Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ostatnie wersje kalkulatora z poprawkami dotyczącymi peklowania 14-to dniowego: jedna bez autorów tabel peklowania, druga z wpisanymi autorami:

 

wersje.zip

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340169
Udostępnij na innych stronach

Wyłapałem tak na szybko jeden błąd: w peklowaniu na sucho podane są niepotrzebnie dwa dodatkowe składniki: pieprz i ziele angielskie. Nie można ich dodawać do peklowania mięsa na wędliny, gdyż może to być niezgodne ze składem przypraw kiełbasy jaką chcemy wykonać.

Moja propozycja: usunąć z peklowania suchego pieprz i ziele angielskie. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340193
Udostępnij na innych stronach

Czy aby na pewno mniej słone to Szczepana

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340196
Udostępnij na innych stronach

Skalar, po prostu usuń z kalkulatora te dwie przyprawy. Ma zostać sama peklosól.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340199
Udostępnij na innych stronach

troszkę chcę pozbierać w całość sugestie autorów tabel...

peklowanie na mokro myślę że można wykasować słona i mnie słona zostawić wersja według Dziadka i wersja według Szczepana...

peklowanie na sucho...

wykasować pieprz i ziele angielskie w części wersja oficjalna według Maxella, ale zostawić w części wersja własna z dopiskiem opcjonalnie (dla siebie zostawię tak jak jest bo jest mi to przydatne). Lub całkiem usunąć te przyprawy...

 

I tutaj zrodził mi się w głowie pomysł napisania książki kucharskiej jako zakładka do kalkulatora, w krórej wpisywało by się składniki wedlin z przyprawami jakie mają być w danym produkcie i wpisując ilość mięsa otrzymywali byśmy ilość poszczególnych składników.

 

solenie ryb...

i tutaj pytanie do Andyandy'ego w Twojej tabeli są puste miejsca, myślę o lewym górnym i prawym dolnym narożniku .

np. czas solenia 24 godziny, temp wody 17 stopni, solanka  2,7% jest prawidłowa , czy pewnie pola jakoś zablokowac?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340278
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340281
Udostępnij na innych stronach

Skalar, koresponduj wyłącznie z Dziadkiem. On Ci wszystko wytłumaczy. Wtedy mamy szanse na to, że wszystko będzie grało i niebawem gotowy kalkulator zagości na stałe na naszym forum i stronie.

Mógłbyś umieścić gdzieś ładnie logo WB i logo SDM, no i oczywiście podpis wykonawcy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340291
Udostępnij na innych stronach

 

 

I tutaj zrodził mi się w głowie pomysł napisania książki kucharskiej jako zakładka do kalkulatora, w krórej wpisywało by się składniki wedlin z przyprawami jakie mają być w danym produkcie i wpisując ilość mięsa otrzymywali byśmy ilość poszczególnych składników.

 

Bardzo fajna myśl i dodatkowo możliwość uzupełniania swoimi "wariacjami" to byłby juz taki wypasiony kalkulator z notatnikiem :D  

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340373
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Nie mogę otworzyć tego kalkulatora.Mam informację,że wystąpił problem z aplikacją WinRAR .

Czy ktoś może mi pomóc.

Pozdrawiam słonecznie ,bo za oknem jest jak jest.

viva.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340718
Udostępnij na innych stronach

no to wgraj winrara raz jeszcze  może ci się rozjechał program . Potem rozpakuj plik i wio

http://www.win-rar.com/predownload.html?&f=wrar501pl.exe&spV=true&L=0

Edytowane przez Zico

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-340738
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam.

Korzystając z kalkulatora zauważyłam,że przy np.peklowaniu 8,9 i 10-cio dniowym, przy  podanej wadze 3 kg i 5 kg /takie spisywałam/ nie zmieniają się wartości peklosoli,cukru i nastrzyku.Proszę o sprawdzenie.A może ma tak być?

Pozdrawiam.

viva.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-345406
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Korzystając z kalkulatora zauważyłam,że przy np.peklowaniu 8,9 i 10-cio dniowym, przy  podanej wadze 3 kg i 5 kg /takie spisywałam/ nie zmieniają się wartości peklosoli,cukru i nastrzyku.Proszę o sprawdzenie.A może ma tak być?

Pozdrawiam.

viva.

Od 8-10 dni są te same ilości.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-345410
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Cos to mi nie pasuje wpisuje 10 kg mięsa na jeden dzien peklowania i mam 760-800 gr peklosoli < 4 litry wody ,4 nastrzyki po 60 ml na kg w sumie 2400ml,masaż po nastrzyku tak. I teraz to samo 10 kg mięsa na 14 dni i mam to samo 4 litry wody 760-800 peklosoli 4 nastrzyki i masaż . O co kaman?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9471-nowy-kalkulator-kolegi-skalara50/page/3/#findComment-350050
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.