Skocz do zawartości

Wyroby Snickersa - nie tylko z wędzarni


Rekomendowane odpowiedzi

Zacznę ten temat dość niekonwencjonalnie ale rozmowa mojej żony z siedmioletnią córką wyraża więcej niż chciałbym sam opisać to co czuję w takiej sytuacji. Radość z rozpoczęcia wędzarniczej przygody tylko potęguje moją satysfakcje z tego co produkuję na potrzeby naszej rodzinki.

Żona:

- Co chcesz na kolacje, może szyneczki chcesz do chlebka?

Córka:

- A to szyneczka taty?

Żona:

- Tak.

Córka:

- To daj mi szyneczkę i jeszcze polędwiczkę i kiełbaskę taty.

 

Dodam, że córeczka jest typem kulinarnym: suchy chleb, suchy makaron, suche ziemniaczki, trudno jest ją namówić do czegoś innego.

 

post-60142-0-27287100-1390411981_thumb.jpg

Wyroby z 08.12.2013

 

post-60142-0-51177400-1390412712_thumb.jpg

Wyroby z 22.12.2013

 

post-60142-0-31300400-1390411707_thumb.jpg

Wyroby z 18.01.2014

 

Żona zaś oszalała na punkcie kurczaka, który wykonałem według przepisu Pana "Dziadka"

 

CDN... :)

Edytowane przez Snickers
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zacznę ten temat dość niekonwencjonalnie ale rozmowa mojej żony z siedmioletnią córką wyraża więcej niż chciałbym sam opisać to co czuję w takiej sytuacji.
 

Opinia Córeczki bezcenna... cóż więcej można napisać.. wyroby wyglądają przepysznie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-328642
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiaj chciałbym przedstawić wam przepis na majonez własnej roboty.

 

Do zrobienia majonezu potrzebne są:
- blender ręczny z odczepianą końcówką

- słoik o kształcie i wymiarach odpowiadającym końcówce blendera, tak, by zmieściła się ona w otworze słoika.

Majonez robiony jest bezpośrednio w słoiku, w którym później będzie przechowywany. Jeśli nie macie takiego słoika, majonez można zrobić np. w wysokim pojemniku od blendera.

Składniki:
1 jajko całe i 1 żółtko
230 g oleju słonecznikowego – maksymalnie 250 g, czyli szklanka
1 łyżka białego octu winnego
1/2 łyżeczki soli – zależy, czy lubimy słony, ja daje 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy

1. Samą końcówkę blendera wkładamy na ok. godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki (ważne!). Ja stosuje tą drugą metodę.
2. Do słoika wbijamy 1 jajko i żółtko, uważając, by nie rozbić żółtek. Wlewamy olej, ocet, wsypujemy cukier, sól oraz dodajemy musztardę.
3. Końcówkę blendera zanurzamy całkowicie w słoiku - musi dotykać dna.

Włączamy blender, po czym pierwsze kilka sekund absolutnie nie ruszamy blenderem - musi dotykać dna do momentu aż dolna część składników uzyska kolor i konsystencję gęstego majonezu. Od tego momentu należy podnosić końcówkę blendera bardzo powoli tak, aby reszta majonezu stopniowo uzyskiwała kolor. Dopiero na samym końcu dość szybko opuszczać i podnosić końcówkę pozwoli to na wyrównanie gęstości majonezu na całej wysokości. Czas trwania wyrobienia majonezu ok 2-3 min. :)
Gotowe!

post-60142-0-64534000-1397071984_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-345333
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem bułeczki z oto takiego przepisu:
200 g mąki pszennej
300 g maki żytniej
5 dag drożdży świeżych
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli
2 łyżki siemienia lnianego
2 jajka

Drożdże rozgnieść z odrobiną ciepłej wody, miodu i troszeczkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mleko, wodę, masło i 1 jajko mieszam razem. Dodaję do mąki sól, zmielone siemię lniane, wyrośnięte drożdże i mieszankę mleczną. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie kilkoma ruchami ugniatam jeszcze raz ciasto i dzielę na 9 bułeczek, które po uformowaniu pozostawiam do wyrośnięcia.
post-60142-0-27916700-1397590010_thumb.jpg
Smaruje roztrzepanym jajkiem, posypuję ziarnkami siemienia lnianego i wstawiam do rozgrzanego do 200C piekarnika.
post-60142-0-26001300-1397590038_thumb.jpg
Po 20 minutach bułeczki gotowe  :cool:

post-60142-0-23717600-1397590108_thumb.jpg

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-346827
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj zrobiłem bułeczki z oto takiego przepisu:
 

Szkoda że tylko oczyma mogę popatrzeć na te bułeczki....  :)

Snickers przepis godny wypróbowania.... ja to uczynię na pewno  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-346829
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja też wypróbuję, ale z makiem :)

Również wypróbuję, ale z sezamem :)

Snickers .. bułeczki jak malowane .. super wypiek :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-346889
Udostępnij na innych stronach

Wszystko pięknie , ładnie tylko napisz proszę z jakiego typu mąk pieczesz te bułeczki.

I jeszcze jedno, - jedno jajo do ciasta, a drugie do posmarowania?

 

Zdrowych i wesołych świąt.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-347541
Udostępnij na innych stronach

Wszystko pięknie , ładnie tylko napisz proszę z jakiego typu mąk pieczesz te bułeczki.

I jeszcze jedno, - jedno jajo do ciasta, a drugie do posmarowania?

 

Zdrowych i wesołych świąt.

 

Użyte mąki:

- mąka pszenna typ 500

- mąka żytnia do wypieku domowego chleba typ 750

- 1 jajko do ciasta

- 1 jajo do smarowania (smaruję, posypuję siemieniem lnianym i smaruję)

 

 

Jeszcze zamieszczę ostatnie wyroby wędzonek:

post-60142-0-71761700-1398442054_thumb.jpg

 

Szynki, łopatka, polędwica i polędwiczka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-348475
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dziś ponownie wykonałem bułeczki:

 

- przygotowanie składników

post-60142-0-16938000-1400437298_thumb.jpg

 

- uformowanie bułeczek tym razem 12 szt.

post-60142-0-98231500-1400437330_thumb.jpg

 

- włożenie bułeczek do piekarnika elektrycznego (200C termoobieg)

post-60142-0-74072900-1400437365_thumb.jpg

 

- po 20 minutach wyrób gotowy,

post-60142-0-97174100-1400437435_thumb.jpg

 

Będzie pyszna kolacja pyszne bułeczki z pysznymi wędlinami.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352813
Udostępnij na innych stronach

 

 

Będzie pyszna kolacja pyszne bułeczki z pysznymi wędlinami.  
 

 

Widzę że tym razem wyszło Ci 12 bułeczek.... muszę przyznać że nie oparłabym się takiej kolacji  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352821
Udostępnij na innych stronach

Widzę,ze korzystasz  z miski  Tupperware i z łyżki tej firmy. Czy ciasto wyrabiasz tą łyżką czy rękami? Chodzi mi o konsystencję tego ciasta -ja robiąc w tej misce robię luźniejsze ciasta ,a ty piszesz,ze potem wyrabiasz jeszcze raz rękoma czyli ciasto chyba masz bardziej  tępe?[i nie da się go wyrabiać tą łyzką]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352831
Udostępnij na innych stronach

Widzę,ze korzystasz  z miski  Tupperware i z łyżki tej firmy. Czy ciasto wyrabiasz tą łyżką czy rękami? Chodzi mi o konsystencję tego ciasta -ja robiąc w tej misce robię luźniejsze ciasta ,a ty piszesz,ze potem wyrabiasz jeszcze raz rękoma czyli ciasto chyba masz bardziej  tępe?[i nie da się go wyrabiać tą łyzką]

Mieszam tą łyżką tylko w początkowej fazie mieszania a pozniej jak się robi bryła ciasta to rączkami aż przestaje sie kleić do rączek. Przeczytaj jeszcze raz opis tam chodzi o ponowne ugniecenie ciasta po wyrosnieciu. Następnie dzielisz i formujesz bułeczki i ponownie do wyrośnięcia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352978
Udostępnij na innych stronach

Snickers, mam pytanie dotyczące Twojego przepisu na majonez. Czy olej musi być słonecznikowy? Ja używam rzepakowego (tłoczenie na zimno). Uda się, czy kupić olej słonecznikowy. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352986
Udostępnij na innych stronach

Ten majonez był opisywany na forum już dawno i to nie kolegi patent ;) możesz użyć dowolnego oleju lub oliwy tylko wszystko ma swój specyficzny smak na samej oliwie moim zdaniem jest niejadalny ;) Aha w oryginale na szklankę oleju jest jedno całe jajko bez tego żółtka dodatkowo ;)

 

PS

Możesz sobie darować to wkładanie blendera do lodówki etc to zawsze wychodzi podstawa to dobrze dobrany słoik do końcówki blendera i odpowiednio większy ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352992
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352995
Udostępnij na innych stronach

Możesz sobie darować to wkładanie blendera do lodówki

 

Mój Papcio, kucharz na jejednym ststku, tak mi doradzał w kwestii majonezów.

Aby majonez się udał, wszystkie produkty powinny mieć tą samą temperaturę.

Wyjmuję więc z lodówki to co muszę około 12 godz. przed wykonem, aby temperartury  się wyrównały.Oprucz jajek, których w ogóle nie schładzam.

Pomysł z ochłodzeniem końcówki blendera sprawdzę z ochotą, uprzednio włożywszy jajko na 12 godz. do chłodziarki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352996
Udostępnij na innych stronach

Napiszę Wam tak robię ten majonez od kilku lat praktycznie nie kupuję sklepowego i nigdy nie wkładałem końcówki blendera do lodówki ani nie zwracałem uwagi na temperaturę poszczególnych składników ... Jeszcze mi się nie udało tego zepsuć ... wychodzi zawsze w konsystencji "Dekoracyjnego" Winiar ;)

 

PS

Te sprawy temperaturowe mają znaczenie przy klasycznym ucieraniu z żółtek ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-352997
Udostępnij na innych stronach

Te sprawy temperaturowe mają znaczenie przy klasycznym ucieraniu z żółtek

 

Kapito !

 

Robię też tak jak Ty, ale zważałem na radę Papcia. Też jeszcze go nie spaprałem.   :thumbsup: 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/#findComment-353002
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.