Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ilość zaczynu zależy chyba od planowanej gramatury pieczonego chleba ;)

 

Tak ,  ja na 40 dkg mąki pszennej daję około 100-120g zaczynu żytniego  .... :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-502971
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja rozumiem troche inaczej ..zaczyn nie jest to samo co zakwas , jak wynika z przepisu to mamy na kolejny raz odlozyc pare lyzek z ciasta na kolejny zaczyn. 

Zaczyn to jest zakwas + niewielka iloc maki +woda  jak rozumuje inaczej ktos mnie poprawi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-502973
Udostępnij na innych stronach

Ilość zaczynu zależy chyba od planowanej gramatury pieczonego chleba  ;)

Nie całkiem, nawet niewielka ilość zaczynu zakwasi ciasto - będzie to trwało odpowiednio dłużej. Efekt będzie taki sam.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-502977
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaki jest skład zaczynu ? W przedstawionym przepisie jest tylko uwaga: "Włożyć zaczyn ..." :hmm:

No właśnie... w tym rzecz że ja dostałam już gotowy zaczyn , nie potrafię podać dokładnego składu .

Jakiś czas temu,piekłam chleb w/g koleżanki chudziak.

W notatkach mam zapisane że na zakwas potrzeba:

- 100 g mąki żytnie

- 200 ml wody...

Olgo podpowiesz dalej ??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-502997
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem Electra ma rację Istnieją zaczyny zawierające drożdże : Pate fermentee , Poolish, Biga . Zaczyn dla chleba na zakwasie : Levain .Samo pojęcie zakwas jest używane dla pieczywa żytniego na zakwasie.

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-502998
Udostępnij na innych stronach

 

 

Istnieją zaczyny zawierające drożdże

 

Tu się nie zgadzam... ponieważ nie jestem specjalistką w pieczeniu chleba nie będę się madrowąć , :)  :facepalm: 

Jednak pamiętam ze pierwszy zaczyn robiłam tylko i wyłącznie z mąki żytniej i wody, przy odpowiednim dokarmianiu zaczyn nadaje się do wypieku chleba bez udziału drożdży . :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503001
Udostępnij na innych stronach

Halusia , pomimo Twojego stanowiska, ja pozostanę przy swoim, które opieram na informacjach zawartych w Technikach wypieku, przepisach i wskazówkach Jeffreya Hamelmana . :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503007
Udostępnij na innych stronach

Halusia .maka zytnia +wodawymieszana i dokarmiana co jakis odstep czasu to wlasnie jest zakwas.

biorac np 100 g zakwasu i do tego 100 g maki +150 ml wody ..mieszamy i odstawiamy na 12 h w ten sposob mozemy zrobic zaczyn 

po czym do tego dodajemy juz odpowiednia ilasc maki i wody i mieszamy ciasto wlasciwe dla chleba.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503012
Udostępnij na innych stronach

Już kiedyś dyskutowaliśmy na temat co jest zaczynem a co zakwasem . Babcia MojegoŚlubnego zostawiony kawałek ciasta z poprzedniego chleba nazywała zaczynem :rolleyes:  I ja  też tak nazywam - odbieram ok 150gramów z ciasta chlebowego zanim dodam ziarna i trzymam go w lodówce .Gdy piekę chleb a robię to co najmniej raz w tygodniu ,wieczorem wyciągam z lodówki i dodaje 2 szklanki mąki żytniej typ 2000 i typ 720 oraz serwatki( lub wodę)  tyle by miało konsystencję gęstej śmietany. Rana dodaję 2 szklanki mąk ipszennej typ 650 oraz 1szk. żtniej typ 720  ,2 łyżeczki soli , płaską łyżkę miodu i wody tyle by uzyskac odpowiednią konsystencję . Mieszam i odbieram te ok 150 gr na następny , dodaje ziarna i przekładam  do foremki . Chleb rośnie ok 5 godzin . Nigdy żadnych drożdży nie dodawałam. Proporcje mąki czasem zmieniam ,czasem stosuję nieco  mąki orkiszowej czy zmielone ziarno amarantusa . Gdy piekę częściej i jest ciepło jak teraz wszystkie procesy przebiegają szybciej :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503022
Udostępnij na innych stronach

Gorzej tylko co z takim ciastem jak sie piecze zadziej? nie psuje sie?

Ja do moich chlebow daje tylko zakwas lub robie zaczyn na bazie zakwasu.musze jednak zrobic taki chcleb na kawalku ciasta i posmakowac ..ucze sie caly czas  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503051
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gorzej tylko co z takim ciastem jak sie piecze zadziej? nie psuje sie?

Donatko... ja mam w naczyniu lekko domkniętym..w lodówce..Nic się nie dzieje.

W tym dniu kiedy zarabiam chleb dodaję ten zaczyn ktory przez tydzień powiększy swoją objętość. Po zarobieniu chleba, ubieram 3-4 łyżki do następnego wypieku.

Taki przepis przekazała mi szwagierka i tak robię :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503081
Udostępnij na innych stronach

Zamiast ciasta można użyć kawałek chleba z ostatniego pieczenia.Chudziak,pytam specjalistkę od wypieków ,a jaka jest różnica między zaczynem a rozczynem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503093
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem Electra ma rację Istnieją zaczyny zawierające drożdże : Pate fermentee , Poolish, Biga . Zaczyn dla chleba na zakwasie : Levain .Samo pojęcie zakwas jest używane dla pieczywa żytniego na zakwasie.

 

 Nie koniecznie, boznaczeni slowa zaczyn, to jest -zaczyn

1. porcja surowego ciasta pozostawiona z poprzedniego wypieku, dodawana najczęściej do ciasta na chleb;

2. to, co stało się początkiem czegoś, zdarza się po raz pierwszy, coś nowego; zalążek, pierwocina;

3. rozczynione, rozdrobnione ciasto; rozczyn;

http://sjp.pl/zaczyn

 

  Sound nie ma o co przy tych nazwach kruszyc kopi, kazdy z nas rozumie  zwykle o co chodzi, mozna tylko , jesli nie jestes pewiem, poprosic HAlusie o wstawienie zdjecia  zaczynu i wtedy bedziesz mial calkowita odpowiedz, 

 

 Co do nazw polskich ,zaczyn , czy zakwas. Roger kiedys juz to wyjasnial w ktoryms temacie chlebowym. Ja mam problem z nawami w jezyku polskim, dlatego wzywam Roger do tablicy  ;)  :D , on bardzo ladnie to wyjasnil co i jak( chyba ze ktos to wczesniej znajdzie i poda link).

 

 HAlusia, Chlebus zrobilas juz mnie wilgotny i daszek sie podnosi :thumbsup: . Masz lekko niedopieczone dno. Wiesz spokojnie po pierwszej pol godzinie  kiedy juz sie chleb prawie upiecze, a ze robisz to w domowej blaszcze mozesz wyjac z blaszki i na kamieniu w piekarniku spokojnie piec. Ksztalt bedzie trzymal, a ladna skorke bedziesz miec naokolo chlebka mimo ,ze z foremki.

 Brawio , nastepny temat szlifujesz. :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503124
Udostępnij na innych stronach

HAlusia, Chlebus zrobilas juz mnie wilgotny i daszek sie podnosi :thumbsup:

 

Tak ,zgadza się Aniu ponieważ teraz dalam mniej wody, w tym pierwszym zle odczytałam przepis. :facepalm::)

 

poprosic HAlusie o wstawienie zdjecia zaczynu i wtedy bedziesz mial calkowita odpowiedz,

Po tygodniu pojemniczek jest prawie pełen :)

 

post-43626-0-99841200-1466368723.jpg

post-43626-0-97496500-1466368735.jpg

post-43626-0-28791100-1466368748.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503130
Udostępnij na innych stronach

Chudziak,pytam specjalistkę od wypieków ,a jaka jest różnica między zaczynem a rozczynem?

Specjalistką się nie czuję  i niestety nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie  :hmm:  choć dla mnie rozczyn związany jest z technologią wypieku ciast drożdżowych czyli rozrobione drożdże z cukrem mlekiem i odrobiną mąki  dodawane do ciasta .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503136
Udostępnij na innych stronach

Annam włączyłem się do dyskusji nie dlatego "żeby kruszyć kopię" lecz dlatego że zaiteresował mnie przepis @halusi@ na chleb pszenno żytni . Brakowało mi informacji o składzie zaczynu , nie zdjęciu. Ciekawa receptura ze względu na urozmaicony skład ziaren.

Pieczeniem chleba na własne potrzeby zajmuję się od ponad roku, od roku nie kupuję chleba w sklepie  :) . Nie udało mi się upiec ani jednego chleba, który nie nadawał się do jedzenia. A włączyłem się do dyskusji, żeby nie popsuć sobie statystyki związanej z pieczeniem chleba. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503144
Udostępnij na innych stronach

 

 

Babcia MojegoŚlubnego zostawiony kawałek ciasta z poprzedniego chleba nazywała zaczynem
 

 

Olga, pamiętam dawną dyskusję na ten temat według mojej wiedzy i wspomnień na wsiach na taki kawałek ciasta z poprzedniego chleba często pozostawiony w dzieży mówiło się "zaczątek" rozwodniony stanowił rozczyn (często są to też drożdże rozwodnione z cukrem) a po dodaniu mąki zaczyn ...

Tak jak Nestor pisze niezależnie od ilości dodanej i tak "zakwasił" i ruszył nowe ciasto chlebowe pytanie w jakiej temperaturze i ile czasu to trwało.

@Sound, produkty które przywołałeś wcześniej to gotowce "piekarniczo-przemysłowe" mające niewiele wspólnego s domowym wypiekiem chleba ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503152
Udostępnij na innych stronach

 

 

@Sound, produkty które przywołałeś wcześniej to gotowce "piekarniczo-przemysłowe" mające niewiele wspólnego s domowym wypiekiem chleba  
 

 Nie zupelnie Roger. Niektore osoby robia i poolish i Biga  czesto robia w domu w malych ilosciach a pozniej pieka pieczywo. Jest to jednak zobowiazujace czasowo. W przemysle na wieksza skale ma to sens. Co prawda nawet w domu robione bagietki poprawnym sposobem, pieczone na kamiemu w lekko popryskanim woda piekarniku ( aby uzyskac pare w pieakrniku) na prawde maja smak .

 

 

 

Brakowało mi informacji o składzie zaczynu , nie zdjęciu. Ciekawa receptura ze względu na urozmaicony skład ziaren.

 

 

 Opis dostales, teraz zdjecie uzupelnilo wiedze.  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503167
Udostępnij na innych stronach

Sound bardzo chcialabym zobaczyc Twoje wypiekie, jesli to mozliwe

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503169
Udostępnij na innych stronach

A ja sobie zostawie kawalek ciasta z kolejnego chleba i upieke taki jak robi Halusia ,porownam smaki  :D

Teraz juz beda 3 pojemniki w lodowce do roznych chlebow. :tongue:

teraz pieke chleby z maki pszennej ale dodaje 4 ziarna  zboz,zeby zdrowiej bylo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503170
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja sobie zostawie kawalek ciasta z kolejnego chleba i upieke taki jak robi Halusia ,porownam smaki :D

Donatko wypróbuj... odłożony kawałak ciasta włóż do naczynia, nic z tym nie rób. Mój stoi w lodówce tydzień... a efekty są takie jak widać.

Tak robi moja szwagierka, dała przepis z zaczynem w naczyniu. ..ponieważ wyjechała na 3 tygodnie ja ją w tym wyręczam , a przy okazji mam smaczny chlebek. O dziwo nawet pozostałym domownikom smakuje... będę piekła i modyfikowała składniki... :) 

Jeśli chodzi o  zaczyn to najprościej byłoby załatwić z piekarni jeśli ktoś ma dostęp. :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503234
Udostępnij na innych stronach

Ja mam wlasny zakwas ,jak bede piekla moj "standartowy " chleb to zostawie sobie troche ciasta, teraz jakos mniej chleba idzie bo chyba za cieplo i moj do pracy mniej kanapek robi :) a ja to jak zjem kromke na dzien to wszystko :)

Halinko jak masz prazona cebulke to mozesz sprobowac zrobic z nia ,fajny smak ma chleb lepiej dac do srodka bo na wierzchu zazwyczaj sie przypala.

Z piekarno to musi byc taka co to nie jedzie na mixmaszach :-)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503239
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko jak masz prazona cebulke to mozesz sprobowac zrobic z nia ,fajny smak ma chleb lepiej dac do srodka bo na wierzchu zazwyczaj sie przypala.

Dziękuję Donatko, tak zrobię, ale tak sobie myślę że suszonymi pomidorami zrobię następnym razem :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503288
Udostępnij na innych stronach

ale tak sobie myślę że suszonymi pomidorami zrobię następnym razem

to sypnij tez odrobine bazylii :)

Ja juz strasznie dawno nie robilam ciabatty moze trzeba to zmienic to bym zrobila z suszonymi pomidorkami i oliwkami :)  

A mam jeszcze pytanko z innej beczki masz moze przepis na takie ciastka co kiedys byly to kupienia na wage nazywalo sie to chyba "krajanka deserowa "? byly tez bitki z makiem( baletki)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bu%C5%82eczki-spod-r%C4%99ki-halusi/page/3/#findComment-503297
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.