jacula Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Grudnia 2013 łopataka 3kg chudaszynka 1,1 kg chudakarkówka 1,2kg małe przerosty tłuszczupodgardle 1,1 kgsłonina 0,5kgsól pieprz czosnek i woda 0,5l Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Być może błędy przy napełnianiu farszem jelit ...Czym i jak nadziewałeś ? Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacula Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Grudnia 2013 jelita po nabiciu były twarde bez poduszek powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Tak sobie myślę, czy nie zrobiłes błędu, typu za krótkiego wyrabiania kiełbasy.Ja kiedyś robiłam taki błąd i kiełbasa zawsze się rozwarstwiała i kruszyła Może za krótko to mięsko wyrabiałeś? Może jestem w błędzie, ale to co piszesz, wygląda mi na słabe mieszanie farszu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Grudnia 2013 wg mnie trochę mało tłuszczu i wody a szare miejsca wskazują raczej na nierówne peklowanie mięsa . A jeśli ja zapiekłeś to jest i sucha . Może woda była za ciepła . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Grudnia 2013 To i moje 2 gr.Ten termometr to możesz zostawić jako ozdoba albo do recyklingu. Też mam taki i stanowi tylko ozdobę w drzwiczkach - wywierciłem otwór więc służy jako zaślepka. Kup termometr z sondą. poszperaj na forum. Wędzonki na bank były w wyższej temp.Piszesz o siwym oczku - jest niedopeklowana. Za krótko albo źle wymieszana. Na początek spróbuj wędzić i parzyć. Jak nabierzesz wprawy będziesz podpiekał. I nie łam się i nie poddawaj. Następnym razem będzie lepiej. zobaczysz Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Michale sól pieprz czosnek i woda 0,5l Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Aha no tak. niedoczytałem. Nie ma peklosoli. Znasz mnie. Szybciej robie niż myślę. Ale to i tak nie zmienia faktu że "oczko" to miejsce gdzie ta sól się nie dostała Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Ale to i tak nie zmienia faktu że "oczko" to miejsce gdzie ta sól się nie dostała To nie wina braku soli...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Grudnia 2013 No dobrze. Poddaje się. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Brak PEKLOsoli Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Puste przestrzenie, sine oczko, ubytki masy, to według mnie za wysoka temperatura (pieczenie w dymie)! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacula Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witajcie po długiej nieobecności.Wracam do tematu tej nieszczęsnej kiełbasy Znajomy umówił mnie z panem który od 30 lat pracuje w tym fachu, że zostało jeszcze kiełbasy w zamrażarce to zabrałem kawałek by mu pokazać, jego opinia to za duża temperatura wędzenia, kazał mi wędzić w następujący sposób:osuszyć, utrzymywać temperaturę tak by z kiełbasy nie ciekło, ma od czasu do czasu coś z niej kapnąć, obserwować kolor, jak będzie miała już ładny kolor to wtedy mam ją przycisnąć, wtedy ma sie usłyszeć taki specyficzny hmm jak to ująć niech będzie trzask, wtedy jest gotowa do wyciągnięcia.Drugie podejście i stres co z znowu wyjdzie, skład na masę zrobiłem tak samo, ze w tej wędzarni jest termometr to kapanie i temperaturę obserwowałem by wiedzieć w jakiej sie to wędzi, wyszło 38- 42 stopnie czas 4 godziny kiełbasa w środku pełna z galaretką i w smaku pyszna, żadnego pieczenia parzenia nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ja nie ogarniam. sorry Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Moim skromnym zdaniem, ten pan, który już tyle lat pracuje w tym fachu, powinien podaś się do dymisji. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ja nie ogarniam. sorry No właśnie! Max 42oC i kapie tłuszcz? I skąd ta galaretka Sciema jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Stycznia 2014 @jacula Proszę cię, wymień termometr w wędzarni. Zrób tak jak radzi "kostek". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Stycznia 2014 MIałem kiedys taki sam przypadek.Zepsuty termometr ogień śmigał po wędzarni i wyszła mi kiełbaska z galaretką.Taka sama jak tobie,masz za dużą temp. wędzenia. Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Stycznia 2014 A jak wędzili nasi ojcowie dziadkowie jak termometrów nie posiadali???? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Robili na wyczucie. Utrzymywali temperaturę tak aby kiełbasa nie kapała. Wyciągali gdy zaczynała sie marszczyć. Widziałem jak 45lat temu wędził mój dziadek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dokładnie tak więc ja nie posiadam termometru w swojej wędzarni Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Stycznia 2014 40 stopni i 4 godziny? To na mój rozum laika surowe podgrzane mięsko. Tego typu kiełbaska, kończy obróbkę termiczną po osiągnięciu 70 stopni wewnątrz. Galaretka wyszła bo może wywar ze ścięgnistego był dodany do farszu.- w końcu taki był chyba zamiar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dokładnie tak więc ja nie posiadam termometru w swojej wędzarni Karolu , i z racji wykonywanego zawodu masz delikatne łapki :D to i termometr zbyteczny . :frantics: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Mój ś.p. Ojciec wędząc przykładał rekę do ściany wędzarki ( jak była blaszana),. wędząc w kominie przykładał rękę do drzwiczek. Kiełbasy były zawsze jak z "żurnala". Ja natomiast bez termometru praktycznie nie próbuję wędzić. czyli co? nasi przodkowie chyba byli bardziej czuli na otoczenie i zachodzace w nim zjawiska. tak myslę.Ps. "cuś"nie mogę uwierzyć w tę traskajaca kiełbaskę przy 40- 50 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Temperatura mogła się "nieco" podnieść jeśli termometr kiepsko wskazuje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.