roszej Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2014 Całkiem przypadkowo wpadło mi w ręce rozporządzeni parlamentu UE nr 1169. Otóż zmieniają się wymogi dotyczące znakowania żywności, w tym wędlin. Najważniejsza zmiana, która mnie jako małego producenta załamała, to obowiązkowa WARTOŚĆ ODŻYWCZA na etykiecie, od 13 grudnia 2016. Jedno badanie kosztuje 850 Netto na chwilę obecną. Czy ktoś z Was już coś myślał w tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) kol.roszej,my nie kupujemy wędlin przemysłowych,więc nie interesuje nas wartość odżywcza takich wędlin.. Edytowane 3 Marca 2014 przez nestor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-338387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roszej Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Marca 2014 kol.roszej,my nie kupujemy wędlin przemysłowych,więc nie interesuje nas wartość odżywcza takich wędlin..Chyba nie rozumiesz, znakowanie dotyczy wszelkich środków spozywczych, czy to w małych masarniach z tradycyjnymi metodami produkcji, czy z dużych zakładków stosujących najnowocześniejsze technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-338388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Marca 2014 Rozumiem i więm o co chodzi .Jadamy wędliny domowe,czyli wyprodukowane w swoim domostwie, nie kupne.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-338392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Marca 2014 No jest to problem, szczególnie dla małych masarni, ale przecież "Polak potrafi" i wystarczy odgapić wartość odżywczą danego produktu od wyrobów wielkich zakładów i podawać przybliżone dane . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-338395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Marca 2014 kolejny temat i kolejne odpowiedzi nie związane z tematem. Ponieważ temat dotyczy wartości odżywczych na etykiecie a piszecie o tym czy nas to dotyczy czy nie. Ponownie proszę jeśli kogoś temat nie interesuje to proszę w nim nie zabierać głosu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-338549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beachcomber Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ja bym się za bardzo nie przejmował tym rozporządzeniem, bo wieść gminna niesie, że będzie można podawać wartości wyliczone z odpowiednich tabel. Czyli zamiast badania wyliczysz sobie wszystkie rzeczy z receptury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-396203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ja bym się za bardzo nie przejmował tym rozporządzeniem, bo wieść gminna niesie, że będzie można podawać wartości wyliczone z odpowiednich tabel. Czyli zamiast badania wyliczysz sobie wszystkie rzeczy z receptury. skąd masz tą informację (podaj źródło) i podaj gdzie szukać tej tabeli oraz proszę o przykład jak to sobie wyliczyć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-396229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Wszystko zależy od tego jak ustawa precyzuje wyliczanie wartości kalorycznych.Jeśli będzie obowiązek posiadania papierka pod wyrób z instytucji która takie badania robi, to liczenie na piechotę odpada.Jeśli nie będzie takiego wymogu, to będzie jedna wielka bzdura .......... w tym co będzie pisać na etykiecie.Kolejne głupie wymogi nic nie dające klientowi. Rozumiem alergeny, to ważna informacja, ale jaką wartość kaloryczną ma produkt ?Po co ? No chyba, że coraz bardziej traktuje się ludzi jak matołów ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-396231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jeśli będzie obowiązek posiadania papierka pod wyrób z instytucji która takie badania robi, to liczenie na piechotę odpada.Jeśli nie będzie takiego wymogu, to będzie jedna wielka bzdura .......... w tym co będzie pisać na etykiecie. witamMiro jeszcze trochę a cofniemy się jak to było w Prl-u ,że każdy zakład produkcyjny miał własne laboratorium analityczne,duże koncerny mięsne je mają,lecz dla małego zakładu na tzw.mol-u będą niewątpliwie spore koszty.W Roku 2016 będzie czarny scenariusz do małych masarni tradycyjnych,jesteśmy krajem suwerennym więc będziemy tańczyć pod dyrektywy "ue",dużo masarni nie przetrwa ,do 2016 zostal przedlużony okres dostosowania wedlin pod kątem wędzenia,obowiązkowa wartość odżywcza,po drodze jeszcze się coś znajdzie.Koncern Soko...jest wykupiony przez Duńczyków,zaleją naswyrobami i mięsem z Duńskich tuczarni,cena wieprzowiny jeszcze poleci mocno na dółpozdrawiamMarekp.s.żal mi tylko małych rodzinnych masarni,ech szkoda języka strzępić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9519-znakowanie-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych-nowe-przepisy-od-13-grudnia-2014/#findComment-396394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.