Michał Koperski Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Marca 2014 Witamszukałem na forum informacji o wędzonym podgardlu ale nie znalazłem. Jeżeli są takowe a ja niezbyt dokładnie szukałem to prosze o usunięcie tematu i wskazówki.Znalazłem na stronie głównej przepis Maxella http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/inne-wedzonki/231-podgardle-wedzonenie mogę tylko ogarnąć tej saletry. Czy można podgardle zasypać samą solą jak słoninę na przykład czy zapeklować peklosolą? I na jak długo? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz1960 Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2014 Można peklować tak samo jak boczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-342773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Marca 2014 Michał, Mieszanka 50/50 polecam (peklo/sól) będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-342818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Marca 2014 Michał, Mieszanka 50/50 polecam (peklo/sól) będzie dobrze. Można peklować tak samo jak boczek. Dziekuje. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-342902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Marca 2014 Michał, ja podgardla nawędziłem już trochę, głównie dla mnojej mamy, na skwarki, sam też nieraz podjem Po wycięciu gruczołów z podgardla peklujesz go tak samo jak inne mięsa na wędzonki, jak dasz samej soli to będzie szare mięsko.Po peklowaniu przed dymieniem tak jak inne moęska, ociekanie, osuszanie w wędzarni, wędzenie i parzenie lub bez parzenia.Jak chcesz miękkie na chlebek to parzenie, a jak na skwarki to bez parzenia, znaczy się mi osobiście lepiej smakują skwarki z podgardla wędzonego nieparzonego, ale z parzonego też są oki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-343022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Marca 2014 Witaj Zbóju Kurcze troche późno bo ja już zapeklowałem podgardle wg wskazówek Arkadiusza i z przepisu poniżej. Czyli na sucho.Ale mam pytanie o gruczoły jeśli pozwolisz. Czy podgardle kupowane w sklepie ma gruczoły? I jak one wyglądają? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-343124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Marca 2014 Czy podgardle kupowane w sklepie ma gruczoły? Podgardle, które ja kupowałem w sklepach miało gruczoły, to takie brzydkie ciemnawe kulki na mięsie. Czyli na sucho. Jak peklowałeś na sucho to też dobrze, ja może raz lub dwa, kiedyś peklowałem na sucho Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9601-podgardle-w%C4%99dzone/#findComment-343130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.