agus Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam, na forum byłam do tej pory tylko obserwatorem, w domu „małym” pomocnikiem Grzesia podczas produkcji wędlinek i kiełbas. Postanowiłam zrobić coś sama i się z Wami podzielić moimi poczynaniami w kuchni. Na początek żurek na własnym zakwasie według przepisu z forum, a że jestem żoną Grześka a on zawsze robi kilka wersji swoich wyrobów to nie mogę być przecież gorsza. Pierwszy zakwas zrobiłam na mące żurkowej z dodatkiem czosnku oraz drugi na mące żytniej razowej z dodatkiem czosnku, listka laurowego i ziela angielskiego. W drugim dniu zakwasy wyglądały tak. W sobotę dzień prawdy. Żurek na uwędzonych przez Grzesia żeberkach. Pierwszy na mące żurkowej, bardzo dobrze zagęszcza i w smaku pyszny. Żurek na mące żytniej razowej bardziej gęsty i na widoczne ślady mąki w smaku także dobry. Po degustacji żurków i prośbie Grześka o dokładkę drugiego talerza żurku na mące żurkowej i już wiem który zakwas zagości w naszym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riccardo47 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Witam agus serdecznie,żurek rewelacja od dłuższego czasu ekperymentuje z różnymi przepisami zakwasów żurkowych.jestem przekonany że nie dasz się prosić długo o dokładne proporcje Twojego przepisu Przepis i smak jego trafiony,jeszcze raz moje szczere gratulacje,pozdrawiam mile Edytowane 13 Stycznia 2014 przez EAnna ort. Cytuj ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam, na forum byłam do tej pory tylko obserwatorem, w domu „małym” pomocnikiem Grzesia podczas produkcji wędlinek i kiełbas. Postanowiłam zrobić coś sama i się z Wami podzielić moimi poczynaniami w kuchni. Witaj Agnieszko... jakże się cieszę że założyłaś swój wątek... bardzo chętnie będę tu zaglądać.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Agus nareszcie teraz juz sie nie wymigasz i bedziesz musiala zrobic chlebek na zakwasie. Jak wyszedl Tobie zakwas na zurek ,to na chleb nie bedzie problemu zrobic drugi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Pierwszy zakwas zrobiłam na mące żurkowej z dodatkiem czosnku oraz drugi na mące żytniej razowej z dodatkiem czosnku, listka laurowego i ziela angielskiego. To ja poproszę obydwa przepisy. Nie jadłam nigdy żurku na zakwasie z mąki żytniej.Witam, na forum byłam do tej pory tylko obserwatorem, w domu „małym” pomocnikiem Grzesia podczas produkcji wędlinek i kiełbas. Witaj Agus dobrze, że Grzesiu ma takiego pomocnika a że jestem żoną Grześka a on zawsze robi kilka wersji swoich wyrobów to nie mogę być przecież gorsza. Trzymam za Ciebie mocno kciuki Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Potwierdzam, żurek naprawdę wyszedł jej bardzo dobry ( w sobotę i dziś, jadłem po dwa talerze żurku na obiad ) !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Agus, pyszny żureczek. :clap: Też taki, no prawie taki sam robię. Ile razy wpadam na forum, ciągle jestem głodna Życzę samych doskonałości i smaczności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Stycznia 2014 No proszę Aga zaczyna coś nie coś pokazywać aż sie boję co będzie jak pokażesz "wszystko" A tak na poważnie ponieważ żurek jest jedną z ulubionych zup to powiem ze podrôżując dużo po naszym kochanym kraju nie jadłem dwóch takich samych ... baa praktycznie każdy był inny ... Co kraj to obyczaj i w tym przypadku to sie sprawdza Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Agus to i ja poprosze o przepis na zakwas , u mnie zurek tez bardzo lubia :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Dziękuję wszystkim za miłe słowa, ANNAN to dzięki Tobie powstał ten temat i nazwa tytułu.Aniu27, Halinko i Annam daleko mi do waszych poczynań w kuchni, ale skoro powiedziało się A to trzeba powiedzieć B. Postaram się aby temat rozwijał się bardzo szybko oraz mam nadzieję że jeszcze parę osób zaskoczę.Oto przepis na zakwas na mące żurkowej0,5 l przegotowanej letniej wody3 kopiaste łyżki mąki żurkowej3 ząbki czosnku Zakwas na mące żytniej razowej typ 2000 według przepisu mistrza Zbója Madeja0,5 l przegotowanej letniej wody1 szklanka mąki razowej żytniej3 duże ziela angielskie1 liść laurowy duży4 ząbki czosnku W litrowym słoiku wymieszałam dokładnie wodę z mąką i dodałam przyprawy. Na górę słoika nałożyłam przeźroczystą folię spożywczą i przymocowaną gumką. Przez 5 dni trzymałam w ciepłym miejscu obok kaloryfera, codziennie mieszając i sprawdzając kwaśność. Nie dodawałam ani skórki od chleba ani żadnych soków z kiszonek. Zakwas po 5 dniach był gotowy, więc powędrował na 3 dni do lodówki bo żurek zaplanowałam dopiero na sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgodnie z obietnicą daną niedawno na forum, stało się zrobiłam zakwas nie tylko na żurek ale także na chleb dzięki świetnej relacji mistrza Pokemona i Przemka.W sobotę rano zaczęłam robić zaczyn trójfazowy. Niestety nie mogłam nigdzie kupić mąki pszennej 650 więc użyłam pszenną 750.Od samego rana w niedzielę zabawa z chlebem. Nawet nie wiecie ile stresu mnie to kosztowało- czy się uda? Grzesiek tylko się śmiał że modlę się przy piekarniku. A oto efekt . Z góry nie wygląda zbyt ładnie ponieważ nie mam jeszcze koszyka do wyrastania ciasta i musiałam użyć metalowej miski do której ciasto się troszkę przykleiło pomimo że wysmarowałam ją lekko olejem i obsypałam mąką. Nie mogąc się doczekać kiedy chlebuś wystygnie, przyznaję że kroiłam go jeszcze jak był lekko ciepły. W środku jest trochę ciemniejszy bo użyłam mąki pszennej 750. Od dzisiaj już nie boję się pieczenia chleba. Chlebuś pyszny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Chlebuś pyszny. Brawo Agnieszko.. . widzę że powoli się rozkręcasz..ciekawy czym Nas jeszcze zaskoczysz Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Nawet nie wiecie ile stresu mnie to kosztowało- czy się uda? Grzesiek tylko się śmiał że modlę się przy piekarniku. Piękny chlebek i już Ci ''zazdraszczam'' że tak ładnie wygląda, bo ja chlebka na zakwasie jeszcze nie piekłam Następny już upieczesz bez ''stresa'' życzę powodzenia, a jak się coś nie uda, to ukryj przed Grzesiem Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Chlebuś pyszny. A nie mowilam, ze zrobisz Nie musisz miec koszyczka, ja bez koszyczka robie. Zacznij chleb robic wieczorem , dzien wczesniej i przez noc rosnie sobie w pierwszej fazie, tej najdluzszej, a pozniej w dzien dodajesz reszte maki i masz tylko kolejne wyrabiania( u mnie gdzies w temacie podalam fazy ze zdjeciami) . MAsz chleb ladnie wyriosniety ,a to najwazniejsze , bo od tego zalezy smak. Grzesiek tylko się śmiał że modlę się przy piekarniku. Grzesiu chyba sobie pogadamy , a mowilam ze Aga a nie ty upiecze chleb Od dzisiaj już nie boję się pieczenia chleba za to , to i teraz zacznij dodatki dawac, ziarna czasem zrob tezbulki na zakwasie ,mozna z ziolami czy oliwkami Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Aguś na reszcie własny temat.Piękny chlebek. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dzisiaj na obiado- kolację dla mojego kochanego „ łakomczuszka” chlebki pita według przepisu tiera. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Następnie formujemy placki, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia i spłaszczamy. Piekarnik nagrzany na 250 stopni, ale niestety nie we wszystkich chlebkach zrobiła się kieszonka . Do tego dwa sosy:- ostry z ketchupu i sosu chilli własnej produkcji do wysmarowania chlebków w środku - łagodny z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku do polania mięska i warzyw. Filet z indyka podsmażony z przyprawami, pekińska, pomidor, ogórek i kebab gotowy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-326981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Wczoraj po przyjściu z pracy zrobiłam ulubiony deser Grzesia – ptasie mleczko z brzoskwiniami. Po ostatnim pieczeniu chleba zostało mi trochę zakwasu, który przechowywałam w lodówce. W czwartek zakwas wyciągnąłem z lodówki i zostawiłam do piątku w temperaturze pokojowej. Troszkę go dokarmiłam i zaczął puszczać piękne bąbelki.W sobotę drugie podejście do chleba tym razem żytniego także według przepisu Przemka i Pokemona. Niestety od góry troszkę za bardzo przypieczony Ale spód całkiem dobry.W przekroju wygląda tak Następnym razem będę bardziej pilnować chleba podczas pieczenia, bo smakuje pysznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-327989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Ja mniej więcej w połowie pieczenia wkładam od góry blaszkę by się chleb nie przypiekł od góry .A Twój chlebek ma ładne dziury - dodaj trochę różnych ziaren będzie jakaś odmiana . Jak się piecze ze dwa razy w tygodniu to zaczyn pracuje bardzo ładnie niestety ja na ogół nie mam czasu ale raz w tygodniu to piekę zawsze No a ptasie mleczko - a z jakiego przepisu korzystałaś ? Edytowane 19 Stycznia 2014 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-327997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dziękuję chudziak za pomysł z blaszką , to mój pierwszy chleb żytni więc nie chciałam za bardzo kombinować, ale kolejny to na pewno będzie z ziarnami.Przepis na ptasie mleczko najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu z przepisu mojej mamy.Składnikimleko niesłodzone z puszki3 kolorowe galaretki1 puszka brzoskwini lub ananasaGalaretki rozpuścić w wodzie i wystudzić ( 2 galaretki rozpuszczam w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu)Mleko dobrze schłodzić.Połowę mleka dobrze ubić mikserem i wlewać stopniowo galaretkę ciągle ubijając. Wylać do formy dodać owoce i do lodówki.Jak stężeje powtórzyć czynność z drugim kolorem galaretki. Wyłożyć na wierzch owoce i zalać galaretką.Szybko, łatwo i przyjemnie smakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Wczoraj po przyjściu z pracy zrobiłam ulubiony deser Grzesia – ptasie mleczko z brzoskwiniami Agnieszko ale dogadzasz swojemu Grzesiowi... Chlebek wygląda bardzo ładnie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dziękuję Halinko, myślę że w następną sobotę zrobię ten z Twojego przepisu z migdałami i nie spiekę go tak strasznie.Staram się dogadzać Grzesiowi bo On robi dla nas pyszne wędlinki i grzybki, więc muszę się jakoś rewanżować . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Hmmmm....wszystkie kobiety powinny brać z Ciebie przykład....ech. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Stycznia 2014 wszystkie kobiety powinny brać z Ciebie przykład Hmm... to ja Agus wzielam przyklad, sciagnelam przepis na ptasie mleczko , bo wyglada rewelacyjnie. Chlebek dopracujesz, nie martw sie, najwazniejsze ze ladnie wyrosl i nie zakalec, bo to sa zwykle problemy na poczatku . Teraz juz nie bedziecie kupowac chleba pewnie w ogole . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Agus ładnie zaczęłaś swój temacik hehe od rzeczy, z którymi ja zaczynam właśnie raczkowanie ^^ chlebki p r z e śliczne! Przybyło Ci jednego fana w boczkowej postaci heheheoj ten Grzegorz to ma dobrze Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Aguś w Bukowinie nie odpuszczę Tobie tego chlebka Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9235-agus-moje-wariacje-kulinarne/#findComment-328178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.