Małgoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Proszę Was o wpisywanie swoich sprawdzonych przekąsek i dań . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 ooo wlasnie ja juz kilka godzin szukam zeby cos dodatkowo zrobic procz tortu kanapkowego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) ja robię taką sałatkę : Sałatka krabowaSkładniki: -2-3 opakowania paluszków krabowych( małe opakowania są w Lidlu po ok.3 zł) -seler naciowy-puszka ananasów-mały majonez-jogurt naturalny-pikantny sos chili Vifon(pół buteleczki) taki :http://www.tan-viet.com.p...hili_vifon.html-syrop ananasowy z puszkiWykonanie:Paluszki krabowe .ananas i seler pokroić na małe kawałeczki.Z majonezu,jogurtu,sosu chilli ,syropu ananasowego sporządzić sosik.Nie dodawać ani cukru,ani soli,ani pieprzu..NIC! do tego postanowiłam zrobić Paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek- tulipany Składniki200g mięsa mielonego(łopatka, karkówka)200g pieczarek1 cebula125 g kwaśnej śmietany80g sera żółtego goudysól,pieprz,vegeta1 opakowanie ciasta francuskiego z "lidla".Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć aż odparuje woda.Na drugiej patelni smażyć mięso mielone,aż odparuje woda.Mięso,cebulę,pieczarki dać do miski,dodać starty na grubej tarce ser żółty,śmietanę jajko, przyprawy i wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki powkładać kwadraty,tak aby rogi ciasta wystawało poza brzegi. Napełnić farszem.oraz taki półmisek Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Przysmak z kurczaka i fasolki szparagowej Składniki- 1 pierś z kurczaka- 1 ząbek czosnku- fasolka szparagowa- papryka żółta- pieczarki- pół łyżeczki curry- jedna średnia cebula- 2 łyżki śmietany- 2 łyżki jogurtu naturalnego- natka pietruszki- 300 ml bulionu drobiowego- sól- 1 łyżeczka musztardy- łyżka oliwy- pieprzWykonanieNa patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pierś wcześniej umytą i pokrojoną w kostkę. Po kilku minutach dodać pieczarki paprykę i cebulkę i smażyć jeszcze kilka minut. Jak wszystko będzie podsmażone dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolkę szparagową. Wszystko zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 15 minut. Na końcu dodać jogurt śmietanę i pieprz oraz musztardę. przed podaniem posypać natką pietruszki.Zawsze robię to potrawę z podwójnej porcji, bo jest naprawdę pyszna Można podawać na ciepło z ryżem lub na zimno z pieczywem.Jeżeli się komuś przyda mogę podać przepis na placek porowy na cieście twarogowym albo pikantny tort porowy. Przepisy sprawdzone osobiście. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Ślimaki na słono z ciasta francuskiego.Udusić szpinak i doprawić czosnkiem , odparować - wystudzić .Pieczarki i cebulę pokroić drobno, podsmażyć, doprawić-wystudzić . Na ciasto rozłożyć szpinak, pasek z pieczarek, pasek z boczku, można posypać startym serem pleśniowym np Rokpolem zwinąć rulon z ciasta dość ciasno po dłuższym boku . Jeśli ślimaczki mają być o mniejszej średnicy to najpierw przeciąć ten blat ciasta wzdłuż na dwa . No i ciąć krążki o grubości ok 1-1,5 cm grubości , rozłożyć na blachę na papierze i pec w dobrze nagrzanym piekarniku aż ... będą wygladać dobrze Jak dla mnie wspaniała szybka ,bezproblemowa przekąska . Myślę ,że można poeksperymentować z farszem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) a ja taki tort robie a tu inna wersja tortuhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6460-potrawy-z-lososia-wedzonego-szukam-przepisow/?p=284521 Edytowane 29 Grudnia 2013 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Grudnia 2013 pięknie wygląda Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Grudnia 2013 To ja może podam alternatywę dla nieśmiertelnego i wszędzie obecnego pasztecika Wzorcem były tatarskie Kibinaie ale troszkę uprościłem i "znaturalizowałem"... Jest to wersja dla leniwych albo niemających czasu.Podudzia z kurczaka - coś koło 0,5-0,7 kg (koniecznie podudzia a nie żadne piersi itp) drobno posiekać (broń Panie nie mielić - siekać), dodać podduszona cebulkę, jedno jajko, przyprawy do smaku i bułkę tartą. Wyrobić.Gotowe ciasto francuskie (co ciekawe najlepsze jest z Biedronki) pokroić w kwadraty, nakładać farsz, zawijać i sklejać. Pomiziać na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Do piekarnika na 20-25 minut. Temp 180-200`CWynik bardzo zadowalający..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Przepis na moj tort kanapkowy: Tort kanapkowy Pasta tunczykowa : 2 puszki tunczyka w oliwie 10 cm pora posiekanego drobno1 lyzka koperku posiekanego2 jaja gotowane posiekane3 lyzki majonezu 1 lyzeczka soku z cytryny sol i pieprz do smaku ( daje dosc duzo ) zeby pasta miala konkretny smak calosc wymieszac pasta krewetkowa : ½ kg krewetek w skorupkach( sama obieram bo wole takie niz mrozone obrane )posiekane3 jaja gotowane posiekane 1 lyzka koperku posiekanego 1 lyzeczka soku z cytryny sol i pieprz kajenski i troche czarnego znow do smaku 3lyzki majonezu calosc wymieszac do past: mozna zastapic polowe majonezu jogurtem naturalnym 18 kromek chleba tostowego ( okrojonego z kantow) skladamy jak w normalnym torcie 3 warstwy po 6 kawalkow chleba po czym calosc zasmarowuje cienko majonezem, owijam folja spozywcza i na conajmniej 18 godzin do lodowki, kolejnego dnia dekoruje lososiem ,krewetkami ogorkiem pomidorkami i cytryna. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Grudnia 2013 To ja dodam coś od siebie.Jest to przepis zaczerpnięty z poradnika domowego z roku 2002 . Kurczak w warzywach.50 dkg.piersi kurczaka50 dkg.białej kapusty50 dkg.marchewki50 dkg cebuli50dkg.pieczarek2 kostki rosołowe2/3 szklanki oleju10 dkg.rodzynekpieprz,sól. Mięso opłukać,pokroić w drobną kostkę.Kapustę poszatkować.Cebulę pokroić w półtalarki.Oskrobaną marchew zetrzeć na dużych oczkach na tarce.Pieczarki pokroić w paseczki.W głębokiej patelni najlepiej w woku rozgrzać olej.Obsmażyć mięso i przełożyć do dużego rondla.Następnie kolejno obsma-żac po kilka minut warzywa ,odsączć je z tłuszczu i przekładać do rondla z mięsem.W szklance gorącej wody rozpuścić kostki rosołowe i wlać do rondlaz mięsem warzywami i grzybami,wsypać rodzynki, wymieszć.Dusić pół godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem.Podawać na ciepło ze świeżą bagietką. Potrawa ta świetnie się nadaje na karnawałowe danie podawane po północy. Jest przy tym trochę pracy ale wyjdzie dość spora ilość.Ja robiłam kilka razy i wiele zależy od słodkości marchewki i kapusty.Danie jest pyszne .Zyczę wszystkim udanego sylwestra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Dzięki Malgos za pomyśl z zegarem na polmisku. Zrobilem taki i wszyscy byli zafascynowani,nawet zdjęcia byly robione :-) Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Stycznia 2014 @marek58au ,cieszę się ,że skorzystałeś z pomysłu (nie mojego zresztą..ale mojej sugestii ).Ja zamiast zegara zrobiłam cudo,które okazało się nie dość,że hitem ,to tematem dowcipów nawiązujących do animowanego filmu Madagaskar : zdjęcie pochodzi z internetu :http://www.garnek.pl/anet36/10183321/koreczki-na-imprezke . Moje zdjęcia mają mi zostać przesłane niebawem i wtedy zaprezentuję swoje dzieło . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Też super wyglada :-) .Jak się naucze to też będę dodawal zdjęcia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) To ja może podam alternatywę dla nieśmiertelnego i wszędzie obecnego pasztecika Wzorcem były tatarskie Kibinaiea ja zachęcony powyższym postanowiłem "przyjrzeć się" owym pierożkom.... zrobiłem dwie wersje ciasta - tradycyjną tatarską (kruche) i Litwińską (wzbogacone o drożdże)...przyznać muszę że kybyny z ciastem kruchym zdecydowanie bardziej mi (jak i moim "zjadaczom") smakuje jako nadzienie, z braku dostępności jagnięciny czy baraniny powstało na bazie wołowiny ... z dodatkiem cebuli i kapusty jeszcze tylko nad formą popracować należy następnym razem Edytowane 1 Stycznia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Stycznia 2014 oraz taki półmisek Małgoś... ten półmisek jest przecudny... Na następny rok muszę koniecznie go zrobić Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9142-bufet-sylwestrowy/#findComment-323859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.