miro Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Marca 2014 Zostało trochę farszu na kiełbasę, więc postanowiłem zrobić kiełbasę słoikową. Jak przygotować. Napełnione farszem słoiki umieszczamy w zimnym piekarniku, na brytfannie ze szmatką + nalewamy wodę.Słoiki trzymamy przez 45-60 min w temperaturze 170 C, aż zawartość zacznie się gotować.Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 C i "pieczemy" przez około 2 h.Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.Po wystudzeniu przekładamy do lodówki i po około 4-6 h można już kosztować. Tak wyglądały słoiczki w piekarniku: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Marca 2014 A powiedz, różni się czymś od gotowanej w wodzie? Bo jeśli nie, to chyba prościej włożyć do garnka z wodą i postawić na gaz. Daj znać proszę czy są różnice i jeśli tak to jakie Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Marca 2014 Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h. Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co- jak można inaczej. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Marca 2014 DZIADKU, czy aby nie po to jest to natychmiastowe chłodzenie, aby uniemożliwić rozwój bakterii, dla których ciepło jest sprzyjającymi warunkami? Można zostawiać w cieple jedynie wtedy, gdy kolejny raz będziemy wybijać bakterie... Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2014 Napisałem wczoraj posta i go wcięło Dziadku, kiełbasę robiłem z przepisu, z internetu.Kolega w pracy opowiadał o takim wyrobie, który pamięta dzieciństwa i chcieliśmy go odtworzyć.Jeśli masz przepis na taką kiełbasę, będę wdzięczny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Marca 2014 Znajoma podobnie robi smalec. Wkłada zmieloną słoninę przyprawy co tam potrzeba do słoików i do piekarnika Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki . A tak swoją stroną każda kiełbasa ma jakąś nazwę skład i wygląd . Czy farsz obojętnie na jaką kiełbasę jest kiełbasą . Jest to tylko masa mięsna odpowiednio zmielona przyprawiona i wymieszana, by stać się kiełbasą to jeszcze musi przejść kilka procesów. Czy usmażony farsz kiełbasy np. toruńskiej uformowany w kształt kotleta - jest kotletem czy kiełbasą . Edytowane 17 Marca 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2014 Nazwałem ją tak, ponieważ takiej nazwy używali dziadkowie kolegi.Pytanie, czy spotkałeś się z takim wyrobem i czy ewentualnie możesz podać przepis. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2014 Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co- jak można inaczej. A to nie popęka? Bo w drugą stronę, czyli do gotowania wszędzie jest napisane, żeby wkładać słoiki do wody max 40 st. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca 2014 Pasteryzowane w wodzie nie pękają . Strumień zimnej wody nie kierujemy bezpośrednio na słoiki . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 2014 Dziadku, przypomnę się ...masz przepis ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ? Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.Na kolację jak znalazł.Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi i jest OK. Edytowane 17 Marca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Marca 2014 Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki Przecież jasno napisałem. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Chyba się nie rozumiemy.Nie chodzi mi o dzisiejsze kiełbasy w słoiku i chwyty marketingowe.Pytałem czy spotkałeś się w dzieciństwie z wersją pieczoną farszu na kiełbasę ?To chcieliśmy odtworzyć. Mam wiele niejasności, a przepis z internetu na nie nie odpowiada.Słoki są pieczone i teraz czy mogą być z uszczelką, tak jak kiedyś bywało, czy nakrętka też może być ?Czy 170 C, a potem 140 i ostygnięcie jest dobrym kierunkiem ? Wyrób jest dobry, smak ok, ale .... pozostaje. Edytowane 17 Marca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek B-B Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Marca 2014 Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ? Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.Na kolację jak znalazł.Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi i jest OK. konserwa_sloikowa_pieczona1.jpgMiro ale z masełkiem to już rozpusta , ogórek ok. ładnie wygląda . Cytuj krzysiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Marca 2014 No tak prawdę powiedziawszy, nie wiem po co masło dałem ?Chyba z przyzwyczajenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.