Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Spiżarnia Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
402 odpowiedzi w tym temacie

#381 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2247 postów

Napisano 16 lip 2019 - 15:15

:) AAAAAAnuś... miło, bardzo miło.... :yes: :thumbsup: :D :D :D

Dawaj, dawaj z tymi pokrywkami... :D :thumbsup:



#382 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27004 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lip 2019 - 19:20

Dawaj, dawaj Anuś. :D



#383 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 16 lip 2019 - 20:11

Ostatnio z pracy prawie nie wychodzę, wiadomo młodzież poczuła wolność na wakacjach i związane z tym pokusy ;) trochę fotek się uzbierało przez te prawie trzy lata.  Nowe rzeczy też robię, więc proszę o chwilkę cierpliwości :D . Na spokojnie przejrzę i wrzucę coś nowego, nie tylko w tym temacie. Muszę tylko złapać oddech  :D 

Jeszcze raz dziękuję za miłe przywitanie. :D 

Pozdrawiam

A.



#384 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27004 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lip 2019 - 20:12

Łap, łap oddech i dawaj. :D



#385 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1461 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 lip 2019 - 23:26

Jeszcze raz dziękuję za miłe przywitanie. :D

 

Anuś jak miło, że w końcu jesteś :)

 

 

Nowe rzeczy też robię, więc proszę o chwilkę cierpliwości :D

 

Doczekać się nie mogę, pozdrawiam serdecznie.



#386 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 lip 2019 - 11:54

Czekam z niecierpliwoscia :)



#387 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 21 lip 2019 - 21:25

Trochę mnie tu nie było, ale fotki pstrykałam :) być może moi znajomi z FB już je widzieli, ale nie każdy ma konto, więc wstawiam. To są zdjęcia z poprzednich dwóch sezonów, przetwory nowe, bo inne już tu były.  Jeżeli coś komuś ''wpadnie w oko'' to chętnie podam przepis, chociaż to takie zwykłe rzeczy i pewnie wiele osób to robi. 

Załączony plik  P1050828.JPG   72,38 KB   7 Ilość pobrań

Owoce lipy ''a'la kapary

Załączony plik  P1050999.JPG   61,47 KB   7 Ilość pobrań

Papryka ostra i słodka nadziewana kiszoną kapustą w zalewie octowej. Jadłam kiedyś taka zrobioną na Węgrzech, smak wyborny. Moja nieco odbiega od oryginału, ale i tak jest smaczna. :)

Załączony plik  P1060062.JPG   65,34 KB   7 Ilość pobrań

I początek tego sezonu. Dżem truskawkowy z kwiatem z czarnego bzu.

Załączony plik  P1060103.JPG   100,67 KB   7 Ilość pobrań Załączony plik  P1060112.JPG   69,17 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  P1060106.JPG   74,06 KB   5 Ilość pobrań

cdn...



#388 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 21 lip 2019 - 21:37

Owoce lipy ''a'la kapary

 

Coś nowego :cool: 

Poproszę przepis, jutro przyjrzę się swojej lipce.

Mam taką 120 letnią ale w tym roku bardzo słabo kwitła

to pewnie i owocków bedzie mało.

Anuś, podrzuć na priv link do swojego fb :hug:  



#389 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 22 lip 2019 - 19:31

 

Poproszę przepis, jutro przyjrzę się swojej lipce.

Mam taką 120 letnią ale w tym roku bardzo słabo kwitła

to pewnie i owocków bedzie mało.

 

 

Alinka niestety w tym roku może być krucho z tymi owocami. U mnie praktycznie nie ma.

Przepis prosty. Pomysł zaczerpnięty z popularnego dość blogu, nieco przeze mnie zmodyfikowany .

Składniki :

uzbierałam 1,5 szklanki takiej po 200 ml owoców lipy ( strasznie żmudne zajęcie) :D

wrzuciłam je na wrzątek ( 1 litr wody i 2 łyżki soli niejodowanej) gotowałam je około 10 minut na wolnym ogniu

Przygotowałam zalewę

400 ml octu winnego białego 6 %

100 ml wody

jedna duża cebula

2 ząbki czosnku

około 10 ziaren pieprzu ( nie napiszę że to około pół łyżeczki bo mi się zaraz za tą łyżeczkę po głowie dostanie ) :laugh: :tongue:

dwa liście laurowe

1 łyżeczka białej gorczycy ( jednak muszę użyć słowa łyżeczka ) :D

6 łyżeczki cukru

1 łyżeczka estragonu suszonego, lub dwie małe gałązki świeżego.

Zalewę z dodatkami gotować przez około 10 minut, a następnie przelać przez sito. Do uzyskanego płyny dodać owoce lipy, które wcześniej były obgotowane w osolonej wodzie i gotować razem około 10 minut, też na wolnym ogniu. Gorące przekładać do słoików, zakręcić i gotowe :)

Zaznaczam, że owoce muszą być zielone i miękkie, pokryte lekko meszkiem. Gdy są już twarde  to nie nadają się do przetworzenia. 



#390 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 23 lip 2019 - 05:24

Dżem truskawkowy z kwiatem z czarnego bzu
Mistrzówka :thumbsup:  to świetna kompozycja

#391 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lip 2019 - 10:01

U nas w tym roku bzu bylo mega duzo za to truskawki cena raczej nie do przerobow , piekne Aniu te twoje sloiczki az milo sie patrzy 

Ja zrobic to moge ale do ozdabiania nie mam reki ..

Aniu ta folja pod nakretka w jakim celu?



#392 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 23 lip 2019 - 19:17

 

Aniu ta folja pod nakretka w jakim celu?

Electra ..to jest na wierzchu nakrętki,  ta folia to kawałek rękawa do pieczenia mięsa pocięty na małe kawałki :laugh: tak sobie wymyśliłam, żeby jakoś było inaczej. Córka trochę jeździ po świecie i gdzie znajdzie jakieś ozdoby przydatne na słoiki to kupuje, ale to ciągle mało.  :D

Pierwszy mój post był z przepisem na dżem pomarańczowy. Od kilku sezonów dwóch, może trzech robię taką konfiturę z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Załączony plik  P1060095.JPG   73,23 KB   4 Ilość pobrań

:cool:


Użytkownik Anuś edytował ten post 23 lip 2019 - 19:53


#393 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 lip 2019 - 20:33

Od kilku sezonów dwóch, może trzech robię taką konfiturę

Kiedy Wy to zjadacie?

znalazłam u siebie konfiturę truskawkową z 2007 roku  :thumbsup: 

Dodam, że przestrzegam FIFO, czyli:

First input ,first output  :facepalm:  



#394 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 598 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 23 lip 2019 - 21:38

Aniu, jak zawsze wszystko wygląda i smakuje wspaniale, wiem bo miałem okazję próbować, nie wiem jak teraz, ale nie wszyscy wiedzą, że Ty to robisz na 4 piętrze i znosisz do piwnicy, by potem to rozdać wśród znajomych  :thumbsup:  ! 

Podziwiam i pozdrawiam ! :clap:

Do miluśkiego Anuś  :cool:



#395 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lip 2019 - 08:18

Aha..myslalam ze to pod nakretka ..okulary trza se sprawic mocniejsze , konfiture z pomaranczy lubie ale nie z czekolada ..wiem ze pasuje ale ja nie lubie tego polaczenia , 

U mnie skromnie jak na razie , ale zapasow dzemokonfiturowych jest jeszcze ,wczoraj przetarlam czarna porzeczke i bedzie mus , 



#396 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 28 lip 2019 - 18:59

Aniu nie wiem jak teraz, ale nie wszyscy wiedzą, że Ty to robisz na 4 piętrze i znosisz do piwnicy, by potem to rozdać wśród znajomych  :thumbsup:  ! 

 

Grzesiu trochę się zmieniło :)mam kawałek ziemi i tak mam letnią kuchnię  :) tak więc prosto z pola wszystko robię na miejscu, ''targam'' do auta i zawożę do piwnicy. Reszta się nie zmieniła :D nadal kto chce, dostaje ode mnie na jesień koszyk przetworów. Zostaje trochę dla moich dzieci, które co jakiś czas wpadają i zabierają. Nadal zajęcie to sprawia mi ogromną przyjemność, a rozdawanie jeszcze większą.  

Dzisiaj skromnie, bo w domu zrobiłam kolejne dżemy metodą janginizacji. Jest to metoda polegająca dodawaniu do owoców soli, która powoduje, że wydobywa się z nich słodycz naturalna, puszczają one więcej soku i przetwory zachowują naturalny kolor. Na początku po dodaniu odrobiny soli ( ja dodałam gruboziarnistą do przetworów) podobno można użyć również himalajskiej lub morskiej. wyczuwa się nieco słony posmak. Jednak w miarę duszenia tych owoców w soku własnym smak powoli zmienia się w słodki .

Jak dla mnie nie wszystkie owoce nadają się do przetworzenia w taki sposób. nie zrobię na pewno tak dżemu wiśniowego, bo jak dla mnie są one zbyt kwaśne ( dodam cukier trzcinowy).

Miałam 1.3 kg swoich brzoskwiń. Sparzyłam je wrzątkiem, następnie do zimnej wody, szybciej można obrać je ze skórki. Usunęłam pestki i włożyłam do garnka o grubym dnie. Dodałam soli w ilości 2 g  i powoli zaczęłam proces duszenia. Owoce mimo, że były bardzo mięsiste, oddały sporo soku. Dodam jeszcze, że po kilku minutach od rozpoczęcia ich duszenia potraktowałam ich odrobinę tłuczkiem do ziemniaków.

Po około 40 minutach dżem był słodki. Na pewno dla kogoś kto lubi bardzo słodkie przetwory metoda ta nie sprawdzi się .

Na koniec dodałam pół łyżeczki pektyn, które nie mają żadnych ''ulepszaczy'', więc przetwory poddałam krótkiej pasteryzacji- 7 minut . Robiłłam podobną metodą również dżem z malin.

Dzisiejszy dżem.

Załączony plik  P1060138.JPG   64,2 KB   4 Ilość pobrań



#397 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 598 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 28 lip 2019 - 21:00

Oj zapomniałem, że masz inną lokalizację, ale serducho to samo  :thumbsup:,

Pozdawiam


Użytkownik Anuś edytował ten post 29 lip 2019 - 21:09


#398 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 29 lip 2019 - 22:29

Trochę poszperałam w swoim archiwum i znalazłam kolejne przetwory, których tutaj nie prezentowałam.

Pieczona papryka z czosnkiem i bazylią,  w zalewie lekko octowej i grilowany  bakłażan, cukinia i znowu pieczona papryka, tym razem ze świeżym curry włoskim, rozmarynem, w wersji z czerwoną cebulą, lub czosnkiem.

Zalewa do tych przetworów :

8 szklanek wody ( 250 ml)

1 szklanka octu 10%

2 łyżki soli

6 łyżek stołowych cukru

Przyprawy :

łyżeczka gorczycy białej

4-5 ziaren ziela angielskiego

10-12 ziaren pieprzu czarnego

2-3 liście laurowe

Wszystko zagotować. W przypadku  mixu warzyw nie dodaję pieprzu. Dodaję kolorowy na końcu bezpośrednio do słoika.   Pasteryzacja krótka 5-6 minut.

Załączony plik  P1060050.JPG   93,5 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  P1050866.JPG   74,16 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  P1050870.JPG   85,4 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  P1060053.JPG   77,43 KB   2 Ilość pobrań Załączony plik  P1060055.JPG   74,03 KB   2 Ilość pobrań

 



#399 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 lip 2019 - 22:36

Pieczona papryka z czosnkiem

Uwielbiam. 

Cały Kaukaz i Bałkany zajadają się tym specjałem.



#400 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 09 sie 2019 - 21:52

Pasta dla córki wegetarianki. :) Zrobiona ze szpinaku, pieczonej papryki i bakłażana, z tego ostatniego po upieczenie wydrążyłam miąższ . Dodałam również groszek wcześniej ugotowany. Z przypraw sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, odrobinę czubrycy zielonej i roztarty na miazgę czosnek, który wcześniej piekł się z papryką w piekarniku. Każdy ma inne gusta smakowe, więc ilość przypraw to sprawa indywidualna. Pasteryzacja w słoikach 15 minut. jedyna uciążliwa czynność to zblendowanie składników. Warzywa które są pieczone w piekarniku smaruje wcześniej oliwą.

Załączony plik  P1060038.JPG   76,03 KB   8 Ilość pobrań Załączony plik  P1060057.JPG   103,31 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  P1060058.JPG   96,6 KB   8 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych