Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Porządna nadziewarka to i lejki porządne.

Dzięki Paweł... moja nadziewarka stara jak '' Kruszwica'' ale daję radę.

Muszę wymienić pojemnik.  Z kwasówki. mi się marzy .....chyba się uda. Wtedy będę dopiero zadowolona . :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502334
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dobrze, Utnę lejek o połowe i nadzieję jelita naturalne. Zobaczymy co wyjdzie. Może tylko dołoże jakąś zębatkę do nadziewarki co by to łatwiej szło bo przy obecnej "technice" to aż mi się nie chce robić. 

 

I podpinam się pod taki lejek :) z chcęcią zakupię. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502463
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może tylko dołoże jakąś zębatkę do nadziewarki co by to łatwiej szło

 

 

Może warto nad tym pomyśleć?  Obcięcie lejka zostawiłbym jako ostateczność .:D 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502485
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym że wydajem i się ze przełożenia we wszystkich nadziewarkach są takie same bądź podobne tzn. Direct i przez mniejszą zębatkę. Rozumię że w 10L jest większy tłok i ciężej to popchnąć ale u mnie jest tak że na dwa cm obrotu korbą wychodzi ze 30cm kabanosa. Mam napęd do niej który sam zrobiłem ale bałem się go nawet zapinać. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502503
Udostępnij na innych stronach

Każda nadziewarka ma, powinna mieć dobrane przełożenie według wielkości tłoka i przeznaczenia.

A jak się robi kabanosa, to raczej mielenie mięsa na samym szarpaku odpada.

Raz mi się zdarzył Pan, co mnie objechał za to, że przy kabanosach korba rozbiła szybę w kredensie, a zabezpieczenia dekla zostały urwane.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502509
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia - a u kogo można taki fachowy lejek z kwasiaka zamówić ? Pod mojego VICTORKA 3L. Bo na plastiku opory były.

Wiesz co.... robił mi to ktoś w rodzinie :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502610
Udostępnij na innych stronach

W sobotę popełniłem 5 kg kabanosów. Trzymałem się bardzo ściśle przepisu z pierwszej strony. Kabanosy wyszły pyszne. Niestety nie ma jeszcze charakterystycznego pyknięcia przy łamaniu. Muszą pewnie parę dni podeschnąć.

post-60980-0-32079800-1466404607_thumb.jpg

post-60980-0-61167800-1466404622_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-503151
Udostępnij na innych stronach

Jak zdążyłem wybadać temat - im większa nadziewarka ręczna tym gorzej nadziać farsz. Kabanosy najlepiej nadziewać nadziewarką o jak najwęższym tłoku i jak najkrutszym lejku. Moim zdaniem - muszę kupić drugą nadziewarkę własnie do tego celu. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-504363
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W moim przypadku były 3 możliwe przyczyny:

1. Za długie osadzanie (cała nocka)

2. Za długie osuszanie (razem z innymi rzeczami w wędzarni ok. 45-60 min)

3. Za długie wędzenie (3 h)

 

Robiłem z innego przepisu ale wynik taki sam - przewędzone oraz za twarda skórka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519512
Udostępnij na innych stronach

Osadzałem w temp. 8 stopni, 12h.

Osuszanie 1 h w temp. 55st.

Wędzenie 1 h w temp. 55-60 st.

Podpiekanie 35min w temp. 90st.

 

Chyba za długie osadzanie, 12h?

Jak z pierwszej strony to było 1h.

A według 16, to12h, ale 2-6C A tak to 30-60min.pokojowo.

Edytowane przez szaja
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519563
Udostępnij na innych stronach

W temacie " Pytanie Dziadka ", Maxwell zamieszcza wpis :

 My jednak trzymamy się starszych receptur i wykonujemy wyroby wg obowiązujących je reżimów, na urządzeniach, którym daleko do przemysłowych komór.

Osadzanie, w naszym przypadku, powinno trwać:

 

post-39694-0-89704700-1475179393_thumb.j

Czy podany czas osadzania - (kiełbasy pieczone), nie dotyczy kabanosów ? :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519947
Udostępnij na innych stronach

W temacie " Pytanie Dziadka ", Maxwell zamieszcza wpis :

 My jednak trzymamy się starszych receptur i wykonujemy wyroby wg obowiązujących je reżimów, na urządzeniach, którym daleko do przemysłowych komór.

Osadzanie, w naszym przypadku, powinno trwać:

 

post-39694-0-89704700-1475179393_thumb.j

Czy podany czas osadzania - (kiełbasy pieczone), nie dotyczy kabanosów ? :facepalm:

 

Przeczytaj w 16tce w jakiej temperaturze. Zresztą tu też masz 2-6C, a u Ciebie było 8.

Edytowane przez szaja
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519986
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Z pięć lat nie jadłem kabanosów. Czas to nadrobić. Przy okazji test Mesli ale nie ma różnicy w pracy pomimo cienkiego lejka.

 

post-55133-0-16390200-1685301072_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-835891
Udostępnij na innych stronach

Z pięć lat nie jadłem kabanosów. Czas to nadrobić. Przy okazji test Mesli ale nie ma różnicy w pracy pomimo cienkiego lejka.

 

attachicon.gifKabanosy_ZW.jpg

Ładnie wyglądają.

W jelitach baranich czy kolagenowych?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-836046
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wyglądają.

Dziękuję.

 

W jelitach baranich czy kolagenowych?

W baranich, kolagenowe jakieś takie gumowe są. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-836063
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.