Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko z makaronem.

można jeść z ziemniakami ... 

Można i z kaszą jak widać, jak o sobie pisałem http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

• Odpowiedzi 212
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

z ziemniakami tez mozna ale ja tez nie lubie  :)

mozna tez z koldunami.

mozna tez z koldunami.

Ale chyba wołowy bardziej.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

chyba tak , ja jak pamietam to moja babcia przewaznie rosol gotowala na wolowym miesie , z koldunami nigdy w PL nie jadlam rosolu.

Z ziemniakami + kluski wątrobiane ....... pychota w wykonaniu mamy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

kluski wątrobiane

Nie znam. 

Miłego dnia. 

uuu to juz nie dla mnie ,ja watrobke tylko w pasztecje toleruje ,

uraz do watrobki mam od przedszkola :hmm:

Taki rosołek z kluskami wątrobianymi mieliśmy okazję konsumować na Andrzejkach u Andrzeja Bagno.Pyszne były :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Fakt, trzeba takie kluski lubić.

Nie każdemu wątroba parzona w postaci klusek może smakować.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Śledzę temat od początku, każdy ma swój patent na rosołek no i dobrze, a przepisy tutaj podano różniste niektóre dla mnie z lekka szokujące,ciekawe. Z założenia rosół ma być klarowny, a żeby taki był musi się pyrkać albo mrugać taka jest teoria a praktyka podana przez Mirka :rolleyes: i też jest klarowny jak pisze. Obgotowanie pierwsze i wylanie dla mnie nie pojęte.

No i na koniec jeżeli ma być pożywny to dlaczego zbieramy tzw szumy toż to same białko i błędem jest zbieranie go jak gdzieś wyczytałem Ja też kiedyś zbierałem, ale już tego nie robię i rosołek mam klarowny jak nic tylko na dnie osad zostaje.

Więc po co to zbieranie szumu, co o tym sądzicie  :question: Pozdrawiam  :)

I dodam jeszcze, zawsze daję dużo warzyw, które potem używam do sałatki według mnie dają taki fajny smak całej sałatce.

Edytowane przez baca 48

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Baca masz całkowitą rację.Szumowanie tylko wtedy gdy chcemy się popisać klarownym rosołkiem np.przed Teściową lub innymi ważnymi gośćmi.No i oczywiście sałatka obowiązkowa,choć jarzyny z rosołu niewiele mają wartości odżywczych,ale są smaczne :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Masz rację Baco. Jak byłem dawno temu w Armii to kucharz też mówił, że "szumowiny" to samo białko. Ja nie usuwam ale żona tak. By dokładniej usunąć te szumowiny robi to małym metalowym sitkiem - nie łyżką cedzakową. Szybciej i dokładniej można usunąć. A z buraczkiem to nie wiedziałem, następny rosół będzie z tym warzywem. Chociaż już piekłem chleb na kwasie buraczanym i chleb nie był czerwony. Do gotowania rosołu dodaję też podroby, jest o wiele smaczniejszy.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Moja babcia do rosołu zamiast makaronu dawała lekko osoloną kaszę manną ugotowaną na gęsto ostudzoną i pokrojoną w kostkę ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger i taki jest najlepszy dla electry niejadka rosolowego ,moja w ten sam sposob robila z kasza krakowska ( jest ostrzejsza w smaku niz manna)

Też taki lubię ;)

Zamiennie lane kluski, domowy makaron lub od święta wołowe pikantne kołduny ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Od zeszłego tygodnia burak głównym składnikiem mojego rosołu.

Dzisiaj też gotuję zobaczymy jak wyjdzie:)

Kapusta ?

goździki ?

buraczek ?

Wszystko wypróbuje, a od siebie dodam do gotowego już rosołu na talerzu należy dodać troszeczkę - szczyptę chili w ilości której ostry smak nie będzie się czuć, a zapewniam, że chili podniesie smak i aromat wszystkich dodatków. W większej ilości dodatkowo bardzo rozgrzewa, ale bez przesady chyba że to rosół na ostro. Chili można zastosować praktycznie do każdej zupy, sosów.

Działanie chili jest bardzo proste, mówiąc prosto powoduje wyczulenie naszych kubków smakowych i niweluje posmak tłuszczów przez co potrawy w smaku są zawsze świeże i aromatyczne. :)         

Dzisiaj jeszcze dodałem goździki 3 sztuki jak zalecał Kaziu Kruszyna. Hmmm posmaku goździka nie czuć w smaku, w aromacie jest delikatnie wyczuwalny, natomiast smak rosołu jest deczko inny niż zawsze, opisać będzie ciężko ale jest bardziej wyrazisty niż zawsze :)

Edytowane przez woocasch

opisać będzie ciężko ale jest bardziej wyrazisty niż zawsze :)

I to są właśnie tajemnice smaku :D:thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

według klasyków smaku - najlepiej w szybkowarze :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

uraz do watrobki mam od przedszkola
Dokładnie masz ja mój pierworodny masakra!!!!!!!Jedz bo musisz...

Fakt, trzeba takie kluski lubić.

Nie każdemu wątroba parzona w postaci klusek może smakować.

Ale ja próbę zrobię :)))

według klasyków smaku - najlepiej w szybkowarze

I co się napierdzielasz, jak pewnie nigdy nie próbowałeś ?

Dla mnie też wydawało się to śmieszne, dopóki nie spróbowałem.

Mam załadować szybkowar do auta i Ci udowodnić ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif