Pepper Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 10 Lutego 2008 Brawa....dla Chłopa :grin: ...proste acz, użyteczne...Mam pytanie...Czy w dolnej desce znajdują sie otwory umożliwiające odciekanie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 10 Lutego 2008 myślę że nie są potrzebne jakbyś tam włożył głowę to mózg i tak by wyszedł bokiemprzepraszam że tak obrazowo :blush: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zainteresowała mnie bastruma i przejrzałam wszystko co o niej tu napisano a także obejrzałam smakowicie wyglądające wyroby na dołączanych zdjęciach. Poszperałam trochę w swoich zasobach literatury kuchennej i znalazłam przepis na bastrumę sprzed ponad 20 lat z książki "Armianskaja kulinaria" tłumaczonej na polski przez p. Trafisz -Zalewską. Oto on, przepisany dosłownie: Bastruma ( mięso suszone)10 kg wołowiny (bez kości), 600g czosnku, 1 kg soli, 13g saletry, 500g kminku oraz mielona papryka czerwona do smaku. Bastruma to kawałki wołowiny nasycone solą, sprasowane, pokryte warstwą przypraw i wysuszone na powietrzu.Podaje się je pokrojone w bardzo cienkie plastry.Polędwicę i krzyżową pokroić na kawałki długości 30 cm, szerokości 12cm i grubości 6cm. Kawałki ułożyć warstwami w naczyniu, przesypać mieszanką soli i saletry, przykryć tkaniną i zostawić na 2 dni. Następnie mięso przełożyć w ten sposób, by górna warstwa znalazła się na dole i ponownie pozostawić na 2 dni. Po ich upływie mięso lekko obmyć zimną wodą, obsuszyć na sicie i ułożyć warstwami na porowatej tkaninie, której brzegi należy zawinąć. Na zawiniątku położyć deskę, a na niej ciężarek. Pozostawić tak mięso na 5 godzin, po czym zmienić tkaninę i pozostawić jeszcze na 12 godzin. Po zakończeniu prasowania kawałki mięsa mocno obwiązać sznurkiem i powiesić w cieniu na 12 godzin w celu wysuszenia. Owoce kminku utłuc. Czosnek obrać i również rozdrobnić. Kminek, czosnek i mieloną paprykę wymieszać i dodać tyle wody , by mieszanina miała konsystencję rzadkiej śmietany. Kawałki wysuszonego mięsa pokrywa się cienką warstwą przygotowanej mieszaniny, układa rzędami w pojemniku i trzyma tak 4 dni. Następnie mięso ponownie pokrywa się mieszaniną, układa w naczyniu i przechowuje przez 3-4 dni. Operację tę powtarza się 3 razy. Gotowe mięso wyjmuje się i wiesza w cieniu na 10 dni, aby wyschło do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 10 Lutego 2008 Po kolejnym przeczytaniu przepisu, uderzył mnie w nim brak pieprzu. Czy to błąd w tłumaczeniu, czy też tak powinno być, jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Lutego 2008 Jest czosnek, kminek i papryka. To powinno wystarczyć. Pewnie rodzajów basturmy jest tyle ile u nas rodzajów kiełbas. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Lutego 2008 Znalazłam kolejny przepis w necie z objaśnieniami p. Krzysztofa, który najwyraźniej sprawia wrażenie osoby znającej temat: Basturma Składniki:50 dag wołowiny z udźca10 dag czerwonej słodkiej papryki15 dag soli1 dag pieprzu3 duże ząbki czosnku10 dag ostrej przyprawy ormiańskiej czaman1/2 szklanki wodyOpis wykonania:Wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy. Obtaczamy grubo w soli i odstawiamy w szklanym naczyniu na 10 dni do chłodnego miejsca, zlewając puszczany sok. Pozostałe składniki: paprykę, czaman, wodę i pieprz dokładnie mieszamy i nacieramy nimi wyjęte z solanki mięso. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 2 tygodnie. Dobrze ususzoną basturmę można przechowywać w lodówce nawet rok. Podajemy krojąc na cieniutkie plasterki jako przekąskę. Krzysztof:Czman, to mielone ziarno kozieradki, do dostaniaza grosze w Herbapolu (jeżeli jest). Najlepszyjest z Białegostoku, bo najdrobniej mielony.Do pasty którą okłada się basturmę radzę dodaćnieco ostrej papryki w proszku. Czosnku może bycnawet więcej, zależnie od gustu. Wszystkieprzyprawy najlepiej zalać gorącą wodą, tak, byczman się nieco rozkleił i utworzyła się pasta okonsystencji miękkiej gliny. Z podanej ilosci mięsa będzie około 30 dekobasturmy, która jest tak pyszna, ze starczyzaledwie na raz dla gosci. Biorąc pod uwagę dużynakład pracy i czas, po próbie na takiej iloscimięsa lepiej potwm zainwestować w 2-4 kilo mięsa(według mnie najlepszy jest rozbef, czyli schabwołowy).Będzie z tego 1.5- 3 kilo basturmy, którai tak starczy zaledwie na miesiac-dwa. Po soleniu (i następnie myciu) mięsa, Ormianieczęsto ściskają je pod prasą, żeby woda szybciejwyszła. Ale i tak mięso musi powisieć w chłodku,zeby się odpowiednio postarzyło i wyschło. Ten przepis z kolei zawiera pieprz, b. dużo soli i dużo pikantnej przyprawy. Może interesująco wyglądałby półmisek basturmy złożony z wyrobów z kilku różnych przepisów, a więc niby to samo, a jednak inaczej ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Lutego 2008 Pewnie masz rację, Maxlell, to samo pomyślałam:-)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgadza się, że każdy wykonawca ma swój przepis! I każdy to jest właśnie ten oryginalny a reszta to podróby :lol: Teraz niedawno spotkałem się z Ormianami, i podali mi przepis bardzo zbliżony do tego, który podała khalina z objaśnieniami p. Krzysztofa. Kawałek zrobiłem według niego i zobaczymy co wyjdzie. No, ale oblepiać mięso tą "miękką gliną" to prawdziwy koszmar :sad: Najśmieszniejsze jest to, że poprzedni przepis miałem od tych samych ludzi! :grin: Wychodzi na to, że basturma rozwojową i elastyczną jest! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Lutego 2008 Andy, koniecznie daj znać, jakie wrażenie zrobił ten wyrób na Twoich kubkach smakowych :-)) bo w przepisie jest dość dużo pikanterii na tak niewielką ilość mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Lutego 2008 Andy, koniecznie daj znać, jakie wrażenie zrobił ten wyrób na Twoich kubkach smakowych Andy nie musi pisać jakie wrażenie zrobił wyrób na jego kubkach smakowych. Ja mogę powiedzieć, że w pełni podzielam opinię komisji oceniającej najlepszy wyrób na II Zlocie WB, gdzie "Basturma by Andy" zdobyła pierwsze miejsce. Oczywiście moje kubki smakowe podzieliły tę opinię. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalina Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Lutego 2008 "Andy nie musi pisać jakie wrażenie zrobił wyrób na jego kubkach smakowych" Oczywiście, że nie musi i oczywiście ja nie neguję opinii szanownej komisji zlotowej! Chciałam tylko żeby porównał smaki tych wyrobów, bo przecież, jak napisał sam Andy, robi kolejny wyrób z innego przepisu. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Lutego 2008 Pedro: Kawałek zrobiłem według niego i zobaczymy co wyjdziedaj znać, jakie wrażenie zrobił ten wyrób na Twoich kubkach smakowych- w domyśle ten wyrób z nowego przepisu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Lutego 2008 Czy w dolnej desce znajdują sie otwory umożliwiające odciekanieNie ma otworów .Praska leży w pojemniku pod kątem aby woda odciekała. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 10 Lutego 2008 Pedro napisał "Basturma by Andy" zdobyła pierwsze miejsce Dziękuję za uznanie :blush: , ale :rolleyes: niestety :sad: zajęła drugie miejsce , bo z pierwszego " wygryzł" :devil: ją Kolega Bagno swoim extra schabikiem "zlotowym"(zasłużenie zresztą!) :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 10 Lutego 2008 ale :rolleyes: niestety :sad: zajęła drugie miejsce , bo z pierwszego " wygryzł" :devil: ją Kolega Bagnoale za to za basturmę dostałeś nagrodę od Napoleońskiej Zagrody :smile: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 18 Lutego 2008 Wyjdzie na pewno!Oj chyba nie napewno. Właśnie Wnuczek zdjął ze strychu i twarda, ciągnąca jak guma. Schabik a` la parmeński był o wiele lepszy. Przynajmniej dało się go ugryźć. Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 18 Lutego 2008 A moja dochodzi :lol: już jest suchawa ale jeszcze elastyczna .Daję jej jeszcze tydzień i próbuję :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 18 Lutego 2008 aglod, myślę, że za grubo pokroiliście, i wtedy rzeczywiście jest ciężko ugryźć. Ja kroję na cieniutkie (1 mm) przeźroczyste plasterki (no umówmy się-wióry :grin: ) Jeżeli jest ciągnąca jak gumato jest za słabo wysuszona. można powiesić jeszcze do wyschnięcia, tylko miejsce krojone zabezpieczyłbym solą z przyprawami. Napisz jeszcze jak oceniasz smak :grin: (jak już uda Ci się ugryźć :grin: Miałem napisać jak wyszedł ten "oblepiony"kawałek: wyszedł niesmaczny! W trakcie tego "oblepiania" nanosimy (według mnie) tak dużą ilość przypraw, że kubki smakowe się buntują! :sad:, a w trakcie krojenia mniej odpada z tak nałożonej warstwy. Ja pozostanę przy dwu-trzy krotnym "opanierowaniu" mięsa suchymi przyprawami przed suszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Lutego 2008 andy,Dobrze ,że w porę wyraziłeś swoją opinię na temat tej "oblepipnej" Basturmy...U mnie mięsko własnie po 10-dniowym pobycie w lodówce, więc czas je obtaczać w przyprawach...Zrobię Basturmę... jednak wg. Twojej wersji... :smile: :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 19 Lutego 2008 z pierwszego " wygryzł" ją Kolega Bagno swoim extra schabikiem "zlotowym"(zasłużenie zresztą!Czy jest gdzieś przepis na ten uhonorowany pierwszym miejscem specjał? Niestety, nie byłam na zlocie i tylko wyobraźnia mi podpowiada co tam sie działo... :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 19 Lutego 2008 No oczywiście że jest - w pierwszym poście tego tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=19729#19729 Niestety, nie byłam na zlocie i tylko wyobraźnia mi podpowiada co tam sie działo... :rolleyes:nie wszystkim było dane ten smakołyk popróbować - nawet tym którzy byli :sad: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 19 Lutego 2008 z pierwszego " wygryzł" ją Kolega Bagno swoim extra schabikiem "zlotowym"(zasłużenie zresztą! Czy jest gdzieś przepis na ten uhonorowany pierwszym miejscem specjał? Abratku tu chodziło o schabik Andrzeja :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 19 Lutego 2008 oooo alem się złapał :blush: :blush: :blush: - bo zależy o które "pierwsze miejsce" chodziłoprzepisu na schabik Andrzeja to chyba nie ma Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 19 Lutego 2008 Na zlocie prezentowałem wędzonkę wołową i wołowinę długodojrzewającą z wpisanym słowem ZLOT - Anetka, Siara i inni powinni pamiętać.Receputyry... nie mogę odszukać :blush: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 19 Lutego 2008 aaaa te to pamiętam - mmm delicja... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.