Skocz do zawartości

agus - moje wariacje kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na forum byłam do tej pory tylko obserwatorem, w domu „małym”  pomocnikiem Grzesia podczas produkcji wędlinek i kiełbas. Postanowiłam zrobić coś sama i się z Wami podzielić moimi poczynaniami w kuchni.

Na początek żurek na własnym zakwasie według przepisu z forum, a że jestem żoną Grześka a on zawsze robi kilka wersji swoich wyrobów to nie mogę być przecież gorsza.

 

Pierwszy zakwas zrobiłam na mące żurkowej z dodatkiem czosnku oraz drugi na mące żytniej razowej z dodatkiem czosnku, listka laurowego i ziela angielskiego.

W drugim dniu zakwasy wyglądały tak.

post-50302-0-78058800-1389553040_thumb.jpg

post-50302-0-10355300-1389553050_thumb.jpg

 

 

W sobotę dzień prawdy. Żurek na uwędzonych przez Grzesia żeberkach. Pierwszy na mące żurkowej, bardzo dobrze zagęszcza i w smaku pyszny.

post-50302-0-72353800-1389553105.jpg

 

 

Żurek na mące żytniej razowej bardziej gęsty i na  widoczne ślady mąki w smaku także dobry.

post-50302-0-56537800-1389553138.jpg

 

 

Po degustacji żurków i prośbie Grześka o dokładkę drugiego talerza żurku na mące żurkowej i już wiem który zakwas zagości w naszym domu.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam agus serdecznie,żurek rewelacja :clap: od dłuższego czasu ekperymentuje z różnymi przepisami zakwasów żurkowych.jestem przekonany że nie dasz się prosić długo o dokładne proporcje Twojego przepisu  ;) Przepis i smak jego trafiony,jeszcze raz moje szczere gratulacje,pozdrawiam mile :)

Edytowane przez EAnna
ort.
...i owoc żywota Twojego,je ZUS...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, na forum byłam do tej pory tylko obserwatorem, w domu „małym”  pomocnikiem Grzesia podczas produkcji wędlinek i kiełbas. Postanowiłam zrobić coś sama i się z Wami podzielić moimi poczynaniami w kuchni.
 

Witaj Agnieszko... jakże się cieszę że założyłaś swój wątek... bardzo chętnie będę tu zaglądać..  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326408
Udostępnij na innych stronach

Agus  nareszcie  :thumbsup:  teraz juz sie nie wymigasz i bedziesz musiala zrobic chlebek na zakwasie. Jak wyszedl Tobie zakwas na zurek ,to na chleb nie bedzie problemu zrobic drugi. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326409
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy zakwas zrobiłam na mące żurkowej z dodatkiem czosnku oraz drugi na mące żytniej razowej z dodatkiem czosnku, listka laurowego i ziela angielskiego.

 

To ja poproszę obydwa przepisy. Nie jadłam nigdy żurku na zakwasie z mąki żytniej

.

Witam, na forum byłam do tej pory tylko obserwatorem, w domu „małym” pomocnikiem Grzesia podczas produkcji wędlinek i kiełbas.

 

Witaj Agus :) dobrze, że Grzesiu ma takiego pomocnika :clap:

 

a że jestem żoną Grześka a on zawsze robi kilka wersji swoich wyrobów to nie mogę być przecież gorsza.

 

Trzymam za Ciebie mocno kciuki :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326410
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam, żurek naprawdę wyszedł jej bardzo dobry ( w sobotę i dziś, jadłem po dwa talerze żurku na obiad ) !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326412
Udostępnij na innych stronach

Agus, pyszny żureczek. :clap: :clap: :clap:

Też taki, no prawie taki sam robię. Ile razy wpadam na forum, ciągle jestem głodna :D

Życzę samych doskonałości i smaczności.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326429
Udostępnij na innych stronach

No proszę Aga zaczyna coś nie coś pokazywać ;) aż sie boję co będzie jak pokażesz "wszystko" ;)

A tak na poważnie ponieważ żurek jest jedną z ulubionych zup to powiem ze podrôżując dużo po naszym kochanym kraju nie jadłem dwóch takich samych ...

baa praktycznie każdy był inny ... Co kraj to obyczaj i w tym przypadku to sie sprawdza ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326431
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za miłe słowa, ANNAN to dzięki Tobie powstał ten temat i nazwa tytułu.

Aniu27, Halinko i Annam  daleko mi do waszych poczynań w kuchni, ale skoro powiedziało się A to trzeba powiedzieć B. Postaram się aby temat rozwijał się bardzo szybko oraz mam nadzieję że jeszcze parę osób zaskoczę.


Oto przepis na zakwas na mące żurkowej

0,5 l  przegotowanej letniej wody

3 kopiaste łyżki mąki żurkowej

3 ząbki czosnku

 

Zakwas na mące żytniej razowej typ 2000 według przepisu  mistrza Zbója Madeja

0,5 l przegotowanej letniej wody

1 szklanka mąki razowej żytniej

3 duże ziela angielskie

1 liść laurowy duży

4 ząbki czosnku

 

W litrowym słoiku wymieszałam dokładnie wodę z mąką i dodałam przyprawy. Na górę słoika nałożyłam przeźroczystą folię spożywczą i przymocowaną gumką. Przez 5 dni trzymałam w ciepłym miejscu obok kaloryfera, codziennie mieszając i sprawdzając kwaśność. Nie dodawałam ani skórki od chleba ani żadnych soków z kiszonek. Zakwas po 5 dniach był gotowy, więc powędrował na 3 dni do lodówki bo żurek zaplanowałam dopiero na sobotę.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326533
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obietnicą daną niedawno na forum, stało się zrobiłam zakwas nie tylko na żurek ale także  na chleb dzięki świetnej relacji mistrza Pokemona i Przemka.

post-50302-0-79457800-1389637130.jpg

W sobotę rano zaczęłam robić zaczyn trójfazowy. Niestety nie mogłam nigdzie kupić mąki pszennej 650 więc użyłam pszenną 750.

Od samego rana w niedzielę zabawa z chlebem.

post-50302-0-26350300-1389637157.jpg

 

Nawet nie wiecie ile stresu mnie to kosztowało- czy się uda? Grzesiek tylko się śmiał że modlę się przy piekarniku.

post-50302-0-11055100-1389637217.jpg

 

 

A oto efekt .

post-50302-0-95081600-1389637243.jpg

 

Z góry nie wygląda zbyt ładnie ponieważ nie mam jeszcze koszyka do wyrastania ciasta i musiałam użyć metalowej miski do której ciasto się troszkę przykleiło pomimo że wysmarowałam ją lekko olejem i obsypałam mąką.

 

Nie mogąc się doczekać kiedy chlebuś wystygnie,  przyznaję że kroiłam go jeszcze jak był lekko ciepły. W środku jest trochę ciemniejszy bo użyłam mąki pszennej 750.

Od dzisiaj już nie boję się pieczenia chleba.

post-50302-0-11171200-1389637296.jpg

post-50302-0-91349800-1389637305.jpg

 

Chlebuś pyszny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326580
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chlebuś pyszny.
 

Brawo Agnieszko.. :clap: . widzę że powoli się rozkręcasz..ciekawy czym Nas jeszcze zaskoczysz  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326585
Udostępnij na innych stronach

Nawet nie wiecie ile stresu mnie to kosztowało- czy się uda? Grzesiek tylko się śmiał że modlę się przy piekarniku.

 

Piękny chlebek :clap: i już Ci ''zazdraszczam'' że tak ładnie wygląda, bo ja chlebka na zakwasie jeszcze nie piekłam :(

Następny już upieczesz bez ''stresa'' :) życzę powodzenia, a jak się coś nie uda, to ukryj przed Grzesiem :laugh::facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326586
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chlebuś pyszny.
  A nie mowilam, ze zrobisz  :thumbsup:

 Nie musisz miec koszyczka, ja bez koszyczka robie. Zacznij chleb robic wieczorem , dzien wczesniej i przez noc rosnie sobie w pierwszej fazie, tej najdluzszej, a pozniej w dzien dodajesz reszte maki i masz tylko kolejne wyrabiania( u mnie gdzies w temacie podalam fazy ze zdjeciami) . MAsz chleb ladnie wyriosniety ,a to najwazniejsze , bo od tego zalezy smak.

 

 

Grzesiek tylko się śmiał że modlę się przy piekarniku.

Grzesiu  :mad:  chyba sobie pogadamy ;)  :D , a mowilam ze Aga a nie ty upiecze chleb 

 

Od dzisiaj już nie boję się pieczenia chleba
za to , to  :clap:  i teraz zacznij dodatki dawac, ziarna czasem zrob tezbulki na zakwasie ,mozna z ziolami czy oliwkami

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326609
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na obiado- kolację dla mojego kochanego „ łakomczuszka” chlebki pita według przepisu tiera

Zaczynamy od przygotowania ciasta.

post-50302-0-33698500-1389809603_thumb.jpg

post-50302-0-76297600-1389809650_thumb.jpg

 

Następnie formujemy placki, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia i spłaszczamy.

post-50302-0-57603200-1389809690_thumb.jpg

 

Piekarnik nagrzany na 250 stopni, ale niestety nie we wszystkich chlebkach zrobiła się kieszonka :( .

post-50302-0-47720600-1389809739_thumb.jpg

 

Do tego dwa sosy:

- ostry z ketchupu i sosu chilli własnej produkcji do wysmarowania chlebków w środku

- łagodny z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku do polania mięska i warzyw.

post-50302-0-97203800-1389809788_thumb.jpg

 

Filet z indyka podsmażony z przyprawami, pekińska, pomidor, ogórek i kebab gotowy :) .

post-50302-0-42627300-1389809819_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326981
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj po przyjściu z pracy zrobiłam ulubiony deser Grzesia – ptasie mleczko z brzoskwiniami.

post-50302-0-44098100-1390144202_thumb.jpg    post-50302-0-71063800-1390144213_thumb.jpg

 

Po ostatnim pieczeniu chleba zostało mi trochę zakwasu, który przechowywałam w lodówce. W czwartek zakwas wyciągnąłem z lodówki i zostawiłam do piątku w temperaturze pokojowej. Troszkę go dokarmiłam i zaczął puszczać piękne bąbelki.

W sobotę drugie podejście do chleba tym razem żytniego także według przepisu Przemka i Pokemona.

post-50302-0-69868100-1390144544_thumb.jpg

post-50302-0-91735300-1390144567_thumb.jpg

 

Niestety od góry troszkę za bardzo przypieczony :(

post-50302-0-56198600-1390144626_thumb.jpg

 

Ale spód całkiem dobry.

post-50302-0-27637200-1390144666_thumb.jpg

W przekroju wygląda tak

post-50302-0-67268300-1390144705_thumb.jpg

post-50302-0-16229200-1390144723_thumb.jpg

 

Następnym razem będę bardziej pilnować chleba podczas pieczenia, bo smakuje pysznie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-327989
Udostępnij na innych stronach

Ja mniej więcej w połowie pieczenia wkładam od góry blaszkę by się chleb nie przypiekł od góry .

A Twój chlebek ma ładne dziury :) - dodaj trochę różnych ziaren będzie jakaś odmiana . Jak się piecze ze dwa razy w tygodniu to zaczyn pracuje bardzo ładnie niestety ja na ogół nie mam czasu ale raz w tygodniu to piekę zawsze :D

 

No a ptasie mleczko :tongue:  - a z jakiego przepisu korzystałaś ?

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-327997
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję chudziak za pomysł z blaszką , to mój pierwszy chleb żytni więc nie chciałam za bardzo kombinować, ale kolejny to na pewno będzie z ziarnami.

Przepis na ptasie mleczko najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu z przepisu mojej mamy.

Składniki

mleko niesłodzone z puszki

3 kolorowe galaretki

1 puszka brzoskwini lub ananasa

Galaretki rozpuścić w wodzie  i wystudzić ( 2 galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu)

Mleko dobrze schłodzić.

Połowę mleka dobrze ubić mikserem i wlewać stopniowo galaretkę ciągle ubijając. Wylać do formy dodać owoce i do lodówki.

Jak stężeje powtórzyć czynność z drugim kolorem galaretki. Wyłożyć na wierzch owoce i zalać galaretką.

Szybko, łatwo i przyjemnie smakuje :) .

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328000
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj po przyjściu z pracy zrobiłam ulubiony deser Grzesia – ptasie mleczko z brzoskwiniami
 

Agnieszko ale dogadzasz swojemu Grzesiowi...  :rolleyes:

Chlebek wygląda bardzo ładnie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328027
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Halinko, myślę że w następną sobotę zrobię ten z Twojego przepisu z migdałami i nie spiekę go tak strasznie.

Staram się dogadzać Grzesiowi bo On robi dla nas pyszne wędlinki i grzybki, więc muszę się jakoś rewanżować :) .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328040
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystkie kobiety powinny brać z Ciebie przykład
 

 Hmm... to ja Agus wzielam przyklad, sciagnelam przepis na ptasie mleczko  :laugh: , bo wyglada rewelacyjnie.

 Chlebek dopracujesz, nie martw sie, najwazniejsze ze ladnie wyrosl :thumbsup:  i nie zakalec, bo to sa zwykle problemy na poczatku .  Teraz juz nie bedziecie kupowac chleba pewnie w ogole . :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328100
Udostępnij na innych stronach

Agus ładnie zaczęłaś swój temacik :D hehe od rzeczy, z którymi ja zaczynam właśnie raczkowanie ^^ 

chlebki p r z e śliczne! Przybyło Ci jednego fana w boczkowej postaci hehehe

oj ten Grzegorz to ma dobrze :rolleyes: Pozdrawiam serdecznie! 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328167
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.