Skocz do zawartości

paweljack w kuchni


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Oj dawno to było jeszcze bez śniegu :)

Teraz to poszło by sporo więcej opału na nagrzanie kociołka.

Wsad leśny to chyba sezon polowań jakoś mocno w trakcie -  wygląd bardzo zacny i smakowity 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 458
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oj dawno to było jeszcze bez śniegu :)

Aż tak dawno to nie, 20 grudnia. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czemu wybór padł na kociołek węgierski emaliowany ?

Ps

Żeliwny gruby z deklem to jest to ... ten to do Bogracza i gulaszowej Pawle się nadaje. Sory jeszcze zupkę rybną można w plenerze ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeliwny gruby z deklem to jest to ... ten to do Bogracza i gulaszowej Pawle się nadaje. Sory jeszcze zupkę rybną można w plenerze ... ;)

Na razie styknie. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz wybierać się do mnie na wakacje to zabieraj ze sobą ten kociołek... z zawartością  :D

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Pierwszy bigos z tegorocznej kapusty już zrobiony.

 

Oprócz kapusty, suszonych borowików, podgrzybków, maślaków, śliwek wędzonych, przypraw,

mięsa:

 

boczek wieprzowy, wołowina, mięso z dzika, sarny i jelenia.

 

 

post-55133-0-50060900-1479942847_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Będzie uczta przez kilka dni.  :)

 

post-55133-0-47349400-1481722054_thumb.jpg

 


Prosto z Wrocławia.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będzie uczta przez kilka dni.  :)

 

Prosto z Wrocławia.  :)

 

Wrocław zagłębie najlepszych serowarów :)?

Co to za sery? Bo od kogo to chyba wiem :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Będzie uczta przez kilka dni.  :)

 

Prosto z Wrocławia.  :)

 

Wrocław zagłębie najlepszych serowarów :)?

Co to za sery? Bo od kogo to chyba wiem :)

Niech sam gada co mi tu nawciskał. Wiem, że koryciny a żółte, to jakieś wynalazki chyba.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasoliłem wczoraj świeże śledzie. Ile czasu mają być zasolone? Zlewać płyn? Potem moczyć, ile? Na smak? Proszę o podpowiedzi.  :rolleyes:

 

 

 

post-55133-0-27195300-1481881824_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zasoliłem wczoraj świeże śledzie. Ile czasu mają być zasolone? Zlewać płyn? Potem moczyć, ile? Na smak? Proszę o podpowiedzi.

Jeśli zasoliłeś, to tak długo, abyś nie musiał ich potem moczyć. ;)

Rób na smak!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł, ja robiąc rolmopsy daję solanke o stężeniu 6% na 4 dni.

No właśnie, zasugerowałem się jednym z tematów o śledziach, gdzie ktoś pisał że śledzie takie do przetworów nie lubią solanki, lepiej zasolić. Ale skoro Ty tak robisz, znaczy można. Zasoliłem wczoraj, to może wypłuczę i zrobię solankę?  Będę robił "kaszubskie". A jeśli nie zmieniać to ile dni potrzymać zasolone, ze trzy? Właśnie jak pisze Dyzio, żeby nie płukać ewentualnie.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To trudno powiedzieć, gdyz wszystko zalezy od wielkości śledzi, ich otłuszczenia, mięsności, świeżości itp. Myślę, że doba to będzie ok.

Musisz spróbować.

Krótkoterminowe solenie ryb lepiej przeprowadzić sposobem zalewowym, co dalej pełniejszą kontrolę nad dawkami soli.

Mam przygotowany materiał na temat całej technologii przerobu ryb (jakies 400-500 stron) i w wolnym czasie postaram sie to wrzucić na forum. Jednak ten brak czasu i całe stosy materiałów, które sa zawsze ważne. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krótkoterminowe solenie ryb lepiej przeprowadzić sposobem zalewowym, co dalej pełniejszą kontrolę nad dawkami soli.

I tak będę następnym razem robił. Dziękuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle, wtedy łatwo wyliczyc choć w przybliżeniu, ile soli przyjmie mięso ryby. Zakładając solankę 6% i biorąc pod uwagę zjawisko wyrównywania stężeń roztworów, możemy założyc, iż mięso ryb przyjmie ok. 2,5-3% soli, co jest wartością pożądaną.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle, wtedy łatwo wyliczyc choć w przybliżeniu, ile soli przyjmie mięso ryby. Zakładając solankę 6% i biorąc pod uwagę zjawisko wyrównywania stężeń roztworów, możemy założyc, iż mięso ryb przyjmie ok. 2,5-3% soli, co jest wartością pożądaną.

Jak to dobrze Ciebie mieć.  :D

 

A tak w ogóle to ładne śledzie w Makro, tuszki po 20 cm kupiłem. Z reguły są małe.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak w ogóle to ładne śledzie w Makro

A po ile ? Jeśli to nie tajemnica.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A tak w ogóle to ładne śledzie w Makro

A po ile ? Jeśli to nie tajemnica.

9,44 PLN.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u nas solone filety ze sledzia 45 zl :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@eli55, u nas teraz polskich sklepow to w kazdej dzielnicy , ja mam sklep szwedzki tak zaopatrzony w polski towar ,lepiej niz niejeden osiedlowy w PL ..w poniedzialek ma byc dostawa ..czekam na matjasy  i ser bialy na sernik ,..wedlin zazwyczaj nie kupuje bo szystko to jakies takie jednakowe w smaku ..wole swoe :)

to co kuipuje najczescie to zywiec zdroj niegazowana cytrynowa :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.