Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak sobie myślę, czy nie zrobiłes błędu, typu za krótkiego wyrabiania kiełbasy.

Ja kiedyś robiłam taki błąd i kiełbasa zawsze się rozwarstwiała i kruszyła :D

Może za krótko to mięsko wyrabiałeś?  Może jestem w błędzie, ale to co piszesz, wygląda mi na słabe mieszanie farszu.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322367
Udostępnij na innych stronach

wg mnie trochę mało tłuszczu i wody a szare miejsca wskazują raczej na nierówne peklowanie mięsa . A jeśli ja zapiekłeś to jest i sucha ;) . Może woda była za ciepła .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322373
Udostępnij na innych stronach

To i moje 2 gr.

Ten termometr to możesz zostawić jako ozdoba albo do recyklingu. Też mam taki i stanowi tylko ozdobę w drzwiczkach - wywierciłem otwór więc służy jako zaślepka. 

Kup termometr z sondą. poszperaj na forum. Wędzonki na bank były w wyższej temp.

Piszesz o siwym oczku - jest niedopeklowana. Za krótko albo źle wymieszana. 

Na początek spróbuj wędzić  i parzyć. Jak nabierzesz wprawy będziesz podpiekał. 

I nie łam się i nie poddawaj. Następnym razem będzie lepiej. zobaczysz :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322422
Udostępnij na innych stronach

Michale :cool:

 

sól pieprz czosnek i woda 0,5l

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322423
Udostępnij na innych stronach

Aha no tak. niedoczytałem. Nie ma peklosoli. Znasz mnie. Szybciej robie niż myślę. Ale to i tak nie zmienia faktu że "oczko" to miejsce gdzie ta sól się nie dostała :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322430
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale to i tak nie zmienia faktu że "oczko" to miejsce gdzie ta sól się nie dostała

To nie wina braku soli...... ;)  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-322582
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witajcie po długiej nieobecności.

Wracam do tematu tej nieszczęsnej kiełbasy :(

Znajomy umówił mnie z panem który od 30 lat pracuje w tym fachu, że zostało jeszcze kiełbasy w zamrażarce to zabrałem kawałek by mu pokazać, jego opinia to za duża temperatura wędzenia, kazał mi wędzić w następujący sposób:

osuszyć, utrzymywać temperaturę tak by z kiełbasy nie ciekło, ma od czasu do czasu coś z niej kapnąć, obserwować kolor, jak będzie miała już ładny kolor to wtedy mam ją przycisnąć, wtedy ma sie usłyszeć taki specyficzny hmm jak to ująć niech będzie trzask, wtedy jest gotowa do wyciągnięcia.

Drugie podejście i stres co z znowu wyjdzie, skład na masę zrobiłem tak samo, ze w tej wędzarni jest termometr to kapanie i temperaturę obserwowałem by wiedzieć w jakiej sie to wędzi, wyszło 38- 42 stopnie czas 4 godziny kiełbasa w środku pełna z galaretką i w smaku pyszna, żadnego pieczenia parzenia nie robiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325742
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem, ten pan, który już tyle lat pracuje w tym fachu, powinien podaś się do dymisji.  

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325756
Udostępnij na innych stronach

@jacula

Proszę cię, wymień termometr w wędzarni. Zrób tak jak radzi "kostek".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325817
Udostępnij na innych stronach

MIałem kiedys taki sam przypadek.Zepsuty termometr ogień śmigał po wędzarni i wyszła mi kiełbaska z galaretką.Taka sama jak tobie,masz za dużą temp. wędzenia.

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325826
Udostępnij na innych stronach

40 stopni i 4 godziny? To na mój rozum laika surowe podgrzane mięsko. Tego typu kiełbaska, kończy obróbkę termiczną po osiągnięciu 70 stopni wewnątrz. Galaretka wyszła bo może wywar ze ścięgnistego był dodany do farszu.- w końcu taki był chyba zamiar

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325842
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dokładnie tak więc ja nie posiadam termometru w swojej wędzarni

 

 Karolu , i z racji wykonywanego zawodu masz delikatne łapki :D :D  to i termometr zbyteczny . :frantics: :frantics:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325844
Udostępnij na innych stronach

Mój ś.p. Ojciec wędząc przykładał rekę do ściany wędzarki ( jak była blaszana),. wędząc w kominie przykładał rękę do drzwiczek. Kiełbasy były zawsze jak z "żurnala". Ja natomiast bez termometru praktycznie nie próbuję wędzić. czyli co? nasi przodkowie chyba byli bardziej czuli na otoczenie i zachodzace w nim zjawiska. tak myslę.

Ps. "cuś"nie mogę uwierzyć w tę traskajaca kiełbaskę przy 40- 50 stopniach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325856
Udostępnij na innych stronach

Temperatura mogła się "nieco" podnieść jeśli termometr kiepsko wskazuje. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/2/#findComment-325860
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.