Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

1o dni temu wedzilem kawalki (ok 2kg, ze skora) szynki ok 20 godz w temp 40 stopni, przy uzyciu DG. Szynki kupilem w Metro w Niemczech juz "fachowo" zapeklowane. Po uwedzeniu byly parzone.

Teraz zauwazylem, ze wewnatrz, srodek szynek pociemnial, lekko pobrazowial. Obwod, ok 3 cm nadal jest bez zmian. Nie widac zadnych niepokojacych oznak, szynka nadal skakuje, ladnie pachnie. Trzymana jest caly czas w lodowce. Na opakowaniu byla data waznosci (w temp ponizej 5 stopni) dluzsza niz te 10 dni. Co to moze byc?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/
Udostępnij na innych stronach

To, że w przyszłości nie kupuj tzw. gotowców. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323522
Udostępnij na innych stronach

w taki sposob nabijasz sobie posty? Widze, ze dobrze sie tu czujesz, humoru Tobie nie brakuje. Po moderatorze mozna by sie troszkie wiecej spodziewac. Moze zglosi sie ktos, to troche wiecej wie...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323525
Udostępnij na innych stronach

w taki sposob nabijasz sobie posty? Widze, ze dobrze sie tu czujesz, humoru Tobie nie brakuje. Po moderatorze mozna by sie troszkie wiecej spodziewac. Moze zglosi sie ktos, to troche wiecej wie...

 

No to poleciałeś kolego :D

 

A odnośnie tematu jeśli się nie mylę ciemny środek może świadczyć o złym zapeklowaniu tzn. proces peklowania nie "dotarł" do wnętrza szynki.

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323527
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz: nikt, poza producentem nie wie czym, jak i ile czasu mięso było peklowane. Poza tym, na naszym forum preferujemy wyroby peklowane wg naszych, polskich standardów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323528
Udostępnij na innych stronach

"wg naszych, polskich standardów."  tak, bo tez i sie wiele nauczylem. Kupilem, bo lodowa byla zawalona, nie mialem gdzie peklowac. Po prostu miejsca nie bylo, a wedzic chcialem.

Podbijam temat. Szynka sie zepsula? Bo jesli nie, z takim kolorem moge sie pogodzic. Dodam, ze w samym srodku szynka rowniez jest slona.

Jest mozliwe, ze sie faktycznie zepsulo, od srodka? Jak by nie bylo, termin waznosci jeszcze nie minal. Poradzcie co robic.

 

"ciemny środek może świadczyć o złym zapeklowaniu" - to znaczy?...

Edytowane przez jaugusty
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323529
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz: nikt, poza producentem nie wie czym, jak i ile czasu mięso było peklowane.

Myślę, że to powinno ci dać choć część odpowiedzi na twoje pytanie. Proponuje przeczytaj np. to: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/165-ogolne-wiadomosci-o-peklowaniu

I jeszcze to: http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych moim zdaniem bardzo przydatna lektura.

Edytowane przez Marcin_

Pozdrawiam

Marcin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323530
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś przyłożył się do tego tematu, to w pierwszej kolejności wkleiłbyś tutaj zdjęcia przekrojów, gdyż w przeciwnym razie można sobie tylko pogdybać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323540
Udostępnij na innych stronach

Zrobiło się "oczko" brązowe czy raczej szare, przechodzące w zielony kolor ?

Pytam bo podobno my faceci mamy problem z kolorami .... wiem to po sobie. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323546
Udostępnij na innych stronach

mialem cicha nadzieje, ze kolega Miro dojrzy mojego posta...

Miro, zdjecia nie wkleje, bo jak przyjechalem do domu, zona mowi, ze szynka... jast "normalna. Odkroila gruby kawalek i miesko bylo jednolite. Pisalem na poczatku, ze w srodku bylo nieco ciemniejsze, zona mnie jednak poprawila, ze bardziej szare. O zielonym nic nie wspomina, ale "ze cos tam jeszcze bylo, podobne do delikatnej teczy"

 

"my faceci mamy problem z kolorami" i kurcze, to chyba racja, bo dla mnie to bylo lekkko brazowe:) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323600
Udostępnij na innych stronach

Czy to było coś w tym stylu ?

 

http://img545.imageshack.us/img545/1655/baleron.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323609
Udostępnij na innych stronach

Tak to baleron.

Zdjęcie zapożyczone z postu kolegi Feederman:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6822-z-tego-co-bog-dal/page-10?do=findComment&comment=225430

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323643
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.