Snickers Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Zacznę ten temat dość niekonwencjonalnie ale rozmowa mojej żony z siedmioletnią córką wyraża więcej niż chciałbym sam opisać to co czuję w takiej sytuacji. Radość z rozpoczęcia wędzarniczej przygody tylko potęguje moją satysfakcje z tego co produkuję na potrzeby naszej rodzinki.Żona:- Co chcesz na kolacje, może szyneczki chcesz do chlebka?Córka:- A to szyneczka taty?Żona:- Tak.Córka:- To daj mi szyneczkę i jeszcze polędwiczkę i kiełbaskę taty. Dodam, że córeczka jest typem kulinarnym: suchy chleb, suchy makaron, suche ziemniaczki, trudno jest ją namówić do czegoś innego. Wyroby z 08.12.2013 Wyroby z 22.12.2013 Wyroby z 18.01.2014 Żona zaś oszalała na punkcie kurczaka, który wykonałem według przepisu Pana "Dziadka" CDN... Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Snickers Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Snickers, masz bardzo mądrą córeczkę, i nic dziwnego , bo wyroby wyglądają smakowicie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-328638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zacznę ten temat dość niekonwencjonalnie ale rozmowa mojej żony z siedmioletnią córką wyraża więcej niż chciałbym sam opisać to co czuję w takiej sytuacji. Opinia Córeczki bezcenna... cóż więcej można napisać.. wyroby wyglądają przepysznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-328642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Jak to milo uslyszec od wlasnego dziecka takie pochwaly :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-328650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na majonez własnej roboty. Do zrobienia majonezu potrzebne są:- blender ręczny z odczepianą końcówką- słoik o kształcie i wymiarach odpowiadającym końcówce blendera, tak, by zmieściła się ona w otworze słoika.Majonez robiony jest bezpośrednio w słoiku, w którym później będzie przechowywany. Jeśli nie macie takiego słoika, majonez można zrobić np. w wysokim pojemniku od blendera.Składniki:1 jajko całe i 1 żółtko230 g oleju słonecznikowego – maksymalnie 250 g, czyli szklanka1 łyżka białego octu winnego1/2 łyżeczki soli – zależy, czy lubimy słony, ja daje 1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka musztardy1. Samą końcówkę blendera wkładamy na ok. godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki (ważne!). Ja stosuje tą drugą metodę.2. Do słoika wbijamy 1 jajko i żółtko, uważając, by nie rozbić żółtek. Wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy musztardę.3. Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku - musi dotykać dna.Włączamy blender, po czym pierwsze kilka sekund absolutnie nie ruszamy blenderem - musi dotykać dna do momentu aż dolna część składników uzyska kolor i konsystencję gęstego majonezu. Od tego momentu należy podnosić końcówkę blendera bardzo powoli tak, aby reszta majonezu stopniowo uzyskiwała kolor. Dopiero na samym końcu dość szybko opuszczać i podnosić końcówkę pozwoli to na wyrównanie gęstości majonezu na całej wysokości. Czas trwania wyrobienia majonezu ok 2-3 min. Gotowe! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-345333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzisiaj zrobiłem bułeczki z oto takiego przepisu:200 g mąki pszennej300 g maki żytniej5 dag drożdży świeżych150 ml ciepłego mleka150 ml ciepłej wody1 łyżeczka miodu2 łyżki masła2 łyżeczki soli2 łyżki siemienia lnianego2 jajkaDrożdże rozgnieść z odrobiną ciepłej wody, miodu i troszeczkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mleko, wodę, masło i 1 jajko mieszam razem. Dodaję do mąki sól, zmielone siemię lniane, wyrośnięte drożdże i mieszankę mleczną. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie kilkoma ruchami ugniatam jeszcze raz ciasto i dzielę na 9 bułeczek, które po uformowaniu pozostawiam do wyrośnięcia.Smaruje roztrzepanym jajkiem, posypuję ziarnkami siemienia lnianego i wstawiam do rozgrzanego do 200C piekarnika.Po 20 minutach bułeczki gotowe Edytowane 16 Maja 2014 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-346827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dzisiaj zrobiłem bułeczki z oto takiego przepisu: Szkoda że tylko oczyma mogę popatrzeć na te bułeczki.... Snickers przepis godny wypróbowania.... ja to uczynię na pewno Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-346829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Snickers apetyczne bułeczki Ja też wypróbuję, ale z makiem pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-346830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Ja też wypróbuję, ale z makiem Również wypróbuję, ale z sezamem Snickers .. bułeczki jak malowane .. super wypiek Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-346889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Wszystko pięknie , ładnie tylko napisz proszę z jakiego typu mąk pieczesz te bułeczki.I jeszcze jedno, - jedno jajo do ciasta, a drugie do posmarowania? Zdrowych i wesołych świąt. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-347541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Wszystko pięknie , ładnie tylko napisz proszę z jakiego typu mąk pieczesz te bułeczki.I jeszcze jedno, - jedno jajo do ciasta, a drugie do posmarowania? Zdrowych i wesołych świąt. Użyte mąki:- mąka pszenna typ 500- mąka żytnia do wypieku domowego chleba typ 750- 1 jajko do ciasta- 1 jajo do smarowania (smaruję, posypuję siemieniem lnianym i smaruję) Jeszcze zamieszczę ostatnie wyroby wędzonek: Szynki, łopatka, polędwica i polędwiczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-348475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 No i wszystko jasne! Dzięki, przepis wypróbuję . Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-348479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Maja 2014 Dziś ponownie wykonałem bułeczki: - przygotowanie składników - uformowanie bułeczek tym razem 12 szt. - włożenie bułeczek do piekarnika elektrycznego (200C termoobieg) - po 20 minutach wyrób gotowy, Będzie pyszna kolacja pyszne bułeczki z pysznymi wędlinami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Maja 2014 Będzie pyszna kolacja pyszne bułeczki z pysznymi wędlinami. Widzę że tym razem wyszło Ci 12 bułeczek.... muszę przyznać że nie oparłabym się takiej kolacji Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Maja 2014 Widzę,ze korzystasz z miski Tupperware i z łyżki tej firmy. Czy ciasto wyrabiasz tą łyżką czy rękami? Chodzi mi o konsystencję tego ciasta -ja robiąc w tej misce robię luźniejsze ciasta ,a ty piszesz,ze potem wyrabiasz jeszcze raz rękoma czyli ciasto chyba masz bardziej tępe?[i nie da się go wyrabiać tą łyzką] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Maja 2014 No no! Smakołyki I klasa, tak trzymać nie ma to jak swoje wyroby. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Maja 2014 Widzę,ze korzystasz z miski Tupperware i z łyżki tej firmy. Czy ciasto wyrabiasz tą łyżką czy rękami? Chodzi mi o konsystencję tego ciasta -ja robiąc w tej misce robię luźniejsze ciasta ,a ty piszesz,ze potem wyrabiasz jeszcze raz rękoma czyli ciasto chyba masz bardziej tępe?[i nie da się go wyrabiać tą łyzką]Mieszam tą łyżką tylko w początkowej fazie mieszania a pozniej jak się robi bryła ciasta to rączkami aż przestaje sie kleić do rączek. Przeczytaj jeszcze raz opis tam chodzi o ponowne ugniecenie ciasta po wyrosnieciu. Następnie dzielisz i formujesz bułeczki i ponownie do wyrośnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Maja 2014 Snickers, mam pytanie dotyczące Twojego przepisu na majonez. Czy olej musi być słonecznikowy? Ja używam rzepakowego (tłoczenie na zimno). Uda się, czy kupić olej słonecznikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Maja 2014 Ten majonez był opisywany na forum już dawno i to nie kolegi patent możesz użyć dowolnego oleju lub oliwy tylko wszystko ma swój specyficzny smak na samej oliwie moim zdaniem jest niejadalny Aha w oryginale na szklankę oleju jest jedno całe jajko bez tego żółtka dodatkowo PSMożesz sobie darować to wkładanie blendera do lodówki etc to zawsze wychodzi podstawa to dobrze dobrany słoik do końcówki blendera i odpowiednio większy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Maja 2014 Dzięki roger, nigdy nie robiłem majonezu, sporo znajomych mówi że się nie udaje. Teraz to im utrę nosa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Maja 2014 Tu masz przepis oryginalny:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6557-majonez-domowy-w-15-sekund/?hl=%2Bmajonez+%2Bsekund A tu wstawiałem ze zdjęciami:http://www.forum.kampermania.com.pl/viewtopic.php?f=33&t=1153 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Maja 2014 Możesz sobie darować to wkładanie blendera do lodówki Mój Papcio, kucharz na jejednym ststku, tak mi doradzał w kwestii majonezów.Aby majonez się udał, wszystkie produkty powinny mieć tą samą temperaturę. Wyjmuję więc z lodówki to co muszę około 12 godz. przed wykonem, aby temperartury się wyrównały.Oprucz jajek, których w ogóle nie schładzam.Pomysł z ochłodzeniem końcówki blendera sprawdzę z ochotą, uprzednio włożywszy jajko na 12 godz. do chłodziarki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Napiszę Wam tak robię ten majonez od kilku lat praktycznie nie kupuję sklepowego i nigdy nie wkładałem końcówki blendera do lodówki ani nie zwracałem uwagi na temperaturę poszczególnych składników ... Jeszcze mi się nie udało tego zepsuć ... wychodzi zawsze w konsystencji "Dekoracyjnego" Winiar PSTe sprawy temperaturowe mają znaczenie przy klasycznym ucieraniu z żółtek Edytowane 19 Maja 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Zgodnie z zasadą "wiem co jem" będę produkował własny majonez. Dzięki za pomoc Edytowane 19 Maja 2014 przez gontek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Maja 2014 Te sprawy temperaturowe mają znaczenie przy klasycznym ucieraniu z żółtek Kapito ! Robię też tak jak Ty, ale zważałem na radę Papcia. Też jeszcze go nie spaprałem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-353002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.