Skocz do zawartości

Pasztet wieprzowy wg Gabi


Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet wieprzowy wg Gabi

 

Składniki:

mięso gulaszowe (okrawki szynek, łopatki itp.) - 1 kg,

podgardle wieprzowe - 40 dag,

wątróbka (najlepsza drobiowa) - 30 dag,

bułki kajzerki (bułki zwykłe) - 5 szt. (2,5 szt.),

jaja - 5 szt.

marchew - 2 szt.

 

Przyprawy:

- pieprz czarny,

- gałka muszkatołowa,

- wegeta.

 

Dodatki

Co kto lubi np. pokrojona w kostkę papryka (im więcej kolorów, tym ładniej), pieczarki, ser żółty, por (wcześniej obgotowany) itp.

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso oraz podgardle ugotować do miękkości razem z marchewką. Na 10 min. przed końcem gotowania dodać wątróbkę. Całość wystudzić i zemleć na maszynce na najmniejszych oczkach (2-3 mm) razem z namoczonymi w mleku i odciśniętymi kajzerkami. Dodać jaja, przyprawy i wyrobić na gładką masę wraz z dodatkami. Napełnić uprzednio grubo nasmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą, foremki - tzw. keksówki (ja stosuję jednorazowe) do ¾ wysokości. Wierzch wygładzić wilgotną dłonią. Piec w temp. 180-200°C przez 60 – 70 min. Na 20 min. przed końcem pieczenia wierzch foremki przykryć folią aluminiową (zapobiega spękaniu).

 

 

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z ostatniej produkcji pasztet Babci to znaczy mojej żony

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-18697
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Popelnilem wczoraj kilka wyrobow to jeden z nich pasztet wg Gabi

BBBAAAAAAAAAAAAAAAAArdzo smaczny :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-19291
Udostępnij na innych stronach

Piękny pasztecik. Jasiu dlaczego ty popełniasz wyroby, a nie po prostu robisz je, lub produkujesz. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-19293
Udostępnij na innych stronach

Dziadku bo to teraz takie modne słowo coś się popełnia a nie robi i produkuje :grin: a Jasiu idzie z duchem czasu w końcu musi być na czasie :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-19296
Udostępnij na innych stronach

Modne słowo - to ja od dziś będę popełniał kiełbasę , pasztet a jutro popełnię wędzenie.popełnionych kiełbas. Zastanawiam się czy ja nie popełniłem błędu pisząc o tym wszystkim , te ostatnie zdanie chyba z tym słowem brzmi najbardziej prawidłowo. Zaznaczam że nikogo nie chcę urazić a jak by tak się stało to przepraszam Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-19329
Udostępnij na innych stronach

Nawet najmodniejsze słowa nie odmłodzą i nie ujmą przeżytych lat. A w tym wieku wolę robić to co miłe ,niż popełniać .Dopisuję słowo pasztety żeby było w temacie Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-19332
Udostępnij na innych stronach

Gabi, zaintrygował mnie dodatek pora w pasztecie. Na to bym nie wpadła!

Wypróbuję :smile: !

Jadłam kiedyś pyszną sałatkę z gotowanych porów ze śmietaną, i smażone pory jako dodatek do zapiekanej ryby, smak niepowtarzalny.

Narazie nie mogę zrobić pasztetu, bo "Wnuczek" pod Waszym wpływem naprodukował tyle kiełbas, że przejeść nie możemy :grin: :tongue:

Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-19334
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Gabi -właśnie dzisiaj popełniam pasztet według twojego przepisu tzn. dzisiaj pogotowałem mięska a jutro mam zamiar piec .Muszę powiedzieć Tobie i wszystkim forumowiczom że jest to mój drugi wyrób w ciągu ostatnich 52 lat . A wszystko to przez tą zarażliwą stronkę www.wedlinydomowe.no i oczywiście przez Was wszystkich którzy tak ciekawie piszecie na tej stronce.Serdecznie was wszystkich pozdrawiam. :grin:

P.s. z tym" popełniam"to chciałem być trendy i cool. :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-21693
Udostępnij na innych stronach

Jagra no i jestes trendy i cool :grin:

a pasztet zajebutny juz przerobilem kilka razy,

teraz czekam na przepis Maxella na pasztet ze zlotu :grin:

bo basturme juz zaczalem popelniac :tongue:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-21697
Udostępnij na innych stronach

Jasiu, mój pasztet drobiowy jest od dawna na stronce. I małe sprostowanie - w domu tylko ja robie pasztet (to do Andego) :grin:

Zaraz przerzuce tam pasztet Gabi jeśli go jeszcze nie ma.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-21698
Udostępnij na innych stronach

Gabi- wielkie dzieki.Własnie jestem po pierwszych próbach paszteciku w/g. Twojej receptury.Wyszedł wspaniale. :tongue:

Zrobiłem jedną blaszkę ,a ponieważ zostało mi troszkę to wpasowałem to do wczoraj odebranych DZ-500 ( 3 szt. ) i zapasteryzowałem . Jutro powtórzę pasteryzację . Aha dodałem jeszcze dodatkowo suszonych grzybków.Pozdrawiam :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-21960
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Nadszedł czas na pasztet.

Kupiłam dzisiaj antrykot wołowy,udo z indyka,szynkę wieprzową ,boczek,wątróbki kurczęce i odmroziłam ostatni kawałek dzika :cry: .Wszystko (oprócz wątróbek) gotuje się w wielkim garze wraz z marchewką ,selerem,pietruszką,listkiem laurowym,zielem ang.,cebulami.

Jutro będę przekręcała mięska przez maszynkę i piekła.A potem...do zamrażalnika ..i jedna robota mniej na święta..:) :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-47412
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

:cry: .Wszystko (oprócz wątróbek) gotuje się w wielkim garze

Jaki duży ten gar . Ja mam duży 60 litrowy

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-47433
Udostępnij na innych stronach

Witam,czy można pasztet zamrozić w foremce aluminiowej i później w miarę potrzeby do piecyka żeby był świeży ?

Miałam zrobić trochę ale nie bardzo mi wychodzą te małe ilości :blush:

Iza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-47487
Udostępnij na innych stronach

Iza i Jan , ja mrożę już upieczony pasztet na nieduże kawałki takie ,żeby potem szybko zostało zjedzone i nie leżało, a czasem nadwyżki pasztetu zamiast piec wkładam do słoików i pasteryzuję i wtedy jest trochę inny niż pieczony. Też nie umiem robić małych ilości :grin: ostatnio piekłam w takich małych aluminiowych foremkach jednorazowych i po prostu po wystygnięciu taka foremkę przykryłam i zamroziłam, potem krótko przed świętami rozmrożę

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-47490
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze piekę w 1-no kg foremkach aluminiowych.W tym roku wyszło mi ich 10 :grin: .

Pasztet od 1/2 godziny siedzi w piekarniku a potem jak ostygnie to do zamrażarki (w tych foremkach oczywista :smile: ).

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/954-pasztet-wieprzowy-wg-gabi/#findComment-47508
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.