paweljack Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Lutego 2016 Pierwsza partia zrobiona, jutro reszta. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-477787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 22 Lutego 2016 Dzięki , ja do tej pory używałem osłonek kolagenowych, ale chcę przejść na baranie, lejek mam 14mm i myślę że jelita 20 - 24 nałożę.Kolageny jeszcze ujdą do frankfurterek które na ciepło się jada. Ale kabanosy na nich są twardawe. A wcale nie jest tak ciężko baranie nabijać jak się ma odpowiedni sprzęcior. Nawet ZELMEREM przy małej ilości dawałem radę Ale dzisiaj VICTOR powinien przyjść i zaczynam testy. Paweł : jak suszysz kabanosy ? jakoś zwiększasz wilgotność pomieszczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Lutego 2016 Paweł : jak suszysz kabanosy ? jakoś zwiększasz wilgotność pomieszczenia ?Nie mam urządzenia do badania wilgotnośći. Wiszą na dzialce, jest tam koło 10 st. i wilgotno. Poza tym nie wszyscy moi "odbiorcy" lubią wysuszone do 55 % wydajności. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Lutego 2016 U mnie w garażu mam gdzieś 50% w porywach do 60%. Ale zawsze mogę wykorzystać nawilżacz ultradźwiękowy - który dziecku z pokoju zakoszę Na razie popełniłem kilka błędów z których największym był za długi czas osadzania. I potem skórka była zbyt twarda. Ale opanujemy i te nieszczęsne kabanosy bo córka i żona uwielbiają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Lutego 2016 U mnie w garażu mam gdzieś 50% w porywach do 60%. Chyba kupię wreszcie coś bo sam jestem ciekaw ile jest u mnie. Polecasz jakiś wilgotnościomierz? Nie musi być drogi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Lutego 2016 Nie musi być drogi. http://allegro.pl/ai4-higrometr-termometr-wilgotnosciomierz-cyfrowy-i5760731980.html Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Lutego 2016 Ja mam takie : http://allegro.pl/aj4-termometr-higrometr-analogowy-terrarium-i5860983856.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) http://allegro.pl/ai4-higrometr-termometr-wilgotnosciomierz-cyfrowy-i5760731980.htmlDzięki Ci, za tyle też będzie działał? Ja mam takie : http://allegro.pl/aj4-termometr-higrometr-analogowy-terrarium-i5860983856.htmlTo przebiłeś rogera. Edytowane 22 Lutego 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Lutego 2016 heheh ale mój ANALOG - kupiłem ze dwa do serów. I tak ich nie prawie używam bo się okazało, że wcale nie łatwo uzyskać 85% wilgotności.Pudełko z wodą miało koło 70% - prawdopodobnie to był maks ze względu na brak ruchów powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 22 Lutego 2016 A może zastosowac dozownik odswieżaczy powietrza napełniony woda , taki na baterię który regularnie wypuszcza migiełke , w komorze by sie sprawdził . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 22 Lutego 2016 Żeby podnieś wilgotność można zastosować pojemniki z wodą. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Lutego 2016 No słyszałem o takiej metodzie. Bezpośrednio pod wiszącymi kabanosami. Jeszcze nie testowałem ale sprawdzę przy najbliższej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Lutego 2016 Żeby podnieś wilgotność można zastosować pojemniki z wodą. Taki patent (przeczytany na forum) stosuje przy pieczeniu w wędzarni (elektryczna). Stara duża patelnia (bez rączki) na deflektor, wody ile wejdzie. Wędzonki szybciej osiągają temp 68 wew. i są mniej suche. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Lutego 2016 hehehe w moim nowym wynalazku mam na deflektorze kafelek żeby mi grzałka nie podpiekała wędlin od spodu. Na nim położę garnek albo patelkę z wodą i będzie gites - świetny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-478731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Lutego 2016 U mnie w garażu mam gdzieś 50% w porywach do 60%.Okazało się że mam na działce 72% więc kabanosy wisiały w prawie idealnych warunkach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 25 Lutego 2016 Fuck. To pewnie dlatego takie dobre mi jeszcze idealne noe wyszły ale mam za to wyzwanie. Jest o co walczyć. Porządna nadziewarka jest więc tylko pogoda przyjdzie i dalej je dopracowuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 25 Lutego 2016 Twoja nadziewarka da radę spoko Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 25 Lutego 2016 Nie nadziewarka była problemem tylko albo za długie osadzanie albo za długie osuszanie. Obstawiam to pierwsze bo na spółdzielni wyszły super a były robione na szybko:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 25 Lutego 2016 wyszły super a były robione na szybko:)Osadzanie 30-60 minut w pomieszczeniu niechłodzonym Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 26 Lutego 2016 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Lutego 2016 Ładniutkie. Ja osadzałem bez sensu przez całą noc w garażu 13 stopni. A potem za długo osuszałem w wędzarni i skórka była twarda. Środek ok. Smakowo też bardzo ok. No ale teraz już wiem co było nie tak więc następna partia może być tylko lepsza. Z jakiego przepisu te ze zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Lutego 2016 Ładniutkie Paweł, gratki a powiedz mi jeszcze kiedy Ty znajdujesz na to wszystko czas którego mi chronicznie brakuje Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Lutego 2016 Z jakiego przepisu te ze zdjęcia ?Z PW 16 http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosyŁadniutkie Paweł, gratki a powiedz mi jeszcze kiedy Ty znajdujesz na to wszystko czas którego mi chronicznie brakuje Dziękuję. Z czasem, wiadomo kiepsko, zwłaszcza jak dzień krótki, więc głównie w weekendy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-479832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 27 Lutego 2016 Oj, nie wiem po co tu wszedłem? Teraz będę musiał zrobić, a jelita baranie u nas cholernie podrożały! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-480152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Czerwca 2016 Trochę kabanosów wczoraj ukręciłem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-502023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.