Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szwagier nie posiada wędzarni, a chciałby robić paróweczki dzieciom.

Niestety parówki nie wędzone mniej smakują i gorzej "schodzą".

 

W związku z tym poproszę o opinie na temat soli wędonkowej:

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/32/products_id/120

 

Czy choć trochę w ten sposób da się oszukać brak wędzarni ?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

Nie sprawdzałam na parówkach ale na boczku rolowanym pieczonym wierzch natarłam wcześniej tą solą , dało to taki lekki posmak wędzonki , ale nie super mocny napewno inny niż z wędzenia , ale jak sie niema to można sprobować :grin:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-16815
Udostępnij na innych stronach

Ja milczę. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-16819
Udostępnij na innych stronach

A ja zmajstrowałem paróweczki a'la Dymek i nie miałem żadnych problemów ze "schodzeniem". Zyskały uznanie u testatorów. Zastosowałem 12,2 g/kg mięsa peklosoli do peklowania i 11 g soli wędzonkowej na 1 kg gotowego farszu dodanej w trakcie wyrabiania. Posmak wędzenia lekko wyczuwalny. Dla mnie mógł by być wyraźniejszy, ale i tak smakowały wszystkim.

 

Pozdrawiam

frapio

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-16821
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Zakupiłem u Miro sól wędzonkową.

Aromat na sucho super, ale w wyrobach parzonych zero efektów.

Próbowałem w szynkowarce i w osłonkach i nic :(

Mięsko peklowałem na sucho, a sól wędzonkową dodawałem po peklowaniu, gdy mieszałem mięsko przed nadziewaniem.

I dałem płaską łyżeczkę na ok 900g mięska.

Czyżby za mało?

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-88915
Udostępnij na innych stronach

Chyba za mało. Na 1 kg mięsa trzeba dać 10 g. Płaska łyżeczka to ok 5 g. Dziś zrobiłem szynkę parzoną z dodatkiem tej soli, w osłonce poliamidowej. Smaczne, ale spodziewałem się innego efektu. Sól dodałem do peklowania (24h na sucho).

 

[mod]BTW Czy ktoś z okolic Warszawy będzie wędził na święta i mógł bym się do niego przyłączyć? Niewiele będę wędził, a drewno mam :)[/mod]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-88916
Udostępnij na innych stronach

Chyba za mało. Na 1 kg mięsa trzeba dać 10 g. Płaska łyżeczka to ok 5 g. Dziś zrobiłem szynkę parzoną z dodatkiem tej soli, w osłonce poliamidowej. Smaczne, ale spodziewałem się innego efektu. Sól dodałem do peklowania (24h na sucho).

 

 

Sól wędzonkowa to taki wyrób czekoladopodobny wyrobu wędzonego i nigdy nie zastąpi prawdziwego wędzenia.

O pozostałych przyjemnościach tego żmudnego i bardzo męczącego procesu ( zwłaszcza z dobrym kolegą lub koleżanką ) nie wspomnę. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-88979
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.