ziezielony Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 9 Marca 2016 ...ładny, gustowny asortyment, szykownie wyszykowany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-483431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Marca 2016 :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-483454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Marca 2016 Wędzonki apetycznie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-483686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 11 Marca 2016 Jak zwykle pierwsza liga???? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-483952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Marca 2016 Sprzęt do pracy jest Nadziewarka 15l, £120/ok 660pln. Okazja jak się patrzy w porównaniu z cenami na alle...drogo.Mieszadło 25kg £99/ ok 550pln W głowie już się układa plan zakupu silnika ze ślimakiem do napędu obu. Czy może ktoś polecić jakiej mocy silnik, i stopień przełożenia ? pozdrowienia z UK Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-486793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Wczoraj popełniłem 9kg lisieckiej. Oto efektyWędzenie w temp 50'C przez 2h dymem bukowo-olchowym. Pieczenie w 80'C do osiągnięcia w środku 68'C. Użyte jelita wieprzowe 38-40mm. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-490125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Po raz pierwszy chleb pszenno-żytni na zakwasie. Zakwas żytni, 60-godzinny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-493523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Wczoraj popełniłem 9kg lisieckiej. Oto efekty ależ cudny przekrój cały temat w barwach idealnych wędlin... gratulacje 'na wyspach' muszą Cię nosić na rękach za takie przysmaki Pozdrawiam serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-493528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Piekna kielbasa :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-493529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 1 Maja 2016 Kolejny chleb, tym razem pszenny na żytnim zakwasie. Jakby ktoś chciał przepis to pisać ;-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 1 Maja 2016 Chcemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Maja 2016 Wędzenie w 50-55'C dymem olchowo-bukowym, później parzenie w 80'C do osiągnięcia w środku 66'C. Czy polędwice też tak parzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 2 Maja 2016 Bardzo ładne wyroby i chlebek. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 2 Maja 2016 chlebek bardzo ladny i przepis poprosze rowniez Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 2 Maja 2016 Na początek przygotowujemy zakwas, mieszając 50g mąki żytniej i 50g wody odstawiając w ciepłe miejsce na 3 dni. Do otrzymanej mikstury dodajemy po 100g mąki żytniej i 100g wody w odstępach 24 godzinnych,z tym że drugiego dnia dodatkowo 20g cukru. Po tym czasie zakwas powinien lekko przyrosnąć w objętości. 4-tego dnia rano przygotować zaczyn do chleba z powstałego zakwasu poprzez wymieszanie 200g mąki pszennej, 200g wody i połowy zakwasu który uzyskaliśmy. Odstawiamy to na kolejne 16-24h w ciepłe miejsce. Reszta zakwasu do lodówki na kolejne wypieki, przykryta ale nie zakręcona . Po tych 16-24h do powstałego zaczynu dodajemy 1kg mąki pszennej, 100g mąki żytniej, ok 2 szklanki wody i 2 łyżeczki soli. Wymieszać dokładnie ale nie za długo i odstawić do wyrośnięcia na ok 3h, przebijając ciasto co godzinne poprzez wyjęcie z miski i ponowne zagniecenie. Po upływie 3h wyjąć ciasto z miski, podzielić na 2 bochenki wstawić najlepiej do koszyków zagięciem do góry i odstawić do końcowego wyrośnięcia na kolejne 3h w ciepłym lub przez noc w lodówce przykryte ściereczką. Nagrzewamy piekarnik bez termoobiegu na 220-240'C, nacinamy chleb wg uznania i pieczemy 40-50min. Po upieczeniu układamy osobno bochenki na kratce w zlewie i przelewamy niedużą ilością wrzątku dla uzyskanie chrupiącej skórki . Można ten spryskać powierzchnię chleba zimną wodą pod koniec pieczenia. smacznego Czy polędwice też tak parzyłeś? tak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 13 Maja 2016 ten sam przepis co powyżej tylko ciasto trochę rzadsze. Nie wiem dlaczego go rozrywa na bokach, ale smak hmmm.... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-496268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 13 Maja 2016 Nie wiem dlaczego go rozrywa na bokach, ale smak hmmm Pysznie wygląda To pękniecie wg mnie jest dodatkową zaletą tego bochenka: więcej chrupiącej skórki. Rzadko jadam chleb ale z tego zjadłabym cała skórkę na jedno posiedzenie.W przepisie nie podałeś przemiału zastosowanych mąk. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-496335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 13 Maja 2016 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11856-1950technologia-piekarstwa-ocena-chleba-gotowego-cz4/?hl=wady+chleba Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-496336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 14 Maja 2016 W przepisie nie podałeś przemiału zastosowanych mąk. W UK nie ma takiego czegoś, ale wg 'google' wychodzi, że pszenna 550. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-496417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Lipca 2016 Tak się spędza sobotni poranek w UK, 7kg lisieckiej, 3kg grilowej, boczki, sopockie, schab ze śliwką i żeberka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-506059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 18 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 18 Września 2016 Myśliwska i sopocka po czwartkowym wędzeniu, cud że się udało zdjęcia zrobić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-517436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 19 Września 2016 Super. Tomas skąd z uk jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-517587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 19 Września 2016 Tomas piekne chlebki i wyroby mistrzowskie :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-517590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 7 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Października 2016 (edytowane) Super. Tomas skąd z uk jesteś?Gosport :-) Suszona wołowina-tzw 'Biltong'.Na kilogram wołowiny bez tłuszczu i ścięgien, pokrojonej w plastry max 5mm dajemy;- 5 łyżek sosu worcester,-pół szklanki sosu sojowego,-2 łyżki czarnego pieprzu,-łyżka czerwonej papryki,-mielona papryka chilli wedle upodobań,-3 łyżki brązowego cukru,-2 łyżki soku z limonki,-łyżka whisky,-1/2 łyżeczki czosnku w proszku. Dobrze jest mięso wsadzić do zamrażarki na 2-3 godziny przed krojeniem.Suszymy przez ok 5-8 godzin w zależności jakie plastry udało nam się pokroić, w suszarce do grzybów. Wydajność 50%.Zastanawia mnie tylko brak peklosoli w przepisie. pozdrawiam Edytowane 8 Października 2016 przez EAnna zmiana formy przepisu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-521238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 26 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 26 Października 2016 Przyszedł czas żeby spróbować czegoś innego. Wybór padł na schab, zwał jak zwał dojrzewający, a'la parmeński, podsuszany. 1.25kg schabu obtoczonego w soli, na moje oko ok 50g z pół łyżeczki peklosoli. Przyprawy 2 ząbki świeżego czosnku, pół łyżeczki czarnego pieprzu, płaska łyżeczka czerwonej papryki, łyżeczka majeranku, szczypta papryki chilli. Pierwszy tydzień w lodówce, żeby odciągnąć wodę. Po tym czasie do pończochy i na tydzień nad okno w kuchni. W tym czasie rozwijałem ze 3 razy, żeby sprawdzić czy się nic nie psuje. Trzeciego tygodnia nie wytrzymał do końca....Finał miał być w sobotę, mamy środę. Myślę, że te 3 dni nie zrobią różnicy Wyrób dość słony. Najlepiej kroić w cienkie plastry, prawie przezroczyste. Gotowy ważył ok 850g. pozdro z UK Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-523971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.