Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zostało trochę farszu na kiełbasę, więc postanowiłem zrobić kiełbasę słoikową.

 

Jak przygotować.

 

Napełnione farszem słoiki umieszczamy w zimnym piekarniku, na brytfannie ze szmatką + nalewamy wodę.

Słoiki trzymamy przez 45-60 min w temperaturze 170 C, aż zawartość zacznie się gotować.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 C i "pieczemy" przez około 2 h.

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Po wystudzeniu przekładamy do lodówki i po około 4-6 h można już kosztować.

 

Tak wyglądały słoiczki w piekarniku:

 

post-39755-0-93587100-1394984064_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/
Udostępnij na innych stronach

A powiedz, różni się czymś od gotowanej w wodzie? Bo jeśli nie, to chyba prościej włożyć do garnka z wodą i postawić na gaz. Daj znać proszę czy są różnice i jeśli tak to jakie :)

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341018
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co-  jak można inaczej.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341043
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, czy aby nie po to jest to natychmiastowe chłodzenie, aby uniemożliwić rozwój bakterii, dla których ciepło jest sprzyjającymi warunkami? Można zostawiać w cieple jedynie wtedy, gdy kolejny raz będziemy wybijać bakterie...

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341092
Udostępnij na innych stronach

Napisałem wczoraj posta i go wcięło :hmm:

Dziadku, kiełbasę robiłem z przepisu, z internetu.

Kolega w pracy opowiadał o takim wyrobie, który pamięta dzieciństwa i chcieliśmy go odtworzyć.

Jeśli masz przepis na taką kiełbasę, będę wdzięczny.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341128
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne  z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki . A tak swoją stroną każda kiełbasa ma jakąś nazwę skład i wygląd . Czy farsz obojętnie na jaką  kiełbasę jest kiełbasą . Jest to tylko masa mięsna odpowiednio zmielona przyprawiona i wymieszana, by stać się kiełbasą to jeszcze musi przejść kilka procesów.  Czy usmażony  farsz  kiełbasy np. toruńskiej uformowany w kształt kotleta - jest kotletem czy kiełbasą .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341144
Udostępnij na innych stronach

Nazwałem ją tak, ponieważ takiej nazwy używali dziadkowie kolegi.

Pytanie, czy spotkałeś się z takim wyrobem i czy ewentualnie możesz podać przepis.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341149
Udostępnij na innych stronach

 

Po upływie 2 h wyłączamy piekarnik, ale słoiki pozostają w nim do wystudzenia, czyli około 12-14 h.

Wszystkie opracowania technologiczne zalecają wręcz nakazują natychmiastowe chłodzenie -wodą. I tak się zastanawiam po co-  jak można inaczej.

 

A to nie popęka? Bo w drugą stronę, czyli do gotowania wszędzie jest napisane, żeby wkładać słoiki do wody max 40 st.  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341161
Udostępnij na innych stronach

Pasteryzowane w wodzie nie pękają . Strumień zimnej wody nie kierujemy bezpośrednio na słoiki .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341170
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, przypomnę się ...masz przepis ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341173
Udostępnij na innych stronach

Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ?

 

Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.

Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.

Na kolację jak znalazł.

Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi   :D  i jest OK.

 

post-39755-0-08131600-1395082373_thumb.jpg

 

 

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341217
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa w słoiku to jest chwyt marketingowy . Przecież to jest konserwa ,i obojętne z jakiej kiełbasy będzie pochodził skład surowcowy . Wybór receptur kiełbas jest olbrzymi, wystarczy tylko zamknąć je w słoje czy puszki

Przecież jasno napisałem.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341226
Udostępnij na innych stronach

Chyba się nie rozumiemy.

Nie chodzi mi o dzisiejsze kiełbasy w słoiku i chwyty marketingowe.

Pytałem czy spotkałeś się w dzieciństwie z wersją pieczoną farszu na kiełbasę ?

To chcieliśmy odtworzyć.

 

Mam wiele niejasności, a przepis z internetu na nie nie odpowiada.

Słoki są pieczone i teraz czy mogą być z uszczelką, tak jak kiedyś bywało, czy nakrętka też może być ?

Czy 170 C, a potem 140 i ostygnięcie jest dobrym kierunkiem ?

 

Wyrób jest dobry, smak ok, ale .... pozostaje.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341236
Udostępnij na innych stronach

Prośba jest, odpowiedzi brak ..... to po co zawracasz Dziadku głowę ?

 

Dziś skosztowałem. Smak ciekawy i inny niż typowej konserwy.

Mięso jest bardziej do smarowania niż krojenia, czuć posmak kiełbasy i pieczenia.

Na kolację jak znalazł.

Chleb, trochę masła, ogórek kiszony od mamusi   :D  i jest OK.

 

attachicon.gifkonserwa_sloikowa_pieczona1.jpg

Miro ale z masełkiem to już rozpusta , ogórek ok. ładnie wygląda .

krzysiek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341375
Udostępnij na innych stronach

No tak prawdę powiedziawszy, nie wiem po co masło dałem ?

Chyba z przyzwyczajenia.  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9571-kie%C5%82basa-s%C5%82oikowa-pieczona/#findComment-341378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.