jaugusty Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Witam,1o dni temu wedzilem kawalki (ok 2kg, ze skora) szynki ok 20 godz w temp 40 stopni, przy uzyciu DG. Szynki kupilem w Metro w Niemczech juz "fachowo" zapeklowane. Po uwedzeniu byly parzone.Teraz zauwazylem, ze wewnatrz, srodek szynek pociemnial, lekko pobrazowial. Obwod, ok 3 cm nadal jest bez zmian. Nie widac zadnych niepokojacych oznak, szynka nadal skakuje, ladnie pachnie. Trzymana jest caly czas w lodowce. Na opakowaniu byla data waznosci (w temp ponizej 5 stopni) dluzsza niz te 10 dni. Co to moze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Grudnia 2013 To, że w przyszłości nie kupuj tzw. gotowców. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Grudnia 2013 w taki sposob nabijasz sobie posty? Widze, ze dobrze sie tu czujesz, humoru Tobie nie brakuje. Po moderatorze mozna by sie troszkie wiecej spodziewac. Moze zglosi sie ktos, to troche wiecej wie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Co racja, to racja. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Grudnia 2013 w taki sposob nabijasz sobie posty? Widze, ze dobrze sie tu czujesz, humoru Tobie nie brakuje. Po moderatorze mozna by sie troszkie wiecej spodziewac. Moze zglosi sie ktos, to troche wiecej wie... No to poleciałeś kolego A odnośnie tematu jeśli się nie mylę ciemny środek może świadczyć o złym zapeklowaniu tzn. proces peklowania nie "dotarł" do wnętrza szynki. Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jeszcze raz: nikt, poza producentem nie wie czym, jak i ile czasu mięso było peklowane. Poza tym, na naszym forum preferujemy wyroby peklowane wg naszych, polskich standardów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) "wg naszych, polskich standardów." tak, bo tez i sie wiele nauczylem. Kupilem, bo lodowa byla zawalona, nie mialem gdzie peklowac. Po prostu miejsca nie bylo, a wedzic chcialem.Podbijam temat. Szynka sie zepsula? Bo jesli nie, z takim kolorem moge sie pogodzic. Dodam, ze w samym srodku szynka rowniez jest slona.Jest mozliwe, ze sie faktycznie zepsulo, od srodka? Jak by nie bylo, termin waznosci jeszcze nie minal. Poradzcie co robic. "ciemny środek może świadczyć o złym zapeklowaniu" - to znaczy?... Edytowane 30 Grudnia 2013 przez jaugusty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Jeszcze raz: nikt, poza producentem nie wie czym, jak i ile czasu mięso było peklowane.Myślę, że to powinno ci dać choć część odpowiedzi na twoje pytanie. Proponuje przeczytaj np. to: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/165-ogolne-wiadomosci-o-peklowaniuI jeszcze to: http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych moim zdaniem bardzo przydatna lektura. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Marcin_ Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Po prostu sadzilem, ze skoro ma "zly kolor" to wina samego przepeklowania, i ze nie musi byc zaraz zepsute. Rozumiem, ze tak na odleglosc, nikt nie oceni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Gdybyś przyłożył się do tego tematu, to w pierwszej kolejności wkleiłbyś tutaj zdjęcia przekrojów, gdyż w przeciwnym razie można sobie tylko pogdybać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Grudnia 2013 ok, wkleje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zrobiło się "oczko" brązowe czy raczej szare, przechodzące w zielony kolor ?Pytam bo podobno my faceci mamy problem z kolorami .... wiem to po sobie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Grudnia 2013 mialem cicha nadzieje, ze kolega Miro dojrzy mojego posta...Miro, zdjecia nie wkleje, bo jak przyjechalem do domu, zona mowi, ze szynka... jast "normalna. Odkroila gruby kawalek i miesko bylo jednolite. Pisalem na poczatku, ze w srodku bylo nieco ciemniejsze, zona mnie jednak poprawila, ze bardziej szare. O zielonym nic nie wspomina, ale "ze cos tam jeszcze bylo, podobne do delikatnej teczy" "my faceci mamy problem z kolorami" i kurcze, to chyba racja, bo dla mnie to bylo lekkko brazowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Czy to było coś w tym stylu ? http://img545.imageshack.us/img545/1655/baleron.jpg Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Miro cześćtrochę z innej beczki. To baleronik? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Tak to baleron.Zdjęcie zapożyczone z postu kolegi Feederman: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6822-z-tego-co-bog-dal/page-10?do=findComment&comment=225430 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9151-zmiana-koloru-szynki/#findComment-323643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.