Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak zwykle pierwsza liga????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-483952
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sprzęt do pracy jest :D

 

 

Nadziewarka 15l, £120/ok 660pln. Okazja jak się patrzy w porównaniu z cenami na alle...drogo.

post-59498-0-10900200-1458676185_thumb.jpg

Mieszadło 25kg £99/ ok 550pln

post-59498-0-49475200-1458676204_thumb.jpg

 

W głowie już się układa plan zakupu silnika ze ślimakiem do napędu obu. Czy może ktoś polecić jakiej mocy silnik, i stopień przełożenia ?

 

pozdrowienia z UK ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-486793
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj popełniłem 9kg lisieckiej. Oto efekty

post-59498-0-91879100-1460110587_thumb.jpgpost-59498-0-64011800-1460110612_thumb.jpg

Wędzenie w temp 50'C przez 2h dymem bukowo-olchowym. Pieczenie w 80'C do osiągnięcia w środku 68'C. Użyte jelita wieprzowe 38-40mm.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-490125
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Po raz pierwszy chleb pszenno-żytni na zakwasie. Zakwas żytni, 60-godzinny.

post-59498-0-83910300-1461618998_thumb.jpgpost-59498-0-83669800-1461619028_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-493523
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj popełniłem 9kg lisieckiej. Oto efekty

ależ cudny przekrój :clap:  :clap:  :clap: cały temat w barwach idealnych wędlin... gratulacje :) 

'na wyspach' muszą Cię nosić na rękach za takie przysmaki ;) Pozdrawiam serdecznie 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-493528
Udostępnij na innych stronach

Kolejny chleb, tym razem pszenny na żytnim zakwasie. Jakby ktoś chciał przepis to pisać ;-)

post-59498-0-84128600-1462132134_thumb.jpgpost-59498-0-99034500-1462132149_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494636
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne wyroby i chlebek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494679
Udostępnij na innych stronach

chlebek bardzo ladny :thumbsup:  i przepis poprosze rowniez :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494700
Udostępnij na innych stronach

Na początek przygotowujemy zakwas, mieszając 50g mąki żytniej i 50g wody odstawiając w ciepłe miejsce na 3 dni. Do otrzymanej mikstury dodajemy po 100g mąki żytniej i 100g wody w odstępach 24 godzinnych,z tym że drugiego dnia dodatkowo 20g cukru. Po tym czasie zakwas powinien lekko przyrosnąć w objętości. 4-tego dnia rano przygotować zaczyn do chleba z powstałego zakwasu poprzez wymieszanie 200g mąki pszennej, 200g wody i połowy zakwasu który uzyskaliśmy. Odstawiamy to na kolejne 16-24h w ciepłe miejsce. Reszta zakwasu do lodówki na kolejne wypieki, przykryta ale nie zakręcona  ;) . Po tych 16-24h do powstałego zaczynu dodajemy 1kg mąki pszennej, 100g mąki żytniej, ok 2 szklanki wody i 2 łyżeczki soli. Wymieszać dokładnie ale nie za długo i odstawić do wyrośnięcia na ok 3h, przebijając ciasto co godzinne poprzez wyjęcie z miski i ponowne zagniecenie. Po upływie 3h wyjąć ciasto z miski, podzielić na 2 bochenki wstawić najlepiej do koszyków zagięciem do góry i odstawić do końcowego wyrośnięcia na kolejne 3h w ciepłym lub przez noc w lodówce przykryte ściereczką. Nagrzewamy piekarnik bez termoobiegu na 220-240'C, nacinamy chleb wg uznania i pieczemy 40-50min. Po upieczeniu układamy osobno bochenki na kratce w zlewie i przelewamy niedużą ilością wrzątku dla uzyskanie chrupiącej skórki :tongue: . Można ten spryskać powierzchnię chleba zimną wodą pod koniec pieczenia.

 

smacznego

 

 

 

Czy polędwice też tak parzyłeś?

tak ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-494778
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ten sam przepis co powyżej tylko ciasto trochę rzadsze. Nie wiem dlaczego go rozrywa na bokach, ale smak hmmm....

 

post-59498-0-84311000-1463144387_thumb.jpg

post-59498-0-88380000-1463144399_thumb.jpg

post-59498-0-85531800-1463144410_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-496268
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem dlaczego go rozrywa na bokach, ale smak hmmm

Pysznie wygląda :clap: 

To pękniecie wg mnie jest dodatkową zaletą tego bochenka: więcej chrupiącej skórki. 

Rzadko jadam chleb ale z tego zjadłabym cała skórkę na jedno posiedzenie.


W przepisie nie podałeś przemiału zastosowanych mąk.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-496335
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-496336
Udostępnij na innych stronach

 

 

W przepisie nie podałeś przemiału zastosowanych mąk.
W UK nie ma takiego czegoś, ale wg 'google' wychodzi, że pszenna 550.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-496417
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak się spędza sobotni poranek w UK, 7kg lisieckiej, 3kg grilowej, boczki, sopockie, schab ze śliwką i żeberka

post-59498-0-48567700-1468102088_thumb.jpgpost-59498-0-05425600-1468102128_thumb.jpgpost-59498-0-40400900-1468102188_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-506059
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Myśliwska i sopocka po czwartkowym wędzeniu, cud że się udało zdjęcia zrobić. ;)

post-59498-0-01883100-1474229207_thumb.jpgpost-59498-0-22663600-1474229244_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-517436
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Super. Tomas skąd z uk jesteś?

Gosport :-)

 

post-59498-0-91558600-1475866499_thumb.jpg

 

Suszona wołowina-tzw 'Biltong'.

Na kilogram wołowiny bez tłuszczu i ścięgien, pokrojonej w plastry max 5mm dajemy;

- 5 łyżek sosu worcester,

-pół szklanki sosu sojowego,

-2 łyżki czarnego pieprzu,

-łyżka czerwonej papryki,

-mielona papryka chilli wedle upodobań,

-3 łyżki brązowego cukru,

-2 łyżki soku z limonki,

-łyżka whisky,

-1/2 łyżeczki czosnku w proszku.

 

Dobrze jest mięso wsadzić do zamrażarki na 2-3 godziny przed krojeniem.

Suszymy przez ok 5-8 godzin w zależności jakie plastry udało nam się pokroić, w suszarce do grzybów. Wydajność 50%.

Zastanawia mnie tylko brak peklosoli w przepisie.

 

 

pozdrawiam

Edytowane przez EAnna
zmiana formy przepisu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-521238
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przyszedł czas żeby spróbować czegoś innego. Wybór padł na schab, zwał jak zwał dojrzewający, a'la parmeński, podsuszany.

post-59498-0-95089100-1477510846_thumb.jpgpost-59498-0-99334400-1477510863_thumb.jpg

 

 

1.25kg schabu obtoczonego w soli, na moje oko ok 50g z pół łyżeczki peklosoli. Przyprawy 2 ząbki świeżego czosnku, pół łyżeczki czarnego pieprzu, płaska łyżeczka czerwonej papryki, łyżeczka majeranku, szczypta papryki chilli. Pierwszy tydzień w lodówce, żeby odciągnąć wodę. Po tym czasie do pończochy i na tydzień nad okno w kuchni. W tym czasie rozwijałem ze 3 razy, żeby sprawdzić czy się nic nie psuje. Trzeciego tygodnia nie wytrzymał do końca....

Finał miał być w sobotę, mamy środę. Myślę, że te 3 dni nie zrobią różnicy :laugh:

Wyrób dość słony. Najlepiej kroić w cienkie plastry, prawie przezroczyste. Gotowy ważył ok 850g.

 

pozdro z UK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/4/#findComment-523971
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.