BonAir Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Szwagier nie posiada wędzarni, a chciałby robić paróweczki dzieciom.Niestety parówki nie wędzone mniej smakują i gorzej "schodzą". W związku z tym poproszę o opinie na temat soli wędonkowej:http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/32/products_id/120 Czy choć trochę w ten sposób da się oszukać brak wędzarni ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Nie sprawdzałam na parówkach ale na boczku rolowanym pieczonym wierzch natarłam wcześniej tą solą , dało to taki lekki posmak wędzonki , ale nie super mocny napewno inny niż z wędzenia , ale jak sie niema to można sprobować :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-16815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Ja milczę. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-16819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 A ja zmajstrowałem paróweczki a'la Dymek i nie miałem żadnych problemów ze "schodzeniem". Zyskały uznanie u testatorów. Zastosowałem 12,2 g/kg mięsa peklosoli do peklowania i 11 g soli wędzonkowej na 1 kg gotowego farszu dodanej w trakcie wyrabiania. Posmak wędzenia lekko wyczuwalny. Dla mnie mógł by być wyraźniejszy, ale i tak smakowały wszystkim. Pozdrawiamfrapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-16821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2009 Zakupiłem u Miro sól wędzonkową.Aromat na sucho super, ale w wyrobach parzonych zero efektów.Próbowałem w szynkowarce i w osłonkach i nic Mięsko peklowałem na sucho, a sól wędzonkową dodawałem po peklowaniu, gdy mieszałem mięsko przed nadziewaniem.I dałem płaską łyżeczkę na ok 900g mięska.Czyżby za mało? Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-88915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Listopada 2009 Chyba za mało. Na 1 kg mięsa trzeba dać 10 g. Płaska łyżeczka to ok 5 g. Dziś zrobiłem szynkę parzoną z dodatkiem tej soli, w osłonce poliamidowej. Smaczne, ale spodziewałem się innego efektu. Sól dodałem do peklowania (24h na sucho). [mod]BTW Czy ktoś z okolic Warszawy będzie wędził na święta i mógł bym się do niego przyłączyć? Niewiele będę wędził, a drewno mam [/mod] Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-88916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Listopada 2009 Chyba za mało. Na 1 kg mięsa trzeba dać 10 g. Płaska łyżeczka to ok 5 g. Dziś zrobiłem szynkę parzoną z dodatkiem tej soli, w osłonce poliamidowej. Smaczne, ale spodziewałem się innego efektu. Sól dodałem do peklowania (24h na sucho). Sól wędzonkowa to taki wyrób czekoladopodobny wyrobu wędzonego i nigdy nie zastąpi prawdziwego wędzenia. O pozostałych przyjemnościach tego żmudnego i bardzo męczącego procesu ( zwłaszcza z dobrym kolegą lub koleżanką ) nie wspomnę. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/958-pytanie-o-s%C3%B3l-w%C4%99dzonkow%C4%85/#findComment-88979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.