Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj zrobić pasztet : :grin:

 

- 1 królik - pokrojony na drobniejsze części

- 1kg - 2kg { w zależności od wagi królika } wątroby wieprzowej lub cielęcej

- 1kg - 2kg podgardla lub słoniny

-{ 1/3 królika waga bez kości, 1/3 wątróbki , 1/3 tłuszczu }

6 marchewek , 3 pietruszki , 1 seler , 2 cebule , główka czosnku , 4 liście laurowe , sól , pieprz , ziele ang. jałowiec . 1 sucha bułka poznańska .

 

Wątrobę pokroić w paski i zaparzyć w osobnym garnku , opłukać i zostawić do wystygnięcia .

Tłuszcz pokroić na paski o szer. ok 4-5 cm .

Ułożyć w dużym garnku przemiennie wszystko , oprócz wątróbki , podlać bardzo niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu , aż mięso będzie odchodziło od kości królika .

Wszystko wystudzić , wybrać kości , zmielić razem z wątrobą i warzywami na drobnym sitku.

W pozostałym sosie z gotowania - namoczyć bułkę i również dodać do zmielenia , wlać resztę sosu i przy pomocy kutra lub melaksera - rozdrobnić . Wymieszać , doprawić jeszcze do smaku i przełożyć w słoiki .

Słoiki pasteryzować 3 dni.

SMACZNEGO ! :tongue:

quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca

Nostalgia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-15935
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Witam, jestem tu nowy i z lekka "zielony" .Wczoraj dostałem króliki i chciałbym wiedzieć jak należy je podzielić; żeby miało to sens :question: . Sprawa jest "paląca"bo wisi na de mną ukochana polowica :grin:
Rob
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42847
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42848
Udostępnij na innych stronach

Witaj

Popatrz tutaj Królik

Pozdrawiam

 

Dziadek był szybszy :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42849
Udostępnij na innych stronach

Ja dzielę królika podobnie jak kurczaka.czyli : tylne łapki,przednie łapki,grzbiety czyli comberki i korpus z podrobami(ten idzie na zupki,pierożki lub pasztety)

Wspomniane części skrapiam delikatnie octem balsamicznym ( niekoniecznie) i przyprawiam; sól, czosnek ,zioła prowansalskie,ciut ostrej papryki.Ogólnie kto jakie przyprawy lubi.W takim garniturku leży sobie noc w lodówce.Potem obsmażam i przekłabam do garnka podlewając wodą.Pod koniec duszenia,gdy mięsko miękkie układam na wierzch kromki razowego chleba,które nadają specyficznego smaku i zagęszczają sos..To faktycznie idealne mięso dla dzieci,oczywiście nie tylko. Ach jeszcze ważna sprawa.Ja świeżego królika zawsze przemrażam-mięso jest wtedy bardziej kruche.Polecam-smacznego.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42855
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A czy szanowne grono wie jak się wędzi króliki i co z tego wychodzi

Pomimo że byłem wychowany na mięsku króliczym , u nas w domu nie praktykowało się wędzenia . Zajadało się czerninę i króliczka smażonego . Sam jestem ciekaw jak by smakował wędzony i do jakich potraw takiego wędzonego można by dokładać ? Może tak obgryzać jak wędzonego kurczaka , ciekawe . ..

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43490
Udostępnij na innych stronach

Mięso królicze jest dość suche.Po uwędzeiu podobno rewelacyjne do różnych sałatek.

I tu właśnie potrzeba specjalisty jak to zrobić,żeby podczas wędzenia nie wyschło na "wiór"???

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43493
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem jeden raz królika, niestety kompletna porażka całkowicie suchy wiór. Ostatnio praktykowałem wędzonego kurczaka z peklowaniem i parzeniem przed samym wędzeniem i to wydaje mi się będzie dobry sposób także na królika. spróbuję przed Świętami na razie krółe rosną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43525
Udostępnij na innych stronach

No ja dalej o tym króliku! Po pierwsze zakupiłam polecaną nadziewarke. Wygląda na dość solidną-czas pokaze.Po drugie mam pytanie do" Artykuły > Inne kiełbasy > Parówki z mięsa króliczego:"W przepisie podane są dwa jajka. A kiedy mam ich uzyć???? :lol: No tak sama czytam i się śmieję.Chodzi mi o to kiedy je dołozyć do farszu??? :lol: Jeśli wiecie to prosze o odpowiedz.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-44100
Udostępnij na innych stronach

W przepisie podane są dwa jajka. A kiedy mam ich uzyć????

Możesz dodać w czasie trzykrotnego mielenia lub w czasie wyrabiania farszu.

Możesz pominąć dodatek jajek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-44102
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.