe bochny niezbyt mi odpowiadają, a garnek musi właśnie nadawać ową formę o której Roger wspomina, temu mocno luźnemu zaczynowi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 18 Lutego 2016 Teraz już załapałam ,ze to ciasto jest luźne i pieczenie na kamieniu ,czy bez formy zupełnie odpada.Jeżeli sęk również tkwi w tym ,ze trzeba go włożyć do uprzednio nagrzanego naczynia ,to niestety trza takie kupić i wypróbować! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/22/#findComment-476844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.