paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2014 Dawno za mną chodziła i wreszcie jest pierwsza próba. Wg 16 -stki Receptura: Wieprzowina II kl. peklowana - 1,5 kg Baranina I kl. peklowana - 1 kg Baranina II kl. peklowana - 2 kg Tłuszcz twardy solony- 0,5 kg Przyprawy: - użyte do peklowania: peklosól 20 g/kg - użyte podczas produkcji: sól 3 g/kgpieprz ziołowy 0,5 g/kgpieprz czarny 0,5 g/kgmajeranek 0,5 g/kgziele angielskie 0,5 g/kgczosnek 1,5 g/kg Peklowanie 48 h Jelita wieprzowe 32 + Wieprzowina kl. II i tłuszcz rozdrobione na sitku 10 mm Baranina I kl. rozdrobiona na sitku 13 mm Baranina II kl. 2 x na sitku 2 mm Skrót instrukcji: Baraninę kl II mieli się ( kutruje) 2 razy przez sitko 2 mm z dodatkiem 20-30 % lodu lub wody i dodaje resztę soli i przyprawy. Baraninę kl. I miesza się z wieprzowiną kl. II aż masa nabierze kleistości, następnie dodaje się tłuszcz oraz wykutrowaną masę i miesza do wymieszania wszystkich składników. Osadzanie - w pomieszczeniu niechłodzonym 1 - 2 godzin. Wędzenie dymem gorącym 80-100 min. plus 30 min. pieczenie do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2014 20 g peklosoli plus 3 g soli razem 23g ,czy nie za dużo? Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2014 Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona.Dlaczego ? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2014 Paweł idziesz na mistrza ! Pełen szacunek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Paweł idziesz na mistrza ! Pełen szacunek. Dzięki ale przesadzasz. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Edytowane 18 Marca 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2014 To kwestia przyzwyczajenia się do forum.Co nie znaczy, że mistrz może pomóc, pomimo krytyki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2014 To kwestia przyzwyczajenia się do forum.Co nie znaczy, że mistrz może pomóc, pomimo krytyki.Zmieniłem zeznania Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2014 20 g peklosoli plus 3 g soli razem 23g ,czy nie za dużo? Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona. Dlaczego ? Może lubi słone Jeszcze do tego kiełbasa podpiekana musi być ostro doprawiona na słoność ale o gustach się nie....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2014 ale o gustach się nie.......To nie gusta tylko receptura. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Marca 2014 Tylko Chuck Norris wykonał amatorsko wysztkie przepisy z "16", coś czuje że ty wyrównasz jego rekord. Podziwiam Cytuj Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2014 Chuck to cienias http://emotikona.pl/emotikony/pic/ninja.gif Pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Marca 2014 Pieczenie w za niskiej temp, a wedzeniu w za wysokiej :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Marca 2014 Pieczenie w za niskiej temp, a wedzeniu w za wysokiej :-)Po czym wnosisz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Marca 2014 aaa tam co ślepemu po oczach "Wędzenie dymem gorącym 80-100 min. plus 30 min. pieczenie do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C" przeczytałem 80 - 100 stopni 30 minut i pieczenie w 68 stopniach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2014 przeczytałem 80 - 100 stopni 30 minut i pieczenie w 68 stopniachTak sobie pomyślałem Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) 20 g peklosoli plus 3 g soli razem 23g ,czy nie za dużo? Przy takiej ilości kiełbasa musi być przesolona.Prosiłbym o nie pozostawianie bez odpowiedzi takich stwierdzeń. Edytowane 20 Marca 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-341603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Maja 2014 Przyprawy: sól 3 g/kgpieprz ziołowy 0,5 g/kgpieprz czarny 0,5 g/kgmajeranek 0,5 g/kgziele angielskie 0,5 g/kgczosnek 1,5 g/kg czy nie jest tu jakiś byk?2,5g pieprzu czarnego2,5g pieprzu ziołowego2,5g majeranku2,5g ziela angielskiego7,5g czosnku to nie za mało na 5kg kiełbasy? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Maja 2014 Zerknij do 16 -stki ale chyba się nie pomyliłem przy obliczeniach. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Maja 2014 to nie za mało na 5kg kiełbasy? Kurp 16tka jest bardzo dobra co do składów kiełbas,procesu produkcji i technologi wykonania oraz doboru przypraw.Gramatury peklosoli i przypraw trzeba dobrać samemu. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Maja 2014 to ja dałem jak napisałem na 10kg farszu:5g pieprzu czarnego5g pieprzu ziołowego5g majeranku5g ziela angielskiegotylko czosnku dałem 10g zamiast 15g (to raptem jeden ząbek mniej) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Maja 2014 Kurp 16tka jest bardzo dobra co do składów kiełbas,procesu produkcji i technologi wykonania oraz doboru przypraw.Gramatury peklosoli i przypraw trzeba dobrać samemu. Tak dla potomnych, jak to rozumieć? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Maja 2014 Normalnie przepis z 16 traktujesz jako bazę a następnym razem zmniejszasz lub zwiększasz ilość konkretnej przyprawy w funkcji indywidualnych upodobań Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Maja 2014 Tak dla potomnych, jak to rozumieć? Nie wiem Pawle czego nie rozumiesz ?,napisałem tylko ze przepisy z 16tki to wzorzec, nasza tradycja ,tylko co do gramatury ilości peklosoli i przypraw ,można ją zmieniać. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Maja 2014 Tak dla potomnych, jak to rozumieć?Nie wiem Pawle czego nie rozumiesz ?,napisałem tylko ze przepisy z 16tki to wzorzec, nasza tradycja ,tylko co do gramatury ilości peklosoli i przypraw ,można ją zmieniać. W pierwszym zdaniu napisałeś, że jest bardzo dobra pod względem przypraw a w następnym że trzeba je dobierać samemu. To wydało mi się niejasne. A jeśli nawet, to na jakiej podstawie można zmieniać? To gdzieś jest napisane na końcu książki? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Maja 2014 na jakiej podstawie można zmieniać? PAweljack, to chodzi aby zmienic do wlasniego smaku. Nie kazdy lubi kazda przyprawe, lub jej intensywnosc w danym produkcie czy potrawie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9576-kie%C5%82basa-podhala%C5%84ska-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-352550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.