jacula Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 10 Stycznia 2014 napisałem ze obserwowałem temperaturę na termometrze wskazanie było w granicach 38-40 stopinie napisałem ze taka temperatura jest w wedzarni i na tekiej było wędzone, mozliwe że termometr zle pokazujeprzy pierwszym wedzeniu w temperaturze 45-50 wyszły upieczone kabanoystare metody naszych przodków były sprawdzone i niezawodne dlatego tez wedziłem na słuch dotyk i wzrok, i jestem z tego co wyszło bardzo zadowolonygdyby wszyscy czytali ze zrozumieniem to moze nie było by tak smiesznych odpowiedzi ja te wyzejw kazdym bądz razie dziekuje ze odisujecie, ze pomoc na forum jest temat kiełbasy można zamknąć ja juz wiem co robic Ja nie ogarniam. sorryNo właśnie! Max 42oC i kapie tłuszcz? I skąd ta galaretka Sciema jak nic skąd galaretka? jak kolega Skarus nie wie to z wody którą dodaje sie do miesa MIałem kiedys taki sam przypadek.Zepsuty termometr ogień śmigał po wędzarni i wyszła mi kiełbaska z galaretką.Taka sama jak tobie,masz za dużą temp. wędzenia.w wysokiej temperaturze jezeli zacznie kapac z kiełbasy nie bedzie zadnej galaretki, tuszcz i woda wypłynie zostanie suchy baton Mój ś.p. Ojciec wędząc przykładał rekę do ściany wędzarki ( jak była blaszana),. wędząc w kominie przykładał rękę do drzwiczek. Kiełbasy były zawsze jak z "żurnala". Ja natomiast bez termometru praktycznie nie próbuję wędzić. czyli co? nasi przodkowie chyba byli bardziej czuli na otoczenie i zachodzace w nim zjawiska. tak myslę.Ps. "cuś"nie mogę uwierzyć w tę traskajaca kiełbaskę przy 40- 50 stopniach.uwierz bo taki dzwiek wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/3/#findComment-325980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) 45-50 wyszły upieczone kabanoy Raczej niemożliwe ! skąd galaretka? jak kolega Skarus nie wie to z wody którą dodaje sie do miesa Ale żeby woda przemieniła się w galaretkę potrzeba ..... temperatury, albo cudu. .... w wysokiej temperaturze jezeli zacznie kapac z kiełbasy nie bedzie zadnej galaretki, tuszcz i woda wypłynie zostanie suchy baton Ciekawa teoria. Włóż termometr do wody, podgrzewaj i patrz na skalę .... ciekawe ile pokaże przy wrzeniu ? Pozdrówka. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/3/#findComment-325982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ale żeby woda przemieniła się w galaretkę potrzeba ..... temperatury, albo cudu. .... Ale cuda się zdarzają Przepraszam. Ja robię out z tego tematu bo to zwykłe bicie piany. Niech szanowny kolega jacula kupi sobie porządny termometr, znajdzie prosty przepis na kiełbasę, szyneczkę czy co tam sobie zapragnie, zapekluje, uwędzi jak tu uczą i sukces gwarantowany. Pa. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/3/#findComment-325994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Stycznia 2014 przy pierwszym wedzeniu w temperaturze 45-50 wyszły upieczone kabanoy W takiej temperaturze to nawet jajka na miękko nie ugotujesz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/3/#findComment-326077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi