Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ooo wlasnie ja juz kilka godzin szukam zeby cos dodatkowo zrobic procz tortu kanapkowego  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323396
Udostępnij na innych stronach

ja robię taką sałatkę :

 

Sałatka krabowa

Składniki:
-2-3 opakowania paluszków krabowych( małe opakowania są w Lidlu po ok.3 zł)

-seler naciowy
-puszka ananasów
-mały majonez
-jogurt naturalny
-pikantny sos chili Vifon(pół buteleczki) taki :

http://www.tan-viet.com.p...hili_vifon.html
-syrop ananasowy z puszki

Wykonanie:
Paluszki krabowe .ananas i seler pokroić na małe kawałeczki.
Z majonezu,jogurtu,sosu chilli ,syropu ananasowego sporządzić sosik.Nie dodawać ani cukru,ani soli,ani pieprzu..NIC!
 


do tego postanowiłam zrobić

 

 

Paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek- tulipany

 

Składniki

200g mięsa mielonego(łopatka, karkówka)
200g pieczarek
1 cebula
125 g kwaśnej śmietany
80g sera żółtego goudy
sól,pieprz,vegeta
1 opakowanie ciasta francuskiego z "lidla".

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć aż odparuje woda.Na drugiej patelni smażyć mięso mielone,aż odparuje woda.
Mięso,cebulę,pieczarki dać do miski,dodać starty na grubej tarce ser żółty,śmietanę jajko, przyprawy i wymieszać.

 

 

Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki powkładać kwadraty,tak aby rogi ciasta wystawało poza brzegi.

 

Napełnić farszem.


oraz taki półmisek :D

 

post-39887-0-51724400-1388351170_thumb.jpg

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323399
Udostępnij na innych stronach

Przysmak z kurczaka i fasolki szparagowej

Składniki

- 1 pierś z kurczaka

- 1 ząbek czosnku

- fasolka szparagowa

- papryka żółta

- pieczarki

- pół łyżeczki curry

- jedna średnia cebula

- 2 łyżki śmietany

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- natka pietruszki

- 300 ml bulionu drobiowego

- sól

- 1 łyżeczka musztardy

- łyżka oliwy

- pieprz

Wykonanie

Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pierś wcześniej umytą i pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach dodać pieczarki paprykę i cebulkę i smażyć jeszcze kilka minut. Jak wszystko będzie podsmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolkę szparagową. Wszystko zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 15 minut. Na końcu dodać jogurt śmietanę i pieprz oraz musztardę. przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zawsze robię to potrawę z podwójnej porcji, bo jest naprawdę pyszna :) Można podawać na ciepło z ryżem lub na zimno z pieczywem.

Jeżeli się komuś przyda mogę podać przepis na placek porowy na cieście twarogowym albo pikantny tort porowy. :) Przepisy sprawdzone osobiście.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323407
Udostępnij na innych stronach

Ślimaki na słono z ciasta francuskiego.

Udusić szpinak i doprawić czosnkiem , odparować - wystudzić .Pieczarki i cebulę pokroić drobno, podsmażyć, doprawić-wystudzić .

 Na ciasto rozłożyć szpinak, pasek z pieczarek, pasek z boczku, można posypać startym serem pleśniowym np Rokpolem zwinąć rulon z ciasta dość ciasno po dłuższym boku  . Jeśli ślimaczki mają być o mniejszej średnicy  to najpierw przeciąć ten blat ciasta wzdłuż na dwa . No i ciąć krążki o grubości ok 1-1,5 cm grubości , rozłożyć na blachę na papierze i pec w dobrze nagrzanym piekarniku aż  ... będą wygladać dobrze  :cool: Jak dla mnie wspaniała szybka ,bezproblemowa przekąska . Myślę ,że można poeksperymentować z farszem .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323410
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323411
Udostępnij na innych stronach

To ja może podam alternatywę dla nieśmiertelnego i wszędzie obecnego pasztecika  :D

Wzorcem były tatarskie Kibinaie ale troszkę uprościłem i "znaturalizowałem"... Jest to wersja dla leniwych albo niemających czasu.

Podudzia z kurczaka - coś koło 0,5-0,7 kg (koniecznie podudzia a nie żadne piersi itp) drobno posiekać (broń Panie nie mielić - siekać), dodać podduszona cebulkę, jedno jajko, przyprawy do smaku i bułkę tartą. Wyrobić.

Gotowe ciasto francuskie (co ciekawe najlepsze jest z Biedronki) pokroić w kwadraty, nakładać farsz, zawijać i sklejać. 

Pomiziać na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Do piekarnika na 20-25 minut. Temp 180-200`C

Wynik bardzo zadowalający.....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323467
Udostępnij na innych stronach

Przepis na moj tort kanapkowy:

 

Tort kanapkowy 
 
Pasta tunczykowa :
 
2 puszki tunczyka w oliwie 
10 cm pora posiekanego drobno
1 lyzka koperku posiekanego
2 jaja gotowane posiekane
3 lyzki majonezu 
1 lyzeczka soku z cytryny 
sol i pieprz do smaku ( daje dosc duzo ) zeby pasta miala konkretny smak 
 calosc wymieszac 
 
pasta krewetkowa :
 
½ kg krewetek w skorupkach
( sama obieram bo wole takie niz mrozone obrane )posiekane
3 jaja gotowane posiekane 
1 lyzka koperku posiekanego 
1 lyzeczka soku z cytryny 
sol i pieprz kajenski i troche czarnego  znow do smaku
 3lyzki majonezu 
calosc wymieszac 
 
do past: mozna zastapic polowe majonezu jogurtem naturalnym 
 
 
18 kromek chleba tostowego ( okrojonego z kantow) skladamy jak w normalnym torcie 3 warstwy 
po 6 kawalkow chleba po czym calosc zasmarowuje cienko majonezem, owijam folja spozywcza i na conajmniej 18 godzin do lodowki,  kolejnego dnia dekoruje lososiem ,krewetkami ogorkiem pomidorkami i cytryna.
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323468
Udostępnij na innych stronach

To ja dodam coś od siebie.

Jest to przepis zaczerpnięty z poradnika domowego z roku 2002 .

 

Kurczak w warzywach.

50 dkg.piersi kurczaka

50 dkg.białej kapusty

50 dkg.marchewki

50 dkg cebuli

50dkg.pieczarek

2 kostki rosołowe

2/3 szklanki oleju

10 dkg.rodzynek

pieprz,sól.

  Mięso opłukać,pokroić w drobną kostkę.Kapustę poszatkować.Cebulę pokroić w półtalarki.Oskrobaną marchew zetrzeć na dużych oczkach na tarce.

Pieczarki pokroić w paseczki.W głębokiej patelni najlepiej w woku rozgrzać olej.Obsmażyć mięso i przełożyć do dużego rondla.Następnie kolejno obsma-

żac po kilka minut warzywa ,odsączć je z tłuszczu i przekładać do rondla z mięsem.W szklance gorącej wody rozpuścić kostki rosołowe i wlać do rondla

z mięsem warzywami i grzybami,wsypać rodzynki, wymieszć.Dusić pół godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.

  Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem.

Podawać na ciepło ze świeżą bagietką.

  Potrawa ta świetnie się nadaje na karnawałowe danie podawane po północy.

 

Jest przy tym trochę pracy ale wyjdzie dość spora ilość.

Ja robiłam kilka razy i wiele zależy od słodkości marchewki i kapusty.

Danie jest pyszne .

Zyczę wszystkim udanego sylwestra.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323486
Udostępnij na innych stronach

@marek58au ,cieszę się ,że skorzystałeś z pomysłu (nie mojego zresztą..ale mojej sugestii :D ).

Ja zamiast zegara zrobiłam  cudo,które okazało się nie dość,że hitem ,to tematem dowcipów nawiązujących do animowanego filmu Madagaskar :laugh::tongue: :

post-39887-0-82698400-1388579198.jpg

 

zdjęcie pochodzi z internetu :http://www.garnek.pl/anet36/10183321/koreczki-na-imprezke .

Moje zdjęcia mają mi zostać przesłane niebawem i wtedy zaprezentuję swoje dzieło :blush: .

post-39887-0-92312600-1388579227.jpg

 

 

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323794
Udostępnij na innych stronach

To ja może podam alternatywę dla nieśmiertelnego i wszędzie obecnego pasztecika :D Wzorcem były tatarskie Kibinaie

a ja zachęcony powyższym postanowiłem "przyjrzeć się" owym pierożkom.... :blush:

 

 

zrobiłem dwie wersje ciasta - tradycyjną tatarską (kruche) i Litwińską (wzbogacone o drożdże)...

przyznać muszę że kybyny z ciastem kruchym zdecydowanie bardziej mi (jak i moim "zjadaczom") smakuje :thumbsup:

 

jako nadzienie, z braku dostępności jagnięciny czy baraniny powstało na bazie wołowiny ... z dodatkiem cebuli i kapusty

 

jeszcze tylko nad formą popracować należy następnym razem :blush:

 

post-39746-0-21195900-1388599849_thumb.jpg

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323856
Udostępnij na innych stronach

 

 

oraz taki półmisek
 

Małgoś... ten półmisek jest przecudny...  :clap:

Na następny rok muszę koniecznie go zrobić  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323859
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.