Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

napisałem ze obserwowałem temperaturę na termometrze wskazanie było w granicach 38-40 stopi

nie napisałem ze taka temperatura jest w wedzarni i na tekiej było wędzone, mozliwe że termometr zle pokazuje

przy pierwszym wedzeniu w temperaturze 45-50 wyszły upieczone kabanoy

stare metody naszych przodków były sprawdzone i niezawodne dlatego tez wedziłem na słuch dotyk i wzrok, i jestem z tego co wyszło bardzo zadowolony

gdyby wszyscy czytali ze zrozumieniem to moze nie było by tak smiesznych odpowiedzi ja te wyzej

w kazdym bądz razie dziekuje ze odisujecie, ze pomoc na forum jest :clap:

temat kiełbasy można zamknąć ja juz wiem co robic :tongue:

 

 

Ja nie ogarniam. sorry
No właśnie!  Max 42oC i kapie tłuszcz? I skąd ta galaretka :question:

Sciema jak nic :yes:

 

 

skąd galaretka? jak kolega Skarus nie wie to z wody którą dodaje sie do miesa ;)

 

MIałem kiedys taki sam przypadek.Zepsuty termometr ogień śmigał po wędzarni i wyszła mi kiełbaska z galaretką.Taka sama jak tobie,masz za dużą temp. wędzenia.

w wysokiej temperaturze jezeli zacznie kapac z kiełbasy nie bedzie zadnej galaretki,  tuszcz i woda wypłynie zostanie suchy baton  :)

 

Mój ś.p. Ojciec wędząc przykładał rekę do ściany wędzarki ( jak była blaszana),. wędząc w kominie przykładał rękę do drzwiczek. Kiełbasy były zawsze jak z "żurnala". Ja natomiast bez termometru praktycznie nie próbuję wędzić. czyli co? nasi przodkowie chyba byli bardziej czuli na otoczenie i zachodzace w nim zjawiska. tak myslę.

Ps. "cuś"nie mogę uwierzyć w tę traskajaca kiełbaskę przy 40- 50 stopniach.

uwierz bo taki dzwiek wydaje  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/3/#findComment-325980
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

45-50 wyszły upieczone kabanoy

 

Raczej niemożliwe !

 

 

skąd galaretka? jak kolega Skarus nie wie to z wody którą dodaje sie do miesa

 

Ale żeby woda przemieniła się w galaretkę potrzeba ..... temperatury, albo cudu. ....

 

 

 

w wysokiej temperaturze jezeli zacznie kapac z kiełbasy nie bedzie zadnej galaretki, tuszcz i woda wypłynie zostanie suchy baton

 

Ciekawa teoria.

 

Włóż termometr do wody, podgrzewaj i patrz na skalę .... ciekawe ile pokaże przy wrzeniu ?

 

Pozdrówka.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/3/#findComment-325982
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale żeby woda przemieniła się w galaretkę potrzeba ..... temperatury, albo cudu. ....

Ale cuda się zdarzają :D 

Przepraszam. Ja robię out z tego tematu bo to zwykłe bicie piany. Niech szanowny kolega  jacula kupi sobie porządny termometr, znajdzie prosty przepis na kiełbasę, szyneczkę czy co tam sobie zapragnie, zapekluje, uwędzi jak tu uczą i sukces gwarantowany. Pa.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/3/#findComment-325994
Udostępnij na innych stronach

 

 

przy pierwszym wedzeniu w temperaturze 45-50 wyszły upieczone kabanoy

W takiej temperaturze to nawet jajka na miękko nie ugotujesz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9083-kie%C5%82basa-wiejska/page/3/#findComment-326077
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.