Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś od rana dreptanie przy kiełbasce  Mięsko zmielone doprawione wg przepisu Zbójaszka na kiełbasę Kargula w wersji na biało.Wyrobione mięso  nadziane  w jelita część  26/28 reszta w baranie  na cienkie  kiełbaski na biało .Będą do zrazów nadziewanych kiszoną kapustą wg Renesi  :) kiełbaska zapakowana w torebki mrozi się na dworze

post-55482-0-43388900-1390758462_thumb.jpg

post-55482-0-53889800-1390758471_thumb.jpg

post-55482-0-66210800-1390758490_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-329530
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

kiełbaska zapakowana w torebki mrozi się na dworze

 Ty to masz dobrze , z ta dodatkowa zamrazarka na dworze :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-329542
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przepis na barszcz ukraiński mojej koleżanki Luby

składniki:1/2 kg wołowiny łata lub pręga, 1/2 kości schabowych,1szkl suchej fasoli  piękny jaś,2-3 liście laurowe,6 -7 ziaren ziela ang, 2 duże marchewki,1 pietr, kawałek selera ,1 cebula 3/4kg buraków, 1/2kg ziemn,1/4 kap włoskiej,1mały przec pom ,0,5lzakwasu buraczanego jeżeli jest;sok z 1/2 cytryny,sol cukier pieprz3-4ząbki czosnku natka pietruszki śmietana.

Wykonanie :na noc fasolę zalać 4-5 szkl wody rano dodać liść laurowy ugotować do miękkości.Mięso i kości umyć włożyć do garnka zalać zimną wodą aby zakryć mięso  dodać ziele listek zagotować a następnie na małym ogniu gotować do miękkości .mięso wyjąć obrać od kości pokroić na drobno.Warzywa obrać umyć  zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić na zapałkę zalać wywarem z mięsa podgotować  buraki cebulkę zetrzeć na grubych oczkach dodać do zupy i gotować dalej.Obrać ziemn pokroić w kostkę dodać gotować ,poszatkować kapust dodać do zupy i .gotować .Kiedy warzywa są miękkie  dodajemy konc pom sok z cytr zakwas bur fasolę z wywarem  doprawiamy solą cukrem pieprzem  chwilę gotujemy dodajemy przeciśnięty czosnek  pokrojone mięso  gotujemy Na talerzu dekorujemy natką pietruszki i kleksem śmietany Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333265
Udostępnij na innych stronach

 

wolę też ręcznie robić takie z falbanką.

Chciałabym zobaczyć jak to robisz i pocwiczyć pod Twoim okiem :D

 

EAnno, troche za daleko mieszkamy od siebie :mellow: Naprawdę nic trudnego. Wpisz w GOOGLE pierogi z falbanką i tam nawet jest filmik jak robić.

Bardzo łatwo i szybko sie robi. Przyjemnego klejenia pierożków.

@maria.s

 

Narobiłaś mi smaka, taki sam barszczyk robię. Jak mam to dodatkowo kroję w kosteczkę trochę wędzonki.  Zamiast pietruszką posypuję koperkiem, też fajnie smakuje.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333277
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zestaw trzy lub cztery sztuki różnej wielkości

Potwierdzam takimi foremkami robi się szybko pierogi,można kupić na allegro lub w sklepie z gospodarstwem domowym cena 10zł.

post-47170-0-69936200-1392278728_thumb.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333278
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potwierdzam takimi foremkami robi się szybko pierogi,można kupić na allegro lub w sklepie z gospodarstwem domowym cena 10zł.
  no to namówiliście mnie wszyscy i muszę kupić takie foremki, bo pierożki lubi cała moja rodzinka  :) a czy ktoś z was używał może formy na którą kładzie się cały płat ciasta, w zagłębienia wkłada się farsz, przykrywa kolejnym płatem ciasta i wałkuje w celu sklejenia się pierożków, takie normalne, większe, lepię łapkami ale zastanawia mnie taka forma do taki malunich pierożków coś jak uszka albo ravioli, kosztuje u mnie poniżej 20 pln, niby nie wiele ale zawsze zastanawiam się czy to się sprawdza, czy nie walnę tego w kąt po pierwszym użyciu ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333281
Udostępnij na innych stronach

Witaj Basiu! jak mam to zamiast schabowej  kości dodaję wędzone żeberko lub wędzoną kość schabową  może być koper  pietruszka aby było zielone


Mam taką formę też jest dobra  Bardziej ozdobne są te pierogi z falbanką dlatego korzystam z tych okrągłych foremekTak wygląda moja pierogownica

post-55482-0-79865200-1392281345_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333282
Udostępnij na innych stronach

maria.s a jaka srednice maja oczka w Twojej pierogownicy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333286
Udostępnij na innych stronach

Mam taką formę też jest dobra

twoja jest zdaje się aluminiowa ? u mnie niestety w sklepach same plastikowe, ale jak polecacie to poszukam aluminiowej, bedzie na lata, dzięki :)

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333287
Udostępnij na innych stronach

Cała pierogownica  ma 26 cm średnicy pojedyncze oczko 4 cm


Ta która jest na zdjęciu ma ze30 lat to jeden ze ślubnych upominków  Używam jej do pierogów z mięsem lub jagodami bo można więcej farszu nałożyć


 

 

ale zastanawia mnie taka forma do taki malunich pierożków coś jak uszka albo ravioli,

Takie małe do uszek to są luzem nie w komplecie  uszka wychodzą b małe  zgrabne i z falbanką średnica 4,5cm :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333288
Udostępnij na innych stronach

Ja mam taka mala co oczka sa tak male ze wieksza wisnia nie chce wejsc ,używam jej jak robie uszka do barszczu bo sa takie na "jeden kes"

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333297
Udostępnij na innych stronach

a u mnie dzis udoskonalanie drozdzowek chalkowych z jablkami.

kolejne juz  widze z czym beda ..z budyniem !

sama robilas budyn?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333921
Udostępnij na innych stronach

Dziś w kuchni drożdżówki z budyniem i drożdżówka wg przepisu Halusi

 

Marysiu ... czyli ''słodka niedziela'' :) super wypieki poczyniłaś :thumbsup:

nie piekłam nigdy w foremkach silikonowych, jak one się sprawdzają w Twojej kuchni? są lepsze od tradycyjnych blach do ciasta?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333930
Udostępnij na innych stronach

Aniu silikonowe formy mam w użyciu parę lat .Są wygodne nie wymagają smarowania obsypywania .stosuję do pieczenia pasztetu ciasta  chleba .Jestem zadowolona z nich  ostatnio kupiłam silikonową foremkę do babki z kominkiem trzeba będzie przetestować :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333931
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś w kuchni drożdżówki z budyniem i drożdżówka wg przepisu Halusi :)

Marysiu... drożdżóweczki przepięknej urody :) Drożdżowe troszkę z wierzchu podpieczone... ale mam nadzieję że smaczne :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-333937
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pokończyły się zapasy kiełbaski  cienkiej szyneczki  Wybór padł na kiełbasę cienką wg przepisu  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kielbasa-krucha-halusi/?hl=+. W piątek słonko pięknie świeciło uwędziłam troszkę kiełbasy i szyneczki

 

post-55482-0-23338200-1396783467_thumb.jpg

post-55482-0-06235600-1396783485_thumb.jpg

post-55482-0-21387900-1396783494_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9308-moje-kuchenne-dreptanie/page/2/#findComment-344671
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.