Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego kombinuję, bo nie trzymam się kurczowo receptur, a w moich powiedzmy to wyrobach, no bo kudy im do wyrobów moich szanownych SiB  z forum, ;) zawsze jest miejsce na improwizację czyli kombinacje moje - bacowe. A, że czasami wychodzę  na tym jak przysłowiowy Zabłocki, :rolleyes: jednak zawsze jest to zjadliwe no i wolne od E i innych takich. Ostatnio dopadłem ładny kawałek boczku postanowiłem coś  jak to piszą co poniektórzy koledzy wydreptać. Pomyślałem no i wybór padł na boczuś rolowany, parzony. Ja wiem, że nie powinienem , że cholesterol, że w tym wieku, ale …raz kozie śmierć. :facepalm: Poniżej foto relacje „takie tam” z mojej walki z rzeczonym boczkiem

post-51638-0-04009000-1391751428_thumb.jpg

Bez żeberek i ze skórką

post-51638-0-71360400-1391751490_thumb.jpg

oskórowany 

post-51638-0-76470500-1391751516_thumb.jpg

rozcięty na połowę

post-51638-0-67087900-1391751537_thumb.jpg

posypany solą, przyprawami,  czosnkiem a także majerankiem

post-51638-0-51746000-1391751573_thumb.jpg

zawinięty w celafon

post-51638-0-57088600-1391751619_thumb.jpg

i w siateczce

No i na dobę do lodówki. Reszta po sparzeniu i wystygnięciu. Pozdrawiam  :)

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

BAca jak sie boisz cholesterolu to jedz boczek bez chlebka i na pewno nie podniesie sie . :tongue: 

Jak ja bym cos uwedzila juz, moze tez i boczek taki :thumbsup:  jak tylko temperatura spadnie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332328
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo smakowicie się zapowiada

Też tak myślę, a jak będzie to zobaczymy jedno jest pewne dzisiaj parzenie i co by nie było foty i opis będą  :)

 

 

BAca jak sie boisz cholesterolu to jedz boczek bez chlebka i na pewno nie podniesie sie

Oj tam oj tam  Aniu miód lejesz na moje serce, że o wyrzutach sumienia nie wspomnę, ale jak to tak bez chlebusia??  ;) 

 

 

Jak ja bym cos uwedzila juz, moze tez i boczek taki   jak tylko temperatura spadnie 
podrzuć ze dwie dyszki lub 25 do nas i będzie normalka.  :D  :facepalm: Pozdrawiam obie Panie

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332343
Udostępnij na innych stronach

Witam

No czekam na te fotki z parzenia boczusia i relacje z degustacji. A cholesterol? Wprowadź do swojej diety fasole. Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony :)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332351
Udostępnij na innych stronach

 

 

Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony

Poproszę o szczegóły :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332352
Udostępnij na innych stronach

 

 

Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony
 

przyłączam się do prośby jagry też proszę o szczegóły  :)

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332355
Udostępnij na innych stronach

 

 

wychodzi na to że dobrze kombinujesz 

Oj tam oj tam staram się a tym bardziej, że też to będę jadł.

 

 

Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony
 

Tylko bez pana proszę, kolego wystarczy a i po imieniu też się nie obrażę gwoli ścisłości Zbigniew mam na imię, a fasolkę lubię i jadam a i z tym cholesterolem to tak mała powiedzmy to przenośnia :blush: a jak ładnie zabrzmiało no nie? :) 

 

 

Poproszę o szczegóły
z foto relacją?? :D Pozdrawiam :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332357
Udostępnij na innych stronach

Do fasolki dorzućcie jeszcze zamiast ziemniaczków, kaszę gryczaną białą, nie paloną ,to też skutkuje i to jak!!!

 

Baco, Twoje kombinacje to wręcz Alpejskie kombinacje :clap: :clap: :clap:

Ostatnio robiłam taki boczuś, tylko prasowany. Niebo w gębie.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332394
Udostępnij na innych stronach

Boczuś co z tego wyszło


 


 


Słowo się rzekło czas pokazać co też z tych bacowych kombinacji wyszło i oto foty:


 


 


post-51638-0-40697500-1391946593_thumb.jpgpost-51638-0-72770600-1391946643_thumb.jpg post-51638-0-79626500-1391946688_thumb.jpgpost-51638-0-05054500-1391946719_thumb.jpgpost-51638-0-37093100-1391946747_thumb.jpg


 


Tak to wyglądało proces parzenia zakończyłem na 72C i moja ocena


-z przyprawami utrafiłem w nasz smak całość smaczna soczysta :tongue:  jeżeli to tak można nazwać


-według naszej oceny temperaturę parzenia należałoby podnieść do 74C lub jeszcze wyżej,żeby był miększy. Wyrób nie powala na kolana :rolleyes: jednak boczuś w kawałku wędzony lub pieczony dla nas smakowo lepszy. ;)  Na koniec to co mnie osobiście wnerwia :devil: najbardziej to to, że przy cięciu boczek się rozwarstwia czego nie ma np przy wyrobie z praski. I to by było na tyle.  :) No i do następnych kombinacji :cool:


I widzisz Basiu co z tego wyszło :frantics:  :D  


Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332624
Udostępnij na innych stronach

 

 

Michał Koperski, dnia 07 Lut 2014 - 14:28, napisał: Raz w tygodniu miseczka gotowanej, białej fasoli i będzie Pan zadowolony Poproszę o szczegóły   

hmm co tu dużo mówić? Fasola gotowana w znaczny sposób wspomaga walkę z nadmiernym cholesterolem. 

Raz w tygodniu jadam miseczkę gotowanej fasoli, taką prosto z wody i wyniki krwi są całkiem przyzwoite. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332631
Udostępnij na innych stronach

Hmm, około roku. ale pamiętaj, że to nie jest cudowny środek. Podkreślam - fasola znacząco wspomaga walkę z cholesterolem. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332852
Udostępnij na innych stronach

-według naszej oceny temperaturę parzenia należałoby podnieść do 74C lub jeszcze wyżej,żeby był miększy.

jak lubisz takie ciągutki to wystarczy tak jak sparzyłeś, ale jak chcesz mieć mięciutki boczuś to parz do 74* wewnątrz i utrzymuj taką temp. przez ok 1,5-2 godziny, gdzieś, kiedyś, ktoś o tym pisał, niestety nie pamiętam kto :blush:

spróbuj następnym razem.  

 

P.S. termometr z IKEA daje radę ale uszczelnij sobie opaską termokurczliwą miejsce w którym przewód wychodzi z sondy, bo przy parzeniu długo ci nie pociągnie ;) 

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332863
Udostępnij na innych stronach

 

 

P.S. termometr z IKEA daje radę ale uszczelnij sobie opaską termokurczliwą miejsce w którym przewód wychodzi z sondy, bo przy parzeniu długo ci nie pociągnie  

A dlaczego nie pociągnie wszak do wody go nie wkładam, przybliż temat prosze :)  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332980
Udostępnij na innych stronach

 

 

przybliż temat prosze

Jest jeszcze para wodna a czasami mimo, że nie zamierzasz zanurzać całej sondy potrafi ona sobie wpaść do garnka .... wilgoć dostaje się do sondy i czujnik zaczyna wariować, kilka razy tak miałem. Należało by wtedy rozgrzać piekarnik i wsadzić do niego sondę na 10 minut aby cała wilgoć odparowała.

 

pozdr.

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332989
Udostępnij na innych stronach

no i to produkt Ikea ..ma jak wiele innych rzeczy krotka zywotnosc :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-332992
Udostępnij na innych stronach

 

 

Należało by wtedy rozgrzać piekarnik i wsadzić do niego sondę na 10 minut aby cała wilgoć odparowała.

Ten sposób znam, dość długo używam ten termometr i jakoś spoko, ale chyba założę tą koszulkę dzięki  :)

 

 

no i to produkt Ikea ..ma jak wiele innych rzeczy krotka zywotnosc

Wszystko ma kiedyś swój koniec mój termometr działa bez zarzutów, może mam szczęście :rolleyes: 

Pozdrawiam :thumbsup:  :D  

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333016
Udostępnij na innych stronach

 Pasztet smarowny a raczej pasztetowa

 

  Razem z moją LP lubimy pasztetową a jeszcze z ogóreczkiem kiszonym lub z cebulką  :rolleyes: a, że dawno nie robiliśmy więc nie ma, że boli trzeba zrobić. Jak zawsze wyrób bacowy bo jak zawsze nie obeszło się bez nazwijmy to ulepszeń ;). Posiłkowałem się przepisem z pierwszej strony 

a to fotki

post-51638-0-04875700-1392529346_thumb.jpg post-51638-0-78627900-1392529362_thumb.jpg

post-51638-0-14191100-1392529406_thumb.jpgpost-51638-0-38428400-1392529453_thumb.jpg

post-51638-0-83182700-1392529491_thumb.jpg

Pasztetowa wyszła wspaniała taka jaką lubimy i jaką można było kupić dawniej ta w białym naturalnym jelicie  :) Pozdrawiam

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333858
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczuś co z tego wyszło

:laugh:  :laugh:  :laugh: czuję się wywołany do tablicy.. 

 

 

-według naszej oceny temperaturę parzenia należałoby podnieść do 74C lub jeszcze wyżej,żeby był miększy. Wyrób nie powala na kolana  jednak boczuś w kawałku wędzony lub pieczony dla nas smakowo lepszy.   Na koniec to co mnie osobiście wnerwia  najbardziej to to, że przy cięciu boczek się rozwarstwia czego nie ma np przy wyrobie z praski. I to by było na tyle.  No i do następnych kombinacji
 

rada jest na to bardzo prosta :) 

roladę zwinąć zapeklowaną z przyprawami i związana odstawić do lodówki na tydzień, uwędzić i sparzyć, ale nie zwiększać temp. tylko czas - polecam sposób Mistrza Grzybowego naszego  2.5 godz. 

lepiej będzie się trzymać w całości jak się ją ciut zmasakruje tłuczkiem i doda pastę z czosnku (będzie jak spoiwo kleiste) 

niektórzy w tym celu sypia nieco żelatyny, ale wg mnie jest to zbędne. 

Po wędzeniu i parzeniu taki rolowany boczuś najlepiej jak poleży w lodówce ok doby, im więcej czasu tym będzie bardziej spoisty, jeśli mogę to tak nazwać 

 

 

Pasztet smarowny a raczej pasztetowa

superrrr!! Baco kochany, teraz w sklepach nie da sie kupić dobrej pasztetowej.. trzeba samemu zrobić :)

Twoją wygląda zasmaczyście, po składnikach widać, że na pewno jest!! :thumbsup:  :clap:  :clap:

chciałbym napisać 'daj trochę'  :laugh: ale pozostanę przy brawach, gratulacjach i Pozdrowieniach :) 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333859
Udostępnij na innych stronach

b]@PanBoczek[/b], Dzięki za radę, nie omieszkam ją wykorzystać a o wynikach napiszę. :)

 

 

Jak taka pyszna to przepis jak robiłeś byś wstawił
 

Pyszna to jest musisz mi uwierzyć na słowo pamiętając jednak o smakach i smaczkach, co do przepisu jak pisałem posiłkowałem się przepisami z pierwszej strony między innymi Tutaj, a potem to radosna twórczość czyli kombinacje bacy, mógłbym podać orientacyjne dane, ale jak sądzę nie o nie Ci chodziło pozdrawiam :)

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-333872
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zaś boczuś

 

 

            Ze mną to jakoś tak jest koło każdego mięska jakoś udaje mi się przejść w miarę spokojnie to znaczy, żeby nie kupić na tzw zapas, to z boczkiem nie ma takiej opcji. Nie daję rady i już  :rolleyes: już widzę jak jest upieczony lub sparzony  :tongue: ślinotok mi się włącza i co ? i lipa. Więc ostatnio zakupiłem śliczniutki noi w dobrej cenie bo 10,99. Decyzja krótka robimy z singielka bo moja LP też brała udział w tym powiedzmy "niepotrzebnym' zakupie. Obróbka normalna; peklosól przyprawy a wcześniej przycięty do rozmiaru praski sprany tuczkiem coby się lepiej kleił pomiędzy warstwy kolejne bo wyszły 3 żelatynka. Do singielka peklowanie i parzenie. do 75C. Fotki, a o tym co wyszło .....!

 

post-51638-0-94203400-1396072404_thumb.jpgpost-51638-0-80225400-1396072414_thumb.jpgpost-51638-0-71512800-1396072445_thumb.jpgpost-51638-0-69520800-1396072459_thumb.jpgpost-51638-0-44744000-1396072471_thumb.jpg

 

Co wyszło ano wyszła jedna wielka lipa słowem porażka  :devil: po prostu boczuś przy wyciąganiu się rozwarstwił na 3 oddzielne kawałki, smakowo dobry. No i się zastanawiam jaka przyczyna  :question: . I tutaj mam prośbę pomyślcie razem ze mną co jest, pierwszy raz taka wpaduwa z boczkiem  :facepalm:  bo nie powiem zdarzało się, ale z boczusiem nigdy. Pozdrawiam  :D jak widzicie z uśmiechem a fot finalnych nie ma z powodów wiadomych.

 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9391-baca-kombinuje/#findComment-343208
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.