Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

myślę że nie są potrzebne jakbyś tam włożył głowę to mózg i tak by wyszedł bokiem

przepraszam że tak obrazowo :blush:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28683
Udostępnij na innych stronach

Zainteresowała mnie bastruma i przejrzałam wszystko co o niej tu napisano a także obejrzałam smakowicie wyglądające wyroby na dołączanych zdjęciach. Poszperałam trochę w swoich zasobach literatury kuchennej i znalazłam przepis na bastrumę sprzed ponad 20 lat z książki "Armianskaja kulinaria" tłumaczonej na polski przez p. Trafisz -Zalewską. Oto on, przepisany dosłownie:

 

Bastruma ( mięso suszone)

10 kg wołowiny (bez kości), 600g czosnku, 1 kg soli, 13g saletry, 500g kminku oraz mielona papryka czerwona do smaku.

 

Bastruma to kawałki wołowiny nasycone solą, sprasowane, pokryte warstwą przypraw i wysuszone na powietrzu.Podaje się je pokrojone w bardzo cienkie plastry.

Polędwicę i krzyżową pokroić na kawałki długości 30 cm, szerokości 12cm i grubości 6cm. Kawałki ułożyć warstwami w naczyniu, przesypać mieszanką soli i saletry, przykryć tkaniną i zostawić na 2 dni. Następnie mięso przełożyć w ten sposób, by górna warstwa znalazła się na dole i ponownie pozostawić na 2 dni. Po ich upływie mięso lekko obmyć zimną wodą, obsuszyć na sicie i ułożyć warstwami na porowatej tkaninie, której brzegi należy zawinąć. Na zawiniątku położyć deskę, a na niej ciężarek. Pozostawić tak mięso na 5 godzin, po czym zmienić tkaninę i pozostawić jeszcze na 12 godzin. Po zakończeniu prasowania kawałki mięsa mocno obwiązać sznurkiem i powiesić w cieniu na 12 godzin w celu wysuszenia.

Owoce kminku utłuc. Czosnek obrać i również rozdrobnić. Kminek, czosnek i mieloną paprykę wymieszać i dodać tyle wody , by mieszanina miała konsystencję rzadkiej śmietany. Kawałki wysuszonego mięsa pokrywa się cienką warstwą przygotowanej mieszaniny, układa rzędami w pojemniku i trzyma tak 4 dni. Następnie mięso ponownie pokrywa się mieszaniną, układa w naczyniu i przechowuje przez 3-4 dni. Operację tę powtarza się 3 razy. Gotowe mięso wyjmuje się i wiesza w cieniu na 10 dni, aby wyschło do końca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28690
Udostępnij na innych stronach

Jest czosnek, kminek i papryka. To powinno wystarczyć. Pewnie rodzajów basturmy jest tyle ile u nas rodzajów kiełbas. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28693
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam kolejny przepis w necie z objaśnieniami p. Krzysztofa, który najwyraźniej sprawia wrażenie osoby znającej temat:

 

Basturma

Składniki:

50 dag wołowiny z udźca

10 dag czerwonej słodkiej papryki

15 dag soli

1 dag pieprzu

3 duże ząbki czosnku

10 dag ostrej przyprawy ormiańskiej czaman

1/2 szklanki wody

Opis wykonania:

Wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy. Obtaczamy grubo w soli i odstawiamy w szklanym naczyniu na 10 dni do chłodnego miejsca, zlewając puszczany sok. Pozostałe składniki: paprykę, czaman, wodę i pieprz dokładnie mieszamy i nacieramy nimi wyjęte z solanki mięso. Wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na 2 tygodnie. Dobrze ususzoną basturmę można przechowywać w lodówce nawet rok. Podajemy krojąc na cieniutkie plasterki jako przekąskę.

 

Krzysztof:Czman, to mielone ziarno kozieradki, do dostania

za grosze w Herbapolu (jeżeli jest). Najlepszy

jest z Białegostoku, bo najdrobniej mielony.

Do pasty którą okłada się basturmę radzę dodać

nieco ostrej papryki w proszku. Czosnku może byc

nawet więcej, zależnie od gustu. Wszystkie

przyprawy najlepiej zalać gorącą wodą, tak, by

czman się nieco rozkleił i utworzyła się pasta o

konsystencji miękkiej gliny.

 

Z podanej ilosci mięsa będzie około 30 deko

basturmy, która jest tak pyszna, ze starczy

zaledwie na raz dla gosci. Biorąc pod uwagę duży

nakład pracy i czas, po próbie na takiej ilosci

mięsa lepiej potwm zainwestować w 2-4 kilo mięsa

(według mnie najlepszy jest rozbef, czyli schab

wołowy).Będzie z tego 1.5- 3 kilo basturmy, która

i tak starczy zaledwie na miesiac-dwa.

 

Po soleniu (i następnie myciu) mięsa, Ormianie

często ściskają je pod prasą, żeby woda szybciej

wyszła. Ale i tak mięso musi powisieć w chłodku,

zeby się odpowiednio postarzyło i wyschło.

 

 

Ten przepis z kolei zawiera pieprz, b. dużo soli i dużo pikantnej przyprawy. Może interesująco wyglądałby półmisek basturmy złożony z wyrobów z kilku różnych przepisów, a więc niby to samo, a jednak inaczej ;-))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28694
Udostępnij na innych stronach

Zgadza się, że każdy wykonawca ma swój przepis! I każdy to jest właśnie ten oryginalny a reszta to podróby :lol:

Teraz niedawno spotkałem się z Ormianami, i podali mi przepis bardzo zbliżony do tego, który podała khalina z objaśnieniami p. Krzysztofa. Kawałek zrobiłem według niego i zobaczymy co wyjdzie. No, ale oblepiać mięso tą "miękką gliną" to prawdziwy koszmar :sad:

Najśmieszniejsze jest to, że poprzedni przepis miałem od tych samych ludzi! :grin: Wychodzi na to, że basturma rozwojową i elastyczną jest! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28708
Udostępnij na innych stronach

Andy, koniecznie daj znać, jakie wrażenie zrobił ten wyrób na Twoich kubkach smakowych :-)) bo w przepisie jest dość dużo pikanterii na tak niewielką ilość mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28711
Udostępnij na innych stronach

Andy, koniecznie daj znać, jakie wrażenie zrobił ten wyrób na Twoich kubkach smakowych

Andy nie musi pisać jakie wrażenie zrobił wyrób na jego kubkach smakowych. Ja mogę powiedzieć, że w pełni podzielam opinię komisji oceniającej najlepszy wyrób na II Zlocie WB, gdzie "Basturma by Andy" zdobyła pierwsze miejsce. Oczywiście moje kubki smakowe podzieliły tę opinię. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28715
Udostępnij na innych stronach

"Andy nie musi pisać jakie wrażenie zrobił wyrób na jego kubkach smakowych"

 

Oczywiście, że nie musi i oczywiście ja nie neguję opinii szanownej komisji zlotowej! Chciałam tylko żeby porównał smaki tych wyrobów, bo przecież, jak napisał sam Andy, robi kolejny wyrób z innego przepisu. To wszystko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28717
Udostępnij na innych stronach

Pedro:

Kawałek zrobiłem według niego i zobaczymy co wyjdzie

daj znać, jakie wrażenie zrobił ten wyrób na Twoich kubkach smakowych

- w domyśle ten wyrób z nowego przepisu
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28724
Udostępnij na innych stronach

Czy w dolnej desce znajdują sie otwory umożliwiające odciekanie

Nie ma otworów .Praska leży w pojemniku pod kątem aby woda odciekała.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28729
Udostępnij na innych stronach

Pedro napisał "Basturma by Andy" zdobyła pierwsze miejsce

Dziękuję za uznanie :blush: , ale :rolleyes: niestety :sad: zajęła drugie miejsce :cry: , bo z pierwszego " wygryzł" :devil: ją Kolega Bagno swoim extra schabikiem "zlotowym"(zasłużenie zresztą!) :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28780
Udostępnij na innych stronach

ale :rolleyes: niestety :sad: zajęła drugie miejsce :cry: , bo z pierwszego " wygryzł" :devil: ją Kolega Bagno

ale za to za basturmę dostałeś nagrodę od Napoleońskiej Zagrody :smile:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-28787
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wyjdzie na pewno!

Oj chyba nie napewno. Właśnie Wnuczek zdjął ze strychu i twarda, ciągnąca jak guma. Schabik a` la parmeński był o wiele lepszy. Przynajmniej dało się go ugryźć.

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29426
Udostępnij na innych stronach

A moja dochodzi :lol: już jest suchawa ale jeszcze elastyczna .Daję jej jeszcze tydzień i próbuję :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29429
Udostępnij na innych stronach

aglod, myślę, że za grubo pokroiliście, i wtedy rzeczywiście jest ciężko ugryźć. Ja kroję na cieniutkie (1 mm) przeźroczyste plasterki (no umówmy się-wióry :grin: )

Jeżeli jest

ciągnąca jak guma

to jest za słabo wysuszona. można powiesić jeszcze do wyschnięcia, tylko miejsce krojone zabezpieczyłbym solą z przyprawami. Napisz jeszcze jak oceniasz smak :grin: (jak już uda Ci się ugryźć :grin:

 

Miałem napisać jak wyszedł ten "oblepiony"kawałek: wyszedł niesmaczny! W trakcie tego "oblepiania" nanosimy (według mnie) tak dużą ilość przypraw, że kubki smakowe się buntują! :sad:, a w trakcie krojenia mniej odpada z tak nałożonej warstwy. Ja pozostanę przy dwu-trzy krotnym "opanierowaniu" mięsa suchymi przyprawami przed suszeniem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29431
Udostępnij na innych stronach

andy,Dobrze ,że w porę wyraziłeś swoją opinię na temat tej "oblepipnej" Basturmy...U mnie mięsko własnie po 10-dniowym pobycie w lodówce, więc czas je obtaczać w przyprawach...Zrobię Basturmę... jednak wg. Twojej wersji... :smile: :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29438
Udostępnij na innych stronach

z pierwszego " wygryzł" ją Kolega Bagno swoim extra schabikiem "zlotowym"(zasłużenie zresztą!

Czy jest gdzieś przepis na ten uhonorowany pierwszym miejscem specjał?

Niestety, nie byłam na zlocie i tylko wyobraźnia mi podpowiada co tam sie działo... :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29445
Udostępnij na innych stronach

No oczywiście że jest - w pierwszym poście tego tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=19729#19729

Niestety, nie byłam na zlocie i tylko wyobraźnia mi podpowiada co tam sie działo... :rolleyes:

nie wszystkim było dane ten smakołyk popróbować - nawet tym którzy byli :sad:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29452
Udostępnij na innych stronach

z pierwszego " wygryzł" ją Kolega Bagno swoim extra schabikiem "zlotowym"(zasłużenie zresztą!

 

Czy jest gdzieś przepis na ten uhonorowany pierwszym miejscem specjał?

Abratku tu chodziło o schabik Andrzeja :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29453
Udostępnij na innych stronach

oooo alem się złapał :blush: :blush: :blush: - bo zależy o które "pierwsze miejsce" chodziło

przepisu na schabik Andrzeja to chyba nie ma

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29458
Udostępnij na innych stronach

Na zlocie prezentowałem wędzonkę wołową i wołowinę długodojrzewającą z wpisanym słowem ZLOT - Anetka, Siara i inni powinni pamiętać.

Receputyry... nie mogę odszukać :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29474
Udostępnij na innych stronach

aaaa te to pamiętam - mmm delicja... :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page/4/#findComment-29476
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.