sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 7 Lutego 2014 No to teraz zrobiłaś wszystko prawidłowo, ale nic nie piszesz o ziemniakach. Znowu zapomniałaś dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 7 Lutego 2014 , troche sie zawiodlam na niej, to zajrzyj tutaj :http://www.chleb.info.pl/ Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 7 Lutego 2014 Sverige , zapomnialam Malgos ta strona jest ciekawsza od mojej ksiazki Sverige 2 , ile ziemniakow dodaje sie np na kg maki, same ziemniaki czy wode tez od gotowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 Lutego 2014 Malgos ta strona jest ciekawsza od mojej ksiazki tak też podejrzewałam wklejając ten link Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Na takie bochenki jak Twoje, to 1 średni ziemniak na 1 chlebek, ale lepszy jest grys ziemniaczeny pure, czyli takie ziemniaki w proszku, na pewno w Italii je macie.Wtedy 1 czubata łyżka stołowa na 1 bochenek czy foremkę. Jeżeli jednak normalny ziemniak, to powinno się go obgotować jakieś max. 10 min. aby był taki półsurowy,iwtedy wyjąć z wody przstudzić i zetrzeć na tarce tak jak na placki. Można też gotować w mundurku.Coś takiego.http://www.germangoods.co.za/index.php?route=product/product&path=1&product_id=74 Edytowane 7 Lutego 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 8 Lutego 2014 Wytrzymalam z przekrojem mojego chlebka do sniadania i jestem bardzo zadowolona , bo chlebek wyszedl pyszny ,jest scisly (ja taki lubie)ale tez wilgotny, jestem ciekawa jaki bedzie po kilku dniach . Sverige2 na nastepny raz dodam tego grysu, bo z gotowanym ziemniakiem to znow moze mi sie zapomniec . Czy wedlug ciebie mozna dodac kefir do chleba zamiast maslanki? A tak wyglada moj chlebek w przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 8 Lutego 2014 @eli55, Ło jejku nic tylko a ślinka sama leci, nie powiem dobra już jesteś w te klocki. Pozdrawiam Wytrzymalam z przekrojem mojego chlebka do sniadania i jestem bardzo zadowolona no i twarda Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 8 Lutego 2014 baca48 , to tylko musze wam wszystkim dziekowac za wsze porady, przy was to nauczylam sie robic duzo dobrych i smacznych rzeczy, dziekuje i pozdrawiam serdecznie,Ela. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 8 Lutego 2014 Eli bardzo ladnie wyszedl , jakie zmianywprowadzilas tym razem ,kiedy robilas chleb? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 8 Lutego 2014 Elu bardzo ładny chlebek jak teraz widzisz. Najlepiej jest jednak robić na samej wodzie, bo wtedy ma naturalny smak wiejskiego prawdziwego chleba. Dodawanie maślanki czy serwatki to już takie trochę "wariacje" chlebowe, jak się normalny chleb trochę rodzince znudzi. Ten grys ziemniaczany jest znacznie wygodniejszy i jak piszę, ja tylko taki stosuję. Jogurt czy kefir możesz dodawać, ale one posiadają zawsze jakąś tam zawrtość tłuszczu i niekorzystnie wpływają na trwałość i kruszenie się, tak samo jak oliwa, o czym wcześniej pisałem. Poza tym to już nie ten smak o jaki chodzi. Najpyszniejszy jest prawdziwy domowy "wiejski" jak kiedyś na wsiach piekli, to chleb na najzwyklejszej (kranowej) wodzie. Nie mniej musisz sobie sama wypróbować te wszystkie sposoby kefirowo-maślankowe, aby znaleźć to co pamiętasz z dzieciństwa i za jakim smakiem tęsknisz. Każdy wariant smakuje inaczj. Teraz już poznałaś zasady, podstawy i prawidłowe podejście do sprawy wypieku chleba, reszta bardzo szybko przyjdzie sama, trening czyni mistrza jak wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 8 Lutego 2014 Dodawanie maślanki czy serwatki to już takie trochę "wariacje" chlebowe powinieneś poznać regionalne Polskie sposoby wypieku chleba i nie kierować się tylko swoimi doświadczeniami kujawsko-kaszubsko-szwedzkimi chleb na maślance wcale nie jest żadną wariacją czy też fanaberią , to tradycyjny regionalny wypiek Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Duch.Jestem rodowitym Warszawiakiem, (środmieście) z dziada pradziada. Pisalem o tym i sobie przeczytaj jeżeli to Cię interesuje.Czyli jestem z Mazowsza. To że mam teraz dom w Ciechocinku, to dla tego że na stare lata 450 m. "domek" w Świdrze pod Warszawą był dla nas dwojga z moją LP, za duży nieco. Polskę znam dosyć dobrze można by tak rzec, i wypieki regionalne też co nieco. Chleb na wodzie i zakwasie to podstawowowy chleb niezależnie od regionu Polski. Do tego tak jak piszesz dochodzą waianty regionalne oczywiście, i tu zgoda, ale o tym wlaśnie też kol. Duch, piszę wyraźnie dosyć, chyba ? Edytowane 8 Lutego 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 8 Lutego 2014 no jak to losy ludzi po świecie miotają no to jak Pan jesteś z śródmieścia to z szacunkiem .. ( bez obrazy ) tyle tylko ze gdyby nie te jak to piszesz "wariacje" jedlibysmy suszone mięso i podpłomyki :) chleb z ziemniakami tez powstał z potrzeby utrzymania świeżości przez dłuższy czas , ale skoro z potrzeby to pewnie nie "wariacja" ?Najwazniejsze że chlebek Eli ładnie wyrósł , nie opadł przy pieczeniu i pewnie nie zdąży się zeschnąć Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Jasne Duchu, ale dla tego wlaśnie "wariacje" napisałem w cudzysłowie, mając na myśli te "różne różniste" jak mawiał klasyk Smoleń, warianty regionalne. Boże broń nie obrażam się na Ciebie .Tak to już z tymi losami ludzkimi i rzucaniem po świecie bywa, niestety. Pewnie że najważniejsze jest to że Ela to babka która wie co z czym jeść . Uczy się w mig jak widać i nie obraża za nasze koleżeńskie porady . Ps. Te jak piszesz podpłomyki też bardzo lubię, były pieczone na kuchennym blacie, zawsze też będąc dzieckiem i przebywając z mamą na wiejskich wakacjach, nie mogłem się z bratem doczekać kiedy wieczorem będą gotowe tzw. "świńskie kartofle" z parnika (jedliśmy tylko z solą) czasami ew. też z wiejskim masełkiem, kartofle te w mundurkach gospodarz przygotowywał dla swojej trzody na kolację. Do tego ciepłe mleczko z pianką ze świeżego wieczornego udoju, i nie zamieniłbym tego na wszystkie smakołyki świata. Chleb piekli w piecu chlebowym który stał na podwórzu, co dwa tygodnie. Zaczyn był przygotowywany w takiej drewniane dłubanej podłużnej misie, którą to podkradaliśmy nieraz z bratem i pływaliśmy nią jak czółnem po ogrodowym stawie, taka była duża.Tyle czasu też chleb był świeży, i nadający się do spożycia. Przed wypiekiem też zawsze robili próbę pieca, z podpłomykiem na chrzanowym liściu.To były cazsy Panie. Ale to se ne vrati Edytowane 8 Lutego 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zaczyn był przygotowywany w takiej drewniane dłubanej podłużnej misie Oj pamięta to się a ta dłubanka z drzewa lipowego nazywana była dzieżą jeśli mnie pamięć nie myli i tu masz rację to se ne vrati. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 8 Lutego 2014 Tak Baco, to byla tak jak piszesz dzieża, oj ogromniasta ta dzieża była, prwdziwa "afrykańska dłubanka" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 8 Lutego 2014 Ja sie na nikogo nie obraze , wrecz przeciwnie jestem bardzo wdzieczna za wszystkie porady, bez waszej pomocy to na pewno nie umialabym albo nie wiedzialabym ze potrafie robic dobre i smaczne jedzonko ANNAM, napisalam jak robilam ten chlebek, jedynie inaczej byl zakwas zarobiony z wieksza iloscia maki i zostawiony cala noc, a rano dosypalam reszte maki , letniej wody i wyrobilam troche drewniana lyzka , ciasto nie bylo geste , ani rzadkie ale ladnie odchodzilo od miski, zobaczymy jak wyjdzie na nastepny raz , bo moze tylko raz sie tak ladnie udalo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Elu, to co na noc mieszasz z zakwasem, to się właśnie nazywa zaczyn. Zakwasem jest tylko to zakwaszone co zakwasiłaś do tej pory i mieszasz wieczorem razem z mąka.Po wymieszaniu razem to już jest zaczyn, ktory zakwasza się przez noc i do rana rośnie. Następnie rano do gotowego zaczynu dodajęsz nowej mąki, czyli dokarmiasz i tym samym pobudzasz do dlszej pracy, czyli do dalszego wyrastania np. w foremkach. Edytowane 8 Lutego 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 8 Lutego 2014 sverige2 , bardzo dziekuje za wyjasnienie roznicy miedzy zakwasem a zaczynem,bo dla mnie to nie bylo roznicy, myslalam ze zaczyn sie robi z ciasta drozdzowego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 8 Lutego 2014 Eli, ja zawsze nastawiam wstepne rosniecie i mieszanie wieczorem na noc. Bo pozniej juz te rosniecie w nastepny dzien nie jest takie dlugie, bardzo ladnie zrobilas. NA pewno jak bedziesz tak samo robic, bedzie ok. A jak juz wybudujesz piec chlebowy ,to najlepsze chleby bedziesz miala Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 8 Lutego 2014 Aniu ,nie wiem czy da mi sie przekonac meza do tego chlebowego pieca, na razie nie chce o nim sluchac, uparty jak osiol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 8 Lutego 2014 Eli, Ty sie jego uporem nie przejmuj. Po prostu ktoregos dnia i tak zawiniesz Ty rekawy a nie on i zrobisz Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 9 Lutego 2014 :laugh:moze i tak byc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 12 Lutego 2014 Z ksiazki ktorej otrzymalam od mojego brata , dzisiaj upieklam buleczki - krajzerki.Buleczki w smaku i na wyglad sa ladne , maja chrupiaca skorke , ale w przekroju sa za bardzo scisle , spruboje je upiec jeszcze raz , ale dodam wiecej mleka do ciasta zeby bylo wiecej pulchniejsze, tak wygladaja moje buleczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-333245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 12 Lutego 2014 smacznie wygladaja, Eli a jak dlugo one wyrastaly po uformowaniu? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-333246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.