Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dżem z cukinii :)

 

2,5 kg obranej i wypestkowanej cukinii

 

2 szkl cukru

 

łyżeczka kwasku cytrynowego

 

2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe

 

Cukinię pokroić w kostkę i gotować na małym ogniu do wyparowania wody.Dodać cukier mieszać aż się rozpuści,galaretki i kwasek cytynowy.Gotować kilka minut i gorący dżem wkładać do umytych słoików,zakręcić i pozostawić do wystygnięcia.

post-47170-0-52101700-1405969830_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-362667
Udostępnij na innych stronach

 

 

2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
 

 Anulka ten skladnik mnie zastanawia. Czy to nie ma wplywu na przechowywanie? A czy mozna tozastapic zwykla zelatyna i sokiem oowiedzmy z pomarancza lub cytryny?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-362679
Udostępnij na innych stronach

Anulka ten skladnik mnie zastanawia. Czy to nie ma wplywu na przechowywanie? A czy mozna tozastapic zwykla zelatyna i sokiem oowiedzmy z pomarancza lub cytryny?

Nigdy nie robiłam z sokiem i żelatyną,u mnie ten dżem nie doczeka nawet zimy,zjedzą z naleśnkami bardzo szybko :D

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-362718
Udostępnij na innych stronach

 

 

CZy juz upatrzylas stadnine ? ;):D
  Eee... tam... Do Napoleonowa trzeba jechać !!! Przy okazji zlotu ''parę'' koni się ''ukradnie'' :D;):thumbsup:  Anulka ... Przetwory super !!!  :clap::) Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-362720
Udostępnij na innych stronach

 

 

  Cukinię pokroić w kostkę i gotować na małym ogniu do wyparowania wody.Dodać cukier mieszać aż się rozpuści,galaretki i kwasek cytynowy.Gotować kilka minut i gorący dżem wkładać do umytych słoików,zakręcić i pozostawić do wystygnięcia.

 

 

Czy cukinię obierasz ze skórki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-362723
Udostępnij na innych stronach

 

  Cukinię pokroić w kostkę i gotować na małym ogniu do wyparowania wody.Dodać cukier mieszać aż się rozpuści,galaretki i kwasek cytynowy.Gotować kilka minut i gorący dżem wkładać do umytych słoików,zakręcić i pozostawić do wystygnięcia.

 

 

Czy cukinię obierasz ze skórki. 

 

Tak jest napisane 2,5 kg cukinii obranej i wypestkowanej :D

 

CZy juz upatrzylas stadnine ? ;):D
  Eee... tam... Do Napoleonowa trzeba jechać !!! Przy okazji zlotu ''parę'' koni się ''ukradnie'' :D;):thumbsup:  Anulka ... Przetwory super !!!  :clap::) Pozdrawiam!

 

Bardzo chciałabym Was bardzo poznać ale niestety choroba męża i brak funduszy nam na to na razie nie pozwala :(

 

Dziękuję i Pozdrawiam serdecznie :laugh:

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-362748
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powracając do przepisu na cukinię ,to uważać na galaretki.Mogą zawierać szkodliwy dla zdrowia barwniki:czerwień koszelinową lub żółcień chinilinową.
 

 Dlatego wlasnie chcac sprobowac ten przepis mysle zastapic galarte sokiem z cytrusow i zelatyna lub agarem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-362752
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sałatka z zielonych pomidorów.

 

Składniki:

1,5 kg zielonych pomidorów

1,5kg ogórków gruntowych

1kg kapusty

5dużych marchewek

2duże cebule

3czerwone papryki

szklanka cukru

szklanka octu

1/2szklanki oleju

2łyżki soli kamiennej

 

Pomidory i ogórki pokroić w plasterki,marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej,kapustę poszatkować,cebulę pokroić w krążki,paprykę w paski.Dodać sól,cukier,ocet i olej.Wszystko razem wymieszać i pozostawić na kilka godzin pod przykryciem najlepiej na noc.Uzyskaną sałatkę włożyć do umytych słoików zalać uzyskanym sokiem,zakręcić.Pasteryzować 15min.miejsze słoiki,większe 25min.

 

Końcowy efekt jutro :D

 

post-47170-0-76764300-1406890580_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-364239
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sałatka z zielonych pomidorów.
 

 Anulka moja mam acos podobnego robila, wyjatek taki wszystkie elementy byly chyba ( nie pamietam)nsolone wczesniej i czekamy przez noc na dalsza obrobke.  BArdzo ja lubilam ,ale przepisu  nie mam. Zobacze latem Twoja, bo przynajmniej wygladem przypomina ta ze wspomnien. :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-364291
Udostępnij na innych stronach

 

Sałatka z zielonych pomidorów.
 

 Anulka moja mam acos podobnego robila, wyjatek taki wszystkie elementy byly chyba ( nie pamietam)nsolone wczesniej i czekamy przez noc na dalsza obrobke.  BArdzo ja lubilam ,ale przepisu  nie mam. Zobacze latem Twoja, bo przynajmniej wygladem przypomina ta ze wspomnien. :thumbsup:

 

Robiłam juz tą sałatkę kilkakrotnie jest bardzo smaczna,rodzinie smakuje już połowa się rozeszła a pozostało mi...

post-47170-0-47494500-1406974466_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-364351
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Buraczki z jabłkami na zimę.

 

5kg buraczków

1,5kg jabłek

2łyżki soli

szklanka cukru

szklanka octu 10%

 

Buraczki umyć i ugotować,jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne.Wystudzone i obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej wraz z jabłkami.Dodać pozostałe składniki,dokładnie wymieszać i zagotować ciągle mieszając aby uniknąć przypalenia.Gorące buraczki przełożyć do umytych słoików i zakręcić.

post-47170-0-93726900-1411634194_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-372868
Udostępnij na innych stronach

 

 

Buraczki z jabłkami na zimę.

Aniu ... proponuję zrobić Ci jeszcze takie z tartym selerem, a drugie z czosnkiem. Też są bardzo dobre. :) Koleżanka Małgoś ostatnio wspominała też o buraczkach z kminkiem, więc takie też zrobię, choć kilka słoiczków. Kapustę kiszoną podsmażaną z kminkiem robię zimą często, ale buraczków jeszcze nie robiłam w ten sposób.

Widzę Aniu, że też robisz spore zapasy na zimę  :thumbsup: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-373107
Udostępnij na innych stronach

Buraczki z kminkiem były na Grzybozlocie inny bardzo ciekawy smak pod warunkiem że ktoś lubi kminek bo tu chyba tylu zwolenników co przeciwników ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-373111
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo tu chyba tylu zwolenników co przeciwników ;)

Roger.. to ja jestem w tej pierwszej grupie.. :) bardzo lubię kminek w chlebie, w serze, takim smażonym przeze mnie, w kapuście zasmażanej i koniecznie musi być w całości nie mielony.

Pozdrawiam

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-373177
Udostępnij na innych stronach

Ja tam też lubię a już w połączeniu z czymś powiedzmy "wzdymajacym" jest nieodzowny ... ;)

A np moja "małżowin-ka" go nie znosi ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-373196
Udostępnij na innych stronach

 

Buraczki z jabłkami na zimę.

Aniu ... proponuję zrobić Ci jeszcze takie z tartym selerem, a drugie z czosnkiem. Też są bardzo dobre. :) Koleżanka Małgoś ostatnio wspominała też o buraczkach z kminkiem, więc takie też zrobię, choć kilka słoiczków. Kapustę kiszoną podsmażaną z kminkiem robię zimą często, ale buraczków jeszcze nie robiłam w ten sposób.

Widzę Aniu, że też robisz spore zapasy na zimę  :thumbsup:

 

Powiem  ci  ANIU że nie robiłam nigdy buraczków z selerem i czosnkiem.Moi domownicy zajadają się właśnie tymi z jabłkami lub z papryką i cebulą :)

 

bo tu chyba tylu zwolenników co przeciwników ;)

Roger.. to ja jestem w tej pierwszej grupie.. :) bardzo lubię kminek w chlebie, w serze, takim smażonym przeze mnie, w kapuście zasmażanej i koniecznie musi być w całości nie mielony.

Pozdrawiam

 

Z kminkiem wygnali by mnie z domu :D

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-373248
Udostępnij na innych stronach

A ja z wiekiem polubiłam kminek :facepalm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-373310
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Pikantny  sos  paprykowo - gruszkowy.

 

5 długich mięsistych  czerwonych papryk chili

4 duże czerwone papryki słodkie

1kg dojrzałych gruszek (u mnie klapsa)

czubata łyżeczka soli kamiennej

szklanka octu jabłkowego najlepiej domowego

 

Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Wkładamy do garnka i zasypujemy solą,wymieszać i pozostawić na noc.Na drugi dzień wlać szklankę octu jabłkowego i dodać obrane gruszki bez gniazd nasiennych.Wszystko razem wymieszać i gotować 30 minut.Zdjąć z ognia gorące rozdrobnić malakserem i jeszcze raz zagotować.Przełożyć do słoik i zakręcić bez pasteryzowania.

Taki sos nadaje się do mięsa,ryżu,makaronu  jest naprawdę pikantny.

post-47170-0-53457300-1440774591_thumb.jpg

Edytowane przez Anulka
Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9236-przetwory-anulki/page/2/#findComment-441637
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.