Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parzenie szynekpost-50906-0-80416200-1399926761_thumb.jpg i już popost-50906-0-81113200-1399926784_thumb.jpg A ta większa sztuka to baleron.Boczki wędzone wcześniej, teraz podwędzane i sparzonepost-50906-0-19159300-1399926926_thumb.jpg


W sobotę rano dostawa rybek i już się suszą śledzikipost-50906-0-58439300-1399927707_thumb.jpg a tutaj bolki w towarzystwie boczkówpost-50906-0-24165800-1399927726_thumb.jpg Reszta bolków pójdzie do paprykarzupost-50906-0-58127400-1399927915_thumb.jpg Wyszło 40 słoiczków.post-50906-0-97876300-1399928823_thumb.jpg Z już uwędzonychpost-50906-0-81825000-1399927966_thumb.jpg będzie pasta rybna. Boczusie nie parzone post-50906-0-46753600-1399927984_thumb.jpg część na grila a część do zamrażarki.

Edytowane przez jaga1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-351631
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Reszta bolków pójdzie do paprykarzu  
 

Możesz podać przepis?

Ten paprykarz to bardziej pikantny czy łagodny robisz?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-351635
Udostępnij na innych stronach

Ja paprykarz robię ze świeżej makreli ale teraz jej nie ma to zrobiłem z dorsza. Do tego wędzone śledzie i bolki Świeże ryby parzę i po przestygnięciu łatwo się obiera z ości. Teraz miałem po obraniu 4kg świeżych  i 1,8kg wędzonych ale nie trzymam się ściśle tych proporcji poprostu daję jakie mam. Cebula przysmażona ( krojona w kostkę) .Cebulę z rybami mielę na sitku 4 .Raz robiłem dietetyczny mało oleju a dużo wody ale to był jedyny raz.Przyprawy na 1 kg ryby po obraniu

cebula 0,5-0,6 kg

olej ok 180ml

papryka słodka 10gr

papryka ostra 10 gr

przecier 200gr przysmażam w garnku przed dodaniem ryby

kechup 100gr

ryż ok 300gr przed gotowaniem Tym razem ryż w woreczkach i tak już zostanie.

sól do smaku

Tym razem nie dałem wody bo sparzone ryby dość wilgotne.

Szprotek nie daję bo nie lubię tego gorzkawego posmaku. Wychodzi tak średnio pikantny, taki lubię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-351832
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mój nowy nabytek za całe 30 PLN post-50906-0-42876400-1406750149_thumb.jpg Używam go podłączony do regulatora mocy.Ostatnie wyroby:post-50906-0-15039800-1406750444_thumb.jpg tutaj się suszą a muchy bardzo nie zadowolone.post-50906-0-57390400-1406750530_thumb.jpg i już w wędzarni.Widok paleniskapost-50906-0-66670900-1406750596_thumb.jpg W trakcie wędzeniapost-50906-0-77843400-1406750633_thumb.jpg,post-50906-0-40297600-1406750693_thumb.jpg Po uwędzeniu, po lewej parzona a po prawej podpiekana w wędzarnipost-50906-0-64019100-1406750734_thumb.jpg Boczki przed parzeniem a szynki już popost-50906-0-42318200-1406750773_thumb.jpg,post-50906-0-44397800-1406750788_thumb.jpg Kiełbaska po tygodniu w lodówcepost-50906-0-60849100-1406750843_thumb.jpg A tutaj ostatnio wędzony boczek peklowany 10 dni w zalewie 8,5% (poprzednie były peklowane metodą Szczepana 6 dni.) i parzony ponad godzinę do temp.74 st Cpost-50906-0-42123500-1406750866_thumb.jpgpost-50906-0-80282300-1406751634_thumb.jpg A między nimi 2 brzuszki łososia.

post-50906-0-25484300-1406750746_thumb.jpg

post-50906-0-10737100-1406750758_thumb.jpg

post-50906-0-03138000-1406750804_thumb.jpg

post-50906-0-58173500-1406750828_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-364050
Udostępnij na innych stronach

Szacuneczek za suszarnie i kolorek wyrobów :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-364070
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje za całokształt :clap: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-364075
Udostępnij na innych stronach

woooow!!!!!

Bardzo podoba mi sie ta szafa na suszenie wedlin coby muchy nie siadaly !!!!

SUPER !!!!!

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-364089
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Użyczyłem wędzarnię kol." Norwegia 2000 " i to Jego kiełbaskapost-50906-0-69583700-1412976859_thumb.jpgpost-50906-0-53359100-1412976900_thumb.jpg a ja spróbowałem zrobić półgęski bo słyszałem że to rarytas.Dostałem od kolegi gąskę ok. 4kg wyciołem piersi 1kg peklowane 7 dni w 8% solance i wędzone w temp.55stC 4h ale smak nie powala , dla mnie trochę za surowe. Następnym razem będę robił pojedyńcze a nie zwijane jak szynka.Ze względu że trochę zaniemogłem zostały zamrożone i póżniej chciałbym je sparzyć w woreczku, ale nie mam pomysłu jak długo i w jakiej temp. Zapytanie powtórzę jeszcze w temacie o półgęskach. 

post-50906-0-25348300-1412977314_thumb.jpg

 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-376375
Udostępnij na innych stronach

nie parz - taki smak jest najlepszy ...

chodzi oczywiście o półgeski-

niepotrzebnie je zwijasz...

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-376377
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem nie zwinę bo i tak się nie skleiły a koleżanka mi podpowiedziała , że ona jak kroi to wkłada na parę minut do zamrażarki i lepiej się kroi czyli na cieńsze plasterki. Mam je teraz zamrożone i mam obawy czy mogę je jeść na surowo po rozmrożeniu.


Z pozostałej gęsiny ( po wykrojeniu piersi) zrobiłem pasztet dodając łopatki , boczku, wątróbki gęsiej i suszonych śliwek a dla poprawienia konsystencji smalcu gęsiego i do słoiczków.Dla mnie smak rewelacja ale dałem koledze do spróbowania i nie był zachwycony., może dlatego że był ze śliwką.Gęsina zawita na mój stół na dłużej.

Edytowane przez jaga1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-376380
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

post-50906-0-67483600-1480365963_thumb.jpgpost-50906-0-21302600-1480365993_thumb.jpgpost-50906-0-23201000-1480366029_thumb.jpgpost-50906-0-19291800-1480366058_thumb.jpgpost-50906-0-38325100-1480366082_thumb.jpgpost-50906-0-17624900-1480366104_thumb.jpgpost-50906-0-55271500-1480366121_thumb.jpgpost-50906-0-55173600-1480366141_thumb.jpgpost-50906-0-17915300-1480366160_thumb.jpgpost-50906-0-14822800-1480366180_thumb.jpgDawno nic nie pisałem tutaj, ale koledzy mnie zdyscyplinowali i wstawiam moją nową wędzarnię,no prawie nową ;


Na dzień dzisiejszy jest mała zmiana, deflektor jest okrągły i na wysokości 10 cm od stropu.Wymiary wędzarni 95x95x140cm. nie licząc paleniska.

post-50906-0-96474500-1480365834_thumb.jpg

Edytowane przez Jasiust
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-528729
Udostępnij na innych stronach

witam mróz u nas ścisnął więc zawieszam temat  do wiosny.na razie gromadzę materiały i postaram się wybudować coś podobnego jak będzie coś stać to wyślę fotki i przed pierwszym wędzeniem zadzwonię. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-528895
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tutaj parę wyrobów z tej wędzarki:

 

 

Ze zdjęć wynika że super wyroby !!! :thumbsup::clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-528979
Udostępnij na innych stronach

I jak widać da się wszystko ładnie skleić. :thumbsup:  :clap:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-529283
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładna kiełbaska.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/2/#findComment-529289
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.