Rzerzol Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Szanowni Zadymiacze! Za kilka dni zostanę obdarowany kilkoma królikami.Czy ich mięso nadaje się do produkcji wędlin (np. parówek )dla dziecka ? Pozdrawiam - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Moim zdaniem tak, ale nie samodzielnie bo jest za chude.A tak poza tym, mięso to dla dzieci jest najlepsze.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-15903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=38Życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-15904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostalgia Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Spróbuj zrobić pasztet : :grin: - 1 królik - pokrojony na drobniejsze części - 1kg - 2kg { w zależności od wagi królika } wątroby wieprzowej lub cielęcej - 1kg - 2kg podgardla lub słoniny -{ 1/3 królika waga bez kości, 1/3 wątróbki , 1/3 tłuszczu } 6 marchewek , 3 pietruszki , 1 seler , 2 cebule , główka czosnku , 4 liście laurowe , sól , pieprz , ziele ang. jałowiec . 1 sucha bułka poznańska . Wątrobę pokroić w paski i zaparzyć w osobnym garnku , opłukać i zostawić do wystygnięcia .Tłuszcz pokroić na paski o szer. ok 4-5 cm .Ułożyć w dużym garnku przemiennie wszystko , oprócz wątróbki , podlać bardzo niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu , aż mięso będzie odchodziło od kości królika .Wszystko wystudzić , wybrać kości , zmielić razem z wątrobą i warzywami na drobnym sitku.W pozostałym sosie z gotowania - namoczyć bułkę i również dodać do zmielenia , wlać resztę sosu i przy pomocy kutra lub melaksera - rozdrobnić . Wymieszać , doprawić jeszcze do smaku i przełożyć w słoiki .Słoiki pasteryzować 3 dni.SMACZNEGO ! :tongue: Cytuj quidquid agis, prudenter agas et respice finem - - cokolwiek czynisz , czyń rozważnie i patrz końca Nostalgia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-15935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Morawski Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2008 Witam, jestem tu nowy i z lekka "zielony" .Wczoraj dostałem króliki i chciałbym wiedzieć jak należy je podzielić; żeby miało to sens :question: . Sprawa jest "paląca"bo wisi na de mną ukochana polowica :grin: Cytuj Rob Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Października 2008 Poczytaj. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=10Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Października 2008 Witaj Popatrz tutaj Królik Pozdrawiam Dziadek był szybszy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Morawski Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2008 Dzięki serdeczne, żonka zadowolona :grin: Cytuj Rob Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2008 Ja dzielę królika podobnie jak kurczaka.czyli : tylne łapki,przednie łapki,grzbiety czyli comberki i korpus z podrobami(ten idzie na zupki,pierożki lub pasztety) Wspomniane części skrapiam delikatnie octem balsamicznym ( niekoniecznie) i przyprawiam; sól, czosnek ,zioła prowansalskie,ciut ostrej papryki.Ogólnie kto jakie przyprawy lubi.W takim garniturku leży sobie noc w lodówce.Potem obsmażam i przekłabam do garnka podlewając wodą.Pod koniec duszenia,gdy mięsko miękkie układam na wierzch kromki razowego chleba,które nadają specyficznego smaku i zagęszczają sos..To faktycznie idealne mięso dla dzieci,oczywiście nie tylko. Ach jeszcze ważna sprawa.Ja świeżego królika zawsze przemrażam-mięso jest wtedy bardziej kruche.Polecam-smacznego. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-42855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Października 2008 A czy szanowne grono wie jak się wędzi króliki i co z tego wychodzi? Próbowaliście? Proszę o opinie.Dzieki Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Października 2008 Witam A czy szanowne grono wie jak się wędzi króliki i co z tego wychodzi Pomimo że byłem wychowany na mięsku króliczym , u nas w domu nie praktykowało się wędzenia . Zajadało się czerninę i króliczka smażonego . Sam jestem ciekaw jak by smakował wędzony i do jakich potraw takiego wędzonego można by dokładać ? Może tak obgryzać jak wędzonego kurczaka , ciekawe . .. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Października 2008 Mięso królicze jest dość suche.Po uwędzeiu podobno rewelacyjne do różnych sałatek.I tu właśnie potrzeba specjalisty jak to zrobić,żeby podczas wędzenia nie wyschło na "wiór"??? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Października 2008 A nie wystarczy normalnie zapeklować na mokro z nastrzykiem ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Października 2008 Sam nie wędziłem ale jadłem wędzone tylne uda z królika. Poprostu pyszne.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Października 2008 Wędziłem jeden raz królika, niestety kompletna porażka całkowicie suchy wiór. Ostatnio praktykowałem wędzonego kurczaka z peklowaniem i parzeniem przed samym wędzeniem i to wydaje mi się będzie dobry sposób także na królika. spróbuję przed Świętami na razie krółe rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Października 2008 To wydaje się dość rozsądny sposób,dzieki Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-43526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Października 2008 No ja dalej o tym króliku! Po pierwsze zakupiłam polecaną nadziewarke. Wygląda na dość solidną-czas pokaze.Po drugie mam pytanie do" Artykuły > Inne kiełbasy > Parówki z mięsa króliczego:"W przepisie podane są dwa jajka. A kiedy mam ich uzyć???? :lol: No tak sama czytam i się śmieję.Chodzi mi o to kiedy je dołozyć do farszu??? :lol: Jeśli wiecie to prosze o odpowiedz. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-44100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2008 W przepisie podane są dwa jajka. A kiedy mam ich uzyć????Możesz dodać w czasie trzykrotnego mielenia lub w czasie wyrabiania farszu. Możesz pominąć dodatek jajek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-44102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2008 Dzięki,buziak, :lol: wkleję zdjęcia moich pierwszych wyrobów Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/928-kr%C3%B3lik/#findComment-44103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.