@halusia@ Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Porządna nadziewarka to i lejki porządne. Dzięki Paweł... moja nadziewarka stara jak '' Kruszwica'' ale daję radę.Muszę wymienić pojemnik. Z kwasówki. mi się marzy .....chyba się uda. Wtedy będę dopiero zadowolona . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Halusia - a u kogo można taki fachowy lejek z kwasiaka zamówić ?Pod mojego VICTORKA 3L. Bo na plastiku opory były. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Dobrze, Utnę lejek o połowe i nadzieję jelita naturalne. Zobaczymy co wyjdzie. Może tylko dołoże jakąś zębatkę do nadziewarki co by to łatwiej szło bo przy obecnej "technice" to aż mi się nie chce robić. I podpinam się pod taki lejek z chcęcią zakupię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Może tylko dołoże jakąś zębatkę do nadziewarki co by to łatwiej szło Może warto nad tym pomyśleć? Obcięcie lejka zostawiłbym jako ostateczność . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Problem w tym że wydajem i się ze przełożenia we wszystkich nadziewarkach są takie same bądź podobne tzn. Direct i przez mniejszą zębatkę. Rozumię że w 10L jest większy tłok i ciężej to popchnąć ale u mnie jest tak że na dwa cm obrotu korbą wychodzi ze 30cm kabanosa. Mam napęd do niej który sam zrobiłem ale bałem się go nawet zapinać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Każda nadziewarka ma, powinna mieć dobrane przełożenie według wielkości tłoka i przeznaczenia.A jak się robi kabanosa, to raczej mielenie mięsa na samym szarpaku odpada.Raz mi się zdarzył Pan, co mnie objechał za to, że przy kabanosach korba rozbiła szybę w kredensie, a zabezpieczenia dekla zostały urwane. Edytowane 16 Czerwca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Halusia - a u kogo można taki fachowy lejek z kwasiaka zamówić ? Pod mojego VICTORKA 3L. Bo na plastiku opory były. Wiesz co.... robił mi to ktoś w rodzinie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-502610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 20 Czerwca 2016 W sobotę popełniłem 5 kg kabanosów. Trzymałem się bardzo ściśle przepisu z pierwszej strony. Kabanosy wyszły pyszne. Niestety nie ma jeszcze charakterystycznego pyknięcia przy łamaniu. Muszą pewnie parę dni podeschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-503151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 20 Czerwca 2016 UUUUUU fajne. Ja kończę remont i nową wędzarnię i pierwsze co popełnię to właśnie kabany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-503153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Podziwiam nieustająco - skąd Wy bierzecie cierpliwość do ich produkcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-504358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Jak zdążyłem wybadać temat - im większa nadziewarka ręczna tym gorzej nadziać farsz. Kabanosy najlepiej nadziewać nadziewarką o jak najwęższym tłoku i jak najkrutszym lejku. Moim zdaniem - muszę kupić drugą nadziewarkę własnie do tego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-504363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 28 Września 2016 Zrobiłem kabanosy zdodnie z przepisem zawartm na pierwszej stronie, kabanosy mają twardą skórkę. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 28 Września 2016 W moim przypadku były 3 możliwe przyczyny:1. Za długie osadzanie (cała nocka)2. Za długie osuszanie (razem z innymi rzeczami w wędzarni ok. 45-60 min)3. Za długie wędzenie (3 h) Robiłem z innego przepisu ale wynik taki sam - przewędzone oraz za twarda skórka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 28 Września 2016 Osadzałem w temp. 8 stopni, 12h.Osuszanie 1 h w temp. 55st.Wędzenie 1 h w temp. 55-60 st.Podpiekanie 35min w temp. 90st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Osadzałem w temp. 8 stopni, 12h.Osuszanie 1 h w temp. 55st.Wędzenie 1 h w temp. 55-60 st.Podpiekanie 35min w temp. 90st. Chyba za długie osadzanie, 12h?Jak z pierwszej strony to było 1h.A według 16, to12h, ale 2-6C A tak to 30-60min.pokojowo. Edytowane 28 Września 2016 przez szaja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 30 Września 2016 W temacie " Pytanie Dziadka ", Maxwell zamieszcza wpis : My jednak trzymamy się starszych receptur i wykonujemy wyroby wg obowiązujących je reżimów, na urządzeniach, którym daleko do przemysłowych komór.Osadzanie, w naszym przypadku, powinno trwać: Czy podany czas osadzania - (kiełbasy pieczone), nie dotyczy kabanosów ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) W temacie " Pytanie Dziadka ", Maxwell zamieszcza wpis : My jednak trzymamy się starszych receptur i wykonujemy wyroby wg obowiązujących je reżimów, na urządzeniach, którym daleko do przemysłowych komór.Osadzanie, w naszym przypadku, powinno trwać: Czy podany czas osadzania - (kiełbasy pieczone), nie dotyczy kabanosów ? Przeczytaj w 16tce w jakiej temperaturze. Zresztą tu też masz 2-6C, a u Ciebie było 8. Edytowane 30 Września 2016 przez szaja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-519986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 28 Maja 2023 (edytowane) Z pięć lat nie jadłem kabanosów. Czas to nadrobić. Przy okazji test Mesli ale nie ma różnicy w pracy pomimo cienkiego lejka. Edytowane 28 Maja 2023 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-835891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 28 Maja 2023 Czas to nadrobić. Przy okazji test Mesli Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-835900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 29 Maja 2023 Z pięć lat nie jadłem kabanosów. Czas to nadrobić. Przy okazji test Mesli ale nie ma różnicy w pracy pomimo cienkiego lejka. Kabanosy_ZW.jpgŁadnie wyglądają.W jelitach baranich czy kolagenowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-836046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Maja 2023 Ładnie wyglądają.Dziękuję. W jelitach baranich czy kolagenowych?W baranich, kolagenowe jakieś takie gumowe są. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9217-kabanosy-produkcji-paw%C5%82a/page/5/#findComment-836063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.