Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 790
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sverige , zapomnialam :blush::facepalm:


Malgos ta strona jest ciekawsza od mojej ksiazki :)


Sverige 2 , ile ziemniakow dodaje sie np na kg maki, same ziemniaki czy wode tez od gotowania?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332389
Udostępnij na innych stronach

Na takie bochenki jak Twoje, to 1 średni ziemniak na 1 chlebek, ale lepszy jest grys ziemniaczeny pure, czyli takie ziemniaki w proszku, na pewno w Italii je macie.Wtedy 1 czubata łyżka stołowa na 1 bochenek czy foremkę. Jeżeli jednak normalny ziemniak, to powinno się go obgotować jakieś max. 10 min. aby był taki półsurowy,iwtedy wyjąć z wody przstudzić i zetrzeć na tarce tak jak na placki. Można też gotować w mundurku.

Coś takiego.

http://www.germangoods.co.za/index.php?route=product/product&path=1&product_id=74

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332392
Udostępnij na innych stronach

Wytrzymalam z przekrojem mojego chlebka do sniadania i jestem bardzo zadowolona , bo chlebek wyszedl pyszny ,jest scisly (ja taki lubie)ale tez wilgotny, jestem ciekawa jaki bedzie po kilku dniach :D.

 

Sverige2 na nastepny raz dodam tego grysu, bo z gotowanym ziemniakiem to znow moze mi sie zapomniec :blush:. Czy wedlug ciebie mozna dodac kefir do chleba zamiast maslanki?

 

A tak wyglada moj chlebek w przekroju.

post-60407-0-57503500-1391839400_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332428
Udostępnij na innych stronach

@eli55, Ło jejku nic tylko  :clap::tongue: ślinka sama leci, nie powiem dobra już jesteś w te klocki. Pozdrawiam  :)  :thumbsup:


 

 

Wytrzymalam z przekrojem mojego chlebka do sniadania i jestem bardzo zadowolona
no i twarda :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332431
Udostępnij na innych stronach

baca48 , to tylko musze wam wszystkim dziekowac za wsze porady, przy was to nauczylam sie robic duzo dobrych i smacznych rzeczy, dziekuje i pozdrawiam serdecznie,Ela.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332432
Udostępnij na innych stronach

Eli bardzo ladnie wyszedl  :clap:  :thumbsup: , jakie zmianywprowadzilas tym razem ,kiedy robilas chleb?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332434
Udostępnij na innych stronach

Elu bardzo ładny chlebek jak teraz widzisz. Najlepiej jest jednak robić na samej wodzie, bo wtedy ma naturalny smak wiejskiego prawdziwego chleba. Dodawanie maślanki czy serwatki to już takie trochę "wariacje" chlebowe, jak się normalny chleb trochę rodzince znudzi. Ten grys ziemniaczany jest znacznie wygodniejszy i jak piszę, ja tylko taki stosuję. Jogurt czy kefir możesz dodawać, ale one posiadają zawsze jakąś tam zawrtość tłuszczu i niekorzystnie wpływają na trwałość i kruszenie się, tak samo jak oliwa, o czym wcześniej pisałem. Poza tym to już nie ten smak o jaki chodzi. Najpyszniejszy jest prawdziwy domowy "wiejski" jak kiedyś na wsiach piekli, to chleb na najzwyklejszej (kranowej) wodzie. Nie mniej musisz sobie sama wypróbować te wszystkie sposoby kefirowo-maślankowe, aby znaleźć to co pamiętasz z dzieciństwa i za jakim smakiem tęsknisz. Każdy wariant smakuje inaczj. Teraz już poznałaś zasady, podstawy i prawidłowe podejście do sprawy wypieku chleba, reszta bardzo szybko przyjdzie sama, trening czyni mistrza jak wiesz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332439
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodawanie maślanki czy serwatki to już takie trochę "wariacje" chlebowe

 powinieneś poznać regionalne Polskie sposoby wypieku chleba i nie kierować się tylko swoimi doświadczeniami kujawsko-kaszubsko-szwedzkimi :) chleb na maślance wcale nie jest żadną wariacją czy też fanaberią , to tradycyjny regionalny wypiek 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332447
Udostępnij na innych stronach

Duch.Jestem rodowitym Warszawiakiem, (środmieście) z dziada pradziada. Pisalem o tym i sobie przeczytaj jeżeli to Cię interesuje.Czyli jestem z Mazowsza. To że mam teraz dom w Ciechocinku, to dla tego że na stare lata 450 m. "domek"  w Świdrze pod Warszawą był dla nas dwojga z moją LP, za duży nieco. Polskę znam dosyć dobrze można by tak rzec, i wypieki regionalne też co nieco. Chleb na wodzie i zakwasie to podstawowowy chleb niezależnie od regionu Polski. Do tego tak jak piszesz dochodzą waianty regionalne oczywiście, i tu zgoda, ale o tym wlaśnie też kol. Duch, piszę wyraźnie dosyć, chyba ?

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332452
Udostępnij na innych stronach

no jak to losy ludzi po świecie miotają :) no to jak Pan jesteś z śródmieścia to z szacunkiem .. :) ( bez obrazy ) tyle tylko ze gdyby nie te jak to piszesz "wariacje" jedlibysmy suszone mięso i podpłomyki :) :) chleb z ziemniakami tez powstał z potrzeby utrzymania świeżości przez dłuższy czas , ale skoro z potrzeby to pewnie nie "wariacja" ?

Najwazniejsze że chlebek Eli ładnie wyrósł , nie opadł przy pieczeniu i pewnie nie zdąży się zeschnąć :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332454
Udostępnij na innych stronach

Jasne Duchu, ale dla tego wlaśnie "wariacje"  napisałem w cudzysłowie, mając na myśli te "różne różniste" jak mawiał klasyk Smoleń, warianty regionalne. Boże broń nie obrażam się na Ciebie :D .Tak to już z tymi losami ludzkimi i rzucaniem po świecie bywa, niestety. Pewnie że najważniejsze jest to że Ela to babka która wie co z czym jeść :D . Uczy się w mig jak widać i nie obraża za nasze koleżeńskie porady .

 

Ps. Te jak piszesz podpłomyki też bardzo lubię,  były pieczone na kuchennym blacie, zawsze też będąc dzieckiem i przebywając z mamą na wiejskich wakacjach, nie mogłem się z bratem doczekać kiedy wieczorem będą gotowe tzw. "świńskie kartofle" z parnika (jedliśmy tylko z solą) czasami ew. też z wiejskim masełkiem, kartofle te w mundurkach gospodarz przygotowywał dla swojej trzody na kolację. Do tego ciepłe mleczko z pianką ze świeżego wieczornego udoju, i nie zamieniłbym tego na wszystkie smakołyki świata. Chleb piekli w piecu chlebowym który stał na podwórzu, co dwa tygodnie. Zaczyn był przygotowywany w takiej drewniane dłubanej podłużnej misie, którą to podkradaliśmy nieraz z bratem i pływaliśmy nią jak czółnem po ogrodowym stawie, taka była duża.Tyle czasu też chleb był świeży, i nadający się do spożycia. Przed wypiekiem też zawsze robili próbę pieca, z podpłomykiem na chrzanowym liściu.To były cazsy Panie. Ale to se ne vrati :D

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332460
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaczyn był przygotowywany w takiej drewniane dłubanej podłużnej misie

Oj pamięta to się a ta dłubanka z drzewa lipowego nazywana była dzieżą jeśli mnie pamięć nie myli i tu masz rację to se ne vrati. :(  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332465
Udostępnij na innych stronach

Ja sie na nikogo nie obraze , wrecz przeciwnie jestem bardzo wdzieczna za wszystkie porady, bez waszej pomocy to na pewno nie umialabym albo nie wiedzialabym ze potrafie robic dobre i smaczne jedzonko :D:laugh:

 

ANNAM, napisalam jak robilam ten chlebek, jedynie  inaczej byl zakwas zarobiony z wieksza iloscia maki i zostawiony cala noc, a rano dosypalam reszte maki  , letniej wody i wyrobilam troche drewniana lyzka , ciasto nie bylo geste , ani rzadkie ale ladnie odchodzilo od miski,  zobaczymy jak wyjdzie na nastepny raz , bo moze tylko raz sie tak ladnie udalo :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332522
Udostępnij na innych stronach

Elu, to co na noc mieszasz z zakwasem, to się właśnie nazywa zaczyn. Zakwasem jest tylko to zakwaszone co zakwasiłaś do tej pory i mieszasz wieczorem razem z mąka.Po wymieszaniu razem to już jest zaczyn, ktory zakwasza się przez noc i do rana rośnie. Następnie rano do gotowego zaczynu dodajęsz nowej mąki, czyli dokarmiasz i tym samym pobudzasz do dlszej pracy, czyli do dalszego wyrastania np. w foremkach.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332530
Udostępnij na innych stronach

sverige2 , bardzo dziekuje  za wyjasnienie roznicy miedzy zakwasem a zaczynem,bo dla mnie to nie bylo roznicy, myslalam ze zaczyn sie robi  z ciasta drozdzowego :blush::facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332553
Udostępnij na innych stronach

Eli, ja zawsze nastawiam wstepne rosniecie i mieszanie wieczorem na noc. Bo pozniej juz te rosniecie w nastepny dzien nie jest takie dlugie, bardzo ladnie zrobilas. NA pewno jak bedziesz tak samo robic, bedzie ok.

 A jak juz wybudujesz piec chlebowy ,to najlepsze chleby bedziesz miala  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332558
Udostępnij na innych stronach

Eli, Ty sie jego uporem nie przejmuj. Po prostu ktoregos dnia i tak zawiniesz Ty rekawy a nie on i zrobisz  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-332583
Udostępnij na innych stronach

Z ksiazki ktorej  otrzymalam od mojego brata , dzisiaj upieklam buleczki - krajzerki.Buleczki w smaku i na wyglad sa ladne , maja chrupiaca skorke ,   ale w przekroju  sa za bardzo scisle , spruboje je upiec jeszcze raz , ale dodam wiecej mleka do ciasta zeby bylo wiecej pulchniejsze, tak wygladaja moje buleczki.

post-60407-0-44532800-1392230516_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-333245
Udostępnij na innych stronach

smacznie wygladaja, :)

Eli a jak dlugo one wyrastaly po uformowaniu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9076-moje-dzisiejsze-wypieki/page/5/#findComment-333246
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.