Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Staram się,a tym nie udanym fotek nie robię. A tak na poważnie  nie zawsze wędzenie wychodzi.Zauważyłem że jak jest duża  wilgoć w powietrzu kolor wędzonek jest inna. Zaznaczam że jestem totalnym amatorem w wędzarniczym fachu. 


A tutaj metka ale w starej wędzarni która dalej funkcjonuje ale jest elektrycznapost-50906-0-71393700-1480709244_thumb.jpg Lubię ryby i następne głowy. Kto nie wędził to nie doceni ich smaku.post-50906-0-80298100-1480709282_thumb.jpgpost-50906-0-15261400-1480709313_thumb.jpgpost-50906-0-99565200-1480709342_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-529310
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Życzę powodzenia i zawsze udanych wędzonek. Kiełbaski wędząc nie przekraczaj 50 st. Mięsko pozostałe jak szynki, boczek itd możesz na max wędzić do 57 st.  

Starałem się aby temp. wędzenia  była w granicach 50-60 stC a serki i polędwice 45 st . Nie zawsze to się udaje, bo często u nas wieje. Widać to po grubej kiełbasie ( zdjęcie przy głowach z łososia)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-529426
Udostępnij na innych stronach

A z tego mięsa z wędzonych głów łososi to robisz jeszcze coś czy używasz do kanapek.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-529431
Udostępnij na innych stronach

 

 

A z tego mięsa z wędzonych głów łososi to robisz jeszcze coś czy używasz do kanapek.?
Z mięsa z głów robię pastę do chleba ,taką jak z makreli: jajko na twardo koperek drobno posiekana pora ( bo do łososia nie daję cebuli)  majonez. Robię coś takiego jak tatar: mięsko przez maszynkę,drobno posiekana pora, oliwa z pestek winogron no i taką ostrą przyprawę w płynie ( dostałem z restauracji ,oni dodają ją do normalnego tatara z łososia) A na obiad naleśnik z farszem łososiowym i szpinakiem taki w listkach zasmażany. Polane sosem z serka topionego. Robi to mój syn. Mięsko pakuję po 30dkg i zamrażam bo jest tego naprawdę sporo np. z 30 głów miałem 5kg mięsa.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-529557
Udostępnij na innych stronach

Ostatni wyrób małej spółdzielni ( dwu osobowej) post-50906-0-14003000-1481314147_thumb.jpg Po lewej kiełbaska pieczona w wedzarnipost-50906-0-36219000-1481314108_thumb.jpg Cienka też upiekła się w wędzarni bo o niej zapomniałem i teraz część zawsze będzie pieczonapost-50906-0-10347000-1481314180_thumb.jpgPrzekrój pieczonej i parzonejpost-50906-0-65044100-1481314515_thumb.jpgpost-50906-0-83164900-1481314544_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-530285
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie.  :clap:  Brakuje jednak nazwy spółdzielni. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-530286
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio dostałem trochę filetów z dorsza i postanowiłem zrobić tzw. gałkę rybną, wzorowałem się na przepisie Dziadka i Arkadiusza ale nie wziołem pod uwagę że dorsz nie da mi galaretki. Po sparzeniu wyrób był zbyt mokry i nie związany.Dodałem żelatyny i jeszcze raz sparzyłem i teraz jest ok.Następnym razem nie dodam mąki ziemniaczanej i zmniejszę ilość bułki. post-50906-0-55042900-1481314778_thumb.jpgpost-50906-0-89544800-1481314799_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-530291
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatni wyrób małej spółdzielni

 

Mała dwuosobowa, u mnie jednoosobowa, nie ma z kim czytać, w tzw.międzyczasie...  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-530294
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wziołem pod uwagę że dorsz nie da mi galaretki
Polecam mocno zredukowany wywar z głów dorsza.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-530343
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polecam mocno zredukowany wywar z głów dorsza.
Dostaję tylko filety dorsza.  

 

 

Brakuje jednak nazwy spółdzielni.
Na razie to tylko pierwsze próby wspólnej działalności ale idzie nam coraz lepiej. Nazwę wymyślimy.

 

Mała dwuosobowa, u mnie jednoosobowa, nie ma z kim czytać, w tzw.międzyczasie..
.Piotrze życzę Ci powodzenia w Twojej działalności. Ty nie możesz czytać w pracy a my hobbyści czasami sobie pozwalamy na taki luksus. :D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-530426
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno nic nie pokazywałem ,bo emeryci nie mają czasu. Dzisiaj trochę fotek z grudnia:post-50906-0-13470300-1488893436_thumb.jpg i szyneczki na święta post-50906-0-38396500-1488893467_thumb.jpg mięsko na kabanosy post-50906-0-54375000-1488893620_thumb.jpg i już powędzone post-50906-0-72105200-1488893697_thumb.jpg i jeszcze kiełbaska post-50906-0-67764100-1488893919_thumb.jpg . To była mała przerwa na kawkę i idę filetować dorsze które pójdą w słoiki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-543527
Udostępnij na innych stronach

 

 

To była mała przerwa na kawkę i idę filetować dorsze

 

 

Wyroby super :thumbsup: , co do smaku to może kiedyś ? :D

 

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-543532
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fileciki gotowe ociekają

 

 

:thumbsup:  Uwielbiam dorsze . Też kupuję świeże .   Okolice Sarbinowa z Chłopów :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-543562
Udostępnij na innych stronach

Ty to masz dobrze. Na marynaty powinny być przeznaczone śledzie z ostatniej doby (jak najświeższe). My w centralnej musimy niestety liczyć jedynie na starsze, co ma znaczący wpływ na jakość marynat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-543563
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z części wczorajszych filetów klopsiki do obiadu

 

 

Czyli wyrób klopsików zmechanizowany :D:thumbsup::clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-543623
Udostępnij na innych stronach

Parę zdjęć z wyrobów w lutym:przed parzeniempost-50906-0-12230000-1489339369_thumb.jpg i popost-50906-0-19265500-1489339387_thumb.jpg a tutaj balerony , po lewej goły a pozostałe w kątnicy wołowejpost-50906-0-73959700-1489339409_thumb.jpg Ala parmeńskie obtoczone w kolendrze i pieprzu  no i czosnek granulowany post-50906-0-61946100-1489339432_thumb.jpgi przekrój:post-50906-0-89952700-1489339453_thumb.jpg


[Dodano: 12 mar 2017 - 18:53]

kiełbaska w jelicie wołowym wiankowympost-50906-0-68002700-1489340757_thumb.jpg i cienka z jałowcem , obie pieczone w wędzarni( dopiero uczę się piec w wędzarni) a tutaj rzeczywisty kolor po pieczenipost-50906-0-10476700-1489341053_thumb.jpg


[Dodano: 12 mar 2017 - 18:56]

 

Z części wczorajszych filetów klopsiki do obiadu

 

 

Czyli wyrób klopsików zmechanizowany :D:thumbsup::clap: Muszę używać łyżki do lodów bo nigdy nie wychodziły mi jednakowej wielkości.

 

 

Pozdrawiam

 


[Dodano: 12 mar 2017 - 19:14]

Przygotowane polędwice do suszenia post-50906-0-33870900-1489342231_thumb.jpg i ryby podsmażone do słoików post-50906-0-57977500-1489342342_thumb.jpg


[Dodano: 12 mar 2017 - 19:17]

Coś te zdjęcia nie po kolei  :D

post-50906-0-80049300-1489340824_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9560-wyroby-jasiust/page/3/#findComment-543877
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.